Dodaj do ulubionych

Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć?

22.07.14, 17:51
Taka sytuacja.
Po przeprowadzce w 2010 nabywam telewizor i zaraz potem rejestruję się jak uczciwy obywatel na stronie Poczty Polskiej i podaniu nr identyfikacyjnego opłacam "z góry" za dwa lata abonament RTV. Wtedy abonament jest tańszy i łącznie płacę około 150 zł.
Niestety czas mija, a ja o tym zapominam.
Teraz sobie przypominam i wchodzę na stronę Poczty Polskiej. Jak klikam "opłać" pojawia się tylko bieżąca opłata czyli 19 zł za ten miesiąc.
Jest też kalkulator zaległych opłat, wchodzę w niego i wpisuję datę od ostatniej wpłaty sprzed dwóch lat (sprawdziłam na swoim koncie kiedy była ostatnia wpłata).
Dostaję zawału serca sad
To prawie połowa moich głównych dochodów.
Co teraz zrobić? Większość i tak nie płaci tego RTV ani nie rejestruje, ja niestety zarejestrowałam cztery lata temu i co teraz? Mogą mi skoczyć czy nie?
Dodam, że w tzw. między czasie nie dostałam na mój adres żadnego ponaglenia do zapłaty, żadnego, skrzynkę sprawdzam regularnie, więc nie ma szans abym przeoczyła.
Co teraz? Jak nie zapłacę będą mnie ścigać? sad
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 18:05
      Będą i odsetki polecą. tongue_out

Jak nie zapłacę będą mnie ścigać? sad
    • dziennik-niecodziennik Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 18:24
      będą. prędzej czy później.
      • gazeta_mi_placi Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 18:43
        Serio? To czemu nie dostałam żadnego zawiadomienia? Nie płacę od niecałych dwóch lat, żadnego zawiadomienia.
        A jest możliwość żeby umorzyli na wniosek albo rozłożyli na rozsądne raty?
        I czemu nie powiadamiają? Jak raz spóźniłam się (miałam wtedy tel. stacjonarny) z opłatami o kilka dni zaraz miałam polecony z żądaniem natychmiastowej zapłaty itp.
        A tu nic... Cisza... Gdybym sobie nie przypomniała to nic bym nie wiedziała.
        • dziennik-niecodziennik Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 20:33
          moj ojciec dostał po 7 latach niepłacenia, za odbiornik ktory juz od tych siedmiu lat nie istniał, tylko nie został wyrejestrowany. i też po drodze sie nie dopominali.

> A jest możliwość żeby umorzyli na wniosek albo rozłożyli na rozsądne raty?

do umorzenia muszą byc powody, ale Ty jako osoba młoda i zdrowa raczej ich nie masz. rozłozyc na raty mogą, ale to beda raty dogodne dla nich a nie dla Ciebie big_grin
    • marychna31 Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 18:27
      no niestety, trzeba iść do roboty i zarobić na abonament sad
      • cosmetic.wipes Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 18:36
        Albo poprosić gazetę, żeby więcej płaciła suspicious
        • ainafets Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 18:52
          regiodom.pl/portal/wiadomosci/zmiany-w-prawie/jak-nie-zaplacic-zaleglego-abonamentu-jest-na-sposob
          • gazeta_mi_placi Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 18:57
            Niestety, ale ja mam nadany ten numer o którym mowa w artykule. Poza tym nie dostałam żadnego wezwania do zapłaty.
            Wcześniej sama zapłaciłam za dwa lata z góry, teraz sobie przypomniałam znowu i widzę, że wychodzi mi z odsetkami oraz bieżącym miesiące prawie ... 600 zł sad
            • gazeta_mi_placi Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 18:58
              Może forumowe prawniczki się wypowiedzą np. Yenna, Antychreza albo Nenia lub Heca7 sad
              • kardiolog Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 19:05
                hahahaha!
                kardiolog
                • gazeta_mi_placi Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 19:09
                  Do kardiologa tu mam pytanie z kolei:

forum.gazeta.pl/forum/w,22,152171429,152171429,Prosba_o_interpretacje_badania_EKG_.html
                  • 1borgia Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 19:13
                    kardiolog poszedl juz do domu trzesac sie ze smiechu. co tam wklejono oznacza, ze nie ma problemu z pobudzaniem z wezlow sinus ani av, moze byc tylko malenka arytmia wskutek ramienia tawara, ale od tego sie nie umiera, ba mozna jeszcze spokojnie dociagnac do setki, w przeciwienstwie od umierania ze smiechu.

borgia
                    • gazeta_mi_placi Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 19:26
                      To znaczy tym wynikiem EKG się nie przejmować zbytnio? Sama tylko niewielka arytmia?
                      • marychna31 Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 19:37
                        > To znaczy tym wynikiem EKG się nie przejmować zbytnio? Sama tylko niewielka ary
                        > tmia?
                        Tak, można iść do roboty.
                • 1borgia Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 19:14
                  niosmile)))))

borgia
            • ainafets Re: sposób na niepłacenie 22.07.14, 20:03
              gazeta_mi_placi napisała:

> Niestety, ale ja mam nadany ten numer o którym mowa w artykule. Poza tym nie dostałam żadnego wezwania do zapłaty.

Numer Ci poczta nadała, ale zawsze możesz napisać pismo takie jak mieszkanka Orzeszowa:

[b]"W związku z otrzymanym pismem z UP Z................. z dn ................., na podstawie art. 73 k.p.a wnoszę o wydanie z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów dokumentów, na podstawie których wysunięto wobec mojej osoby roszczenia zawarte w w/w. piśmie . Uwierzytelnione kopie proszę przesłać na mój adres pocztowy". - pismo o takiej treści wysłała mieszkanka Orzesza do dyrektora Centrum Obsługi Finansowej Poczty Polskiej w Bydgoszczy.
              [/b]

Spróbować nie zaszkodzi, ale dopiero wtedy jak Cię będą ścigać.
    • daga_j Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 19:47
      600zł zaległości to jeszcze nie tak źle. Rozłożą na raty jeśli napiszesz o to wniosek. Prawdopodobnie dostaniesz zawiadomienie w końcu, jakiś rok temu była fala wysyłania zawiadomień, dużo znajomych mi osób dostało nawet 1500zł do zapłacenia i nie ma opcji nie płacić. Także pewnie Twoje zobowiązanie było/jest na razie za małe do ostrego wzywania ale nie zapomną Cię, więc aby mniej było odsetek lepiej zapłacić szybciej.
      • gazeta_mi_placi Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 20:06
        Dzięki, a te raty orientacyjnie jakiej będą wielkości przy kwocie około 550-560 zł?
        I po c... po co rejestrowałam jak uczciwy Polak i człowiek odbiornik? sad
        Kombinatorzy mają w naszym kraju najlepiej sad
        Ci którzy nie rejestrowali są praktycznie nienamierzalni i nic im nie zrobią, a uczciwy człowiek musi płacić.
        Czy każdy wniosek o raty zatwierdzają na tak albo chociaż większość?
        Umorzyć zapewne nie umorzą, co? sad
    • kropkaa Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 20:07
      Karabinierom na wszelki wypadek nie otwieraj wink
      Nie można wyrejestrować odbiornika? Ja np. nie płacę - nie mam, nie oglądam, żyję.
      • ainafets Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 20:21
        kropkaa napisała:

> Nie można wyrejestrować odbiornika? Ja np. nie płacę - nie mam, nie oglądam, żyję.

Za niepłacenie Cię nie zabiją, ale dadzą karę i każą zapłacić zaległy abonament.
        Żeby wyrejestrować to trzeba mieć uzasadniony powód np. bycie bezrobotnym czy emerytem, ale trzeba pisać pismo i udowodnić, że się jest bezrobotnym lub emerytem i czekać na zgodę.
        Jeszcze kilka lat temu można było wyrejestrować bez podawania powodu i żadnych ceregieli, wystarczyło wypełnić odpowiedni formularz na poczcie.
        • little_fish Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 20:33
          jaki powód???? Nie chcę już oglądać tv - odbiornik się zepsuł, oddałam rodzinie, sprzedała,. cokolwiek! Zgoda na wyrejestrowanie? to jakaś kpina jest!
          • ainafets Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 20:49
            little_fish napisała:

> jaki powód???? Nie chcę już oglądać tv - odbiornik się zepsuł, oddałam rodzinie
            > , sprzedała,. cokolwiek! Zgoda na wyrejestrowanie? to jakaś kpina jest!

Niestety nie. Odbiornik trzeba formalnie wyrejestrować. Tupanie nogami nic nie da.
            Niedługo i tak wszyscy będziemy obowiązkowo płacić abonament rtv, tylko będzie się to nazywało opłatą audiowizualną. W tej chwili płacimy za to że mamy odbiornik, a nie za to czy oglądamy czy nie. Jak dla mnie to jest chore, ale tak jest.
            Nowa opłata też zmusi wszystkich do płacenia i nieważne czy ktoś ma telewizor czy nie, ponieważ władze uważają, że dzisiaj każdy ma albo tv, albo komputer, smartfon, tablet i ma możliwość oglądania.
    • rosapulchra-0 Re: Abonament RTV - czy mogą mi skoczyć? 22.07.14, 20:50
      Przeca ty nie pracujesz, więc twoje dochody pochodzą z innego źródła, kłamczuszku suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka