Dodaj do ulubionych

pokrycie kanapy

07.07.14, 14:34
Planujemy kupić kanapy i fotel. Wybraliśmy modele - i teraz kwestia czym je obić.

Ja mam tylko doświadczenia z materiałem z IKEI - i uważam je za okropne. Bardzo łatwo się brudzą. Nie jestem w stanie upilnować rąk, stóp, buzi dzieci, flamastrów, czy nawet gazet. Nie jestem w stanie ich odeprać. Niby super patent - ściągasz i pierzesz, ale nie ma to dobrego odplamiacza.

Chciałabym więc coś, czego dzieci nie pokonają. Obicie, którego nie da się łatwo zabrudzić. I łatwe do czyszczenia (np przez przetarcie ścierką). Wymyśliłam, żeby były takie w dotyku jakby pokryte woskiem - dość sztywne i łatwe w utrzymaniu.

Czy są takie tkaniny? Gdzie ich szukać?

Pasowałaby też skóra - ale jest piekielnie droga. I zimna, ale to mieszkanie będzie dość ciepłe, więc zimno nam nie groźne.

Jest coś takiego jako ekoskóra - rozumiem, że to jakieś tworzywo. Co o nim wiecie? Jak długo przetrwa? Czy są jakieś np. super-ekoskóry naprawdę wysokiej jakości? czy nie ma obaw, że człowiek spocony przyklei się nieprzyjemnie do takiej kanapy?

Czy możecie mi coś doradzić? Napisać jakie Wy macie doświadczenia? Albo gdzie szukać informacji?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 14:43
      sami będziecie obijać? Kupujecie co? stelaż?
      • joxanna1 Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 14:59
        No nie, kupimy gotowe, tylko musimy zdecydować się czym mają być obite. No i właśnie nie wiem czym...
        • mx3_sp Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 15:03
          to sprzedawca jest za mało kompetentny? Nie może Wam doradzić?
          • joxanna1 Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 15:05
            sprzedawca, to sprzedawca, szukam wypowiedzi osób, które mają prywatne doświadczenia z różnego typu obiciami.

Możesz coś powiedzieć o tkaninach, albo skórze eko? Np jak to wygląda po kilku latach stosowania? Jak się czyści? Z góry dziękuję?
    • moonshana Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 14:45
      na ekoskórze poci się ... ja nie rozumiem, o co chodzi z pokrowcami ikea. mam taki na kanapie innej firmy. ( jakoś tam pasuje). jest czarny, gęsto tkany i nie zamieniłabym go na żaden inny. raz na tydzień/dwa tygodnie rzucam go do pralki na gotowanie. wychodzi czyściutki i ciągle czarny. uwielbiam go i dopiero teraz widzę, ile kurzu włazi w tapicerkę kanapy bez pokrowca.
      ale jak nie pasuje, inwestuj w skórę.
    • triismegistos Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 15:22
      Skóra (byle nie anilina), ewentualnie alcantara. Masz kota?
    • jematkajakichmalo Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 16:17
      Zainwestuj w skore, bedziesz zadowolona.
      I to pisze ja - (byly) pwrog nr 1 skory... wlasnie z powodu "zimna"

Mam skorzane meble od grudnia, przezylam zime wink rozkladalam sie na kocyku i bylo cacy, teraz natomiast w upaly to az sama przyjemnosc polozyc sie na tej chlodnej sofie, mmmmmm... wink

Skorzane meble wzielismy glownie ze wzgledu na dziecko. No i wygladaja "nieco" lepiej jak ikea wink
      przed nimi mialam ikee i nigdy wiecej. sofa i fotel staly w naslonecznionym miejscu i bardzo szybko okropnie wyblakly. Po drugie tez nie moglam doprac plam z pisakow czy innych dzieciecych specyfikow
    • agni71 Re: pokrycie kanapy 07.07.14, 16:59
      ja skóry, ani tym bardziej ekoskóry nie polecam. Nawet ostatnio moje dziecko stwierdziło u babci, że ta sofa jakaś dziwna, ciężko usiedzieć, bo człowiek zjeżdża, gołym ciałem (w szortach) przykleja się, zimą jest nieprzyjemnie zimna w dotyku. Skórzane sofy, na jakich miałam okazję siedzieć były zawsze twardsze i mniej komfortowe od materiałowych. Nie polecę konkretnej tkaniny, mnie się podobają takie normalne tapicerskie tkaniny, nie żadne alcantary czy inne pseudozamsze. Mam sofę z Mebelplastu i jestem zadowolona.
    • mamas-ama Re: pokrycie kanapy 12.09.14, 13:47
      kup kanape w IKEA, ale juz pokrowiec zamow przez internet. np Soferia.pl na szeroki wybor tkanin i na pewno 10x lepszej jakosci niz w sklepie
    • joanna_poz Re: pokrycie kanapy 12.09.14, 14:01
      jesli upierasz się przy tkaninie to szukaj obić z tkanin z powłoką Aqua Clean.
      plamy schodzą (podobno) łatwo, tylko przy uzyciu wilgotnej szmatki.

zmienialiśmy kanapę na wiosnę - po 9 latach używania kanapy i foteli w skórze.
      nawet przez chwilę skłanialiśmy się na tę tkaninę - ale i tak wybraliśmy znowu skórę. niewatpiwie jest to najłatwiejsze do utrzymania w czystości.

przy prawdziwej skorze ani się nie przyklejasz, ani nie jest zimna.
      • bambzgrozja Re: pokrycie kanapy 12.09.14, 15:43
        Zastanawia mnie to stwierdzenie, ze skóra jest najłatwiejsza do utrzymania w czystości.
        Kiedyś miałam jasną kanapę ze skóry i była to masakra - strasznie się brudziła, a nie można było jej mocniej szorować, bo skóra delikatna i łatwo o przetarcia. Teraz mam z kolei skórzany brązowy fotel i pod światło widać na nim wszystkie odciski od dotykania palcami . Musiałabym go codziennie polerować, żeby wyglądał estetycznie.....
        • mary_lu Re: pokrycie kanapy 12.09.14, 18:10
          Są różne skóry. Mamy w domu dwa skórzane komplety wypoczynkowe, jeden jest cudowny - miękki, łatwy w pielęgnacji, nie zapaca się na nim tyłek latem, ani nie odmraża zimą. Drugi - koszmarek - łapie plamy, zimą zimny, latem klei się do kupra.
    • ichi51e Re: pokrycie kanapy 12.09.14, 14:14
      Na ekoskore moje dziecie sie odlalo i efekt jest taki ze czesc skorzana sie spurchlila. Skandal ale fakt. Nigdy nie kupie nikomu nie polecam. Nie myslalas o samodzielnym zaimpregnowaniu?
      • bei Re: pokrycie kanapy 12.09.14, 18:41
        Może wygooglaj Alcantara- to znany material obiciowy.
        Miękki, przyjemny, mocny, łatwy do czyszczenia i to samodzielnego.
        Mielismy jaśniutkoszare, prawie złamana biel- i po każdym kataklizmie dziecięcym z łatwością doczyściłam.
        Po latach eksploatacji oddawaliśmy estetyczny komplet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka