Dodaj do ulubionych

Pokoj dziewczecy prosze o rade.

04.04.14, 21:38
Witam bede malowac corce pokoj i nie bardzo mam koncepcje jaki kolor wybrac,jej sie podoba(jest w takiej fazie ze tylko czern)ale pokoj jest3,5na4m we wglebieniu przed nim jest balkon i jesienia ,zima troszke ciemno wlasnie ze wzgledu na ten balkon okno duze 2m strona poludniowa,ja myslalam kolor jakis pomarancz(nie bardzo wsciekly) i jakis szary i na tym szarym w poziomie 3-4 pasy od grubszego do cienszego a na tym pomaranczu to samo tylko szara farba co o takim pomysle myslicie?A co teraz jest modne?W tej chwili ma tapete ciemny fiolet ,biel i jasny fiolet.
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 21:48
      A w jakim wieku jest latorośl?

osobiście nie znoszę rażących kolorów we wnętrzach, szczególnie w pokojach dziecięcych, gdzie jest masa kolorowych zabawek, książeczek itd, w połączeniu z jaskrawymi ścianiami robi się nieznośny chaos.

Jakie meble do tego macie?

zainspiruj się czymś:
      www.homebook.pl/inspiracje/pokoj-dziecka
    • majenkir Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 21:48
      A ile lat ma corka?
      • fajnedziewcze Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 21:56
        Corka ma 11 lat.Meble jasnego koloru, szafa narozna regal na ksiazki biurko i lozko drewniane lakierowane(wczesniej bylo pietrowe)
        • majenkir Re: 04.04.14, 22:19
          fajnedziewcze napisała:
          > Corka ma 11 lat.

To zrobilabym tak, jak ona chce. Wlasnie "robilismy" po raz kolejny pokoj naszej 14-latki. Wszystko pod jej dyktando. Emamy pospadalyby z krzesel, bo tyle rozu to jeszcze na raz nie widzialy big_grin. Zadowolenie dziecka - priceless smile.
          • fajnedziewcze Re: 04.04.14, 22:25
            Rozowy juz przerabialam 3 lata temu i z tego przemalowalysmy wlasnie na bialo,jasny i ciemny fiolet,
          • mamma_2012 Re: 05.04.14, 10:11
            To ja wlasnie usuwalam cały róż z pokoju 14 latki, wcześniej było różowo aż oczy bolałysmile
            Teraz stanęło na blekicie i miecie (ale wyszła jakas taka seledynowa) plus białe meble.
            • majenkir Re: 05.04.14, 13:59
              To juz drugi rzut rozu, bo u mojej zmienia sie jak w kalejdoskopie wink
              Niedawno to nic z chocby rozowa lamowka by nie zalozyla tongue_out.

Ja jestem zadowolona - sama uwielbiam roz. To taki wesoly kolor smile.
    • capa_negra Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 21:58
      Koleżanka, która miała córkę nastolatkę w fazie wszystko czarne wypracowała kompromis i zostało biało - czarne, albo czarno - biało.
      Na jednej ścianie położyła tapetę zebrę,pozostałe ściany białe, inne elementy wystroju albo białe, albo czarne - córka była zadowolana, a matka nie cierpiała optycznie wink
    • miliwati Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 22:03
      fajnedziewcze napisała:

> Witam bede malowac corce pokoj i nie bardzo mam koncepcje jaki kolor wybrac,jej
      > sie podoba(jest w takiej fazie ze tylko czern)ale pokoj jest3,5na4m we wglebie
      > niu przed nim jest balkon i jesienia ,zima troszke ciemno wlasnie ze wzgledu na
      > ten balkon okno duze 2m strona poludniowa,ja myslalam kolor jakis pomarancz(ni
      > e bardzo wsciekly) i jakis szary i na tym szarym w poziomie 3-4 pasy od grubsze
      > go do cienszego a na tym pomaranczu to samo tylko szara farba co o takim pomys

Świetny pomysł. Wytrzyj sobie d*pę tym, co myśli twoja córka. Nie bierz od uwagę jej zdania w jej własnym pokoju, wypacykuj wszystko w słodziutkie kolorki takie żeby TOBIE pasowało, a g*wniara ma się dostosować, bo co to takie dziecko - może ją jeszcze traktować jak człowieka?
      • fajnedziewcze Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 22:22
        Masz chyba jakis problem dzis wieczorem czy co?Nie pozwole corce 11-latce miec pokoju czarnego bo taki jej sie teraz podoba bo bym musiala miec problem z glowa a nie mam,moze ew. miec jakis akcent lub inne deko ale nie sciany!! bo jak sie uczyc skupic a nawet czasem pobawic,a jeszcze jest ciemno na jesieni i zima bo pokoj jest w glebi,zreszta nie mam ochoty na zabawe w kolory zeby ona po miesiacu jednak stwierdzila ze czern jej jednak nie odpowiada!!! Bo to ja bede malowac a nie ona.
        • miliwati Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 23:01
          fajnedziewcze napisała:

> Masz chyba jakis problem dzis wieczorem czy co?Nie pozwole corce 11-latce miec

Parę słów prawdy zabolało? Trzeba było myśleć przed wysłaniem posta.

> pokoju czarnego bo taki jej sie teraz podoba bo bym musiala miec problem z glow
          > a a nie mam,moze ew. miec jakis akcent lub inne deko ale nie sciany!! bo jak s

Skąd ta pewność?

> ie uczyc skupic a nawet czasem pobawic,a jeszcze jest ciemno na jesieni i zima
          > bo pokoj jest w glebi,zreszta nie mam ochoty na zabawe w kolory zeby ona po mi
          > esiacu jednak stwierdzila ze czern jej jednak nie odpowiada!!! Bo to ja bede
          > malowac a nie ona.

Jak po miesiącu się rozmyśla to poczekają miesiąc. Albo uzgodnij jakiś kompromis.

Ale oczywiście najprościej olać poglądy całkiem już sporego człowieka i chlasnąć mu po ścianach kolorem jaki pasuje mamuśce. Byle ze szlaczkiem. Jak wiadomo powszechnie - bez szlaczka byłoby ch*jowo.
        • piepe Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 00:48
          Juz chyba wiem, dlaczego dziecię chce miec czarny pokój - na przekór mamusiwink
          Tutaj rozwiązanie, czyli ulubiony przez mamusie glamour, który wyszedł z mody jakies 5 lat temu i czern oraz róż, to połączenie jest topem dla 8-latek, ale 11 lat od biedy:
          https://bi.gazeta.pl/im/4b/f7/b4/z11859787Q,Elegancka--czarna-sciana-doskonale-wyglada-w-salonie-.jpg

Tutaj totalna profanacja, nie dosc, ze wszystkie sciany czarne to jeszcze popisane:
          https://insp.hplx.pl/aranzacje/

wnetrza/700_465_mlodziezowy_nowoczesny_czarny_czerwony_szary_6807.jpg

a tutaj to juz mogiła, nie dosc ze czarno, smutno, to jako dodatek robi straszny kolor, czyli żółty. A my nie lubimy żółtego. Wolimy beż i wenge.
          1.bp.blogspot.com/-yltUEghAWiM/UZ_5JRh9NdI/AAAAAAAAB8M/9533J9J45QU/s1600/nowoczesny+pokój+nastolatka+ciemne+ściany,+żółte+akcenty.jpeg
        • jola-kotka Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 16:51
          Dlaczego nie,cały dom mam na czarno,teraz remontuje sypialnie będzie jasna jakoś tak mi się odwidziało,w czarnych wnętrzach fajnie sie mieszka,najistotniejsze jest oświetlenie. U mnie na czarnych scianach sa też czarne meble ze złotymi motywami dodatki w kolorze złota,można rozświetlić bielą.
          Spory bład to czarna kuchnia każdy pyłek widać ale ogólnie ładnie to wygląda.
        • nangaparbat3 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 02.03.16, 16:50
          Miliwati poniosl temperament, ale merytorycznie ma rację.
          Z corką ponegocjuj
          Juro bede u nastolatka, ktory ma pokój na czarno, i jest - ku memu zdumieniu - ladnie i pogodnie, opowiem, jak się przyjrzę dokladnie. Polączyl jakos czarny z czerwonym.
    • pitahaya1 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 22:11
      Ja jakiś rok temu zmieniałam kolory w pokoju syna. Miał rózne wizje, więc sugerowałam, że ten kolor może być przytłaczający, z kolei inny może rozświetlać pokój. Nie narzucałam kolorów, jedynie sugerowałam, że fiolet w danym odcieniu może źle wyglądać.
      Te kolory, które sobie wybrał jako dominujące, są jako dodatki lub jasna baza (fiolet, szary). Reszta jasna (meble białe). I muszę przyznać, że pokój podoba się synowi i kolegomsmile
    • najma78 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 04.04.14, 23:01
      Zmienialismy dekoracje w pokoju naszej 11-latki w grudniu czyli niedawno. Pokoj jest w kwadracie, z duzym oknem (strona zachodnia), jest sredniej wielkosci. Corka sama wybrala kolory scian, dekoracje, meble. Trzy sciany sa pomalowane na odcien zieleni (koloor w ofercie dulux ale mieszany), na czwartej scianie jest tapeta i sa to duze kwiaty (podobne do piwonii) bez lodyg itp w cimnym fiolecie. Lozko jest biale, sofa ma kolor filet zmiksowany z rozem, biurko jest dlugie biale, dwie dlugie polki (floating) nad biurkiem, komoda biala. Pokoj ma mala garderobe wiec szafa nie potrzebna. Na podlodze dwa nieduze dywany - jeden w odcieniu zieleni pasujacym do scian a drugi do tapety. Wszystkie dekoracje typu obrazy lamy itp pasuja kolorystycznie. Na oknie sa zaslony fioletowe.
    • ga-ti Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 10:03
      11 latka i na czarno - szybko ten etap przyszedł smile
      Może pójdźcie na kompromis i zamiast całych ścian zdecydujcie o jednej ścianie i może lepiej jednak tapeta, gdy się młodej odmieni to chyba będzie łatwiej zerwać i przemalować, niż zamalowywać na jasno czarną ścianę.
      Mój syn ma wokół łóżka tapetę czarną ze statkami kosmicznymi (jak w rodzince.pl wink ), ma swój ciemny kont, a nas pokój nie straszy wink

Co do pomarańczowego. Moja koleżanka mieszkała w małym ciemnym, trochę zagraconym mieszkanku. Gdy się przeprowadziła do większych wnętrz, stwierdziła, że swój pokój pomaluje na słoneczny, energetyzujący pomarańcz. No i okazało się, że ten kolor bardzo ją męczył, nie dawała rady przebywać dłużej w swoim pokoju. Także warto dobrze przemyśleć kolor i wrażliwość głównego lokatora smile
    • mamma_2012 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 10:19
      Poglądaj z corka rożne aranżacje z czernia i niech sobie cos wybierze.
      Niestety 11 latka niekoniecznie potrafi sobie wyobrazić pokój, ktory jest mały i ma wszystkie ściany czarne, a tym bardziej jak moze zmienic sie nastrój człowieka w takim pomieszczeniu.
      Mysle, ze jest tyle mozliwosci, ze znajdziecie jakies satysfakcjonujące rozwiazanie.
      Oglądając aranżacje zwróćcie uwagę, ze zwykle pokazane sa duże, przestronne pomieszczenia, gdzie kolory prezentują sie inaczej.
      • najma78 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 10:56
        www.pinterest.com/alynchpyon/older-girl-bedroom-decoration-ideas/
        Zaproponuj corce rozne pomysly, poogladajcie razem, podyskutujcie. Jesli poczuje ze liczysz sie z jej preferencjami latwiej ci bedzie osiagnac kompromis, przekonac ja jesli uznasz ze jej pomysl to jednak katastrofa. Mam wiecznie "zla" 11-latke w domu i pomimo tego z nia latwiej sie dogadac niz z 6.5-letnim synem. On to jest maruda i trzeba bardzo naciskac zeby go przekonac.
        Jesli jednak ona nie chce pomaranczowego a chce czarny to ja bym sobie darowala i poszukala dekoracji z kolorem czarnym w roli glownej. To w koncu jej pokoj a nie twoj.
        Osobiscie nie czuje sie dobrze w bialych pomieszczeniach, w naszym domu zadne pomieszczenie nie ma bialych scian, za to lubie biale drzwi.
        • sto.krotka79 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 11:09
          Jak chce mieć czarne ściany to może tak pomalować:
          www.facebook.com/FARBA.Tikkurila.Beckers/photos/pb.255070441231740.-2207520000.1396688923./275840602488057/?type=3&theater
    • eliszka25 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 11:26
      rok temu urzadzalismy pokoj dla starszego, teraz 7-latka. jesli mialabym cos doradzic, to rozmowe z dzieckiem i wziecie pod uwage gustu tegoz dziecka. oczywiscie nie musi to byc tak, ze dziecko dyktuje warunki od a do z a rodzice tylko kupuja. my tak nie zrobilismy, ale wszystko wybieralismy wspolnie z synem. wszelkie kolory, wszystkie meble. baza jest biala, bo synowi najbardziej podobalo sie biale lozko na antresoli. dodatki wybral sobie czerwone i granatowe, jest tez odrobinke zoltego, wiec sciany tez zostawilismy biale, zeby nie bylo oczoplasu. wszystkie decyzje podejmowalismy wspolnie z synem, bralismy pod uwage jego zdanie i wyszedl nam bardzo ladny pokoj, ktory synek bardzo lubi i jest z niego dumny, bo wlasciwie sam go stworzyl, poniewaz w wiekszosci spraw decydujacy glos nalezal do niego.

jesli twoja corka jest na etapie "tylko czarny", to tez mozna wypracowac calkiem logiczny kompromis. pokoj nie musi byc caly na czarno. mozna pomalowac jedna sciane, mozna czesc sciany. mozna sciany zostawic biale, a meble kupic czarne. moze byc tez kombinacja czarnego z jakims bardziej jaskrawym kolorem, co tez daje czesto fajne efekty. mozliwosci jest naprawde cale mnostwo. dla mnie bardzo wazne jest w takim przypadku zadowolenie dziecka, ktore bedzie w tym pokoju mieszkalo.
      • anyaa Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 12:10
        Niedługo będziemy odświezac pokój mojej (prawie) 11-latki i kierujemy się głownie tym, co sobie sama wymyśliła. Bardzo chciałaby mieć jasnofioletowe ściany i białe meble i tak będzie.

Marzy tez o łozku na antresoli i tu się waham - może wypowiedzą się osoby, które takie mają? Warto? Zaoszczędziłoby nam to sporo miejsca. Antresola nie może być zbyt wysoka, bo wys. pokoju to 2,5 m.

Chciałabym też podpytać o ten folet na ściany. Czy mozecie poradzić konkretny odcień? Pokój jest mały i raczej ciemny, nie chciałabym, zeby kolor wyszedł szaroburo. A moze macie jakieś fajne inspiracje w tych kolorach dla niedużych pokoików?
        • eliszka25 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 19:05
          mam 2 chlopakow, wiec w temacie kolorow nie pomoge wink. moge podpowiedziec za to w sprawie lozka na antresoli. moj starszy takie ma i jest to w ogole hit w pokoju. pokoj jest w bloku, wiec wysokosc tez 2,5 m, ale antresola niska. nie pamietam dokladnie, ale chyba 1,3 m. dodatkowa zaleta lozka jest to, ze pod spodem jest komoda z 2 szufladami i w komplecie bylo biurko, ktore wsuwa sie pod lozko. dzieki temu moj syn ma swobode. jak chce, to ma biurko ustawione na stale pod oknem, a jak potrzebuje wiecej miejsca w pokoju, to chowa je pod lozko. dodatkowa atrakcja dla chlopakow jest tez to, ze komoda pod lozkiem jest plytsza niz lozko i mozna za nia przejsc. przydaje sie do zabawy w chowanego albo buduja wielkie tory, ktorych czesc jest pod lozkiem. tylko moi jeszcze stosunkowo mali, bo 4 i 7 lat. dla 11-latki, to juz moze nie byc taki hit smile.

nasze lozko wyglada tak: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3564064,2,3,lozko.html

lozko jest biale z granatowymi akcentami, ale zdjecie kiepskiej jakosci, za co przepraszam. uzytkowane jest od roku i wszyscy jestesmy bardzo zadowoleni. acha, niska antresola ma tez ogromna zalete dla mnie, bo moge zmieniac posciel bez problemow i kombinacji. na poczatku chcialam wyzsza, zeby pod spodem urzadzic na stale biurko, ale teraz ciesze sie, ze synowi bardziej podobalo sie takie.
          • anyaa Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 07.04.14, 08:36
            Dzięki, bardzo fajne łóżkosmile
            A może ktoś poradzi coś w kwestii fioletowych ścian? Macie u dzieci / u siebie? Jak wyglądają?
    • szamanta Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 13:01
      W tym temacie na jaki kolor pokoik będą mieć dzieciaki przemalowany bierzemy pod uwagę priorytetowo ich decyzje, ich gust i chyba tylko ich wyłącznie kaprys w tej sprawie
      Jeżeli mam się opierać na zbliżonym wieku do twojej córki, to moja rok młodsza jakiś czas temu miała na seledyn pokój (fajnie pogodnie i klimatycznie kolorek się prezentował polecam) , ale ostatnio jak miała przemalowanie to postanowiła mieć kolor ścian soku z gumi jagód jak to on nazywa ( taki specyficzny ciemny fioleT- kto oglądał gumisie ten wie o co chodzi tongue_out ) dziecko wniebowzięte, a ja tam do jej lochu mało co wchodzę , ona tam króluje, nie ja big_grin
    • marychna31 czarny pokój może byc bardzo ły 05.04.14, 19:08
      bardzo ładny:
      https://1.bp.blogspot.com/-2b1Xql5ymlY/UTYvTAAEy8I/AAAAAAAAAcA/_aPBOhQxEhM/s1600/biurko+w+pokoju+nastolatka.jpg

duzo inspiracji:

www.google.pl/search?q=bia%C5%82o+czarny+pok%C3%B3j+m%C5%82odzie%C5%BCowy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6zdAU4ahCsOVPOfXgNAE&ved=0CCYQsAQ&biw=726&bih=851#imgdii=_
      Pokaz córce i spytaj co jej sie podoba. Przecież to jej pokój- daj jej spokój ze swoim pomarańczowymsmile
    • saszanasza Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 19:14
      Bardzo fajnie wygląda 1 czarna ścianasmile Ja rozważałabym opcję czarno białą. Moja 6 latka ma pokój w takiej kolorystyce i zarówno jej, jak i jej koleżankom się podobasmile
      • agni71 Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 05.04.14, 23:20
        Ja namawiałam ostatnio 11,5-latke na jedną czarną ścianę. Ale nie chce bestia.

Natomiast opcję z wszystkimi ścianami czarnymi chyba też bym odradzała.
        • fajnedziewcze Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 06.04.14, 15:07
          Witam,dziekuje za wszystkie odpowiedzi,byly bardzo pomocne i pokazalam corce niektore stronki z pokojami na czarno lecz sama stwierdzila ze jednak tak jej sie nie podoba,ona by jednak chciala inaczej.Wiec bylysmy dzis "na sklepach" pobralysmy probki kolorow i jak narazie kolorow podoba jej sie kilka.Za to meble pojda do wymiany wszystkie,zostanie tylko biurko,bo akurat blat bedzie pasowal do nowych mebliwinkPozdrawiam i zycze milej niedzieli.
      • jola-kotka Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 02.03.16, 16:52
        Przez jakiś czas nie mialas tej sygnaturki prawda? Czy myle cie z kims? smile
    • jola-kotka Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 02.03.16, 16:51
      Ale to jest jakiś zart? pomarańcz z szarym ?
      • majenkir Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 02.03.16, 17:23
        jola-kotka napisał(a):

> Ale to jest jakiś zart? pomarańcz z szarym ?

Czemu zart? Moze byc ladne takie zestawienie kolorow
        https://www.wall-terr.com/wp-content/uploads/2015/09/Modern-living-room-design-with-bright-orange-sectional-sofa-grey-walls-orange-lamp-and-large-white-bookshelves.jpg
    • jola-kotka Re: Pokoj dziewczecy prosze o rade. 02.03.16, 16:52
      O ja jaki stary watek dalam się nabrać hihi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka