wtopek 02.07.14, 14:39 wyborcza.pl/1,75478,16256401,Lewica_kloci_sie_o_opere_Kim_Ir_Sena_i_agentow_bezpieki.html#CukGW zapewne nasza forumowa ciotka rewolucji, wytłumaczy nam, że ciemngród nie rozumie wieszcza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 14:44 Nie chciałam linkować, żeby znów nie było że wyciągam i szufladkuję. No czegóż można się spodziewać po feministce Bratkowskiej, mówiłam że starym pannom wali. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 14:55 Miałam coś napisać, ale jak sobie wyobraziłam kto tu zaraz przyleci i jak zaleje mnie potokiem słów ze 'sztuką' i 'mechanizmem' na czele, to mi się odechciało Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 15:06 Pewnie kasiore wzięła od ambasady koreańskiej za upowszechnianie dzieła wodza i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 15:04 Mało to poprawne politycznie, ale sporo osób sobie chyba w skrytości tak myśli, że część feministek ma syndrom niedopchnięcia i wali im na dekiel. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 15:25 Kolejna wielka Sztuka, przez duże S oczywiście. Czepiacie się Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 15:59 Tak. Mam jedno wielkie WTF od wczoraj. Czy my nie możemy mieć normalnego feminizmu, który walczy o dostępne dla wszystkich przedszkola i żłobki (oprócz prawa do aborcji)? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 16:20 Zaczynamy mieć dzięki tym nielicznym feministkom, które urodziły dzieci i poukładało im się w głowach. Niestety głośniejsze i bardziej liczne są te z kręgu LGTB, stare panny albo ciotki rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 17:45 Golgota Picnic2, tylko z lewej strony. Żenada. Nie widzieli, ale krytykują. Tymczasem opera dotyczy tematycznie lat 30-tych, znaczna część pieśni powstała w latach 30-tych, czyli przed podziałem Korei i nawet nie stoi tematycznie obok spraw reżimu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 20:39 > Golgota Picnic2, tylko z lewej strony. Żenada. Nie widzieli, ale krytykują. > Tymczasem opera dotyczy tematycznie lat 30-tych, znaczna część pieśni powstała > w latach 30-tych, czyli przed podziałem Korei i nawet nie stoi tematycznie obok > spraw reżimu. Tak, ale wystawianie jej i obfotografowywanie się z ambasadorem KRLD to jest wspieranie zbrodniczego reżimu. Dla mnie to jest porównywalne z robieniem wystawy malarstwa Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 23:18 Czyli wszystko po linii reżimu- Koreańczycy czytani wyłącznie przez reżim. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 23:33 > Czyli wszystko po linii reżimu- Koreańczycy czytani wyłącznie przez reżim. Ale to nie jest sztuka pierwszego lepszego Koreańczyka z Północy. To jest opera napisana przez Kim Ir Sena, a jej odtwórcy robią sobie zdjęcia z funkcjonariuszami reżimu. Weź pod uwagę, że to później pójdzie w reżimowych mediach jako polskie wsparcie idei Dżucze. Jak już chcą wesprzeć Koreańczyków, to niech zasponsorują Radio Wolna Północna Korea. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 23:52 To nie jest opera napisana przez Kima. Kim ma przypisane niemal wszystko, co powstało wartościowego (cokolwiek to znaczy) w XX w. Pieśni powstały w latach 30-tych i dotyczą wojny koreańsko-japońskiej. To tak, jak czytać Shopenhauera przez nazizm. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: ta to już kompletnie odleciała 03.07.14, 14:40 > To tak, jak czytać Shopenhauera przez nazizm. Fotografując się z dostojnikami reżimowymi, którzy najprawdopodobniej są funkcjonariuszami północnokoreańskiej służby bezpieczeństwa. Jak już mają wystawiać coś o niedoli jednostki w obliczu systemu, to może niech zrobią adaptację filmu The crossing. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: ta to już kompletnie odleciała 02.07.14, 17:54 Znowu ta feministka pożal się Boże? Akcja z ciążą jej nie wyszła, to się za Koreańczyków zabrała? Co jeszcze wymyśli? Odpowiedz Link Zgłoś
scher Przemysł przykrywkowy 03.07.14, 06:25 "Uczestniczą w nim m.in. znana feministka Katarzyna Bratkowska, a także Florian Nowicki z Polskiej Partii Pracy, syn Wandy Nowickiej, wicemarszałek Sejmu." "[...]próby przed wystawieniem tego dzieła wizytowane były przez notabli północnokoreańskiego reżimu: "attaché kulturalnego" Ri Chun Su oraz zastępcę ambasadora Kim Ju Doka. Ten pierwszy to w rzeczywistości funkcjonariusz północnokoreańskiej bezpieki, zajmujący się m.in. handlem półniewolniczą pracą koreańskich robotników" - piszą działacze lewicowi." Kontakty Bratkowskiej z sowieckim wywiadem są w tej sytuacji oczywiste. Myślę jednak, że jest to na użytek krajowy - tak właśnie działa przemysł przykrywkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: ta to już kompletnie odleciała 03.07.14, 13:00 Ja rozumiem, że córka świruje, bo mamusia - wbrew jej woli - wysłała ją do katolickiej szkoły z internatem. Okres nastoletniego buntu i poszukiwanie własnej tożsamości u niektórych dzieci przebiega wyjątkowo burzliwie i bywa dokuczliwe dla otoczenia, zwłaszcza dla rodziców - ale to rozwojowa norma. Tylko że ta dziewczynka ma już czterdziechę z hakiem, i jest nauczycielką, a nawet wychowawczynią w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś