Dodaj do ulubionych

Robot myjący okna

10.03.26, 09:05
Słońce świeci i okna wołają, a u nas w domu wszyscy nienawidzą mycia okien, bo mamy ich dużo i dużych. Rozważam zakup robota, kilka lat temu robiłam research, ale wtedy były jeszcze dość drogie i niezbyt dobre (w większości bardziej rozmazywały niż myły). Teraz widzę, że i ceny, i opinie są korzystniejsze. Macie, polecacie? Na co zwrócić uwagę? Wydaje mi się, że te okrągłe nie będą dojeżdżać do narożników okien, coś jeszcze?

Podzielcie się proszę spostrzeżeniami.
Obserwuj wątek
    • fibi00 Re: Robot myjący okna 10.03.26, 09:17
      Mam robot ale właśnie ten okrągły. Kupiony za 200zł i wg mnie jak za tą cenę to jest ok. Do rogów nie dojeżdża. Jak wyjdzie słońce to widać takie okręgi ze ściereczek (taki meszek). Myje długo. Okna w domu wolę umyć sama- jest szybciej i dokładniej. Robota używam jeśli naprawdę nie mam czasu, do tego powierzchownego mycia. Ale kupiłam go z myślą o przeszklonym tarasie - mam szyby od ziemi po sufit, z zewnątrz musiałam myć je z drabiny. I w tym przypadku robot był strzałem w dziesiątkę! Więc wg mnie, do mycia okien- to tak średnio, do mycia trudnodostępnych okien, bardzo dużych to jak najbardziej. Może te kwadratowe są lepsze, tego nie wiem.
    • yenna_m Re: Robot myjący okna 10.03.26, 09:51
      Przycupnę.
    • bywalec.hoteli Re: Robot myjący okna 10.03.26, 10:23
      obawiam się, ze to nie zadziała dobrze
    • princesswhitewolf Re: Robot myjący okna 10.03.26, 11:04
      Mam Kacher ssawke. Pomaga bo nie trzeba sie meczyc przy polerowaniu. Ale ... Robotem bym tego nie nazwala
    • mysiulek08 Re: Robot myjący okna 10.03.26, 13:28
      naroznikow dobrze nie umyje, ram nie umyje, dla pedantek wymagajacych nieskazitelnego blysku, to sie nie nadaje
      sprzet pomocny tam, gdzie np bez drabiny nie umyjesz
      i podobnie jak robotem odkurzajacym, im czesciej jezdzi po szybach tym efekt lepszy
      • lady.madrugada Re: Robot myjący okna 10.03.26, 21:48
        Nie jestem pedantką w najmniejszym stopniu, zwiększenie widoczności bez pracy rąk własnych już mnie zadowoli wink
    • budyniowatowe Re: Robot myjący okna 10.03.26, 13:31
      Ja mam taki
      www.ecovacs.com/ca/winbot-window-cleaning-robot/bundle-winbot-mini-storage-case

Jestem zadowolona. Myje dosyć szybko.
    • m_incubo Re: Robot myjący okna 10.03.26, 13:43
      Ja mam jakiegoś zwykłego, za +/- 3 stówy, ale nie używam do wszystkich okien, tylko do jednego tarasowego, bo jest za duże (za wysokie), żeby myć je ręcznie.
      Standardowo - myje długo, w narożniki nie sięga, ram nie umyje, szyby nie są krystalicznie czyste ale to dom letniskowy, więc nie zależy mi na nieskazitelnym efekcie.
    • asiairma Re: Robot myjący okna 10.03.26, 14:11
      Mam jakiegoś chińczyka za 300 zł z allegro, podobne są na platformach sprzedażowych chińskich.
      Kupiłam go bo mam jedno okno witrynowe, do którego jest ciężki dostęp. Zawsze było niedomyte i zawsze frustrowało.
      Użyłam dwa razy do tej pory, na wszystkie okna. I jestem zadowolona, ale nie jestem perfekcjonistką. Skubany tak się kręci, że niewiele zostawia brudu w tych rogach. Na kafelki czy lutra też się sprawdza. O ile masz gdzieś ramy na zewnątrz (czyli szorujesz je raz na rok) a te wewnętrzne szybko przetrzesz szmatką, to twoja robota polega na przenoszeniu go z szyby na szybę i wymianie szmatek- ewentualnie psikanie odrobinę wody lub wody z octem tych szmatek. Odpadają wiaderka, przypadkowe wylewanie wody, szmatki, papiery, kijki i mopy, środki chemiczne itp. (bo tak kombinowałam z tym oknem z trudnym dostępem). Jestem zadowolona i zdziwiona, że to (wystarczająco) działa. Za kilka lat pewnie i ramy umyje.
      • dzwoneczki.niebieskie Re: Robot myjący okna 10.03.26, 17:44
        ten chinczyk jest kompletnie bez sensu.nie domywa .szkoda kasy
        • asiairma Re: Robot myjący okna 10.03.26, 22:00
          dzwoneczki.niebieskie napisała:

> ten chinczyk jest kompletnie bez sensu.nie domywa .szkoda kasy

No patrz, mój Weijie sprawuje się bardziej niż poprawnie.
    • kochamruskieileniwe Re: Robot myjący okna 10.03.26, 18:11
      Poczekam na taki, który myje również okienne ramy. Bo to jest dla mnie najgorsze w myciu okien.
      • mysiulek08 Re: Robot myjący okna 10.03.26, 18:26
        nie mam bialych ram, wiec spokojnie przezywam przykurzenie zewnetrznych, szczegolnie na pietrze tongue_out
        • kochamruskieileniwe Re: Robot myjący okna 10.03.26, 20:08
          Wewnętrzne mam białe...
          No nieznosze mycia rąk. Zwykle robił to kto inny. A teraz muszę sama... wrrr.
          • kochamruskieileniwe Re: Robot myjący okna 10.03.26, 20:09
            O masz. Gópi słofnik. Mycia ram miało być. Ręce myję regularnie 🙃
            • mysiulek08 Re: Robot myjący okna 10.03.26, 20:11
              regularne mycie niekoniecznie oznacza lubienie mycia rąk 😘
              • kochamruskieileniwe Re: Robot myjący okna 10.03.26, 20:54
                A to fakt. Nie lubię, zwłaszcza gdy mam zaostrzenie AZS-u
                • mysiulek08 Re: Robot myjący okna 10.03.26, 20:59
                  no widzisz smile akurat problemow nie mam ale wspoldomownik cierpi na problemy z dlonmi i mycie jest wyzwaniem - a myje niemal obsesyjnie, wiec rozumiem
      • lady.madrugada Re: Robot myjący okna 10.03.26, 21:50
        Mam ciemne ramy, więc samo mycie szyb mnie zadowoli smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka