gamajun2
17.08.14, 16:25
Witam!
Mam 20 lat i obecnie jestem w 24 tyg. ciąży, zapisałam sie zaocznie do szkoły policealnej od tego roku. Wraz z partnerem zamierzamy wychować razem dziecko do tego od jego rodziców otrzymaliśmy mieszkanie. Mój partner ma problem ze znalezieniem pracy (chodzi od firmy do firmy z CV-ką ale mamy takie czasy jakie mamy), ale pomijając jeżeli nawet zostałby zatrudniony w najbliższym czasie to mnie dalej nikt nie przyjmie do pracy. Chciałabym się dowiedzieć czy w tym przypadku mogę wystąpić o podwyższenie alimentów przez mojego ojca dla siebie gdyż nie jestem w stanie w obecnej chwili się sama utrzymać ponieważ nie mam jakichkolwiek dochodów. Od matki pomocy pieniężnej nie otrzymam, jest ona chora na stwardnienie rozsiane i przechodzi obecnie na rentę gdyż jest nie zdolna do pracy, przez co jej dochody się zmniejszą. Wysokość obecnych alimentów była ustalana przez sąd dobrych pare lat temu zanim moja matka zachorowała. Do tego dodam że ojciec jest w bardzo dobrej sytuacji materialnej, pracuje za granicą, mieszka sam, nikogo nie utrzymuje jak w poprzednich latach (utrzymywał on nie pracującą konkubine wraz z dwójką jej dzieci) w niedalekim czasie dodatkowo kupił on mieszkanie dla siebie w którym obecnie mieszka. Rozwozi się po klubach, pije i praktycznie rozdaje swoje pieniądze. Do tego przez ostatnie 17 lat nie brał żadnego udziału w moim życiu, nie interesował sie, zapominał o umówionych spotkaniach. Tak samo chciałabym się dowiedzieć czy w takim przypadku jeżeli np. niemożliwym jest podwyższenie alimentów to czy mogą mi one zostać odebrane?