Dodaj do ulubionych

Zachowanie nastolatka- Czy to normalne?

16.07.14, 11:17
Żaliła mi się przyjaciółka, matka 12 letniego chłopaka, na zachowanie swojego syna. Mówi, że całymi dniami siedziałby tylko przed kompem grając w gry konstrukcyjne albo godzinami czytał książki. Nic innego właściwie go nie interesuje. Jeszcze kilka lat temu pasjami tworzył wymyślne konstrukcje z lego, składał modele samolotów itp. dziś klocki leżą, modele również a on tkwi przed kompem lub przed książkami. Uczy się dobrze, po szkole szaleje z kolegami na boisku, ale potem wraca do domu, nikogo już nie zaprasza, mówi że nie ma takiej potrzeby, że wystarczają mu spotkania z kolegami w szkole. Na plac zabaw nie chce iść bo twierdzi, że jest za duży, zabrany na spacer snuje się jak cień i nudzi się. Najchętniej siedzi zamknięty w swoim pokoju obłożony komputerem i książkami. Koleżanka się martwi a mnie wydaje się, że to normalne zachowanie dla chłopaka w tym wieku. chłopak fajny, miły, inteligentny, bardzo grzeczny. To chyba taki wiek? Chłopak w tym wieku chyba już nie bawi się zabawkami, klockami, itp. To chyba normalne, że interesują go książki i gry konstrukcyjne na kompie. Zgadza się czy się mylę ? A przyjaciółka ogranicza mu komputer i książki (tak książki również !!!) i każe się w coś bawić, zająć czymś innym, a on wtedy się nudzi. Sama mam córki w takim wieku ,że bawią się jeszcze lalkami i nie wiem co jej poradzić. Pomożecie? Jak zachowują się wasze nastolatki?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 11:23
      tak zaczynał jeden z najlepszych chirurgów. Tylko książki i książki. Mama moja z koleżankami na siłę go wyciągały na potańcówki. Dzisiaj jest potrzebnym człowiekiem. Ja bym się nie martwiła.
      • mozambique Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 11:33
        nie kazdy dzieciak łobuzuje na dworze , na sczzescie

jesli chlopak ma odpowiednią ilosc ruchu i aktywnosci fizycznej, jesli ma kolegów , to nie ma sie czym martwic
        ale nalezy co jakis czas sparwdzac czego on tak w tym kompie szuka - tak dla bezpieczenstwa

jesli nic zdroznego w tym nie ma to widocznie intelektualisat rosnie
        i fajnie
      • niktmadry Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 12:50
        Inny chirurg zaczynal tak:

www.youtube.com/watch?v=YVsT-I_jGBM
        wiem, ze nie na temat ale tak mi się skojarzyło smile
    • landora Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 11:43
      Na plac zabaw nie chce iść bo twie
      > rdzi, że jest za duży, zabrany na spacer snuje się jak cień i nudzi się

Wcale mu się nie dziwię. Sama nie znoszę spacerków bez celu.
    • mood_indigo 12latek 16.07.14, 12:29
      Nie dziwię się, że chłopak nie interesuje się już klockami, placem zabaw i spacerami z mamą smile

Generalnie to co opisujesz to normalne zachowanie chłopaka w tym wieku chyba raczej?
      • ni.mi Re: 12latek 16.07.14, 12:43
        No właśnie nie wiem. Zastanawiam się czym bawią się dzieci w tym wieku, o ile się w ogóle jeszcze bawią i jak spędzają czas. Może jakaś starsza (stażem wink ) ematka podpowie co porabiają ich nastoletnie pociechy ? sama bym chciała wiedzie czego mogę się spodziewać za kilka lat
        • mozambique Re: 12latek 16.07.14, 13:20
          ja jako 12-latka zaczynalam jezdzic konno
          i z wlasnej woli o ochoty wkuwalam budowę konia , rozne podreczniki jezdzieckie, poradniki wterynaryjne itp
          • antychreza Re: 12latek 16.07.14, 13:24
            A ja dostałam wtedy pierwszego kompa i byłam szczerze zafascynowana rysowaniem w paincie i zręcznościówkami. Poza tym... czytałam książki.
    • triismegistos Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 13:04
      Jakbym o sobie czytała... Taka sama byłam w tym wieku, kilka lat później nagle zrobilam sie szalenie towarzyska i zostało mi do dziś.. Tak jak zamiłowanie do nerdowskich rozrywek. Pomysł ograniczania nastolatkowi książek co najmniej kuriozalny.
    • mayaalex Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 13:14
      plac zabaw? spacer? klocki? dla dwunastolatka? chlopak w normie, niech sie kobieta cieszy, ze nie pali z kumplami po krzakach...
    • majenkir Re: 16.07.14, 13:16
      ni.mi napisał(a):
      > Jak zachowują się wasze nastolatki?

Tak samo oprocz tych ksiazek wink.
      Trzy dni temu skonczyl 13 lat.
    • pederastwa Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 13:17
      Niektóre nastolatki mają jednak przechlapane ze swoimi rodzicami.
      Ma dziewczynę/chłopaka - źle
      Jest samotnikiem, lubi książki - jeszcze gorzej.

• enut Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 13:22
      Moj 12-latek w wakacje:
      - spi dlugo
      - malo je
      - na kompie gra w minecrafta - moglby tak caly dzien
      - gapi sie w telewizor, zwlaszcza jak leca glupie reklamy, lubi ogladac wszystko
      - czyta "godzinami" kawaly na telefonie.
      Ale tez biega i jezdzi na rowerze z ojcem oraz kopie z kumplami w gale czy gra w kosza.

W roku szkolnym wracamy do domu ok. 19-20, zostaje tylko czas na odrobienie lekcji i kolacje.
      • majenkir Re: 16.07.14, 14:09
        enut napisała:
        > - na kompie gra w minecrafta

Hehe, tak jak moj. Nawet moderatorem zostal. Szkoda, ze nie placa za siedzenie na minecraft, bo bysmy juz bardzo bogaci byli big_grin.
    • poppy_pi Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 13:24
      Według mnie zachowuje się zupełnie normalnie.
    • ruscello Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 13:43
      Nie wiem, czy bardziej mnie rozbawiło, czy przeraziło podejście tej mamy wink 12 - latek to nie małe dziecko i nie bawi się klockami. Większość dzieciaków nie chce dziś czytać książek, więc ja bym się tylko cieszyła, że chłopak czyta.
      • verdana Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 14:03
        Matka chyba nie zauważyła, ze chłopak nie ma 5 lat...
    • sueellen Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 14:47
      Myślę, że dzieciak zachowuje się zupełnie normalnie. Czego ona oczekuje? Że bedzie bawił się lego?
      • ni.mi Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 15:14
        No widzę ,że przeraża ją ,że chłopak robi właściwie tylko te dwie rzeczy: gry i książki, a ona chciałaby żeby miał wszechstronne zainteresowania. I odgania go od tych ulubionych zajęć a w sumie sama tez nie ma pomysłu co chłopak w tym wieku mógłby robić. (Może się ematki naczytała ,że komputery to zuo wink) Ja ze swoich obserwacji widzę, że dzieciaki w tym wieku to interesują się komputerami i pochodnymi i smartfonami. Potem dłuuugo długo nic. I spędzają cały dzień na najróżniejszych elektronicznych gadżetach. Ale wg mnie to normalne w naszych czasach. Wg mojej koleżanki nie normalne.
        • thegimel Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 16:23
          Sensowne ograniczanie nastolatkowi kompa, zwłaszcza gier rozumiem, natomiast ograniczanie książek wyjątkowo głupie. Koleżanka (jak wierząca) powinna na msze dziękczynną dać, że dzieciak czyta.
          • mejerewa czytanie 16.07.14, 17:18

> ograniczanie książek wyjątkowo głupie. Koleżanka (jak wierząca) powinna na msze dziękczynną dać, że dzieciak czyta.

Oj, czytanie też może być nałogowe. Moje córki właśnie tak mają (zresztą ja w ich wieku też chodziłam po ulicy z książką). Szczególnie starsza (teraz prawie 13 lat) czyta bez przerwy. Jak miała 7-8 lat pochłaniała wielkie cegły dla starszych dzieci i psycholog zwróciła mi uwagę, że z czytaniem też można przesadzić. To może być ucieczka w świat fantazji i nałóg. I ja też zabierałam jej książki do czasu posprzątania pokoju albo wyjścia na spacer.
            Mimo, że prowadziliśmy jako rodzina dość ciekawy i aktywny tryb życia w weekendy, to nastał taki czas, że córka oddałaby wszystko za czytanie. I chodzi o czytanie w każdej wolnej minucie.
      • ni.mi Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 15:16
        I tak, śmieszy nie jak nieraz jestem u niej , chłopak siedzi przy kompie albo czyta jakąś fantastykę a ta wkurzona wpada do pokoju i każe mu to zostawić i pobudować coś z lego albo "zająć się czymś innym" big_grin
        • marzeka1 Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 15:22
          To głupio postępuje i tyle; moja mama miała , gdy byłam nastolatką, swoją wizję, jaka być powinnam, denerwowało ją, że ciągle i ciągle czytałam, najszczęśliwsza byłam, jak poszłam na dyskotekę, robiła wszystko, abym się nie rozmyśliła. Byłam, nie spodobało mi się, a mama znowu: "ty tylko czytasz".
          Mój starszy syn jest "domowy", młodszy- lubi też spotykać się z kolegami poza szkołą,starszy- nie znosił tego. Starszy- nie chciał słyszeć o studniówce, młodszy- zaliczył bal po skończeniu gimnazjum.
          W sumie wolę jednak takiego domownika, niż wiecznie poza domem dzieciaka.
        • sueellen Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 16:28
          hehe, będą jaja jak się chłopak zacznie wymykać z domu do... biblioteki tongue_out
    • kamunyak Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 14:55
      Nie wszyscy tak się zachowują.
      Nade mną mieszkają tacy chłopcy, chyba bliźniacy i ich głównym zajęciem jest tarzanie się po podłodze, a moim suficie, wśród dzikiego wrzasku najczęściej.
      Cieszyłabym sie gdyby tylko czytali i siedzieli przy kompie.
      • bei Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 15:24
        U mnie jeden tylko zachowywał sie inaczej- chcial grac tylko w strzelanki a książki pomijał smile
        Jest kreatywny na kompie i jeszcze czyta- cud miod smile
    • eliszka25 Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 15:41
      chyba matka sama nie za bardzo wie, czego chce. chlopak ma sie zajac "czyms innym", czyli czym? moim zdaniem to jest calkiem normalne zachowanie dziecka w tym wieku. chlopak ma jakies swoje zainteresowania i to go pochlania. ja w tym wieku tez polykalam ksiazki, ale na szczescie rodzice mi ich z rak nie wyrywali.

w wakacje, przy ladnej pogodzie, ja tylko pilnowalabym, zeby dzieciak nie siedzial caly dzien przed komputerem czy gdzies w kacie z ksiazka, ale zeby sie tez "przewietrzyl". z tego, co piszesz chlopak wychodzi z kolegami, wiec chyba jednak cala dobe przed tym komputerem nie siedzi. poza tym klocki, plac zabaw czy spacer z mamusia to dla 12-latka jakies nieporozumienie. spacerek z mama po parku, to juz dla mojego 8-latka zaczyna byc obciach, a 12-latka w takich okolicznosciach sobie slabo wyobrazam.

co wakacje mam na dluzej nastoletniego syna meza i jesli chce, zeby zajal sie czyms innym niz komputer i ksiazki i np. skorzystal z ladnej pogody, to organizuje wyjscie na basen/w gory/rower/jakis piknik w fajnym miejscu czy po prostu pytam, co mialby chec robic. u nas nie ma kolegow w swoim wieku, wiec sam za bardzo nie wychodzi, bo nie mam do kogo i z kim. jesli jednak rzuce pomyslem, ze organizujemy jakis wypad, to bardzo chetnie uczestniczy w organizacji. no, ale nie jest to na zasadzie "zajmij sie czyms innym", tylko raczej "co mamy chec dzisiaj porobic".
      • zuzanna56 Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 15:52
        Jako matka 2 nastolatków trochę starszych powiem - normalny chłopak smile
    • mag1982 Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 15:56
      Ja w tym wieku jjeśli mogłam to całymi dniami czytałam. Bawić się już nie umiałam ale czasem robiłam łaskę młodszym siostrom jeśli bardzo prosiły. Według mnie chłopak normalny.
    • aneta-skarpeta Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 17:27

mam 12latka. nic nienormalnego nie widzę w tym zachowaniu

beataj1, ale nie tylko o sobiewink
      "Mam za to dużo średnio jędrnego cellulitu - wychodzę z założenia że mniej się rzuca w oczy jak jest wszędzie"
    • how-ever Re: Zachowanie nastolatka- Czy to normalne? 16.07.14, 17:50
      Próba ograniczania mi książek, zwłaszcza w wakacje, spotkałaby się z bardzo, bardzo nieprzyjemną reakcją. Do dziś nienawidzę przerywania mi lektury, zwłaszcza sprawami, które spokojnie mogłyby poczekać. Spacery bez celu? O matko, tylko nie to.
      Oczywiście, że chłopiec jest normalny. Świetnie, że ćwiczy swoją kreatywność, myślenie abstrakcyjne, rozbudza wyobraźnię. Klocki lego i plac zabaw? To już raczej nie ten wiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka