Dodaj do ulubionych

wybór studiów

23.04.14, 13:21
chciałam zapytać, czy wybór szkoły prywatnej jest czmys gorszym niż studiująć w renomowanych uczelniach?
U mnie w pracy ktoś kto ma szkołe mało znaną (nie uniwersytet, nie politechnika jest kimś gorszym). Jak to odbieracie? Nie dotyczy to mnie akurat, ale jak będe chciała podjąć np coś to nie wiem czy mnie nie wyśmieją?
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: wybór studiów 23.04.14, 13:30
      Zależy czy studia potrzebna są dla wiedzy czy dla papierka.
      • mx3_sp Re: wybór studiów 23.04.14, 13:33
        3 opcja to pochwalenia się.
        • a.n.a0 Re: wybór studiów 23.04.14, 13:35
          mx3_sp napisała:

> 3 opcja to pochwalenia się.

nie rozumiem?
      • a.n.a0 Re: wybór studiów 23.04.14, 13:34
        bbkk napisała:

> Zależy czy studia potrzebna są dla wiedzy czy dla papierka.

Tzn tak jeśli ktoś u nas ma skończoną uczelnię "znaną" dobra to jest kimś.
        A jak ktoś ma jakąś nieznaną uczelnię to jest wysmiewany.
        A jak Wy uważacie? To bardzo obniża samoocenę ludzi.
      • magazyn1010 Re: wybór studiów 24.04.14, 20:41
        bbkk napisała:

> Zależy czy studia potrzebna są dla wiedzy czy dla papierka.

w obecnych czasach studia praktycznie nic nie dają, taka rzeczywistość
        niektóre wyjątki tylko potwierdzają regułę

warez
    • fomica Re: wybór studiów 23.04.14, 13:36
      Szczerze mówiąc, owszem, mnie zawsze uczelnie prywatne kojarzyły się z gorsza uczelnią, łatwiejszą, mniej wymagającą. Większośc moich znajomych tam studiujących to byli ci, którzy nie dostali się na publiczne, nie znam nikogo kto mając wybór i zdane egzaminy wybrałby świadomie prywatną zamiast publicznej uczelni.
      Oczywiście to o czym mówię to stan sprzed nastu lat, gdy o indeks trzeba było troche powalczyć i nie każdy się dostawał. W obecnych czasach niżu uczelnie państwowe bija się o każdego chętnego na równi z prywatnymi, więc przypuszczam że poziom mocno sie wyrównał.
      Bywaja tez niezłe uczelnie prywatne, z dobra kadra, na wysokim poziomie, można przejrzec rankingi. W końcu w zachodniej Europie za najlepsze uchodza szkoły prywatne, drogie, prestizowe, a publiczne sa dla ubogich.
    • noname2002 Re: wybór studiów 23.04.14, 13:42
      Studiowałam na prywatnej i na państwowej i kiedyś różniły się głównie tym, że prywatna była dla studentów, a państwowa dla wykładowców i pań z dziekanatu.
      • arwena_11 Re: wybór studiów 23.04.14, 13:51
        Popieram
        Co lepsze studiowałam na państwowej uczelni (mgr )płacąc, bo potrzebny była mi na dyplomie konkretna nazwa kierunku ( wymóg ministerstwa ). Taki kierunek został specjalnie stworzony na UW.
        Byliśmy traktowani duzo lepiej niz dzienni studenci. Każde odwołane zajęcia były odrobione w terminie dogodnym DLA NAS, nie dla wykładowcy. Praktycznie nie zdarzały się spóźnienia, odwoływanie zajęć. Wykładowcy byli zawsze przygotowani. Jak rozmawiałam ze znajomymi na dziennych, to byli zaskoczeni, że tak się da. A egzaminy mieliśmy dużo trudniejsze.
        Podstawowa różnica była chyba też w podejściu studentów. My wiedzieliśmy po co tam jesteśmy, czego się chcemy nauczyć, nikt nie trafił tam z przypadku.
        • a.n.a0 Re: wybór studiów 23.04.14, 13:58
          tylko ze ja nie pytam o studentów, jakie podejcie jest na prywatnej uczelni a jakie na państwowej.
          Chodzi mi o podejście pracodawcy do pracowników kończacych różne uczelnie. Niektórzy sa skresleni po prywatnej uczelni, czują sie gorzej itp. ale czy powinni?
          • joa66 Re: wybór studiów 23.04.14, 14:45
            Moim zdaniem (z doświadczenia mojej firmy) pracodawca patrzy na całokształt. Studia/ uczelnia to tylko jeden z elementów. Lepiej się "patrzymy" na publiczne, ale sam dyplom z uczelni publicznej cudów nie zdziała.
    • zonaczolgisty Re: wybór studiów 23.04.14, 15:26
      A co to za roznica, polskie uczelnie i tak sie nie licza w swiatowych rankingach, niewielka roznica czy panstwowe czy prywatne. Smutne ale prawdziwe.
    • dziennik-niecodziennik Re: wybór studiów 25.04.14, 10:58
      osobiście owszem, mam takie podejscie ze osoba po studiach dziennych na uczelni państwowej ma rzetelniejsze wykształcenie.
      natomiast nie wartościuje w ten sposób że ktos jest "kims", a ktos "nikim".
    • a.n.a0 Re: wybór studiów 25.04.14, 11:15
      mało osób ma zdanie na ten temat, może nikt studiów nie ma na forum? cóż...
      • stacie_o Re: wybór studiów 25.04.14, 11:23
        Jesoo kobieto, już ci odpowiadam
        jestem rekruterem
        na kandydata patrzę całościowo tj. wymogi formalne (wykształcenie m.in.), doświadczenie, umiejętności miękkie, predyspozycje itp itd
        nigdy nie oeceniam nikogo na zasadzie
        uczelnia państwowa dobry kandydat
        uczelnia prywatna do odstrzału
        • stacie_o Re: wybór studiów 25.04.14, 11:25
          i jeden i drugi dostawał taki sam test do wypełnienia
          jeśli na stanowisku liczyła się konketna fachowa wiedza
          tongue_out
          też nie wierzyłam na słowo, że kandydat po państwowej polibudzie umie dobrze rozszyfrować schemat połączenia....
        • andaba Re: wybór studiów 25.04.14, 11:27
          Oczywiście, że uczelnie prywatne mają mniejszy prestiż, ba, moim zdaniem w ogóle go nie mają.
          Znam parę osób, które poszły na zaoczne studia do prywatnych uczelni - uwierzcie mi, niektóre podstawówki mają wyższy poziom, o gimnazjach nie wspomnę.

• stacie_o Re: wybór studiów 25.04.14, 11:29
            powiedziała ekspert andaba, od kilkunastu lat bez etatu tongue_out
            • andaba Re: wybór studiów 25.04.14, 11:35
              Bynajmniej nie dlatego, że go nie może znaleźć, uwierz mi smile

Może obracasz się w innych kręgach, ja znam osoby, które poszły na studia, bo taki był wymóg w pracy. Podejrzewam, że profesor z UJ, UW, czy jakiejkolwiek lepszej uczelni strzeliłby sobie w łeb, gdyby musiał zaliczyć niektórym osobom. Wiem od podszewki jak się to załatwia, jak wyglądają zaliczenia i egzaminy i pisanie prac licencjackich. Oczywiście przez innych.

• stacie_o Re: wybór studiów 25.04.14, 11:43
                Na ilu uczelnaich państwowych czy prywatnych byłaś skoro wiesz takie rzeczy od podszewki?
                • andaba Re: wybór studiów 25.04.14, 11:49
                  Znam bezpośrednie relacje różnych osób, i co najistotniejsze, znam poziom niektórych studentów big_grin

• stacie_o Re: wybór studiów 25.04.14, 11:56
                    aha,
                    czyli swoje domniemania opierasz na relacjach? Z ciekawości ilu osób?
                    • andaba Re: wybór studiów 25.04.14, 12:01
                      Co najmniej sześciu. Z jedną mam kontakt codziennie i relację na bieżąco, jak to się załatwia, gdy się ma problemy rodzinne.
                      Oraz jednej piszącej prace licencjackie za kasę.
                      Ilość chętnych mówi sama za siebie.
                      Nie, nie są to zapracowane osoby, które muszą godzić rodzinę z pracą zawodową i nie mają czasu na bawienie się w pisanie pracy, bo muszą wykarmić dzieci.

• stacie_o Re: wybór studiów 25.04.14, 12:04
                        6 powiadasz. Zaiste reprezentatywna ta próba statystyczna. Rozumiem, że statystyki się uczyłaś na państwowej uczelni? big_grin

A two-year-old is kind of like having a blender, but you don't have a top for it.
                        • andaba Re: wybór studiów 25.04.14, 12:13
                          Jeżeli znam sześć osób, studiujących na prywatnych, byle jakich uczelniach i wszystkie te osoby są, delikatnie mówiąc, niedouczone i niezbyt inteligentne, do tego leniwe w temacie zdobywania wiedzy, to chyba jednak o czymś świadczy. No chyba, że akurat znam wszystkich tych gorszych, a pozostałe ileśtam tysięcy studentów jest genialna.

Ja oczywiście wiem, że sa dobre prywatne uczelnie, które przewyższają wiele państwowych, ale tych jest niewiele, natomiast jest całe mnóstwo uczelni rozmieszczonych po rozmaitych pipidówkach, gdzie poziom jest jaki jest, ale jako że studenci płacą, to szkoły trwają. Nie moga być zbyt wymagający, bo tych płacących byłoby mniej.
                          • stacie_o Re: wybór studiów 25.04.14, 12:20
                            a jeżeli znam sześć matek wielodzietnych, które plotą trzy po trzy i nie znają statystyki, to mogę to przenieść na ogół matek wielodzietnych?
      • anomalia_pogodowa81 Re: wybór studiów 25.04.14, 12:03
        Mam zdaniem, chcesz je poznać?
        Biorąc pod uwagę poziom twoich wypowiedzi studia są ci zbędne, tak prywatne jak i państwowe. Czas jaki byś na nie poświęciła byłby prawdopodobnie czasem zmarnowanym. A w przypadku uczelni państwowych i studiów dziennych - marnowałabyś również pieniądze podatnika.
        Wszędzie na świecie jest tak, że są uczelnie dobre i prestiżowe oraz cała reszta. Ich status nie ma znaczenia. Również w Polsce jest kilka bardzo prestiżowych prywatnych szkół wyższych i cała masa gó...anych państwowych.
        • anomalia_pogodowa81 Re: wybór studiów 25.04.14, 12:04
          *mam zdanie, miało być

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka