wielkafuria 04.06.14, 22:34 Kto był i sie podzieli wrazeniami? co TRZEBA zobaczyc, oraz co mozna zwiedzic majac dwa pełniutkie dni i połowe trzeciego? gdzie spać. ile co kosztuje. jak tam komunikacja miejska. po jakiemu sie tam mowi / w wiadomym sensie /? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakw Re: Praga 04.06.14, 23:22 Są przynajmniej 3 linie metra zrobione w ładny trójkącik w samym centrum. I zasadniczo to powinno wystarczyć - raz jechałam tramwajem, ale jechał jakoś naokoło. Bilety były chyba jakieś czasowe, ale to mogło się zmienić. Jak pamiętam kupowałam je w automacie na stacjach metra. I ogladasz głównie to centrum, czyli wzgórze na lewym brzegu z zamkiem etc to Hradczany z wszelkimi przyległościami (dużo tego jest), a na prawym brzegu wszelkie rynki i ratusze, z których Czesi od czasu do czasu defenestrowali cesarskich. Pomiędzy lewym i prawym brzegiem przemieszczasz się Mostem Karola (jak chcesz , żeby było pusto - to bladym świtem). Plus zamek w Wyszehradzie trochę poza centrum. I pewnie jeszcze parę rzeczy się znajdzie, ale byłam tam niestety tylko 2 popołudnia i 1 ranek. I obowiązkowo należy pójść na piwo . Ile co kosztuje to nie wiem bo byłam dawno.Mówiłam po polsku - i w sklepie udało mi się dogadać bez większych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Praga 05.06.14, 01:08 jakw napisała: (...) Pomiędzy lewym i prawym brzegiem przemieszczasz się Mostem Karola (jak chcesz , żeby było pusto - to bladym świtem). (...) Nie istnieje takie zjawisko jak ten Most-PUSTY. O każdej godzinie i porze roku, nigdy. Zawsze są jak nie tłumy to dużo ludzi. Byłam o godzinie 4 i o 5 i o 6 i 7 rano. Wiele razy i o różnych porach roku. Nic z tego. Raz widziałam pusty - na filmie, Mission: Impossible Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Praga 05.06.14, 06:42 Byliśmy w lutym 2012, temperatura otoczenia jakieś minus 12° (w Polsce dochodziła do minus 30, więc nie narzekaliśmy ) Na moście Karola wczesnym popołudniem było pustawo - głównie miejscowi, z turystów chyba tylko my. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Praga 05.06.14, 08:22 ten most karola jest ze złota ze sa tam takie tłumy dzikie? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Praga 05.06.14, 19:56 Bardzo zabytkowy jest . Chyba jeden z głównych symboli Pragi. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Praga 05.06.14, 19:54 Ja trafiłam. O 7 rano w listopadzie. Przewiało mnie na wylot Ale pewnie o tej porze roku będzie o to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Praga 06.06.14, 09:23 jakw napisała: > Ja trafiłam. O 7 rano w listopadzie. Przewiało mnie na wylot Od początków listopada do początków marca z wyłączeniem okresu 15 grudzień - 3 styczeń Karol na pusto nie jest specjalnie dziwnym zjawiskiem, zwłaszcza w późnych godzinach wieczornych 23-24). Aż miło się przejść... Ksiądz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Praga 05.06.14, 08:45 popatrzyłam na strony o Pradze i rzeczywiscie te trasy są całkiem długie. Nie trzeba korzystać z samochodu. Martwie sie tylko tym, ze jade z dwoma starszymi osobami, które na bank nie dadza rady chodzic non stop. Mam nadzieje ze metrem bedzie mozna sie przemieszczac od atrakcji do atrakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Praga 04.06.14, 23:40 Byłam parę lat temu. Noclegów nie polecę (spałam w hotelu uczelnianym). Komunikacja - boskie metro.Szybkie, często, ostatnie około północy, zatrzymuje się wszędzie gdzie trzeba, za przyzwoitą cenę. Oprócz tego tramwaje (jeździłam mało, bo metro w pełni mi odpowiadało). Jedzenie - ja lubię czeską kuchnię i polecam znalezienie "domowej knajpy" (raczej nie na starówce) - nam polecili znajomi Czesi i za 180 koron jedliśmy 2-daniowy obiad+1 litr piwa (czeskie zupy, gulasze, różne knedliki, surówki, dziwnie przyprawione duszone warzywa, plus jakieś dziwne domowe nalewki na deser ). Ale wybór duży - w centrum szczególnie (ale przyjaznych cen nie ma co oczekiwać). Poza tym - mnie Praga rozczarowała (ale miałam mało czasu na zwiedzanie za dnia, jedynie wieczory i świty, czyli mocno z "wierzchu"). Udało mi się zobaczyć Hradczany i Złotą uliczkę (z przewodnikiem) - nie wiem czy warto, przeżyłabym bez tego . Drugiego wieczoru poszliśmy do kina na horror bez dubbingu - po czesku brzmiał komicznie i było to niezapomniane przeżycie (obok nas panienki piszczały ze strachu, a my zwijaliśmy się ze śmiechu przez kontrast obrazu z brzmieniem czeskiego) i wybraliśmy się na rejs Wełtawą - piękny, zespół grał dobry jazz na żywo, podawali przyzwoite wino, do jedzenia były grillowane różności (od kiełbachy, po krewetki i egzotyczne sery). Praga nocą, od strony rzeki wygląda pięknie, szczególnie w klimacie jazzowym. Oczywiście most Karola (im bardziej w środku nocy tym lepiej ). Ewentualnie tańczące fontanny (Krizikova Fontanna) - ja byłam na spektaklu w rytmie Queen i było ładnie (głównie pamiętam muzykę ), ale pewnie dobór muzyki jest sezonowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Praga 04.06.14, 23:44 złaziłam na piechotę Przez kilka dni nie wsiadłam do żadnego środka lokomocji Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Praga 05.06.14, 01:42 Co trzeba zobaczyć już emamy odpisały. 2 i pół dnia to stanowczo za mało żebym mogła tą listę rozszerzyć. A jest o co. Komunikacja zawsze była dobra, ważne żebyś znalazła nocleg obok metra, tramwaju itp. Spanie- szukaj prywatnych kwater. Pełno tego. I termin wyjazdu jest istotny. Jak w szczycie sezonu to możesz mieć problem. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: Praga 05.06.14, 01:55 Przesyłam informację w lengłidżu od dwóch koleżanek (jedna Czeszka, druga Słowaczka studiująca w Pradze) - może Ci się przyda Jana’s ideas: eating out: - Kolkovna is a good chain of restaurants, they have very nice czech food, e.g. svickova. some restaurants in the centre r extremely expensive but if you step a bit outside the prices r ok. having fun (both addresses praha 1, josefov): - james dean which is completely retro with the music 40-60; dušní 11 - aloha, if u want a bit more recent music; v kolkovne 1 Tereza’s ideas: For a bit alternative atmosphere, you should go to Holešovice (neighbourhood where I live by coincidence). There's a really nice cafe plus antique in one called Ouky douky, www.oukydouky.cz/. Close to it, there's a lovely creperia, lacreperie.cz/index.html. You can find there also Výstaviště (exhibition ground), nice art nouveau building and huge park Stromovka just next to it (with my favourite spot - old summer residence on a hill on the left). There's another park called Letná with a big pendulum and amazing view of Prague. If you like contemporary art, definitely go to DOX,www.dox.cz/en/homepage. Close to it, there's a club called Cross, www.crossclub.cz/en/contact/. It's more electronic music but check the programme. For a bit of romantic atmosphere you should definitely go to Malá strana (Lesser town), love the tiny streets there. Don't miss John Lenon's wall and don't forget to have a pen with you On the main road called Újezd, there's a good restaurant Ferdinanda with Czech cuisine and their own beer, worth mentioning is also Klub Újezd on the same street or U zavěšenýho kafe, www.uzavesenyhokafe.cz/en/, which is under Prague Castle. And something from Old town - my favourite cafe/bar is called Krasny Ztraty, really close to Charles bridge,www.krasnyztraty.cz/kontakty.html. If you feel like some classics, go to National Theatre. With ISIC you can get tickets for 50 CZK (2 euros). Well, you sit totally upstairs but for opera no big deal and it's really relaxing. Or total opposite - Meet factory, it's a bit far away but so many things happening there, you may check it,meetfactory.cz/en/default.aspx. Ja byłam w Pradze w lutym 2012. Spaliśmyw hotelu rezerwowanego przez Groupon: www.kkhotels.com/en/hotels/prague/k-k-hotel-fenix/welcome/ Hotel był b. okej i miał fantastyczną lokalizację, prawie wszędzie chodziliśmy pieszo. Praga jest piękna, akurat wielkich tłumów nie było, nas zachwyciła Mala Strana i wędrówki śladami Davida Cernego: podroze.onet.pl/na-weekend/wycieczka-sladami-prac-davida-ernego-po-pradze/0y4jg Ewentualnie możesz zainspirować się artykułem Marcina Szczygła: www.mariuszszczygiel.com.pl/471,osobisty-przewodnik-po-pradze Miłych wojaży! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Praga 05.06.14, 07:24 Tez kiedys kupowalam hotel przez Grupona, bardzo przyzwoity i 5 minut od Vaclavksich Namesti piechotą, a tam piekna praska secesja - moze najbardziej lubię. Do tego co juz pisano dorzucilabym dzielnicę żydowską - Józefow. Warto sie przejść, za którymś razem zwiedziłam wszystkie synagogi (chyba z 5) i to byla przesada, ale jedną - dwie zdecydowanie warto, i na cmentarz chociaz zajrzeć przez płot. jeśli jedziesz autem, uważaj na przepisy, jedyny mandat w zyciu zapłaciłam w Pradze (parkowanie, skądinad wskazane przez portierkę, założyli blokadę, na moj telefon przyjechał uroczy policjant, dał najnizszy mandat i pomogł przeparkować, ale że placilam, to fakt - chyba się toto "na pokutu"nazywało) i jeden raz byłam badana alkomatem - pod Brnem. A dni spedzone przeze mnie w Czechach to w sumie 3 tygodnie na 10 lat prowadzenia samochodu Bardzo jeszcze polecam miasteczko Kutna Hora, około 80 km na zachod od Pragi, z zupełnie niezwykłym kościołem, i samo w sobie niezykle urokliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Praga 05.06.14, 08:22 słyszałam o tych mandatach na szczescie nie ja bede prowadzic Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Praga 05.06.14, 08:56 Warto sie przejść, za którymś razem zwiedziłam wszystkie synagogi (chyba z 5) i to byla przesada, ale jedną - dwie zdecydowanie warto, i na cmentarz chociaz zajrzeć przez płot. Które najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Praga 05.06.14, 12:07 Ja byłam niedawno. Przez trzy dni chodziłam wszędzie na piechotę, ale metro jest ok jak masz starsze osoby. Polecam do zwiedzania klasztor św Agnieszki, jest niedaleko synagog, z galerią malarstwa, kościoły w Pradze są piękne i warte zwiedzania - ale największe wrażenie zrobił na mnie zamek Karlstein - jest niedaleko od stolicy i warto tam pojechać. Wrażenie - nie do opisania, to podobno najładniejszy zamek w Europie. Bilety - wejścia na określoną godzinę można zabukować przez internet - zwiedzanie jest tylko z przewodnikiem. W Pradze prawie wszędzie można coś niedrogo zjeść, my korzystaliśmy z jadłodajni - Havelska Koruna. Przy wejściu dostaje się bloczek i chodzi z tacą od stanowiska do stanowiska, a płaci po zjedzeniu przy wyjściu. Jedzenie przyzwoite. Wyprażany syr gumowaty. Trzeba tylko pamiętać, że w Pradze obiady jada się dużo wcześniej niż w Polsce, o 15-16 już jest dawno po obiedzie.. Starsze osoby, jak się zmęczą możesz zostawić przy kawie lub piwie i samej w tym czasie polecieć coś zobaczyć, to dobry sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Praga 06.06.14, 09:37 nangaparbat3 napisała: > Do tego co juz pisano dorzucilabym dzielnicę żydowską - Józefow. Warto sie prze > jść, za którymś razem zwiedziłam wszystkie synagogi (chyba z 5) i to byla przes > ada, ale jedną - dwie zdecydowanie warto, i na cmentarz chociaz zajrzeć przez p > łot. Zwiedzić 5 synagog i obejrzeć cmentarz przez płot to profanacja. Ja wiem, że to tanie nie jest, ale moim zdaniem jest to pozycja obowiązkowa. Wrażenia niezapomniane! > jeśli jedziesz autem, uważaj na przepisy, jedyny mandat w zyciu zapłaciłam w Pr > adze (parkowanie, skądinad wskazane przez portierkę, założyli blokadę, na moj t > elefon przyjechał uroczy policjant, dał najnizszy mandat i pomogł przeparkować, Dużo szczęścia! Bardzo często złe parkowanie kończy się odholowaniem. Są w tym bardzo szybcy i sprawni. A kosztowana to zabawa 2000 - 3000 CZK. Ksiądz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Praga 05.06.14, 12:37 Ja zeszłam na.piechotę z niewielkim udziałem tramwajów. Hradczany, Mała Strana, Nove Mesto, Josefov i coś tam jeszcze. Lato było, ale nie za gorąco. Secesja ładna jest w Nowym Mieście. Katedra św. Wita to cudeńko. W ogóle piękna jest Praga i tydzień na zwiedzanie i dogłębne spenetrowaniew zakamarków zadowoliłby mnie, a.nie dwa i pół dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pajupaju Re: Praga 05.06.14, 12:43 Praga? Polecam. Sugeruję jednak, aby po zapadnięciu zmroku unikać ul. Brzeskiej, Małej i Stalowej. W dzień też zbytnio ostentacyjnie nie fotografować kapliczek w podwórkach. Co trzeba zobaczyć? ZOO, katedrę św. Floriana, cerkiew metropolitarną św. Marii Magdaleny, kościół Matki Boskiej Loretańskiej, Bazar Różyckiego, Fabrykę Wódek Koneser, Bazylikę na Kawęczyńskiej. Gdzie spać? Np. hotel Hetman. Komunikacja miejska: 4,40 zł za bilet 75-minutowy, tramwaje, autobusy, budują metro. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: Praga 05.06.14, 17:16 TRZEBA to pójść do knajpy U KOCURA ( na Małej Stranie) - wypić na piwo i zjeść bramborowe knedliki - bez tego się nie liczy wizyta w Pradze Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Praga 05.06.14, 17:39 moni_kaw napisał(a): > TRZEBA to pójść do knajpy U KOCURA ( na Małej Stranie) - wypić na piwo i zjeść > bramborowe knedliki - bez tego się nie liczy wizyta w Pradze A mnie bardziej niż knedliki smakowały strapaczki z boczkiem i kiszoną kapustą. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Praga 06.06.14, 09:41 no własnie poleccie prosze jakies konkretne restauracje gdzie bez stresu o żoładek oraz stan portfela bedzie mozna smacznie zjesc. pewnie gdzies w okolicy rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Praga 05.06.14, 19:22 Hradczany i ten przecudny widok na dachy, Złota Uliczka (niestety zrobiła się płatna), Most Karola, zegar. Jest bardzo fajne muzeum z malarstwem, na które nigdy nie mam czasu. Ale generalnie najfajniej jest po prostu krążyć po tych uliczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Praga 06.06.14, 09:48 wielkafuria napisał(a): > Kto był i sie podzieli wrazeniami? > co TRZEBA zobaczyc, oraz co mozna zwiedzic majac dwa pełniutkie dni i połowe tr > zeciego? Dwa dni to tyle co nic, ale liznąć z wierzchu można. > gdzie spać. Ja bym wybrał jakiś hotel w centum aby mieć wszystko na piechotę. Praga zasadniczo cierpi na nadpodaż miejsc noclegowych i dzięki temu można znaleźć perły za grosze. Przynajmniej czasem. > ile co kosztuje. piwo 10 - 25-35CZK piwo 12 - 30-40CZK powyżej tego to rozbój, więcej można zapłacić za piwa specjalne, albo w bardzo specjalnym miejscu. Obiad z tzw. denniho menu (serwowane zwykle 11:30 - 14:00) 80-120 CZK > jak tam komunikacja miejska. Jest i jeździ. bilet na 30 minut - 24CZK bilet na 90 minut - 32CZK bilet dobowy - 110CZK dobowy się moim skromnym zdaniem absolutnie nie opłaca wszystkie z możliwością nielimitowanego przesiadania się > po jakiemu sie tam mowi / w wiadomym sensie /? Moje ulubione lokale: www.cartouche.cz/ www.krcmabrabant.cz/ w tym drugim odbywa się średniowieczny show, tanie nie jest ale można, zwłaszcza raz! a najlepsze piwo mają tu: www.klasterni-pivovar.cz/ Ksiądz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
f.lamer Re: Praga 06.06.14, 09:52 wieczorem warto pójść do czarnego teatru. ten rzadko spotykany gdzie indziej rodzaj widowiska jest w pradze bardzo popularny. działa tam kilka teatrów które prowadzą taką wyspecjalizowaną działalność. ja polecam ten przytulny, klimatyczny teatr Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Praga 06.06.14, 10:54 Polecam. Praga nocą jest cudowna. Spać zdala od centrum -tanio i dobrze. Komuikacja super. Metrem dojedziesz bez problemu nie znając czeskiego. Obsługa w lokalach miła tylko tam, gdzie pracują młodzi ludzie. NIestety dużo jest miejsc w centrum z tradycją gdzie późno emerytalna obsługa pomoże Ci przypomnieć polskie czasy PRL-u. Most Karola - koniecznie pomyśl życzenie i nie zapomnij o pogłaskaniu psa. Wiele jest ciekawych miejsc w Pradze, taksówki nie są drogie. I pamiętaj by nie parkować za niebieską linią -jeśli pojedziecie autem ! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Praga 06.06.14, 10:57 Taksówkarze niestety nie są najbardziej godni zaufania w Pradze. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Praga 06.06.14, 14:43 A polecisz ten nocleg z dala od centrum Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Praga 06.06.14, 11:00 www.mariuszszczygiel.com.pl/520,%C5%BDi%C5%BEkov-%E2%80%93-praga-pragi Odpowiedz Link Zgłoś
priszczilla Re: Praga 06.06.14, 11:05 Znajdź sobie jakiś pensjonat z dala od centrum, ale blisko linii metra - tak chyba najpraktyczniej, szczególnie jeśli jedziesz tam samochodem. Można kupić bilety rodzinne chyba dwu czy trzydniowe dla turystów na wszystkie miejskie środki lokomocji. Ja najbardziej lubię zwiedzanie bez planu czyli łażenie po mieście i wchodzenie tam gdzie mi się spodoba, i tak właśnie zwiedzałam Pragę. Najfajniej jest na coś trafić przypadkiem. Wchodzisz sobie na dziedziniec jakiegoś pałacyku, fontanny, pawie itd. aż tu nagle zza drzew wyłania się taka skała: Odpowiedz Link Zgłoś
robert_malek Re: Praga 06.06.14, 11:30 hej, a może ktoś ma ochotę na wypad na piwo? szukamy towarzyszy niby każdy chętny a trudno ludzi skrzyknąć jeśli ktoś byłby zainteresowany, odezwijcie się tutaj, bo nie chcę przegapić chętnych na-kawe.net/grupy/na-piwona-kawena-weekendd/ Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Praga 06.06.14, 11:44 priszczilla napisała: > Znajdź sobie jakiś pensjonat z dala od centrum To już kolejny głos, żeby zamieszkać na zadupiu. Możecie podać jakieś plusy takiego rozwiązania? > Można kupić bilety rodzinne chyba dwu czy trzydniowe dla turystów na wszystkie miejskie środki lokomocji. (1) Każdy bilet w Pradze jest na wszystkie środki lokomocji zintegrowanej komunikacji, wliczając kolejki, łódki i tramwaj na Petrin. (2) Bilet rodzinny? Nie spotkałem. (3) Bilet dobowy oraz trzydniowy istnieje, ale jest zupełnie, absolutnie, nieopłacalny. Chyba, że ktoś zamierza spędzić cały pobyt podróżując... > Ja najbardziej lubię zwiedzanie bez planu czyli łażenie po mieście i wchodzenie > tam gdzie mi się spodoba, i tak właśnie zwiedzałam Pragę. > > Najfajniej jest na coś trafić przypadkiem. Wchodzisz sobie na dziedziniec jakie > goś pałacyku, fontanny, pawie itd. aż tu nagle zza drzew wyłania się taka skała Valdštejnská zahrada, siedziba senatu Czeskiej Republiki, serce Malej Strany, powiedziałbym, że trudno nie trafić... Ksiądz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
priszczilla Re: Praga 06.06.14, 11:58 > To już kolejny głos, żeby zamieszkać na zadupiu. Możecie podać jakieś plusy tak > iego rozwiązania? Jest taniej, można zamieszkać w kulturalnym hoteliku ze śniadaniem, z klimą itd. Łatwiej dojechać samochodem i łatwiej potem opuścić miasto. Łatwiej zaparkować. Ale jeśli Tobie odpowiada co innego, to przecież możesz po swojemu. > (3) Bilet dobowy oraz trzydniowy istnieje, ale jest zupełnie, absolutnie, nieop > łacalny. Chyba, że ktoś zamierza spędzić cały pobyt podróżując... Nie każdy musi tak strasznie oszczędzać. Niektórym jest po prostu wygodniej mieć jeden bilet zamiast szukać za każdym razem, kiedy jest potrzeba czymś podjechać. > Valdštejnská zahrada, siedziba senatu Czeskiej Republiki, serce Malej Strany, p > owiedziałbym, że trudno nie trafić... Chodziło mi o to, że przyjemniej jest spotkać coś ciekawego niespodziewanie niż odhaczać kolejne zabytki z obowiązkowej listy rzeczy do zaliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś