kanga_roo Re: Ogrody 26.11.19, 08:05 E - ekoton. przestrzeń pomiędzy lasem a łąką, z dobrodziejstwem inwentarza. jakiś czas temu dałam żyć i trawnikowi, i łące, i ściółkę też zostawiłam w spokoju, i one ładnie sobie żyją. a ja tylko dosadzam odpowiednie roślinki w miejscach, które lubią, czyli uzupełniam oszyjek i okrajek rośliny ogrodowe mam tylko przy domu, a i to są wyłącznie wieloletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Ogrody 09.01.20, 21:07 Wszystkiego po trochu Jest trawa i iglaki, są zioła,owoce, drzewa owocowe i warzywa, jest łąka kwiatowa i krzewy samorosnące ,jest ogród japoński, jest skalniak, jest las, który na razie hoduję , jest strefa wypoczynku-plac zabaw, ognisko i miniplaża z basenem. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Ogrody 10.01.20, 00:40 Łąka kwiatowa i drzewa owocowe, a wśród nich coś w rodzaju hamaka, ławki lub huśtawki. Za płotkiem ogródek warzywno-ziołowy. Inne drzewa (iglaste lub liściaste, np. świerk i lipa) też mogą być. I krzak bzu, obowiązkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Ogrody 10.01.20, 01:41 Ja mam japonsko-suchy. Duze polacie zwiru, zamiast roslin okrywowych, ktore wymagaja podlewania-sciolka na grubo. Klimat mamy taki raczej pustynny, wszystko musi byc podlewane, moje rosliny sa wiec podlewane kropelkowo, zeby nie marnowac cennej wody. Mam duzo sosen Thunberga i gestoiglowych, bo wytrzymuja goracy i suchy klimat latem, ale zrobilam tez kolo domu dwie cieniowki i mam kolo 300 odmian host. Kiedy kupilismy dom, byla tam pusta preria, przez 10 lat zmienilo sie bardzo. No i zlamalam trzy taczki i niezliczone lopaty i grabie rozsypujac 90m3 zwiru przez dwa lata. Z tylu wybudowalam domek grillowy. Nie wiem kiedy skoncze, pewnie bede miala siwe wlosy i laske Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Ogrody 10.01.20, 09:14 Zabawne,że po otwarciu wątku wyświetliła mi się reklama projektowania ogrodów 😎 Odpowiedz Link Zgłoś