Dodaj do ulubionych

Menu dla gościa z Czech

10.05.14, 12:45
trochę po polsku, ale też bez całodziennego stania w kuchni

wymyśliłam tradycyjnie
rosół
gołąbki (ryż, kasza gryczana, mięso) w sosie pieczarkowym
sałatka jarzynowa
sernik
jak zdążę - to pasztecicki drożdzowe z mięsem (ale to już patent na wykorzystanie mięsa z rosołu tongue_out )

nie przeginam?
Obserwuj wątek
    • vilez Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 12:54
      Podasz kawę z bitą śmietaną? wink
      • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 12:54
        podam dużo masła
        prosto z cyca tongue_out
        • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 12:55
          NIE BĘDZIE owoców morza i kiełbasy!
          • wegatka Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:29
            To na deser chociaż dowcip z brodą opowiedz wink
            • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:32
              big_grin
    • rhaenyra Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:02
      a do francuzki przyjezdzaja ?
      to moze francuskiego cos tongue_out
      • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:07
        no przyjeżdżają swatowie wink na rozmowy dyplomatyczne
        • rhaenyra Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:12
          posag ustalac tongue_out
          • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:15
            też big_grin
    • kropkacom Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:13
      Ale sam tego nie będzie musiał zjeść? big_grin
      • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:15
        posadzę i nie wypuszczę, dopóki wszystko nie będzie zjedzone!
        • kropkacom Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:16
          big_grin
          • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:25
            no dobra
            sernik i gołąbki big_grin
            przegięłam jednak
        • rhaenyra Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:23
          big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:38
      Czesi mają taką kuchnię, że cokolwiek zrobisz poszczają się z zachwytu, odwiedzałam wiele razy ten kraj, ich kuchnia to "cudo" big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:39
      Gołąbki lepsze są w sosie pomidorowym. I lepiej tylko ryż albo tylko kasza, a nie jedno i drugie. Plus mięso oczywiście.
      • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:40
        nie lubię tongue_out
    • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:42
      Ja bym z mięsa rosołowego zrobiła małe pierożki do rosołu zamiast tych pasztecików smile
      • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:45
        ino pasteciki robi się szybciej big_grin a z pierożkami to już cała zabawa
    • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:44
      Tzn w sensie, że nie przeginasz, ale moja opinią się nie przejmuj, bo ja zawsze przegina z ilością potraw na spotkania, imprezy i święta wink
    • mynia_pynia Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:53
      A po co gołąbki? wszak to mięso z ryżem czy też kaszą plus liść kapuchy - w dodatku większość ludzi kapusty zapieczonej nie je (ja wolę bardziej przyrumieniona kapustę od farszu wink)
      Jak wpada na obiad to podałabym zupę np rosół lub krem pieczarkowy a na drugie upiekłabym jakieś mięcho + sos i do tego ziemniaki oraz ze 2 surówki. Deser: ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, o jeszcze wcisnęłabym gdzieś szparagi na maśle bo właśnie na nie pora.
      • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:56
        bo chcę po polsku i tradycyjnie
        sorry, pieczone mięso i szparagi to tak sobie tradycyjnie big_grin
        powiedziałabym, że taki kulinarny, oklepany, nudny standard
        • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 13:57
          no i moi domownicy chętniej zjedzą sernik niż placek z rabarbarem
          też muszę myśleć o gustach domowników tongue_out
          • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 14:01
            A jaki sernik pieczesz? Bo chce mi się zmiany sernikowej wink
            • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 14:03
              taki
              • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 14:05
                (najlepszy na drugi dzień)
                • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:09
                  Sernik to dobre, bezpieczne ciasto, każdy je lubi.
                  • lola211 Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 18:03
                    Mow za siebie, ja nie lubie.
                    Chyba ze nieklasycznie- wlasnie rozbilam wg przepisu Doroty- na czekoladowym spodzie i karmelowym sosem- jeszcze ujdzie, ale takie tradycyjne to absolutnie, jedynie ciasto jakie oddam bez wahania.

Gołąbki moim zdaniem to taka mocno domowa potrawa, niewyględna, na proszony obiad sie nie nadaja.
                    Osobiscie bardzo je lubie, ale na obiad gosciom bym nie podala.
                    • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 18:26
                      obiad nie będzie proszony
                      generalnie goście chcą wpaść na niezobowiązującą kawę, ale ponieważ będą z drogi, chcę mieć coś w zanadrzu smile żeby mi z głodu nie padli smile
                      • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 10:09
                        Nie słuchaj jej, ona by Ci kazała zrobić makaron z suszonymi pomidorami i rukkolą.
      • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 14:00
        mynia_pynia napisała:

A po co gołąbki?

Bo sa pyszne i większość ludzi je lubi smile
        • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 14:02
          i tradycyjne
          jak jadę do jakiegoś kraju, to mam ochotę na regionalne dania a nie na kulinarne, popularne na całym świecie, oklepańce
          • lola211 Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 18:04
            To zrób zur i bigossmile.Juz bardziej po polsku sie nie da.
            • kropkacom Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 19:11
              Wbrew pozorom żur i bigos nie muszą smakować.
              • lola211 Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:00
                Gołabki tym bardziej, dla wielu zapach kapusty jest nie do przejscia.
                • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:39
                  problem się rozwiązał
                  goście przyjadą popołudniową porą
                  akurat na serniczek, gołąbki zjemy sami tongue_out

lola, a Ty już na tę kapustę nie narzekaj
                  jak jadę gdzieś w świat, to chcę kuchni regionalnej, nawet jak jedzie czosnkiem i cebulą, czy też kapustą tongue_out
                  • lola211 Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 10:26
                    Ja tez mam takie podejscie, ale ten zapach gotowanej kapuchy potrafi naprawde powalic.Przy tym czosnek i cebula wypadaja calkiem niewinnie.
                • chalsia Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:47

> Gołabki tym bardziej, dla wielu zapach kapusty jest nie do przejscia.

ja na przykład nie znoszę gołabków

jakbym ja miała gości z Czech (a znam i czeską kuchnię i mieszkańców) to polskie menu jakie bym podała to:
                  - albo żurek z jajkiem albo barszcz czerwony z pasztecikami (z kapustą kiszoną i grzybami),
                  - jeśli byłby żurek to na drugie dałabym pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi z mięsem (i to raczej gotowane niż smażone),
                  - jak byłby barszcz z pasztecikami to na drugie dałabym kaczkę pieczoną w całości z jabłkami i żurawiną i ziemniakami po polsku (zasmażanymi)
                  - jako surówkę (do każdego z powyższych zestawów) - modra kapusta z jabłkiem i rodzynkami
                  - na deser - sernik jak najbardziej może być
                  • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:53
                    oj chalsiu, taka ambitna w kuchni nie jestem big_grin
                    zwłaszcza, że goście wyraźnie wspominali, że nie chcą wpadać na obiad, bo czuliby się skrępowani

tak czy inaczej - sytuacja się wyjaśniła, gości będę miała późnym popołudniem, w porze zdecydowanie poobiadowej

będzie niezobowiązująca kawka i serniczek tongue_out
                • misterni Powiem Ci coś w sekrecie - bigos też jest z 11.05.14, 01:14
                  kapusty big_grin
                  A tak poważniej, nie znam nikogo, kto by nie lubił gołąbków, zwłaszcza moich tongue_out

lola211 napisała:

Gołabki tym bardziej, dla wielu zapach kapusty jest nie do przejscia.
                  • gazeta_mi_placi Re: Powiem Ci coś w sekrecie - bigos też jest z 11.05.14, 10:08
                    Też nie znam żadnego takiego dziwaka.
              • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:41
                akurat bigosu bym się bała podawać z uwagi na to, że komuś kiszona kapusta może wydawać się kapustą zepsutą tongue_out
                żur? był u mnie przedwczoraj, nie będę co 2 dni żurku gotować wink domownicy by mi się zbuntowali
    • mia_siochi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 14:22
      Co byś im nie dała będzie super, przy ich kuchni psie żarcie będzie ok...
      • angazetka Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:19
        Ty tak serio? O.O
        • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:46
          angazetka napisała:

Ty tak serio? O.O

Jak się kuchnie czeską zna wyłącznie z przydrożnych spelun przy stacjach benzynowych, o można mieć taką opinię wink
          • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:51
            Na stacji benzynowej w Czechach nigdy nie stołowałam, stołowałam w wielu innych miejscach i jedno co mi przychodzi do głowy (a nie jestem osobą wybredną) to jedno wielkie dno.
            • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 16:19
              Nie znasz w takim razie prawdziwej czeskiej kuchni.
              • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 16:23
                Knedliczki, paskudne w smaku zupy (ogólnie bardzo lubię zupy) i smażony na tłuszczu gruby plaster sera, to ostatnie było mimo wszystko najlepsze z tych specjałów.
                • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 16:32
                  No mówiłam, nie znasz. Bo ani zupy, anie ten plaster sera nie są specjałami czeskimi.
                  • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 16:39
                    To podaj przykład pysznego tamtejszego jedzenia.
                    • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 16:46
                      No to napisałam, że nie jadłaś prawdziwych specjałów czeskiej kuchni. Bo ten ser smażony to tak jak u nas parówka, owszem dość popularna, ale specjałem polskiej kuchni trudno ją nazwać.
                      • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 16:55
                        To podaj przykład takiego pysznego czeskiego dania.
                        • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 17:10
                          Np svickova albo veprova piec z sosami, z zasmażaną kapustą, dziczyzna w różnych postaciach, albo takie naleśniko - placki ziemniaczane nadziewane czym w rodzaju gulaszu wieprzowego i zapiekane z sosem czosnkowym, pyszne gulasze, strucle z owocami, zwłaszcza jabłkami. Generalnie kuchnia czeska kuchnia jest pełna wpływów polskich, austriackich i węgierskich, sprowadzanie jej do plastrów serowych, knedli i cienkich zupek to IMO nieporozumienie.
                          • kropkacom Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 19:04
                            Nie dyskutuj z gazetą big_grin To nie ma sensu.

Jeśli bym miała oceniać kuchnię polską po przydrożnych knajpach... Druga sprawa, że kuchnia czeska nie jest jakaś och i ach. Tak samo jak polska. A svíčková to potrawa narodowa, a nie jak się wielu wydaje smažený sýr z frytkami big_grin
                            • agni71 Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 14:14
                              Tydzien spędziłam w Czechach, jadłam w takich miejscach, na jakie trafialiśmy podczas wędrówek - generalnie wszędzie było paskudnie. Później byłam tydzień w Polskich górach i tez jadłam, gdzie sie trafiło. W porównaniu z jedzeniem w Czechach - jedzenie w Polsce było czystą ambrozją smile Nawet w zupełnie przypadkowym zajeździe przy trasie.
                              Choć oczywiście zgadzam się, że i w wielu miejscach w Polsce karmią źle.
                              • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 15:59
                                smile
          • mia_siochi Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 20:24
            Jak żyję nie jadłam niczego w przydrożnej knajpie, ani Polskiej, ani Czeskiej.
            Ale mam podwójnego pecha- mój domowy chłop lubi Pragę, a mój szef czeską kuchnię (WTF??), więc zmuszona jestem to jadać nieraz. Z Pragi wyjeżdżam głodna, przed wizytą w czeskiej restauracji staram się coś zjeść, bo dla mnie jest to niezjadliwe.
            • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:02
              Ja w przydrożnym barze w Polsce zjem smaczniej niż w czeskiej restauracji.
            • misterni Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:44
              mia_siochi napisała:

Z Pragi wyjeżdżam głodna, przed wizytą w czeskiej restauracji staram się coś zjeść, bo dla mnie jest to niezjadliwe.

No to powiedz uczciwie, że ty nie lubisz, a nie że kuchnia czeska jest beznadziejna.
              • mia_siochi Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 14:24
                Ależ nie ma kuchni z gruntu obiektywnie złej lub dobrej wink Dobre jest to co komu smakuje.
                Więc prosze bardzo, uściślę: DLA MNIE czeska kuchnia smakuje jak psie żarcie. Wiem, bo jako dziecko spróbowałam big_grin
    • mynia_pynia Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:07
      Ja jeszcze raz do tych gołąbków. No nie pasują mi do drugiego dania. Jak można jeść na obiad zupę typu rosół czy jakąkolwiek inną a na drugie gołąbki?
      Gołąbki to dla mnie obiado-kolacja w jednym daniu a nie z zupką.
      • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:09
        dla mnie gołąbki to danie obiadowe

widać co dom to obyczaj
        • mynia_pynia Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:12
          W sumie niektórzy jedzą kaszankę z ziemniakami wink.
          • yenna_m Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 15:17
            niektórzy też jedzą gołąbki z ziemniakami wink

u mnie tego nie ma
      • zielona.limonka Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 16:28
        U mnie w domu (i w moim domu rodzinnym i u moich babć) gołąbki były zawsze daniem obiadowym i obowiązkowo z ziemniakami smile
        • capa_negra Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 00:46
          Owszem danie obiadowe z sosem pomidorowym lub grzybowym, ale z ziemniakami???
          Oprócz gołąbków??
          Zdarzyło mi się w Przemyślu jeść gołąbki z ziemniaków ( zamiast ryżu) z przysmażanym boczkiem i cebulą, ale gołąbki plus dodatkowo ziemniaki to never....
    • triss_merigold6 Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 19:46
      Pierwsze skojarzenie: knedliczki. big_grin
      • kropkacom Re: Menu dla gościa z Czech 10.05.14, 19:48
        No ale co to są dla ciebie knedliczki?
        • agni71 Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 14:19
          Ja zauważyłam w Czechach dwa rodzaje - bułczane i ziemniaczane. Są jeszcze jakies inne?

Dodam jeszcze, że mimo szczerych chęci w wielu miejscach w Czechach nie udało mi się znaleźć restauracji z prawdziwego zdarzenia, w większości były to przybytki baropodobne. Nie piszę o Pradze ani innych większych miastach. Ale jeśli przy zabytkowym pałacu podają głównie vrabec z knedlikami (żadnych sałatek, surówek), to cóż, nasuwa się myśl, że przy rozwiniętej kulturze picia piwa, kultura jedzenia jest tam w powijakach.
          • gazeta_mi_placi Re: Menu dla gościa z Czech 11.05.14, 15:59
            Czeska kuchnia ma złą opinię nie tylko w Polsce i oni jeszcze śmią najeżdżać na naszą żywność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka