pamel-a1000 08.07.14, 18:00 czy ktoras z was zatrzymywala dziecku wzrost? jaki najwyzszy wzrost dla dziewczyny i chlopaka uwazacie nie bedzie przeszkadzal w zyciu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:08 O matko a to mozliwe?! Kojarzy mi sie z wilczurem pod szafa... I nawet gdybym miala wielkie dziecko (nie chorobliwe wielkie typu ponad 2.50m) to bym die nie zdecydowala A. Dziecko musialoby z cala swiadomoscia taka decyzje podjac B. nie wydaje mi sie to sluszne ze wzgledow zdrowotnych. Najwyzej byloby bardzi wysokie i pchalabym na koszykarza albo hokejowca. Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:10 A skad te obawy, ze wzrost bedzie przeszkadzal? Ile lat ma dziecko i jaki ma wzrost? Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:14 dzieci moga byc super wysokie po rodzicach, na razie sa kilkulatkami. wiem, ze kiedys byly popularne kuracje hormonalne np. we francji dla dziewczynek, podobno rozne skutki uboczne. to, ze chlopak bedzie wysoki, jeszcze nie znaczy, ze sie do sportu nada, a takiemu wielkiemu to niewygodnie i tez moga byc problemy zdrowotne z tej wielkosci Odpowiedz Link Zgłoś
agnewo Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:20 jakto ''takiemu wielkiemu to niewygodnie '' ? Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:25 no zwyczajnie niewydodnie w samolocie, pociagu, kinie. trudno kupic ubrania, znalezc dziewczynie chlopaka Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:34 O .urwa! I wpadłaś na pomysł, aby dla wygody w samoloce ładować w dzieciaka hormony? Myslałam, że już nic mnie nie zadziwi. Myliłam się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 20:04 gdyby w wieku np 12 lat miał 190 wzrostu to bym sie zastanowiła nad tymi hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 06:01 No ale to chyba właśnie w drugą stronę powinno działać: zbadać dziecko, czy szybki wzrost nie jest spowodowany jakimiś anomaliami a nie na źle działający system hormonalny działać hormonami dla wygody w samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 11:53 Na szczęście hormonów nie można kupić w kiosku ani na stacji benzynowej Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:24 To jaki wzrost maja rodzice skoro tak sie martwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:52 Wazne zeby dbac o proporcjonalny rozwoj tkanki miesniowej ktora pomoze to wszystko utrzymac i chwatit. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:25 Ty chyba nie mówisz poważnie... Jeżeli tempo wzrostu Twojego dziecka Cię niepokoi, to idź do endokrynologa, ale żeby "stopować wzrost" bo "może przeszkadzać w życiu"? O_o Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:26 i wszyscy pytaja ile masz wzrostu brrr Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:30 No i co z tego, ze pytaja? Niskich tez pytaja ile maja wzrostu. Moja znajoma ma rozmiar buta 32 i tez sie wszyscy pytaja jaki ma rozmiar i jakos szczegolnie nieszczesliwa z tego powodu nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:28 Moja 16letnia corka ma 180 czy cos kolo tego. Uwielbia swoj wzrost. I zaklada, ze jeszcze z 5 jej przybedzie. Watpie, bo nie rosnie juz jakis czas. Ale kto wie. Wiec zalozenie, ze bedzie dziecku zle jest wrecz niesamowite. Moj maz ma ponad 2 m. Do nieszczesliwych z tego powodu nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:26 Ale jak wzrost może przeszkadzać w życiu? Mam 2 synów: 196 cm i 185 cm. Nie wiem- pewnie gorzej czuliby się, mając 150 cm Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:28 Ja bym się chyba pocięła, toż to wstyd i poruta wyjść z takim mutantem na ulicę. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:29 przyklej do futryny, najwyżej będzie garbata Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 11:50 > a jakbys miala corke 196 ? Ja mam córkę 193 cm. Jest zdrowa, szczęśliwa, studiuje, nie ma większych kompleksów (dokuczanie skończyło się wraz z ukończeniem gimnazjum), ma mnóstwo znajomych, z którymi ciągle imprezuje, więc raczej nie jest odrzucona towarzysko. Jest problem z kupnem ubrań i butów, owszem, ale internet jest niezmierzony, więc coś się zawsze uda kupić, choć wybór ma oczywiście mniejszy. Na zatrzymanie wzrostu nie zdecydowaliśmy się, choć proponowano nam, kiedy w wieku 10 lat miała 164 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:29 Można, chyba zatrzymanie jest gorsze bo dłużej należy się faszerować. Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:31 wiesz redhead mnie to nic nie rusza, ale nastolatka niestety inaczej mysli Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:34 a jak ma myslec skoro istnieja tacy idioci jak Ty? Mam nadzieje, ze to nie o Twoje dzieci chodzi i ze ich rodzice sa normalni i nie wprowadzaja wlasnych dzieci w kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:36 A widzisz. Moja nastolatka marzy jeszcze o kilku kilkunastu cm. Zobacz jak rozne moze byc podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:39 no dobrze ile znacie kobiet okolo 190 wzrostu i naprawde uwazacie, ze to takie wielkie szczescie? nie mowie o sportowcach Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:21 Jeśli dziewczyna już przekroczyła 180cm to praktycznie nie ma co działać, bo czy będzie to 180 czy 196cm to już "ten sam problem" w życiu. No ciut łatwiej kupić ubrania i buty dla 180cm dziewczyny, niż tej jeszcze wyższej, ale jeśli chodzi o akceptację i sprawy towarzyskie (damsko-męskie) to już jeden czort. Przykra sprawa, bo tych wysokich (pon ad 190cm) mężczyzn jest jak na lekarstwo, a jak już się takiego spotka to on trzyma za rączkę dziewczynę 160cm I człowieka zżerała frustracja, niech te kobitki do 160cm biorą sobie tych wszystkich mężczyzn 170cm, niech tych naprawdę wysokich zostawią wyższym, no! To tak żartobliwie mówię, bo wiadomo, że na miłość nie ma rady. Nie jestem mega wysoka ale już ograniczam noszenie obcasów bo wtedy przewyższam moje koleżanki o ponad głowę i wybijam się w tłumie, wiem więc jaki to "problem" - mimo akceptacji siebie i poczucia "ale ze mnie laska" jest też taka niechęć do zwracania na siebie uwagi. A nie da się nie zwrócić. Jednakże jak mówię gdy się już tak urosło to pozostaje to zaakceptować, i tyle, nie ma mądrzejszej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 20:08 jest IMHO różnica pomiędzy 180 a ponad 2 metry. Na takiego dwumetrowca trzeba juz szyć ubrania na zamówienie (nie mówiąc o meblach np łóżku). Samolot to przy tym pikuś zwłaszcza jak się lata raz na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 20:50 >Przykra sprawa, bo tych wysokich (pon ad 190cm) mężczyzn jest jak na lekarstwo, a jak już się >takiego spotka to on trzyma za rączkę dziewczynę 160cm a żebys wiedziała, że tak właśnie jest, szlag by to.... Mam 181 cm i udało mi się znaleźć faceta, przy którym mogę załażyć 10centymetrowe szpilki i dalej jestem od neigo niższa. Ale poszukwiania trochę trwały Ale jego ex, a jakże, metr sześćdziesiat w kapeluszu Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 11:12 Ja nie będę narzekać na mojego, bo wiem już, że wzrost nie ma największego znaczenia, a nawet jak ktoś niżej pisał, można być szczęśliwym małżeństwem gdy mąż jest niższy i kobieta nadal bez skrępowania nosi szpilki. Do takiej akceptacji siebie i tolerancji dojrzewa się z wiekiem oraz z uwielbieniem swojego partnera, a nastolatka to raczej jeszcze tak rozsądnie nie spojrzy. Mój mąż jest wyższy ode mnie ale jak włożę obcasy to się zrównujemy i czasem średnio się z tym czuję, ponadto jak mówię, w szkole moich dzieci góruję nad innymi mamami i tatusiami i nie będę dodatkowo obcasów wkładać, także trochę się czuję ograniczona. Ale chyba mieszkam w mieście niskich ludzi, bo nie jestem mega wysoka, no. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 06:10 moja bardzo dobra znajoma ma męża o głowę niższego- są bardzo fajnym małżeństwem- ona jest wysoka, ale w normie, on jest bardzo niski i do tego dziewczyna nosi także szpilki Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 10:14 pamel-a1000 napisała: > no dobrze ile znacie kobiet okolo 190 wzrostu i naprawde uwazacie, ze to takie > wielkie szczescie? nie mowie o sportowcach A chyba pietnascie - na polnocy Europy to nie jest tak rzadkie zajwisko. Stopien nieszczesliwosci zalezy od nastawienia rodzicow, dziewczyna 192 cm uwaza sie za atrakcyjna i problemow z zainteresowaniem nigdy nie miala, przeslicznej dziewczynie 182 cm rodzina skutecznie wmowila, ze z tym wzrostem to sie nia nikt nigdy nie zainteresuje, w zwiazku z czym nie zauwazala, gdy ktos sie nia interesowal. Tej drugiej pomogl Klub Ludzi Wysokich, z pierwszego spotkania wrocila uskrzydlona. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 10:22 Ja znam 5, wszystkie to koszykarki. Kazda znalazła męża z branży. Zapisz córkę na kosza. Takich wysokich dziewczyn brakuje,można zrobić karierę, a i faceta fajnego znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:37 Nastolęctwo na szczęście przechodzi, z reguły razem z kompleksami. Chyba, że do rozwoju tych przyczyniają się same wspaniałe mamuśki, które w naturalnym rozwoju dziecka widzą potencjalną katastrofę. Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:44 mam znajomych, ktorzy daja hormon wzrostu synowi i od tego czasu przeszly mu mysli samobojcze, bo nawet 150 by nie mial Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:54 Co innego wspomaganie wzrostu co innego hamowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 20:12 dlaczego? Zarówno karłowatość jak i gigantyzm to choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
agnewo Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:03 po takiej mamuni to nie dziwota, ze i i nastolatka niezbyt madre pomysly ma. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:43 uważam że dla kobiety 175 cm to max, wysokie kobiety nie wyglądają ładnie tylko krowiasto najczęsciej facet to moze miec i 2 m Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:48 ja uwazam dla dziewczyny 185 za gorna granica, powyzej 190 o ile nie jest sportowcem to juz bardzo slabo Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:50 i nie mysle tutaj o wygodzie w samolocie, ale o trudnosciach w zyciu osobistym i slabej akceptacji innosci w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynamalina Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:50 A co jesli twoje dziewczyny beda miec po 180cm wzrostu? tez beda krowiaste? moga przyspieczyc w czasie dojrzewania i co? mam osobista kolezanke, ktorej mama ma 160cm a tata 175cm a ona sama ma 176cm. Wiec nawet niscy rodzice moga miec wysokie dzieci jakies geny przodkow. No i co jak twoje corki beda wysokie? krowiaste Odpowiedz Link Zgłoś
agnewo Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:05 wybacz ale ja mam 178 cm i do krowiastego wygladu mi daleko i wielu innym znanym mi wysokim kobietom rowniez . Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:06 Uważam, że kobiety zaczynają naprawdę dobrze wyglądać gdzieś od 175 cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:16 tak, szczególnie modelki pi 180 - 190 cm wyglądają krowiasto. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:19 sama pewnie ma 163 cm to sobie racjonalizuje Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 20:48 >uważam że dla kobiety 175 cm to max, wysokie kobiety nie wyglądają ładnie tylko krowiasto Szczeólnie długonogie modelki w rozmiarze 32. No krowy, że hej.... Lipcowa, a Tobie ile matka natura dała? bo mam wrażenie, ze mogłabym Cię pocalowac w czubek głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 11:52 > uważam że dla kobiety 175 cm to max Super. A wyższe co powinny zrobić, żeby cię nie urazic swoim widokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:55 180 cm dla dziewczyny to według mnie maks, dla chłopaka do 200 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 18:57 Zahamowac wzrost mozna nie tylko hormonami. Wystarczy silownia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:55 No wlasnie. Mozna sprobowac przekierowac wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 19:56 tak. można. sa dwa sposoby stosowane w medycynie ludowej: 1. podawać dzieciom papierosy (od palenia się nie rośnie) druga metoda stosowana przy szczeniaczkach, może się sprawdzić przy dzieciach 2. trzeba przejść nad nimi okrakiem, wtedy do końca już zostaną malutkimi słodkimi bobasami. Odpowiedz Link Zgłoś
3livka Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 20:51 Jesli w gre wchodzi gigantyzm i zaburzenia hormonalne to nalezy isc do lekarza. Jesli w gre nie wchodzi choroba tylko kompleksy matki, to: 1. Matka idzie na terapie zeby nauczyc sie akceptacji siebie i nie przekazywac swoich fobii dziecku. 2. Matka uczy dziecko kochac i akceptowac sie takim jakim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznik1981 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 21:35 Mój mąż w wieku 13 lat miał 85 cm i ważył 70 kg. Zatrzymał się na 190 Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 21:41 Jestes pewna, ze Twoj maz mial 85 cm w wieku 13 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: zatrzymac wzrost 08.07.14, 21:43 To że rodzice są wysocy, to nie znaczy, że dzieci tez będą, czasem nie są. Nasze nie są, moja córka zatrzymała się na 156 cm, najstarszy syn na 176, reszta też niewysoka, ale na pewno jeszcze urośnie, więc nie wiadomo do końca ile będą mieć, ale nie przypuszczam, żeby specjalnie dużo. I ja zupełnie rozumiem, że ktoś nie chce, żeby jego dziecko było nadmiernie wysokie, zwłaszcza dziewczynka. Oczywiści, że nie jest to jakiś dramatyczny problem, ale przecież można chcieć czegoś, co nie jest specjalnie istotne w skali globalnej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 01:21 pamela a ty sie tego wstydzisz? Bo piszesz takimi ogolnikami mam konkretnie napisac mam corke tyle i tyle lat, ma tyle i tyle wzrostu i ma kompleksy bo dalej rosnie itp. Myslalam ze teraz dziewczyny chca byc ajk najwyzsze bo sa zapatrzone w modelki? Jesli ci tak urosla to moze pojdzie w tym kierunku? Od razu pozbedzie sie kompleksow. Choc ja sama nie chcialabym byc bardzo wysoka - mam 166 i moze 2-3 cm wiecej by sie przydaly ale nie narzekam na swoj wzrost taki akurat. Moja przyjaciolka ma 175 cm ale jej nie zazdroszcze - ciagle chodzi w baletkach a ja uwielbiam obcasy i nawet w nich jestem nizsza od meza. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 05:53 Andaba ma racje. Wysocy przodkowie niekoenicznie gwarantuja wysoki wzrost progenitury. Moje dzieci maja wysokie, ponad 180cm, osoby w rodzinie (i kobiety i mezczyzn) po stronie mojej i meza i o ile syn dotarl narazie do 180cm (ma 17 lat, le nie wiem czy jeszcze urosnie), o tyle corka, ktora zapowiadala sie tez na wysoka zatrzymala sie na 163 i jest najnizsza z calej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 01:31 Czyżby niecierpek chciał pobić rekord i trzasnąc wątek na 1000 postów? Bo sprawa madziulca mocno zawyżyła poprzeczkę! Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 06:05 Na wszelkie nastoletnie kompleksy związane ze zbyt dużym wzrostem proponuję wycieczki do Holandii. Przechodzi jak ręką odjął, człowiek wtapia się w tłum, nie ma problemu z ubraniami, butami, tramwajami. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 08:53 A ja sobie wyobrażam jak wzrost może być problemem... Moja przyjaciółka ma syna, który zawsze był wysoki- ale mając 15 lat wystrzelił jeszcze w górę- teraz ma 208 cm i 18 lat, więc szansa,że to koniec jakaś jest. Pal licho, że w zasadzie wszystko do ubrania jest zamawiane, buty sprowadzane.. To- jeżeli ktoś ma kasę- ujdzie. Ale młody zaczął się tak garbić, że przypomina pałąk- wręcz go powiginało. A sport- trenuje, ale sukcesów , mimo wzrostu, nie ma. Przyjaciółka jest niższa ode mnie- ma ok 167, jej mąż z 10 cm więcej. My ciut wyżsi od nich-nasz starszy syn zawsze był wysoki ( urodził się mając 61 cm) , na zdjęciach klasowych z podstawówki wśród kolegów wyglądał jak trzecioroczniak. Przerósł mnie mając 10 lat, trochę wystraszeni sprawdzaliśmy aż wiek kostny z rtg dłoni... Ale w wieku 13 lat dobił do 187 i stanął. Tak więc różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 12:56 Ta, a potem wraca się do Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 10:47 znam dziewczynę która ma ponad 190cm i niestety to jest dla niej duży problem. śliczna, mądra, fajna a jest sama. faceci traktują ją jak jakieś dziwo. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 11:08 Zalecany jest detox od danonków, wysoki wzrost jest winą przedawkowania danonkami Odpowiedz Link Zgłoś
drosophila1 Re: zatrzymac wzrost 09.07.14, 11:26 Doskonale Cię rozumiem. Nasze społeczeństwo nie przywykło do inności. Ktoś z wzrostem powyżej 2 m traktowany jest jak ciekawostka biologiczna, odmieniec, freek. Mój mąż ma 205 cm wzrostu. W naszą codzienność wpisane są uwagi życzliwych osób dotyczące wzrostu mego ślubnego " Musiał Pan pomylić kolejki gdy Bóg Panu wzrost dawał i dwa razy pan stanął w tej samej", " o jejku, jak się żyje w świecie, w którym wszystkim patrzy się na czubki głów a nie w oczy?". Ludzie potrafią być okrutni. Dorastanie jest trudne, ale dorastanie dwumetrowca jest jeszcze trudniejsze, szczególnie gdy jest typem mózgowca, a nie sportowca. W polskich sklepach niemożliwe jest kupno butów (rozmiar 49), ubrań, zawężony jest wybór samochodu, łóżka kupujemy na wymiar. Większość zakupów robimy w Niemczech lub przez internet. Trudno być w Polsce ponadwymiarowym. Trzeba mieć twardą d.pę aby być innym. Dodajcie do tego problemy z krążeniem, stawami... Jeżeli wzrost Twojej córki jest dla niej problemem poszukałbym dobrego endokrynologa, przecież leczy się chorobliwych grubasów, niskorosłych i nikt nie trąbi wtedy o szkodliwości kuracji hormonalnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś