Dodaj do ulubionych

Samochód dla młodego kierowcy jaki?

05.06.14, 08:40
prawo jazdy od ok 2 miesięcy, debiut na miejskich drogach od tygodnia. Czy wóz typu suv to odpowiednie auto dla tak niedoświadczonego kierowcy? Pytanie tendencyjne.
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 08:46
      mx3_sp napisała:
      > prawo jazdy od ok 2 miesięcy, debiut na miejskich drogach od tygodnia. Czy wóz
      > typu suv to odpowiednie auto dla tak niedoświadczonego kierowcy? Pytanie tenden
      > cyjne.

Jeżeli ma mózg to tak. Jeżeli nie, to nie ma dla niego odpowiedniego samochodu.
    • cosmetic.wipes Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 08:51
      > Czy wóz
      > typu suv to odpowiednie auto dla tak niedoświadczonego kierowcy?

Ze względu na kierowcę - tak.
      Ze względu na samochód - nie.
      • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 09:01
        raczej ze względu na innych uczestników. Miałam raz tę nieprzyjemność być pasażerem. Faktycznie dla kierowcy jazda takim autem jest jakąś gwarancją bezpieczeństwa, dla pozostałych uczestników ruchu to loteria. Zwłaszcza jak mylą się pedały.
        • cosmetic.wipes Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 09:12
          No tak, inni uczestnicy ruchu sa zagrożeni, to fakt. Ale jakby taki kierowiec jechał maluchem, to tez może zabić, niestety. Chociaż jest szansa, że będzie mniej ofiar...

> Zwłaszcza jak mylą się peda
          > ły.

W tym wypadku proponowałaby rower - cięzko pomylić pedały suspicious
          • wtopek dla młodzieży jak najbardizje suv 05.06.14, 09:26
            dla chłopaka może być Subaru Forester (ale w wolno ssącej benzynie, aby nie szalał zbytnio), a dla dziewczyny Range Rover Evoque

jesli ma dobre oceny w szkole możesz też pomyśleć o Infiniti QX50

do miasta przede wszystkim suv, ze względu na bezpieczeństwo, ważne też aby nie odstawało od rówieśników...
            • mx3_sp Re: dla młodzieży jak najbardizje suv 05.06.14, 09:30
              to dla baby przed 40tką!
              • wtopek Re: dla młodzieży jak najbardizje suv 05.06.14, 09:33
                jak dla pani w średnim wieku, to polecam Lexsusa NX, najlepiej hybrydę

wchodzi też nowe Volvo XC90
                • agata0 Re: dla młodzieży jak najbardizje suv 05.06.14, 09:41
                  A Volvo XC90 dla pani po 40 pasuje? Nie pogardziłabym wink
                  • mx3_sp Re: raczej taki: 05.06.14, 09:44
                    https://nozama.typepad.com/photos/uncategorized/2008/04/13/suv1.jpg
              • cosmetic.wipes Re: dla młodzieży jak najbardizje suv 05.06.14, 09:36
                Ja polecam autobus z kierowcą.
                • mx3_sp Re: dla młodzieży jak najbardizje suv 05.06.14, 09:40
                  do tej pory to był środek lokomocji, ale nie dojeżdżał pod drzwi.
                  • cosmetic.wipes Re: dla młodzieży jak najbardizje suv 05.06.14, 11:37
                    Ale też nie wjeżdżał w drzwi, a przy takich umiejętnosciach opisywanej pani samochód prędzej czy później to zrobi. Raczej prędzej, niestety...
          • rhaenyra Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 09:35
            big_grin
            • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 09:42
              a i jeszcze zmieniając pas na prawy tekst: "eee kurde to już tu!!!" i ciach kierunek w lewo.
              • tuya Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 10:40
                Nooo, to bym się zastanawiała czy wogóle cokolwiek.
                Z drugiej strony - jak nie pojeździ to się nie nauczy.
                A krzywdę można komuś zrobić i w suvie i w cienkim.
                ALE: jak się jeździ wysokim autem to więcej widać i inni uczestnicy ruchu traktują cię z szacunkiem, nikt się przed maskę nie wpycha. Ja się czuje bezpieczniej w terenówce.
                • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 10:44
                  nie jestem pewna czy to o szacunek chodzi, może odruch samozachowawczy. Faktycznie wysokie auta mogą mieć zwiększoną widoczność, ale mają gorszy martwy punkt.
                  • tuya Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:10
                    mx3_sp napisała:

> nie jestem pewna czy to o szacunek chodzi, może odruch samozachowawczy.

cokolwiek by to nie było - działa smile
    • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 10:49
      gdy córka zrobi prawo jazdy dostanie duże, bezpieczne auto. Być może suv-a.
      Nigdy w życiu nie wsadziłabym jej do małego autka w nadziei, że będzie "zwrotniejsze, lepiej widać, krótka maska, krótki tył by łatwiej parkować" - to stereotypowe/błedne myslenie.
      Auta ubezpieczam w najlepszych dostępnych opcjach i uwazam, że jest to najlepsze rozwiązanie dla niedoświadczonego kierowcy
      • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 10:55
        tak kup młodej kilkutonowe auto, najlepiej z napędem na tył i tylko czekaj aż wjedzie matizowi w tył. Jej nic się nie stanie, a pasażerowie matiza niech sami żałują, że nie stać ich na gablotę. Nic pośredniego nie można?
        • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:05
          kilka ton wazy ciągnik siodłowy, takie x3 wazy niespełna 1,7t i to miałam na mysli. Napęd na tył nie ma większego znaczenia. Kwestia przyzwyczajenia. I nie sądzę, żeby napęd na tył sprzyjał wypadkowości
          Czy rzeczywiście wybierając model samochodu kierujesz się bezpieczeństwem innych? Nie kupisz auta terenowego z orurowanym zderzakiem, bo możesz komuś zrobić krzywdę i stawiasz to ponad bezpieczenstwo własne? (zderzasz się czołowo/walisz w drzewo i rury mogą uratować Ci zycie)
          • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:11
            napęd na tył ma znacznie, zwłaszcza właśnie w poślizgu. Suva trudno kupić oszczędnego i to tanio.
            • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:17
              powiem z doświadczenia, że pewien dyskomfort odczuwam sporadycznie w zimie, na lodzie itp. To wszystko. Jesli są dobre opony i sprawne kontrole trakcji itd., to nie ma problemu.
              Jesli nie stać kogoś na suva to może wybrać większego sedana, z "normalnym" bagaznikiem, długa maską. Ale nie auta typu Clio, Peżot 106 lub Yaris.
              • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:20
                na co dzień jeżdżę powozem typu yaris, ale ojciec mój jest amatorem OESów więc wiem, że różnica jest. Swojemu dzieciakowi do miasta nie dam ani mocnego ani duże auta.
                • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:36
                  kwestia korzystania umiejętnie z pedału gazu, wyposażenia w odpowiednie systemy.
                  Nie jeździałm po mieście autami rajdowymi więc nie wiem.
                  Zawsze możesz załozyć "kontrole rodzicielską" (chyba juz dostepne) jesli nie chcesz by dzieciak naduzywał mocy
                  • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:50
                    tak, ale mówimy o dorosłej ok 40 kobiecie, która nie ma koordynacji, nie do końca zna przepisy - nie zna zasad pierwszeństwa na równoległych skrzyżowaniach. Rusza z przytupem z 2 biegu. Stojąc przed światłami, odpuściła pedały i dzięki tylko odległości nie rypnęła w tył auta. Wchodzenie w zakręt 90 stopniowy na 4 biegu, itp. Ja jechałam z nią tylko 40 km a to wszystko w starej, ale jednak toyocie rav.
                    • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:53
                      a więc najlepiej automat, np. mercedes C-classe, używany. Ravy są drogie i sedana zamiast, w automacie powinna kupić
      • lilly_about Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 13:27
        Co za bzdura. Na dzień dobry robisz z córki gęś, która wydymi komuś w tył a ty będziesz miała przynajmniej czyste sumienie, bo uderzyła bezpieczną kolumbryną.
    • vilez Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:00
      Duże, bezpieczne i niedrogie. Bo pierwsze to treningowe, na rozkurz.
    • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:06
      a nie bez przyczyny na kursach jeździ się autami miejskimi?
      • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:09
        jeździ się modelami uniwersalnymi takimi jakich najwięcej w ruchu, tanimi
      • tuya Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:10
        mx3_sp napisała:

> a nie bez przyczyny na kursach jeździ się autami miejskimi?

bo są tańsze w utrzymaniu?
        • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:15
          nie tylko. Przez pół roku jeździsz micro a potem wsiadasz nawet do starej Ravki to wiadomo, że inaczej się prowadzi, inaczej ogarnia się wóz. W każdym bądź razie ja już wolę, żeby nawet zanim opanują biegi, kierunki i zasadę pierwszeństwa niech we mnie walnie micra niż mocca np.
          • cosmetic.wipes Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:42
            Ja robiłam prawko na benzynowym punciaku, a pierwszym moim samochodem była 20-letnia Toyota Carina z 2-litrowym wolnossącym dieslem. Została zakupiona, jako auto treningowe, słuzyła mi wiernie przez niemal rok. Ponieważ rozpędzenie się do setki zajmowało jej 20 minut, to nie stanowiłam nadmiernego zagrożenia smile
            • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:48
              chcesz powiedzieć, że wsadzenie dzieciaka do takiego grata jest odpowiedzialne?
              A jak trzeba będzie wyprzedzić cięzarówkę, nagle dynamicznie przyspieszyć? TO WŁASNIE JEST ZAGROŻENIE. No prosze cie
              • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:53
                żeby cokolwiek wyprzedzać trzeba umieć to robić. Wiesz co będzie jak załapiesz pobocze takim rozpędzonym ciężkim autem? W terenie huk, ale w mieście - masakra.
                • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:54
                  no tak, ale trzeba przewidzieć, że początkującym wydaje się, ze umiejąwink
              • cosmetic.wipes Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 13:23
                Ale jakiego dzieciaka?
                • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 13:37
                  czy kogokolwiek początkującego. pasuje?
                  • cosmetic.wipes Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 14:16
                    Poczatkująca pani po czterdziestce raczej nie porwie się na wyprzedzanie z prędkością dźwięku.
                    I chyba wolę poczatkujących, którym mocy nie wystracza na brawurę, niż takich co mają milion koników pod maską, ale nie dadzą rady ich okiełznać.
    • crises Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:47
      Jak już Ci napisali - SUV-y są bezpieczne dla kierowcy, dla pozostałych uczestników ruchu już niekoniecznie, i to zarówno dla pojazdów, jak i ludzi. Widziałam Peugeota 206, który wjechał pod Jeepa Commandera - kończył się na wycieraczkach. Uderzając maluchem w pieszego najprawdopodobniej połamiesz mu nogi, SUV-em zafundujesz mu wielonarządowe obrażenia, o ile nie zgon na miejscu. Tak więc nie - nie kupiłabym SUV-a początkującemu kierowcy, bo byle zagapienie się przy zmianie pasów albo pomylenie pedałów może mieć znacznie gorsze skutki niż w przypadku mniejszego samochodu. Osobiście celowałabym w jakiś kompakt typu Astra.
      • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:50
        crises napisała:
        Uderzając maluchem w pieszego najprawdopodobniej połamiesz mu nogi, SUV-em z
        > afundujesz mu wielonarządowe obrażenia, o ile nie zgon na miejscu.

Ale uderzając maluchem przy 50 w autobus giniesz na miejscu a np. ze Smarta wychodzisz bez szwanku
        Dlatego w tym wypadku trzeba zastanowić się co jest DLA CIEBIE lepsze/ważniejsze/moralniejsze
        • neffi79 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:51
          sory ze suv-a a nie ze smarta
    • mayaalex Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 11:54
      kupilabym raczej duze czyli bezpieczne ale z nieprzesadnie wielkim silnikiem (na poczatku nie ma wyprzedzac bmw na autostradach, super moc nie jest wg mnie niezbedna). gdybym miala watpliwosci co do rozsadku i zachowania na drodze, to wykupilabym dziecku dodatkowe lekcje z dobrym instruktorem i dopiero po upewnieniu sie, ze jednak mysli, dostaloby auto. ale nie rozumiem myslenia "lepiej kupic male autko bo w razie czego bedzie bezpieczniejsze dla innych", to w koncu moje dziecko i chcialabym je zabezpieczyc jak najlepiej - a jesli mysle, ze moze po pijaku wjezdzac w przystanki albo z bezmyslnosci kasowac pieszych na pasach to po prostu nie kupuje mu zadnego samochodu bo do zadnego sie nie nadaje.
      • mx3_sp eee czytaj 05.06.14, 12:00
        to o dorosłą kobietę chodzi, która jeździ po mieście, od szkoły do roboty, do lidla po zakupy, na bazar po warzywa, do ch po kosmetyki. To żaden przedstawiciel handlowy, ale słabo zorientowana babka, która na dwu pasmówce panikuje.
        • mayaalex Re: eee czytaj 05.06.14, 13:15
          rzeczywiscie smile tylko potem w odpowiedziach bylo o wlasnych dzieciach wiec sie zasugerowalam...
          jak malo ogarnieta to niech tym bardziej dodatkowe lekcje bierze - bo czy ma duze auto czy male to predzej czy pozniej sobie albo komus zrobi krzywde.
          ale wydaje mi sie, ze tu nie samochod jest kluczowy, tylko podejscie, niestety. bo jak ona nie widzi problemu to naprawde kiepsko, to chyba najgorszy typ kierowcy. a jak widzi, to sie moze jeszcze na tych krotkich trasach wyrobi, dwa miesiace to malo.
    • lisciasty_pl Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 12:34
      Może jakieś starsze volvo, budę ma sporą, widoczność dobra,
      wygodne, a jak gdzieś przydzwoni to wielkiej straty nie będzie.
    • alpha.sierra Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 05.06.14, 16:28
      Ja bym kupiła starą Lagunę w dieslu 1,9. Wybacza dużo błędów, nie osiągnie zawrotnych szybkości a jednocześnie w razie czego coś tam pod butem się znajdzie. Do tego to jest wielka krowa, idealna do nauki parkowania. I jak stare auto, to będzie mniej szkoda otrzec niż nowszego SUVa wink.
      • mx3_sp Re: do nauki parkowania? 06.06.14, 09:28
        nie miałabyś nic przeciwko jakby ktoś uczył się parkowania pomiędzy Twoim autem?
        • eweliska18 Re: do nauki parkowania? 06.06.14, 09:54
          a ja wysłałbym panią na dodatkowe lekcje jazdy, bo z tego co piszesz to nie potrafi jeździć i stanowi zagrożenie dla innych ludzi, są ludzie którzy maja lub nie predyspozycje do prowadzania auta, pani prowadząc duże, bezpieczne auto może ujdzie z życiem ale inni już niekoniecznie
          • mx3_sp Re: do nauki parkowania? 06.06.14, 09:59
            dokładnie o to mi chodzi. Nie mając umiejętności, prowadząc przy okazji dość spore auto poczucie samobezpieczeństwa wyobraźnię może ograniczać. "A co tam, ja bezpieczna jestem"
        • alpha.sierra Re: do nauki parkowania? 07.06.14, 03:52
          Wiesz, zostawiając auto np. na niestrzeżonym parkingu liczę się z tym, że ktoś mi je może obetrzeć - takie ryzyko, niestety. Ale uważam, ze duże auto jest najlepsze do nauki parkowania, bo jeśli człowiek nauczy się parkować taką krową, to zaparkuje wszystkim. Lepszy do nauki parkowania jest chyba tylko stary polonez, bo nie dość, że ma rozmiary sporego czołgu, to jeszcze nie ma wspomagania kierownicy i człowiek się uczy gdzie ma koła. Wyrabianie mięśni ramion gratis.

Poza tym sorry, ale nauka parkowania na dużym aucie nie oznacza, że z automatu beztrosko rysuje się lakier innym kierowcom - no przynajmniej u mnie nie oznaczało. Ale jeżeli ucząc się parkować tyłem kombi z hakiem walnęłam w jakiś murek, albo przy innej okazji obtarłam się o jakiś słupek - to było mi żal, ale na pewno mniej niż gdybym otarła np. Subaru nówkę sztukę. A nauczyłam się tak, ze dojeżdżam na milimetry bez czujników (b. pomocne przy podjeżdżaniu pod rampę, żeby odebrać płytki do kuchni).
    • antychreza Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 06.06.14, 10:01
      Taki, co jak przywali w inny samochód narobi możliwie mało szkód. Skoro piszesz, że pańci mylą się pedały i kierunkowskazy...
      Sama jako kierowca z niespełna rocznym stażem jeżdżę zwykłym miejskim 307 i taki samochód jest optymalny wg mnie.
      • mx3_sp Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 06.06.14, 10:06
        kiedyś jechałam autem ojca pajero ( na rajd go transportowałam) wwaliłam się w tył jakiegoś nissana podczas poślizgu. tamto auto skończyło się na kierowcy a u mnie nawet ryski. Prawko posiadałam kilka lat i różne trasy przejechała. Wypadek, po prostu. A tutaj obucia brak, a przerost jedynie chęci.
    • kerri31 Re: Samochód dla młodego kierowcy jaki? 06.06.14, 10:49
      Z jednej strony suv byłby bezpieczny dla niego na pewno bezpieczniejszy niż żelazko Seicento z drugiej strony trudniejszy w parkowaniu, omijaniu przeszkód itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka