Dodaj do ulubionych

ile kosztuje remont?

01.07.14, 12:12
Jestem laikiem.
Chodzi o pomalowanie mieszkania 60 m - odświeżenie ścian, w miarę dorej jakości farbą. Jakie koszty brać pod uwagę - farba, pędzle, jakieś folie zabezpieczjące. Coś jeszcze? Trwa sezon remontowy - może ktoś podpowie jak to w praktyce wychodzi? dzieki z góry.
Obserwuj wątek
    • yotsukaido Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:27
      na pewno więcej niż się spodziewasz smile
      żartbig_grin ale z serii samo życie
      • chipsi Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:38
        Potwierdzam.
        wybierz farbę, sprawdź wydajność, przelicz ile starczy na Twoje ściany, dodaj pędzle, folie i podlicz. A potem pomnóż otrzymaną kwotę x 2.
        Wiem z własnego doświadczenia, niestety.
        Nawet głupie malowanie ściany może zaskoczyć; w praniu wychodzi że ściany nierówne, że coś odpadło i trzeba poprawić, dogipsować, że ściana bardziej chłonna i farby zabrakło, że pędzel "łysieje", że przyda się więcej taśmy malarskiej a folia się nie nadaje, że tę plamę to tylko rozpuszczalnikiem....
        POWODZENIA big_grin
      • sylwiamc Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:39
        Tak właśnie przypuszczam, że więcej smile Ale liczę, że może ktoś się podzieli doświadczeniami z pierwszej ręki. Ja dopiero zaczynam pierwszą taka przygodę i kompletnie nie wiem czego się spodziewać.
    • nikka31 Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:40
      My w grudniu robiliśmy remont kawalerki męża - sprzedałam swoje mieszkanie i tymczasowo pomieszkujemy w kawalerce (36m2). Zmiany: drzwi (zamurowanie i zrobienie w innym miejscu), malowanie, wykładziny na podłogi, przesunięcie bojlera elektrycznego i pralki na korytarz i przygotowanie tam miejsca na zmywarkę (hydraulika), dorobienie umywalki w łazience + kafelkowanie 1 ściany, kafelki w kuchni + meble. Wyniosło nas razem (robocizna + materiały) 13 000 zł. Robiliśmy "po kosztach" ale żadnych prac remontowych sami nie wykonaliśmy (poza sprzątaniem - brrry)
    • klamkas Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:41
      Do tego czyszczenie ścian przed malowaniem, grunty, ewentualne przecierki tam gdzie trzeba. Będziecie malować sami czy chcecie kogoś zatrudnić? Co to znaczy "w miarę dobrej jakości farba?". Lepiej najpierw określić budżet jakim dysponujecie i w tej kwocie wybrać najlepsze co można, bo dla jednego w miarę dobra jakość to zwykła emulsja Śnieżka, dla innego lateks Beckersa. Wszystko zależy też od tego co macie w tej chwili na ścianach: gładź, jakie farby (od tego zależy sposób czyszczenia i przygotowania przed kolejnym malowaniem).
      • sylwiamc Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:50
        Sami będziemy malować, farbę na ścianach mamy taką, którą wystarczyło raz pomalować i było OK, niestety nie podam nazwy, nie pamiętam. Budżet chcemy dostosować do potrzeb w miarę możliwości. I nie wiem czy to kwota rzędu 3 czy 5 tysięcy? Pomysł jest świeży zatem jestem jeszcze przed rekonesansem w sklepach budowlanych itd. i nie znam obecnych cen.
        • triss_merigold6 Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:52
          Raz to tylko na reklamach albo olejną.
        • triss_merigold6 Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:54
          Jak sami malujecie, bez naciągania ścian czy ozdobnych tynków, to spokojnie w 3 tysiącach się zmieścicie. Bardzo dobrej jakości farby ma Para Paints, firma kanadyjska, są drogie dosyć ale lepsze niż wszystkie duluxy, całe mieszkanie mam w różnych kolorach.
        • pederastwa Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 12:55
          Jak samo malowanie po równych ścianach (gładzie) to myślę, że 1000-1500 zł wystarczy. W zeszłym roku na farby do pomalowania mieszkania metraż ok. 75 metrów wydałam niecałe 900 zł (farby firmy Tikurilla).
          • sylwiamc Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 13:00
            No to mnie pocieszyłyście smile W takim razie pozostaje wybierać kolory.
            • triss_merigold6 Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 13:03
              Jeśli wybierasz z mieszalnika, a nie gotowe, to pamiętaj, że im ciemniejszy i bardziej nasycony kolor, tym wyższa cena.
              • sylwiamc Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 13:06
                O dzięki, nie wiedziałam. Na szczęscie myślę o raczej jasnych kolorach.
            • klamkas Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 13:08
              Weź też pod uwagę to, że musicie mieć jakiś zapas finansowy- przy malowaniu może się okazać, że popękały gniazdka albo kontakty, nie daj co po odkręceniu jednych lub drugich okaże się, że coś się w środku żarzy i trzeba wzywać elektryka, albo trzeba wymienić listwy przypodłogowe, przy ściąganiu rozbiła się lampa itp. itd. Remonty to studnie bez dna wink.

Dobrze by było, żebyście pamiętali co macie na ścianach - może mąż pamięta? Bo nie każdą farbę można kłaść na każdej innej.

• elle.hivernale Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 13:00
      Nie.rób.remontu. Weź te pieniądze i wyjedź daleko, aż ci przejdzie.
      Jestem w połowie i chęci do życia mi odeszły wink
      • sylwiamc Re: ile kosztuje remont? 01.07.14, 13:05
        Za chwilę Ty będziesz po remoncie a ja w Twojej sytuacji tongue_out wszystko przemija, nawet najdłuższa żmija smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka