Dodaj do ulubionych

straciłam prace

14.04.14, 17:17
Mam schorzenie kręgosłupa, często byłam na zwolnieniu. Nie dałam rady chodzic do pracy. Jutro kończy mi sie umowa, jestem znow na zwolnieniu, wystawione jest do 25 kwietnia... co w sytuacji, gdy kończy sie umowa, a zwolnienie trwa, czy to ZUS wypłaci mi pieniądze za ten czas, i w jaki sposob?? Pracodawca rozlicza mnie z opóźnieniem... co jesli dostarczę mu w ciągu 7 dni zwolnienie, a on nie przekażą ZUsowi? Jestem załamana.
Obserwuj wątek
    • viviene12 Re: straciłam prace 14.04.14, 17:33
      jesli byla to umowa na czas okreslony to nic nie wskorasz
    • daszutka Re: straciłam prace 14.04.14, 18:21
      Lekarz moze przedłużyc ci zwolnienie jesli nadal będziesz chora. Za okres po rowiazniu umowy ZUS wypłaci ci zasiłek chorobowy, ale dopiero gdy skończysz chorowac. Nie możesz mieć jednak żadnych przyerw pomiędzy tymi zwolnieniami. W ZUS ci wytłumacza dokałdnie co i jak. Glowa do góry, może byćtylko lepiej.
      • annitka30 Re: straciłam prace 14.04.14, 18:43
        no nie do końca tak. jeśli zachorowanie jest z okresu ubezpieczenia, to jeśli masz zwolnienia w ciągłości, bez żadnych przerw (uwaga na weekendy!!!), to ZUs płaci do końca choroby lub okresu zasiłkowego. pracodawca po upływie okresu zatrudnienia powinien wystawić druk ZUS Z3 i wysłać do ZUSu i ZUS powinien przejąć wypłatę. spodziewaj się kontroli, ZUS lubi kontrolować zasiłki po okresie ubezpieczenia.
        to nie jest tak, że ZUS płaci po zakończeniu choroby dopiero - ZUS dostaje papiery, musi posprawdzać, więc to czasem trwa, ale potem wypłaty są comiesięczne.
        Jeśli masz zachorowanie datujące się do 14 dni po zatrudnieniu to dlatego ZUS czeka z wypłata, bo wtedy należy się zasiłek, tylko jak choroba trwa dłużej niż 30 dni. może o tym przypadku pisze daszutka
        to jednak nie dotyczy, jak kontynuujesz chorobę powstałą w czasie zatrudnienia.
        • klakierka0 Re: straciłam prace 14.04.14, 19:25
          Dzięki annitka30, u mnie choroba zaczęła się jeszcze w trakcie zatrudnienia i przeszła na okres "po". Nie wiem tylko czy w okresie, gdy mam płacony zasiłek przez ZUS jestem ubezpieczona i przez jakiś okres po ustaniu stosunku pracy jestem ubezpieczona i mogę chodzić do lekarza.. sad Plecy bola niemiłosiernie a zwolnienie mam tylko na 10 dniu po stracie pracy, wiec bede musiala jeszcze odiwedzic lekarzasad(..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka