Dodaj do ulubionych

dekoracja okien

10.05.14, 12:09
Ostatnio któraś z forumek pisała o ascetyczie urządzonym mieszkaniu i próbie ożywienia go. Ja mam podobny problem. Ale o ile prostota daje mi poczucie uporządkowania i uwielbiam brak dodatków, zwłaszcza że na te droższe z klasą mnie nie stać, o tyle nie mam pomysłu na okno. W salonie. Nie mam karnisza. Do tej pory mąż alergik ostro sprzeciwiał się firankom, zasłonkom itp. Myślałam o tych frędzelkach czy makaronach? Jak to tam się nazywa; ale do tego potrzebny jest karnisz. Karnisze mi się nie podobają. Okno mam wielkie. Na całą ścianę, z wyjściem na taras. Zimą zawieszam bombki, na wielkanoc jajka zdobione. Teraz pomysłu brak. W dodatku okno dziwnie wg mnie osadzone. Czy jeśli wstawię tu fotkę, doradzicie coś rozsądneho czy zjecie żywcem a potem będziecie przez 10 lat wyciągać?wink
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:19
      zjecie zywcem a potem doradzicie
      • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:47
        Jak wstawia się tu foty z tel?
        • gazeta_mi_placi Re: dekoracja okien 10.05.14, 15:31
          Przystawiasz komórkę do monitora i wciskasz enter.
          • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 15:41
            A to działa z każdym modelem?
    • mea8 Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:40
      A myslalas o roletach rzymskich??? Proste, klasyczne, nienachalne. Mam w salonie okno 3,60x 2 m i u mnie sprawdzaja sie rewelacyjnie.
      • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:46
        Nie chce rolet. Przede wszystkim to za duży koszt, zwłaszcza przy chęci zmiany materiału.
        • mlodaprojektantka Re: dekoracja okien 14.07.15, 18:14
          To zależy jakie rolety byś chciała. Tutaj mają w bardzo niskich cenach, a jakościowo są klasy I:
          http://dkhome.pl/
    • bei Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:42
      Może Algues od Vitra?

Albo coś z wycinanek od Torda Boontje?

Albo rzeźbiony panel z Indii - taki ażurowy, albo parawan z Indii- mini stawiasz na parapecie, przy tarasowych stawiasz wysoki, albo założ okiennice wewnętrzne, albo panele dekoracyjne ażurowe....
      • marikooo Re: dekoracja okien 12.01.15, 08:55
        To naprawdę zrobiło na mnie wrażenie: shop.tordboontje.com/until-dawn.html
        Ale przy dwuletnim dziecku się nie da.
    • helufpi Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:52
      Ja też nie lubię większości karniszy. Szczególnie nie podobają mi się te szyny na suficie, z których zwisają żabki, brrr.
      Mam karnisze składające się z prostego czarnego drążka bez ozdobnych zakończeń przykręconego do ściany nad oknami. Jak się założy zasłonę z krytymi szlufkami w dobrą stronę to z karnisza widać tylko same końcówki. Mnie to odpowiada, ale oczywiście de gustibus.
      • bei Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:55
        Możesz jeszcze nakleić ozdobne folie na okna- np trawy, trzciny, chmury, wzory ornamentowe- dla alergika jak znalazł.
      • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:32
        tak,tylko wtedy musisz mieć firankę albo zasłonkę na całej długości karnisza, a ja lubię widok za oknem i lubię odsłonięte okno. brakuje mi tylko czegoś nad oknem.

ps. fotki są w powiększeniu na fotoforum. tam lepiej może widać, o co mi chodzi z tym usadowieniem okna.
        • helufpi Re: dekoracja okien 10.05.14, 14:37
          Mam po 2 zasłony w każdym oknie "widokowym". W dzień są rozsuwane na boki, a wieczorem zasuwane, też lubię patrzeć na zewnątrz.
          Ale OK, jak chcesz mieć coś NAD oknem to chcesz coś dokładnie przeciwnego niż ja, bo nie lubię karniszy sufitowych.
    • agaja5b Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:54
      Na mój gust idealną ozdoba okna w minimalistycznym stylu są żaluzje (niestety zbieraja kurz), albo takie jakby okiennice wewnetrzne, nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale działa podobnie
    • mayaalex Re: dekoracja okien 10.05.14, 12:58
      Czytalam, ze karniszy nie lubisz - ale jesli znalazlabys jakis naprawde ladny, z ciekawymi koncowkami (moja mama kilka lat temu kupila naprawde fajne w Almi decor), to moglabys dac karnisz a z niego moze splywac tylko z jednej strony fajnie zamotany kawalek materialu. Latwo takie cos wyprac (skoro maz alergik, to zeby kurzu nie kumulowac), mozesz miec rozne wzory i kolory na rozne okazje albo biale/gladkie, zeby nie przytlaczalo.
      A jak nie karnisz (bo to chyba jedyna opcja jesli chcesz cos dodac od gory), to fajna rzezba, piekny kwiat, dzieciece prace plastyczne oprawione w proste ramki. Tak, jak pisal ktos wyzej, zobacz w sklepach indyjskich/etnicznych.
      • ywwy Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:06
        Jam mam w sypialni takie śmieszne rozwiązanie, moje firaneczki wiszą kijkach, które przymocowane są do ramy okna - tak jak zazwyczaj jest w kuchnismile

Nie masz wtedy karnisza, a okno jakoś zasłonięte. W firankach mam uszyte tuneliki, przez które przepycham kijek i do ramy. Na dole i górze - na całość okna. Firankę możesz pomarszczyć albo i nie.
        • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:27
          tylko, mi nie chodzi o zasłonięcie okna. mam rolety zewnętrzne, poza tym dość wysokie drzewa na ogródku.

chodzi mi typowo o ozdobienie tego okna w przystępny cenowo sposób i jednocześnie umożliwiający jakieś zmiany, bo ja lubię zmiany wink
      • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:30
        mylex, wiesz że wczoraj myślałam nawet własnie o tym, żeby tam dac jakiś obrazek? taki wąski na wysokość, a szeroki na długość? albo kilka? ale totalnie nie mam pomysłu na tematykę smile

lubię orientalne dodatki - typu szklane świeczniki w orientalnej stylistyce, poduszki w te indyjskie wzory i miałam ochotę na taką tkaninę (woal to się chyba nazywa) zamotaną gdzieś tam właśnie na górze, ale znowu : KARNISZ smile
      • anianykiel Re: dekoracja okien 05.09.14, 12:55
        Polecam sklep internetowy z najtańszymi karniszami w Polsce www.taniekarnisze.pl Kupowałam tam karnisze do całego domu i nigdzie nie znalazłam taniej. Karnisze w bardzo dobrej jakości, przesyłka była gratis. Ania
    • shumi-mi-las fotki 10.05.14, 13:25
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/hg/he/5tlk/YYPe4F7bR6YMlPsKdA.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/hg/he/5tlk/gFfWNFW3tVLRzj8qFA.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/hg/he/5tlk/NZaxEBZdFvf1WnAAbA.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/hg/he/5tlk/YSa8DGP2oBR5GgrIcA.jpg
    • landora Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:41
      W obecnym mieszkaniu mam najprostsze, najtańsze karnisze z IKEI, bez żabek - w dwóch pokojach mam tylko delikatny tiul przerzucony przez karnisz i związany wstążką, w salonie mam firanki z uszami.
      W poprzednim mieszkaniu miałam jeszcze delikatniej - rozciągniętą linkę (też z IKEI, chyba z działu łazienek, przeznaczoną do wieszania zasłonek prysznicowych, i na to tiul).
      Nie lubię tradycyjnych firan, ale nie podobają mi się tez gołe okna.
      • landora Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:44
        Aha, ten tiul był tylko zamotany na lince, nie zasłaniał okna. Linka podobna do tej: linka, ale wtedy była jakaś tańsza.
      • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:45
        Opowiedz proszę o tej lince i tiulu? Bo ja zaczęłam kombinowac z takimi haczykami i tiulem, ale trzymać się nie chciało. A to może być to!
        • landora Re: dekoracja okien 10.05.14, 14:19
          Linka jest z IKEI, srebrna, na końcu ma takie grubsze części. Te grubsze części mocuje się do ściany i napina linkę. Żabki były w komplecie, ale ich nie montowałam.
          Do tego miałam kawałek tiulu w pasującym do wystroju kolorze. Ten tiul niedbale zawinęłam wkoło linki, luźny koniec z jednej strony wetknęłam pod tiul (można przypiąć od spodu żabką czy spiąć szpilką), a z drugiej trochę go wypuściłam i związałam tiulem o ton ciemniejszym. Wszystko.
          Oczywiście, po każdym praniu wychodziła mi trochę inna dekoracja wink
          • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 15:40
            Całuję cię mocno. To chyba będzie tosmile tylko przykleję to a nie wwiercę.
            • landora Re: dekoracja okien 10.05.14, 16:28
              Nie ma za co smile
              Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc!
    • saszanasza Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:42
      ło matko bosko! nic. nie widać na tych zdjatkach, a właściwie na tyle na ile widać to ja proponuję rolety rzymskie.
      • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 13:46
        Na fotoforum sa większesmile nie wiedziałam jak przekleić
    • deelandra Re: dekoracja okien 10.05.14, 15:55
      Ja do salonu myślę o czymś takim

https://www.anwo.com.pl/allegro/206/1/1.JPG

nie muszą być na karniszu, można je podpiąć na szynie z takimi zaczepkami zamiast żabek.
      Ewentualnie szyna+żabki+makarony z jakąś kryzą, żeby żabki zasłonić.
      • shumi-mi-las Re: dekoracja okien 10.05.14, 15:58
        Takie coś w sypialni mam.
    • marikooo Re: dekoracja okien 12.01.15, 09:00
      Ech, dałam się nabrać na stary wątek wyciągnięty przez spamera.

A co w końcu autorka powiesiła w oknie?
    • landora Re: dekoracja okien 10.11.15, 13:07
      W Ikei są takie stalowe linki, stosowane zamiast karniszy. Niemal niewidoczne, można na nich zamotać dowolny materiał.
      • landora Re: dekoracja okien 10.11.15, 13:09
        O, ale się dałam nabrać.
    • mynia_pynia Re: dekoracja okien 10.11.15, 13:43
      Ja od wczoraj marzę o lnianych zasłonach w kolorze jasno szarym albo naturalnego lny.
      Czy len się zbiega, po praniu?
      Tylko potrzebuje rolki lnu o szerokości 1,5m i długości 20 m wink zaraz sprawdzę jak mnie to cenowo wyjdzie.
      • chyba.ze Re: dekoracja okien 10.11.15, 14:11
        Lniany materiał najpierw trzeba zamoczyć/przeprać a dopiero wtedy zabrać się za szycie- inaczej zasłony wyjdą mało wymiarowe wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka