Dodaj do ulubionych

Carcassonne

09.05.14, 15:22
Witam!
Czy są tu fanki tej gry? My od niedawna gramy ale już nam się wydaje, że za szybko się kończy. Rozszerzań jest od groma, macie jakieś sprawdzone, które warto kupić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • megi-1 Re: Carcassonne 09.05.14, 15:33
      Gra jest superowasmile
      Najfajniejsze dodatki według mnie to ;Karczmy i katedry,Opactwo i burmistrz,Kupcy i budowniczowie.
      Teraz wyszło 6 mini dodatków i też są bardzo fajne.
    • ciastko_z_kota Re: Carcassonne 09.05.14, 15:47
      bardzo lubię, ale do gry w maksymalnie 3 osoby. z dodatków bardzo lubię karczmy i katedry, z wieloma innymi też grałam, ale nie znam ich oryginalnych nazw. Dodatek ze smokiem bardzo zmienia grę, moim zdaniem jest taki sobie. Fajne są mosty, słabe są kartoniki z damą, która wywala z miasta. hmm.. nie wiem czy pomogłam wink w każdym razie nie polecam gry ze zbyt wieloma dodatkami, bo z nimi gra już nie jest taka 'zgrabna'.
      • ciastko_z_kota Re: Carcassonne 09.05.14, 15:49
        a, przy okazji - nie polecam tej gry na androida, za około dyszkę - źle napisany program, bardzo słabi przeciwnicy jeżeli grasz z 'komputerem'.
        • anatewka11 Re: Carcassonne 09.05.14, 16:01
          Dzięki!
          Spróbuję z tymi Karczmami i Katedrami chyba na początek. Gdzieś czytałam , że nie ma w nich negatywnych interakcji, podobno właśnie w Wieży i Smoku jest. U nas to nie wychodzi, bo dzieciaki się zaraz kłócą wink
          W Carcassonne zachwyca mnie to, że jest taka myk myk wink bo jak np. rozkładamy Agricolę to już pęknie sporo czasu.
          • agni71 Re: Carcassonne 09.05.14, 16:08
            Ilośc dodatków znacznie wydłuża czas gry. My mamy chyba wszystkie 6 dodatków i powiem szczerze, że gra robi się juz trochę za długa.
            Mówisz, że Agricola jest długodystansowa?
            • anatewka11 Re: Carcassonne 09.05.14, 16:33
              Oj, ciągnie się. W instrukcji czas jest podany 30 min. x ilość graczy i faktycznie jak gramy w 3 osoby to spokojnie 1,5 godziny a cały czas gramy tylko w wersję podstawową, bo mi się nie chce rozgryzać instrukcji do dodatków i jakoś tak za dużo tego. No ale gra rzeczywiście fajna. No i kłótni nie ma wink
              Z krótkich i przyjemnych gier bardzo polecam jeszcze Małego Księcia.
            • klamkas Re: Carcassonne 09.05.14, 19:09
              Agricola jest boska i może trwać i trwać smile. Ja lubię bardziej niż Carcassonne.
              • anatewka11 Re: Carcassonne 09.05.14, 19:25
                klamkas napisała:

> Agricola jest boska i może trwać i trwać smile. Ja lubię bardziej niż Carcassonne.
                >
                Myślę, że nie przeszkadzałoby mi to, że się tak ciągnie, gdybym sobie mogła pograć z dorosłymi. W tej długiej rozgrywce dzieciaki (10 i 7 lat) zaczynają się ciut nudzić i kombinują za bardzo (zaczepiają się, sięgają po komórki itp. ) i muszę im ciągle gadać : twój ruch i w ogóle, traci to urok wink Przy Carcassonne nie zdążą się znudzić i jest git.

• triismegistos Re: Carcassonne 09.05.14, 16:38
            W agrykolę najlepiej się gra samemu..
            • anatewka11 Re: Carcassonne 09.05.14, 16:54
              triismegistos napisała:

> W agrykolę najlepiej się gra samemu..

Nie próbowałam. Ale wtedy chodzi o pobicie własnego rekordu?
              • klamkas Re: Carcassonne 09.05.14, 19:10
                Musisz przekroczyć jakiś próg punktów narzucony przez instrukcję (nie pamiętam ile), a potem już tylko się udoskonalać i budować wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka