Dodaj do ulubionych

Wieliczka - pytanko

08.08.14, 13:21
Takie mam pytanie (na pewno jakaś emama wie wink) - jak obecnie, w sezonie wakacyjnym przedstawia się zwiedzanie Wieliczki (kopalni), tzn. czy np. trzeba czekać na wejście (długo ?) , czy nie zwiedza się w takim ścisku, że ludzie depczą sobie po piętach, czy w tygodniu jest jakoś zauważalnie mniej ludzi niż w weekend ?
Zaproponowano mi wycieczkę tamże, ale nie wiem czy nie lepiej będzie po wakacjach. Zwłaszcza jak się ma taką alergię na tłum jak ja smile
Obserwuj wątek
    • tuya Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 13:24
      Jak masz alergię na tłum to jedźcie do Bochni, tam jest zdecydowanie bardziej kameralnie.
      Jak jest teraz w Wieliczce niestety nie wiem, byłam raz, tłumy i ceny zdecydowanie mnie odwiodły od myśli o powrocie.
      • brydka26 Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 13:53
        Ja bylam w zeszlym tygodniu na trasie dzieciecej. Bilety mozna kupic bez zadnej kolejki w Krakowie niedaleko rynku (na samym rynku jest namiot Wieliczki i pokieruja). Potem kolejno wchodza grupy. Ida z przewodnikiem. Odstep miedzy grupami jest taki, ze bardzo po pietach sobie nie depcza. Ale przed sama kopalnia rzeczywiscie kolejka.
    • aurita Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 14:14
      Ja bylam w Wieliczce na majowce. Tlumy straszne, bilety koniecznie trzeba kupic wczesniej bo kolejki olbrzymie. Niestety grupy schodzily bardzo gesto i depalismy sobie po pietach. Ale dodam, ze spedzilismy pod ziemia pol dnia i bylo wspaniale. Polecam!
    • owianka Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 14:17
      Od jakiegoś czasu można kupić bilety przez internet:
      www.ebilety.kopalnia.pl/index.php?Lang=POL
      Żałuję, że nie można było, jak my byliśmy, bo staliśmy (w sierpniu) ze 3 godziny.
      • default Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 14:32
        No, nieźle smile To raczej odłożę to zwiedzanie na wrzesień. Wtedy chyba będzie mniej tłoczno ?
    • maderka Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 14:37
      Byliśmy przed sezonem,było suuper.bilety kupiliśmy przez internet,potem z wydrukiem podchodzisz bez kolejki i wymieniasz na wejściówki.nie ma wejścia bez przewodnika,chodzi się w grupach i zachowane są odstępy pomiędzy grupami,długo trwa powrót -oczekiwanie na windę. Gdybyś miała możliwość pojechać po wakacjach,to pewnie będzie mniej turystów,ale zrezygnować w ogóle to szkoda.ciężko było zaparkować,lepiej mieć zapas czasowy.
    • melancho_lia Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 14:41
      Byłam w czasie majówki. Kolejka koszmarna, ale okazało się, że dla grup anglojęzycznych nie ma kolejki. Kupiliśmy więc na wejście z przewodnikiem po angielsku i weszliśmy od razu, sporo osób tak robiło.
    • notting_hill Re: Wieliczka - pytanko 08.08.14, 17:54
      Byłam w połowie lipca. Też kupiliśmy wejście angielskojęzyczne, bo było mniej ludzi w kolejce smile. Ale potem, kiedy już wychodziliśmy (po 14) zauważyłam, że kolejki do wejścia nie było praktycznie żadnej. Zwiedzanie trwa niby 3godz, ale tak naprawdę z przewodnikiem to trochę ponad 1,5h, więc spokojnie można sobie ustawić to na popołudnie. Przewodnik zostawia grupę w określonym miejscu i stamtąd trzeba się już wydostać na powierzchnię samemu, zahaczając przy tym o bar z jedzeniem smile. Z parkowaniem żadnego problemu, tyle że za 20pln.
      A w ogóle to spodziewałam się nie wiadomo czego, więc się nieco rozczarowałam. Jaskinia Niedźwiedzia zrobiła na mnie o wiele większe wrażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka