Dodaj do ulubionych

Paragraf na teściową :Please

13.06.14, 18:47
Teściowka mnie wkurzyła i szukam paragrafu.

A było tak: Dziś w szkole Starszej jest impreza dla dzieci. Chcialam by M poszedł z nią by wciągnął się w życie szkolne i budował więź z córką (czytaj: bym mogła wyciągnąć kopyta na wyrku tongue_out) Ale wchrzanila się teściówka twierdząc że ja mogę spokojnie pójść na fjestę, ona zostanie z Młodszą. Ja na to, ze M sobie poradzi, ona na to, ze to JEST ZADANIE DLA MATEK i w Hiszpanii mężczyźni nie zajmują sie takimi rzeczami (co ludzie powiedzą?), a ja jej na to, że w Hiszpanii prawo nakazuje mężom przejęcie połowy obowiązków domowych, a ona na to, że nieprawda, a ja na to, że prawda i jej znajdę paragraf.

M nie chcąc słuchać dłużej kłócących się bab, zabrał Starszą i poszedł na imprezę, a ja zamiast leżeć z wyciągniętymi kopytami na wyrku koło śpiącej Młodszej, szukam tego cholernego paragrafu i znaleźć nie mogę. POMOCY!!!! tongue_out
Obserwuj wątek
    • feleedia Re: Paragraf na teściową :пoжaлy&# 13.06.14, 19:08
      Zayebista jesteś z tą twoją internacjonalną zayebistą znajomością języków obcych big_grin
      • sueellen Re: Paragraf na teściową :пoжaл 13.06.14, 19:19
        za to ty wcale nie jesteś zayebista, ani nawet fajna.
        • feleedia Re: Paragraf na teściową :пoжaл 13.06.14, 20:34
          Wisi mi to i powiewa. Bawią mnie natomiast wyjachane zmywaki używające pidżynu big_grin
          • sueellen Re: Paragraf na teściową :пoжaл 13.06.14, 21:03
            a ty mnie nie bawisz wcale, więc spadaj w odchłań wygaszonych nickow tongue_out
    • iwoniaw ale tylko ci, którzy po 2005 roku wzięli cywilny 13.06.14, 19:11
      ślub wg hiszpańskiego prawa wink
      news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4100140.stm
      www.bbc.com/capital/story/20140529-the-worlds-strangest-work-laws
      • sueellen Re: ale tylko ci, którzy po 2005 roku wzięli cywi 13.06.14, 19:18
        spoko, my jesteśmy rocznik 2013 tongue_out
    • ira_07 Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 19:45
      Przecież Ty zdaje się dopiero zaczęłaś się uczyć hiszpańskiego tongue_out
      • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 19:49
        no, a myślisz, że dlaczego nie mogę znaleźć tego cholernego paragrafu!?
        • araceli Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 19:51
          Mujer desperada big_grin
          • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 20:03
            grrrrrr
            • araceli Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 20:37
              Z tymi 50% to chyba popłynęli - w 2005 roku rzeczywiście zmieniły się przepisy ale mówią one obligatoryjnym dzieleniu obowiązków domowych - nie mówią o procentach.

Kodeks Cyliny Hiszpanii - prawa i obowiązki małżonków:

Código Civil: Libro I: Título IV
              CAPÍTULO V
              De los derechos y deberes de los cónyuges
              Artículo 68
              Los cónyuges están obligados a vivir juntos, guardarse fidelidad y socorrerse mutuamente. Deberán, además, compartir las responsabilidades domésticas y el cuidado y atención de ascendientes y descendientes y otras personas dependientes a su cargo.

Kodeks:
              civil.udg.es/normacivil/estatal/cc/1t4.htm
              Zmiana z 2005 roku z preambułą wyjaśniającą:
              civil.udg.es/normacivil/estatal/familia/L15-05.htm
              • araceli Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 20:38
                Swoją drogą - nieźle konserwatywnie musiało być wcześniej jak prawny zapis o dzieleniu obowiązków było rewolucją tongue_out
                • falka_85 Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:18
                  Nie znam żadnego Hiszpana osobiście, ale słuchałam kiedyś reportażu (Trójka?), o tym jak ogromnym problemem jest tam przemoc domowa. Także konserwa.
                • cauliflowerpl Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 12:36
                  Oj, było, było.

Rok 1975 - "Se anula la Licencia Marital en España, por la que una mujer necesitaba el permiso firmado del marido para ejercer derechos tales, como firmar contratos de trabajo, cobrar su salario, sacar el carnet de conducir o el pasaporte y abrir e intervenir en cuentas bancarias, etc."

Do tego roku kobieta potrzebowała zgody męża na zrobienie prawa jazdy, paszportu, podpisanie umowy o pracę. Rozwody do 81 roku nie istniały. Do 78 roku środki antykoncepcyjne były nielegalne.

Hiszpania za Franco to była konserwatywna masakra, aż dziw, jak bardzo się zrewolucjonizowała w tak względnie krótkim czasie. Na szczęście młodzi ludzie nie widzą w tym nic dziwnego, ale jak się ze starymi Hiszpanami, facetami zwłaszcza pogada to czasem szczęka opada.
                  Za to starsze kobiety w większości szybko doceniły swoje prawa. W większości, bo, jak widać, nie wszystkie wink

Polecam:
                  mujer.terra.es/muj/articulo/html/mu26359.htm
                  • cauliflowerpl Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 12:43
                    Nie, to nie miał być ten link. Zaraz znajdę dotyczący wyłącznie Hiszpanii.
                    O, mam:
                    elpais.com/especiales/2013/dia-de-la-mujer/#derechos
                  • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 13:43
                    Wszystko się zgadza, - jeśli chodzi o Starszych, nawyki i przyzwyczajenie do dawnego porządku bardzo ciężko zmienić, ale zauważyłam, że wielu bardzo respektuje prawo. Przykładowo, dziadkowie nie biją wnuków nie dlatego, że uważają to za niewłaściwą metodę wychowawczą, ale dlatego ze jest ona zakazana. Stąd być może te przepisy o konieczności wspólnego prowadzenia domu smile
    • jagienka75 Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 19:50
      fantazjujesz ( jak zwykle zresztą) czy też w końcu nauczyłaś się języka hiszpańskiego?
      • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 19:56
        jakbym sie nauczyła, nie prosiłabym o znalezienie paragrafu, to chyba jasne?
        Słownictwo okołoszkolne i okolodomowe mam szerokie i na co dzien porozumiewam się bez problemu. Nie znam natomiast gramatyki.
        • jagienka75 Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 20:00
          tak tak, oczywiście.
          siano masz w głowie i tyle.
          • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 20:19
            znalazłam tongue_out

En este sentido, se impone recordar que tras la reforma de la Ley 13/2005, el art. 68 del Código Civil incluye el deber de “compartir las responsabilidades domésticas y el cuidado y atención de ascendientes y descendientes y de otras personas dependientes a su cargo”.

• lady-z-gaga Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 20:49
      mało logiczne Twoje wywody, i kłótnia też
      jesli argument teściowej jest taki, że zwyczajowo mężczyźni nie robią pewnych rzeczy, oraz "co ludzie powiedzą?", to co na pomoże paragraf?
      • 18lipcowa3 Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 21:03
        powtórzę się : suellen glupieje w tej hiszpanii
        • lady-z-gaga Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 21:09
          no cóż, zycie rodzinne w kulturze machismo nie jest łatwe wink ale i nikt nie mówił, że będzie, a sama Sueellen nie jest chyba taka głupia, aby się spodziewac czego innego
      • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 21:08
        może to pomoże, że 70letnia teściowka właśnie przyznała mi rację, że w sumie jej synek wcale nie wygląda niemęsko z mopem? big_grin i przed meczem zagoniła własnego męża do zmycia garów mówiąc że nie obejrzy meczu dopóki nie pozmywa BO PRAWO TAK STANOWI big_grin
        • lady-z-gaga Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 21:11
          cholera, szkoda, że moj chłop nie zna hiszpańskiego i nie mogę mu tym paragrafem pomachac przed nosem big_grin
          • turzyca Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:33
            możesz mu pomachać polskim kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, paragraf bodajże 23. W Polsce małżonkowie mają równe prawa i obowiązki. big_grin
    • kanna Re: Paragraf na teściową :Please 13.06.14, 23:02
      zamiast leżeć z wyciągniętymi kopytami na wyrku koło śpiącej Młodszej, szukam tego cholernego paragrafu

To durne akurat, ja bym leżała :p

Wiesz, gdzie teściowa ma Twój paragraf? Wiesz i ja wiem. Po co tracić czas i zdrowie na durne kłótnie?
      • skarol Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 09:44
        Moj maz jest z Ameryki Poludniowej i wydaje mi sie ze trudno z dnia na dzien zmienic stan rzeczy i mentalnosc. Mieszkalam przez jakis czas z tesciowa i ogolnie to fajna babka, ale ciesze sie ze teraz mieszkamy w UK, a nie tam. Zeby synek cos w domu zrobil to jakby hmm swietokradztwo. Zdarzaja sie mezczyzni bardziej zaangazowani, ale to raczej wyjatki. No coz, jak tak chca, to prosze bardzo, to nie moja bajka. Tutaj podzial sam sie wyklarowal, ja nie przepadam za gotowaniem, on lubi i gotuje smaczznie, ja wole sprzatanie.
        • naomi19 Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 09:54
          a mój chłop jest woj. śląskiego tongue_out
          i jak jego mama pierwszy raz zobaczyła, że kiedy ja robię kolację, to on kąpie córkę, to się prawie popłakała, powiedziała, że mam 2 lewe ręce do roboty i zamiast podać mu wino, aby mógł odpocząć po zwiedzaniu (ja też zwiedzałam), bezczelnie nim się wyręczam.

Także podobne myślenie zdarza się niezależnie od szerokości geograficznej.
          • jagienka75 Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:09
            naomi19 napisała:

> a mój chłop jest woj. śląskiego tongue_out
            > i jak jego mama pierwszy raz zobaczyła, że kiedy ja robię kolację, to on kąpie
            > córkę, to się prawie popłakała, powiedziała, że mam 2 lewe ręce do roboty i zam
            > iast podać mu wino, aby mógł odpocząć po zwiedzaniu (ja też zwiedzałam), bezcze
            > lnie nim się wyręczam.

naomi, mój mąż też ze śląskiego i podejście teściowej identyczne.
            kiedy teściowa zobaczyła, że jej syn a mój mąż poszedł do sklepu po przyprawy, odkurza w domu, przewija/karmi dziecko (bo ja w tym czasie robiłam coś innego), zaczęła krzyczeć, że wykorzystuje jej synusia do czegoś, co jest tylko i wyłącznie rolą kobiety.
            gdyby teściowa miała się kiedyś przeprowadzić do naszej miejscowości albo zamieszkać w pobliżu, ja męża zostawię. po prostu się z nim rozwiodę i wrócę do miasta rodzinnego.
            • naomi19 Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:16
              my zerwalismy wszelkie kontakty z teściową, niestety byliśmy do tego zmuszeni, bo zatruwala nam życie, ale wyprowadzila sie do niemiec, wiec jest ok
              • jagienka75 Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:29
                u nas to ja nie utrzymuję kontaktów z teściową, mąż do niej jeździ raz na rok/dwa lata.
                byłam do tego zmuszona, gdyż po naszej ostatniej wizycie u niej zachowała się w taki sposób, że szkoda gadać. na pretensje męża odpowiedziała, że była w swoim domu, więc miała prawo.
                ja tam się cieszę, bo mam święty spokój i nie muszę głupot wysłuchiwać.
                jestem też tego zdania, że żaden facet nie jest wart tego, żeby jego partnerka/żona "walczyła" o niego z jego mamusią. nawet mój mąż. dlatego też jeśli teściowa będzie usiłowała ze mną o niego "walczyć", ja go jej oddam walkowerem. takiego męża to ja nie chcę. wolę być już samotną matką z dwójką dzieci.
                • rosapulchra-0 Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 12:33
                  Ja ze swoją nie rozmawiam od ponad 15 lat. I dobrze mi z tym. Mąż widzi się z nią raz na kilka lat i też wraca wymęczony tymi wizytami.
      • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:29
        > Wiesz, gdzie teściowa ma Twój paragraf? Wiesz i ja wiem. Po co tracić czas i zd
        > rowie na durne kłótnie?

My się nie kłócimy, my zawzięcie dyskutujemy tongue_out A jak pokazałam jej artykuł w kodeksie cywilnym i przeczytała artykuł w BBC (po hiszpansku), od razu zagoniła teścia do zmycia garow tongue_out Potem stwierdzila, że jej się to bardzo podoba, przepisze sobie i powiesi w kuchni w widocznym miejscu.
    • paul_ina Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:32
      Fajną masz teściową, chłe chłe chłe, a myślałam, że tylko mnie tak los pobłogosławił.
      • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 10:47
        Ale ona jest naprawdę FAJNA i ją lubię i ma wielkie serce, tylko jest nie tej daty i lubi postawic na swoim.
        • paul_ina Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 12:22
          No przecież wszystko się zgadza, moja tak samo.
    • obrus_w_paski Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 11:07
      W jajo ciebie robią dokumentnie.
      Aż mi przykro bo zawsze broniłem południa Hiszpanii przez reszta kraju, ale po każdym twoim wątku skłania sie ku myśli, ze tam naprawde dziwni ludzie mieszkają.
      Obok mojego domu była wczoraj impreza na zakończenie roku (nota bene przedwczesna) i zapewniam ciebie kochana ze było tam mnóstwo ojców i nie byli to Polacy.
      Kiedy sie tobie ten macierzyński konczy?
      • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 11:14
        A Ty myślisz, że ja o tym NIE WIEM?
        Pisze o 70letniej teściowej która żyje jeszcze czasami Franko
        • sueellen Re: Paragraf na teściową :Please 14.06.14, 11:16
          P.S. Moja Babcia miała identyczne poglądy - dziadek w domu nie robił NIC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka