gluslepa 14.06.14, 18:33 i co wy na to ?? www.se.pl/wydarzenia/politycy/sejm-uchwalil-bedziemy-placic-emerytury-50-tysiacom-zydow-ofiarom-holocaustu-i-stalinizmu_406025.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 18:47 100 euro miesięcznie? Przecież to jakaś żałosna prowokacja, to nie może być prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 19:21 Stalinizmu to jeszcze jakos rozumiem, ale holokaust to juz chyba dzialka innego panstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 19:22 A może poszukaj informacji o co tak naprawdę w tej sprawie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
selo.lolo Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 19:58 A możesz nam łaskawie przybliżyć skoro jesteś poinformowana? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 20:03 Ta informacja jest ogólnie dostępna. Ale Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 20:06 no to 70 lat z groszem historii poszło się bujać bo ja myślałam, że to Niemcy i Rosja mają ich krew na ręku a tu proszę, okazało się, że to my mordowaliśmy w obozach a nie ci, co wywołali wojnę Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 20:09 Ignoracja, ignorancja, ignorancja. Brak znajmości faktów wymieszana z antysemityzmem okraszona "wiedzą" z brukowców przez was przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 20:17 ja akurat z definicji nie moge byc antysemitka . Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Dla ociężałych umysłowo 14.06.14, 20:23 którzy potrafią jedynie przeczytać wielkie krzyczące litery w szmatłwcach. forum.gazeta.pl/forum/w,567,151414744,151414744,To_zart_.html W tym wątku piszę jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dla ociężałych umysłowo 14.06.14, 20:38 Nie wiem, co ze mną jest, ale jak czytam Krejzi, to nawet ja staję się antysemitką, choć z definicji też nie mogę być. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Dla ociężałych umysłowo 14.06.14, 21:53 > choć z definicji też nie mogę być. Oj tam, według pewnej Marysi jak najbardziej możesz, wszak sami wkładali się do pieców. Odpowiedz Link Zgłoś
gluslepa Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 21:41 no tak...mniemam, że teraz ci obywatele co siedzą w Izraelu nie mają polskiego obywatelstwa i chyba w czasach holokaustu wszyscy też nie mieli... jestem zdania,że za ten holokaust powinni płacić Niemcy, Rosjanie, bo to oni przygotowali i zgotowali ten los na polskiej ziemi... to tylko 100 euro miesięcznie, w zależności ile będzie tych odbiorców kwota może urosnąć do niebotycznych rozmiarów a budżet państwa i tak wydrenowany jest Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 21:56 Przestań już się ośmieszać. Po pierwsze świadczenie będzie wypłacane osobom, które w momencie represjonowania były obywatelami polskimi. Zmiana polega na tym ,że będą one je dostawać niezależnie od posiadania konta w polskim banku. > jestem zdania,że za ten holokaust powinni płacić Niemcy, Rosjanie, bo to oni pr > zygotowali i zgotowali ten los na polskiej ziemi... Rosjanie? Holocaust? Odpowiedz Link Zgłoś
gluslepa Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 22:02 to bede się ośmieszać... uważasz, że za holokaust powinniśmy płacić my - Polacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 22:44 Polska nie płaci nikomu za holokaust. Czy jeśli obywatel polski narodowości ukraińskiej, żołnierz stracił nogę pod Monte Cassino a potem nie mógł wrócić do kraju rządzonego przez czerwone świnie i zamieszkał w Holandii to kto ma mu płacić dodatek kombatancki? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 22:50 a to na pewno chodzi o dodatek kombatancki? bo kombatantem nie jest osoba poszkodowana, która nie byla żolnierzem. Tak więc holokaust w tym sie nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 22:56 III. Okresy zaliczane do okresów działalności kombatanckiej lub równorzędnej z działalnością kombatancką (art. 3), którymi są okresy przebywania: w niewoli lub obozach internowanych oraz w obozach podległych Głównemu Zarządowi do Spraw Jeńców Wojennych i Internowanych (GUPWI) NKWD, a od marca 1946 r. MWD ZSRR, i obozach podległych Wydziałowi Obozów Kontrolno-Filtracyjnych NKWD, a od marca 1946 r. MWD ZSRR, spowodowanego działalnością kombatancką, o której mowa w części I, w hitlerowskich więzieniach, obozach koncentracyjnych i ośrodkach zagłady oraz w innych miejscach odosobnienia, w których warunki pobytu nie różniły się od warunków w obozach koncentracyjnych, a osoby tam osadzone pozostawały w dyspozycji hitlerowskich władz bezpieczeństwa, a także w więzieniach i poprawczych obozach pracy oraz poprawczych koloniach pracy podległych Głównemu Zarządowi Obozów i Kolonii Poprawczych (GUŁag) NKWD, a od marca 1946 r. MWD ZSRR, a także w więzieniach lub innych miejscach odosobnienia na terytorium Polski - spowodowanego działalnością, o której mowa w części I i Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:15 cyt: "Do Korpusu nie wchodzą: * więźniowie obozów oraz dzieci odebrane rodzicom w celu poddania eksterminacji (art. 4 ustawy kombatanckiej)." Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:21 1. W wyniku nowelizacji utworzony zostaje Korpus Weteranów Walk o Niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej, będący honorową wspólnotą żołnierską. Uprawnienia członków Korpusu pozostają tożsame z uprawnieniami wszystkich kombatantów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:25 no więc co oznacza ten punkt, który zacytowałam ? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:36 ze nie kazdy kombatant wejdzie w sklad honorowej wspólnoty żołnierskiej Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:44 acha, dzięki, źle zrozumialam, że zmiany dotyczą czlonkow Korpusu. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:29 > > a to na pewno chodzi o dodatek kombatancki? > bo kombatantem nie jest osoba poszkodowana, która nie byla żolnierzem. > Tak więc holokaust w tym sie nie mieści. Więźniowie i dzieci są wyłączeni Odpowiedz Link Zgłoś
gluslepa Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:36 krejzimama napisał: > Polska nie płaci nikomu za holokaust. to kto płaci ? za te kombatanckie dodatki ? wg mnie pokrzywdzonym powinien płacić ten kto im wyrządził, w tym przypadku - Niemcy, którzy powybudowali swoje obozy zagłady na terenie Polski - dla mnie to już osobna działka Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:37 Polska płaci ludziom, którzy zgodnie z prawem nabyli te uprawnienia. Byli wtedy OBYWATELAMI POLSKIMI. Odpowiedz Link Zgłoś
gluslepa Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:47 to nie Polska tłukła tych ludzi, tylko Niemcy- prosta moja logika Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Emerytura dla żyda z ZUS 15.06.14, 00:00 Czyli zabieramy dodatki żołnierzom? Według twojej logiki im się nie należą od państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Emerytura dla żyda z ZUS 16.06.14, 08:37 Jakim żołnierzom do jasnej...? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 22:48 ale bedziemy placic za holokaust czy wyplacac zasilek tak samo jak innym obywatelom polskim? zanim dotre przez googla do jakiejs rzetelnej informacji, to wy mnie objasnicie. no bo ja na ten przyklad, za czas liczony w PL do emertyury bede dostawac jakas czesc tej ostatniej, i ona bedzie w ramach umow miedzynarodowych z ZUSem rozliczana. a jesli na starosc wyemigruje do wietnamu, to calos emerytury beda mi tam przelewac. wiec jezeli jakis polski obywatel pochodzenia zydowskiego zaliczyl w PL czas liczony do emertyury , to moze to jednak ma rece i nogi? szczegolnie, ze opuscil ojczyzne ratujac zycie? bo jesli mamy placic za holokaust to nie dziwota, ze mlodzi amerykanie zydowksiego pochodzenia (slyszalam taka jedna wyksztalcona osobe na imprezie) sa oburzeni, jak rzad polski mogl tolerowac niemieckie obozy koncentracyjne na swoim terytorium. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:09 Z nowelizacji ustawy kombatanckiej Obecnie świadczenia należne kombatantowi lub innej osobie uprawnionej zamieszkałym za granicą wypłacane są na ich wniosek - osobie przez nich upoważnionej do odbioru, zamieszkałej w kraju albo na prowadzony w kraju rachunek w banku. W związku z tym, iż rozwiązanie takie niewątpliwie powoduje zbędne utrudnienia, ostatnia nowelizacja prawa kombatanckiego wprowadza ułatwienia w zakresie transferu świadczeń kombatanckich przysługujących kombatantom lub innym osobom uprawnionym zamieszkałym za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:47 W związku z nieprecyzyjnymi informacjami medialnymi na temat transferu świadczeń kombatanckich za granicę, Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych komunikuje co następuje: Uchwalona w dniu 14 marca br. ustawa o zmianie ustawy o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 496) nie wprowadza żadnych nowych zasad przyznawania uprawnień z tytułu działalności kombatanckiej czy też doznanych represji. Tym samym każda osoba, która w ramach dotychczasowego prawa nie mogła uzyskać uprawnień kombatanckich, nie będzie mogła ich uzyskać również obecnie. Nowelizacja dotyczy natomiast technicznego aspektu wypłaty świadczeń kombatanckich uprawnionym osobom mieszkającym za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
gluslepa Re: Emerytura dla żyda z ZUS 14.06.14, 23:54 ta wersja zdecydowanie lepiej brzmi.... Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Emerytura dla żyda z ZUS 15.06.14, 00:14 www.udskior.gov.pl/Komunikat,Urzedu,do,Spraw,Kombatantow,i,Osob,Represjonowanych,w,sprawie,informacji,prasowych,dotyczacych,transferu,swiadczen,kombatanckich,za,granice, Należy podkreślić, iż świadczenia kombatanckie wypłacane dla każdego kombatanta lub osoby represjonowanej w jednakowej wysokości ok. 400 zł miesięcznie, nie stanowią odszkodowania czy też specjalnych rent. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Emerytura dla żyda z ZUS 15.06.14, 18:57 bardzo dziekuje za rzeczowe wyjasnienie kwestii. moglam sie wprawdzie spodziewac, ze caly szum jest przeklamaniem i po prostu pewna grupa obywateli polskich dostaje zasilek czy jw. dodatek. niezaleznie od pochodzenia etnicznego i obecnego miejsca zamieszkania. ja nawet rozumiem, ze ludziom sie wydaje, ze cala wine ponosza niemcy wiec powinni placic. wszystkim poszkodowanym. sprawa komplikuje sie juz np. w momencie zrzeczenia sie PRL 1953 praw do reparacji od niemiec. takie to sa zawilosci naszej historii.... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love tych emerytur nie powinno być w ogóle, 15.06.14, 19:11 także dla Polaków. To, że państwo wzięło na siebie ten obowiązek emerytur kombatanckich czy jakichś obozowych to skandal. A przepraszam państwo nic nie wzięło na siebie, państwo wyrywa te pieniądze z naszych składek, dlatego m.in. nam podwyższono wiek emerytalny i przygotowuje się nas, że nic nie dostaniemy w przyszłości. Jedyne co państwo powinno zrobić, to wprowadzić system zasiłkowy dla takich osób, ALE TYLKO MIESZKAJĄCYCH W PL z obywatelstwem PL, a następnie refundować sobie te zasiłki u okupantów, czyli w Rosji i Niemczech. Natomiast cała reszta Polaków mieszkających w USA, Izraelu, UK, Niemczech czy jakimś innym Peru powinna zawalczyć o takie same świadczenia, przy pomocy systemów sądowniczych swoich krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love oczywiście zawalczyć wobec Niemiec iRosji,a nie PL 15.06.14, 19:15 Odpowiedz Link Zgłoś
tedesca Re: oczywiście zawalczyć wobec Niemiec iRosji,a n 15.06.14, 19:44 Niemcy takie zlasilki wyplacaja od 1953 roku, czyli od momentu, gdy w zycie weszla Bundesentschedigungsgesetz. Najpierw grono uprawnionych do pobierania renty bylo niewielkie, ale organizacje zydowskie w toku negocjacji z rzadem nimieckim stopniowo rozszerzalo krag uprawnionych. Nie bede sie rozpisywac na temat rysu historycznego, ale obecnie rzed nimiecki wyplaca renty i jednorazowe odszkodowania ogromnej rzeszy upranionych pochodzenia zydowskiego na calym swiecie. Niedawno poszerzono krag o mieszkancow bylego ZSSR. Do otrzymania takiego odszkodowania wystarczy, ze ktos, kto mieszkal w czasie wojny w Moskwie ze strachu przed Niemcami uciekl do Kazachstanu, albo 1939 roku przekroczyl granice polsko-radziecka, znalazl sie w okupowanym przez ruskich Bialymstoku i tam zostal aresztowany nie za bycie Zydem ale... polskim inteligentem. Rodzina zostala deportowana na Sybir, a ojciec rodziny wyladowal w gulagu. Za to wszystko placi niemiecki rzad, choc wina niemcka jest tu niewielka. Odszkodania dostaja tez ludzie urodzeni po 1945, wedlug zasady nasciturusa. Niewielu Niemcow o tym wie, ale pewnie nikt by sie nie burzyl, bo temat jest absolutnie tabu. Niemcy od lat50. wyplacily ok. 40 mld euro rent i i nnych reparacji za holocaust. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: oczywiście zawalczyć wobec Niemiec iRosji,a n 16.06.14, 02:12 tedesca napisała: > choc wina niemcka jest tu niewielka. Co rozumiesz po pojeciem "niewielka" w kontekscie rozpetania II wojny swiatowej i pelnej odpowiedzialnosci za ludobojstwo jakie mialo miejsce w latach 1933-45? Odpowiedz Link Zgłoś
tedesca Re: oczywiście zawalczyć wobec Niemiec iRosji,a n 16.06.14, 06:57 Broń boże nie neguje niemieckiej winy!!! Chodziło mi jedynie o sytuację w którejto strona radziecka deportowala polską inteligencka rodzinę na Sybir. Jaką w tym rolę odegrały Niemcy? Można uznać tu winę za pakt Ribbentrop - Mołotow i rozbiór Polski. Jednak wysłanie polskiej rodziny pochodzenia żydowskiego na Sybir to jednak pomysł ruskich, podobnie jak Katyń i wiele innych zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Co za różnica Żyd czy Chińczyk? 16.06.14, 14:28 Polscy obywatele mają za takie epizody życiowe dodatki kombatanckie i dla poszkodowanych, co za różnica, gdzie obecnie mieszkają i jakie obywatelstwo jeszcze mają? (BTW, z tego co wiem, polscy obywatele dziś żyjący w PL, a kiedyś w innych państwach, gdzie pracowali/podlegają z innego powodu pod ustawę o jakichś świadczeniach, też dostają via ZUS tę emeryturę/dodatek wypłacaną przez inne państwo). Odpowiedz Link Zgłoś
gluslepa Re: Co za różnica Żyd czy Chińczyk? 16.06.14, 16:54 tedesca- a Polakom Niemcy coś wypłacają w ramach odszkodowania ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Niektórym wypłacają 16.06.14, 17:07 (np. części robotników przymusowych), generalnie poszczególne przypadki są różne i stosują się do nich różne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Co za różnica Żyd czy Chińczyk? 16.06.14, 17:17 tak. Od wielu lat, z różnych tytułów są indywidualne renty i odszkodowania. Jeszcze za PRL częściowo były Odpowiedz Link Zgłoś
tedesca Re: Co za różnica Żyd czy Chińczyk? 16.06.14, 18:32 Maadzik 3. W PRL Niemcy nie wyplacaly rent obywatelom bloku wschodniego pochodzenia zydowskiego. Oficjalna wykladnia byla taka, ze na tych pieniadzach moga polozyc lape komunistyczne rzady. Pamietajmy o oficjalnym kursie wymiany dewiz w PRL. Wedlug oficjalnego kursu z tej kasy niemal nic by nie zostalo. Z drugiej strony to Niemcy wziely troche na przeczekanie. Jednak grono uprawnionych z roku na rok topnieje, wiec koszty w ostatnich latach sa nieporownywalnie nizsze niz bylyby np. w latach 60.-70. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Co za różnica Żyd czy Chińczyk? 16.06.14, 17:39 jesli cie to dreczy (bo mnie nie) to sie wgryz w kwestie zrzeczenia sie PRL praw do reparacji od niemiec w 1953. bo znajomy robotnik przymusowy, ktory dostal jakas smieszna sume, tlumaczyl mi to tak: ta suma nie jest odszkodowaniem za zniewolenie tylko uprawnieniami do renty jakie wypracowal sobie przez 3 lata w charakterze robotnika niewykwalifikowanego w gosp. rolnym. taki zupelnie "cywilny" oglad sytuacji wlasnie w zwiazku ze zrzeczeniem sie PRL reparacji. a dodatek kombatancki byl w PRL od zawsze, i byl nagroda dla "jedynie slusznych" bojownikow o wolnosc. jak sie PRL skonczyl nalezalo zrehabilitowac i uhonorowac rowniez tych "nieslusznych". albo o tej niesprawiedliwosci zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
tedesca Re: Co za różnica Żyd czy Chińczyk? 16.06.14, 18:38 Na roboty przymusowe wywozono raczej nie-zydow. Zydzi trafiali do obozow, pracowali do upadlego, a gdy nie bylo z nich pozytku to wiadomo, do gazu lub kulka w leb. Odpowiedz Link Zgłoś
tedesca Re: Co za różnica Żyd czy Chińczyk? 16.06.14, 18:27 Oczywiscie. Osoby pochodzenia zydowskiego, ktore przeszly przez getto, oboz koncentracyjny, musialy sie ukrywac otrzymuja ok. 300 euro kwartalnie (dozywotnio). Ci, ktorzy nie doswiadczyli az tak ciezkich przesladowan (choc w PL raczej wiekszosc podlega wlasnie pod rente dozywotnia), ale musieli uciekac w obawie przed przesladowaniami otrzymali ok. 2500 euro jednorazowo. Jest to spora grupa ludzi, choc tu nie jestem w stanie podac dokladnej liczby. Musimy jednak pamietac, ze wiekszosc Zydow po wojnie wyemigrowala do USA lub do Izreala (mniejsza grupa do panstw Ameryki Poludniowej). Oni wszyscy rowniez otrzymuja renty lub otrzymali jendorazowe odszkodowanie. Oczywiscie pod warunkiem, ze zlozyli w Niemczech odpowiedni wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś