Dodaj do ulubionych

Urządzenie wspólnego pokoju matki i dziecka

20.05.14, 14:13
Ponawiam wątek tutaj, ponieważ na "Wnętrzach" cisza.

Bardzo proszę o jakieś sugestie, bo ja kompletnie nie mam wizji.
Pokój dla mnie i dla dziecka (także trzeba brać pod uwagę, że jest sporo zabawek).
Pokój blokowy długi i wąski ( 5,5 m x 2,4 m), na jednej ścianie okna i drzwi balkonowe na drugiej duża szafa - niezbędna. Na jednej bocznej kanapa dwuosobowa (na której śpimy obie), a przy samym oknie na tej samej ścianie rozkładany fotel - rozkładany w sumie tylko podczas wizyty jakiegoś gościa także biorę pod uwagę opcje wywalenia go. Po drugiej stronie meblościanka. Dodajmy do tego jeszcze kilka zabawek wielogabarytowych i mamy totalną ciasnotę uncertain

I teraz tak - meble mi się rozpadają powoli i chciałam je zmienić. Aczkolwiek wiem, że wymiana na kolejne nie zrobi mi zbytniej przestrzeni . Ale muszę na czymś poustawiać te zabawki i trzymać ubrania młodej (już nigdzie indziej ich nie wcisnę). Co ja mogę tam postawić? Komodę? Czy to będzie pasować? Poradźcie coś proszę, bo zaczyna dobijać mnie ta graciarnia sad

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Urządzenie wspólnego pokoju matki i dziecka 20.05.14, 14:17
      wymień meble na szafy przesuwne, meblościankę wywal w ogóle.
      • mx3_sp pomocny link 20.05.14, 14:19
        www.modernlokum.com/2011/10/may-waski-pokoj-urzadza-sergi-mengot.html
        • blanus2202 Re: pomocny link 20.05.14, 14:50
          Akurat dużo by zmieniło jakbym miała tam np. jedno okno, a nie na całej ścianie + drzwi balkonowe uncertain
          Szafa jest na całej przeciwległej ścianie, ale nie pomieści więcej (p.s. nie, nie jestem chomikiem wręcz przeciwnie wink ).
        • mx3_sp Re: pomocny link 20.05.14, 14:57
          pod okno wstaw kanapę ze skrzyniami, wolna ściana niech zostanie zabudowana.
          • blanus2202 Re: pomocny link 21.05.14, 09:16
            Nie da rady - zastawiłabym drzwi balkonowe, a stawiając szafę wzdłuż dłuższej ściany i w ten sam sposób łóżko to jak je rozłożę nie będzie żadnego przejścia - jeszcze gorsze rozwiązanie uncertain

No i oczywiście nie stoje tak finansowo, aby każdy mebel wymieniać.
            • arwena_11 Re: pomocny link 21.05.14, 10:58
              A ile dziecko ma lat, ze śpicie razem?
              Fajnym rozwiązaniem jest kanapa przekształcana w łóżko piętrowe lub na dole kanapa na górze łóżko
              zszywka.pl/p/kanapa-transformujaca-sie-w-lozko-p-228367.html
              www.skapiec.pl/site/cat/2811/comp/9887370#from66810
              Do tego szafa z drzwiami przesuwanymi zabudowująca część ścian i róg - do samego sufitu. Pełno miejsca, wszystko schowane. Na drzwi można nalepić fajne folie z nadrukami ( coś takiego jak na okna ). Nie warto robić drzwi kolorowych przez firmę, bo koszt skacze do góry o ok 1000-1500 za jedne drzwi. Ja brałam lustra i w razie czego jak mi sie znudzą to je okleję właśnie obrazem na folii.

www.google.pl/search?q=zabudowa+naro%C5%BCna+szafa&client=firefox-a&hs=4cO&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=52h8U9eOMISQ7AbAuIHADw&ved=0CDsQsAQ&biw=1366&bih=635#facrc=_&imgdii=_&imgrc=VPRw17BBnygKSM%253A%3BU7-2YnlYvWAg5M%3Bhttp%253A%252F%252Fi.deccoria.strefa.com.pl%252Ffiles%252F20131%252F18754%252F366a8c4a9438cb18b129b2540ddada79.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fdeccoria.pl%252Fgaleria%252Ffoto%252Cid%252C18754%252C192497%252C1%252Cszafy-komandor-zabudowy-wnek-komandor.html%3B660%3B496
              pod okno biurko z zabudową, najlepiej zamawiac pod wymiar u stolarza, bo wtedy projekt będzie dostosowany do ciebie
    • monique_alt Re: Urządzenie wspólnego pokoju matki i dziecka 21.05.14, 11:21
      A możesz napisać jak dokładnie umiejscowione są okna w tym pokoju, gdzie są drzwi, najlepiej podesłać wymiary? Tak łatwiej byłoby coś podpowiedzieć.

To jest kawalerka? Nie da się części rzeczy gdzieś wynieść (przedpokój, piwnica, pawlacze w korytarzu)?

Na pewno problemem w tym pokoju jest ustawienie jednocześnie szafy i meblościanki. Wyrzuciłabym oba te meble i zrobiłabym dużą, białą szafę, na wymiar do samego sufitu, głęboką na 60 cm, umiejscowioną na takiej ścianie żeby wizualnie skrócić pokój. Starałabym się zmieścić w tej szafie wszystkie rzeczy łącznie z ciuchami córki. Osobny mebelek tylko na zabawki (regał plus duże kolorowe pudła). Kolorystyka biel plus kolory w plakatach i dodatkach.
    • magic.meadows Re: Urządzenie wspólnego pokoju matki i dziecka 21.05.14, 11:55
      Przepraszam, ze od takiego pytania zaczynam, ale jaki masz budżet? To da obraz na co można sobie pozwolić, ile mebli wymienić, czy da sie zrobić coś na zamówienie?
      Moze jakieś zdjęcie?
    • zazou1980 Re: Urządzenie wspólnego pokoju matki i dziecka 21.05.14, 14:08
      Ja bym zaczela od wydzielenia osobnych stref dla dziecka (lozko, biurko, jakies polki) i osobnej dla ciebie - sypialniano-rekreacyjnej i pod tym katem zaczela szukanie jakichkolwiek mebli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka