asis09 13.07.14, 20:04 Pierwszy raz kupuję, do czytania, komputera i malowania paznokci Oprawki w miarę fajne widziałam w Fielmannie. Czy korzystanie z tych salonów, a może Vision Expres? Albo jakiś malutki zakład optyczny - ale tam chyba drozej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwles Re: Okulary ? 13.07.14, 20:14 ja korzystam z Fielmana, jestem zadowolona. Ostatnio, przechodząc niedaleko, przy okazji weszłam, bo synowi w oprawkach "noski" trochę się wygięly (mialy prawo, oprawki te same od kilku lat, tylko szkla wymieniane), no i okazało sie, że drucik podtrzymujący ulamuje się, a podczas prostowania się ulamal do konca. I pan, uznając (sam z siebie), że to jego wina, wymienił na calkiem nowe oprawki, za darmo Tak więc - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Okulary ? 13.07.14, 20:17 Niekoniecznie, to zależy od zakładu. Ja zawsze zamawiam sobie i rodzinie w małym zakładzie w mieście rodziców - mają duży wybór oprawek od super tanich po ekskluzywne, pani potrafi poświęcić klientowi i 2h jak się nie umie zdecydować, może zamówić dowolne szkła, bo z nikim nie ma umowy na stałe. Ostatnio na okularach męża oszczędziliśmy 600zł (różnica między Fielmannem a optykiem u rodziców). Warto pochodzić i popytać. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Okulary ? 13.07.14, 20:49 Tylko nie Vision Expres - to buble. Małe zakłady optyczne, są zwykle tańsze i o niebo solidniejsze, a oprawki nie rozlatują się po pół roku używania. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Okulary ? 13.07.14, 20:57 Ja mam "swój" mały salon optyczny. Duży wybór i rozrzut cenowy. Tyle już tam kupiliśmy z mężem, że mamy upusty. A przede wszystkim właściciel - technik optyk rewelacyjnie potrafi dobrać szkła, lepiej niż niejeden lekarz. Mam skomplikowaną wadę - ostatnio to własnie on dobrał mi szkła zmieniając niby tylko bardzo niewiele to, co przypisał okulista. Różnica niebo a ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Okulary ? 13.07.14, 21:46 Syn i mąż robią okulary w "naszym" małym zakładzie optycznym. Mąż ma dość skomplikowane szkła i duże wymagania. Vision Expres nie dał rady. Ani cenowo, ani jakościowo. Wybór oprawek ogromnie szeroki, jesli jakiegoś modelu nie ma, to sprowadzają w ciągu kilku dni. I w dodatku, jesli po zmierzeniu nie pasują, to nie ma najmniejszego problemu, żeby nie kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Okulary ? 14.07.14, 12:28 A gdzie, bo ty chyba z Krakowa jesteś? Jak w Vision Express dałam prawie 900 zł za szkła + oprawki (niestety, z moją wadą nie skorzystam już z żadnej promocji w stylu szkła i oprawki za 100 zł). W Fielmanie jest tak, że można tanio, ale oprawki raczej szpetne i szkła standardowe, jak chce się coś bardziej skomplikowanego i lepszego jakościowo, to ceny są w zasadzie jak wszędzie. No i jestem obrażona na Fielmana po tym jak doradzali mi soczewki kontaktowe i skończyło się na ciężkim podrażnieniu oka i kroplach ze sterydami. Odpowiedz Link Zgłoś
anirac Re: Okulary ? 14.07.14, 12:40 Jeśli jesteś z Krakowa - to przejdź się na Szewską - mniej więcej w połowie (już za Kamą, w stronę Bagateli), po lewej stronie, na I piętrze (musisz wejść w bramę i po schodkach na piętro) jest genialny optyk. Starszy pan - nazywa się Sadowski. Najlepsze ceny, spory wybór oprawek i naprawdę umie dobrać szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Okulary ? 13.07.14, 23:20 Ja mam mnóstwo okularów. Do czytania kupuje w marketach, aptekach itp, ze stojaka. Wybieram oprawki i przymierzam na miejscu. Sprawdzam od razu, czy dam rade przeczytać jakąkolwiek metkę w tym sklepie. Cena 10 - 50 razy mniejsza niz w vision. Okulary na stałe noszę w torebce, inne mam przy biurku, inne w kuchni, w sumie pewnie z 5 - 6 par. I tak ciągle się gubią. Do komputera mam okulary służbowe, zrobione przez firme. Do malowania paznokci mam szkła powiększajace, z podpórką, przykladowe nizej Generalnie u mnie jedne, drogie okulary, na pewno nie sprawdziłyby sie. Chocby miały najlepsze oprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Okulary ? 14.07.14, 00:41 Vision express ma szalone ceny, Fielmanna bardzo lubie, a najbardziej wlasnie serwis posprzedazowy. Mialam od nich okulary dziesiecioletnie, pokrzywione nieludzko, przechodzilam kolo salonu, pan bez komentarza i z usmiechem na ustach wyprostowal, podokrecal, ucieszyl sie, ze tak dobrze sie trzymaja i podarowal nowe etui. Okulary wraz z badaniem kosztowaly mnie moze ze stowe. Moja mama za to zostawia w Fielmannie ponad tysiaka za same szkla, ale ma bardzo skomplikowana wade, przypuszczam ze taniej byloby w jej przypadku w malym zakladzie optycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
beeranek Re: Okulary ? 14.07.14, 12:01 Nie zawsze w małym zakładzie drożej. U mnie szkła w VE wyceniono na 1050zl a w zwykłych optykach były po ok 400zl. No i obsluga, w sieciowkach zazwyczaj z łapanki, częsta rotacja, mała wiedza, technik optyk lepiej obeznany z tym. No i zrobić dobrze szkła też trzeba umieć, zależy z jaką wytwórnią szkieł współpracuje VE czy optyk. Dla większych wad niż -1 nie polecam sieciowek. A już na pewno nie polecam okularów z apteki czy bazaru, taka sprzedaż powinna być zabroniona. Przecież to nie tylko moc się liczy a m.in. rozstaw źrenic. Tylko sobie kuku takimi z wystawy można zrobić Odpowiedz Link Zgłoś