Dodaj do ulubionych

Lego - przechowywanie

29.08.14, 08:02
Jak systemy sa stosowane u Was w domu?
- wszystko razem (co z tymi milionami bardzo drobnych elementów, typu światełka?)
- kazdy zestaw osobno?
- inny sposób (jaki?)

zaczynam sie gubić, muszę dziecku podpowiedziec i wdrożyc jakiś system. Kolejne zestawy juz czekają... (tak, mama ma świra smile )
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 08:21
      Znalam chlopczyka, ktorego 90% zabawki stanowily klocki Lego - mial ich wiecej niz w niejednym sklepie zabawkowym. Rodzice wymyslili calkiem niezly system przechowywania: przygotowali kilkanascie plastikowych pudel z Ikei i kazde opisali wg nastepujacego podzialu: kolory (czarny, czerwony, zolty itd.) dla "zwyklych" klockow, plytki (zbiorczo, we wszystkich kolorach), kola i elementy aut (szyby, kierownice itd.), detale (malutkie elementy, np. swiatelka, monety), ludzie/postaci. Oprocz tego przygotowali na polkach miejsce na zlozone zestawy, ale jednorazowo nie moglo ich tam stac wiecej niz 3. Wieczorem, po skonczonej zabawie, klocki wracaly do pudel.
    • melancho_lia Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 08:28
      U nas posortowane kolorami, ludziki osobno, drobiazgi typu laczniki od technics osobno, hwrofactory osobno. Syn i tak to miesza, ale on buduje swoje maszyny, instrukcje olewa. Ostatnio zbudował szatkownice do ziemniaki podpatrzona w jakimś programie o przemysłowym robieniu zup.
      • nowi-jka Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 08:36
        mój syn ma tego tez jak w niejednym sklepie, wielka szuflada na posciel spod łóżka ma na ich przechowywanie. Wewnątrz sa mniejsze pudełka takie np po butach, i tam sobie odkłada jakies ułozone, wybrane do ułozenia, pasujace mu tematycznie do zabawy itd
        Zima zrobilismy kiedys akcje układamy wg instrukcji wieksze zestawy to dzielilismy na kolory zeby łatwiej bylo szukać
    • ichi51e Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 08:31
      U mnie w domu byl taki system (zarzadzala nim moja mama niestety wiec tego nie jest to latwe ale pamietam ze razem z nia tez segregowalismy wiec moze jako cwiczenie z motoryki?)
      Osobne pudelka na
      - daszki
      - plaskie
      - zwykle klocki
      - plytki i podstawy do budowani
      - instrukcje
      (Uzywalismy kuwet fotograficznych) w pudelkach klocki byly polaczone wielkosciami i kolorami tak ze znalezienie czegos zajmowalo sekunde)
      Osobne pudelko na swiatelka osobne na ludziki osobne na drzwi i okna. Na trybiki rurki etc uzywalismy starego pudelka po lego technics mialo przegrodki
    • kochamruskieileniwe Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 08:37
      Czyli osobne pudełka królują...
      Musze sobie jakoś to podzielić.
      I chyba nową szafkę nabyć suspicious

Na razie, zestwy są przebudowywanie i istnieje absolutny zakaz ich dotykania.
      Przerobiona śmieciarka na zgniatarkę do siana (co za pomysł????? big_grin) od trzech tygodni stoi i nie wolno jej tknąć....
      • sko.wrona Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 08:57
        My mamy regał z ikei, taki do którego wsuwa się plastikowe pudełka (coś ala szufladki) smile
        • kochamruskieileniwe Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 09:01
          no właśnie, coś takiego chodzi mi po głowie

• jematkajakichmalo Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 08:59
      Moje dziecko jest fanka lego friendsow. Dziewcze niestety tak juz ma, ze wszystko musi byc rozstawione i wszystkim sie bawi. Specjalnie w tym celu kupilam wykladzine-trawnik i zbudowala na nim cale miasto. Do tego dokupilam plansze (tez lego z chodnikami, basenem itp.) i to dolaczyla do tej wykladziny. Calosc zajmuje jakias 1/3 pokoju, ale sie na tym miesci smile

Klocki, ktore zostaja dodatkowo przy budowie czy jakies niepotrzebne elementy/ludziki sa schowane w pudeleczku.
    • tomanksa Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 09:30
      Syn swoje klocki trzyma w takich pojemnikach www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80089239/#/80089239
      Klocki posegregowane są kolorami, a pudełka można ustawić jedno na drugim i nie zajmują zbyt wiele miejsca.
    • moofka Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 09:35
      W ogromnych płaskich pojemnikach. Ikei do przechowywania pościeli pod łóżkiem. Ma to tez zaletę ze łatwiej sie bawić i znaleźć element bez wysypywania. Dodatkowo kilka pojemniczkow mniejszych na to co akurat jest na tapecie, wyjątkowe figurki elementy zestawy w budowie. Chyba bym zwariowala jakbym miała pilnować pojemników kolorami :o
    • eliszka25 Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 09:36
      moje chlopaki tez wola budowac wg wlasnej fantazji niz wg instrukcji, wiec system przechowywania zestawami sie u nas nie sprawdzil. teraz jest tak, ze na drobniejsze klocki mamy takie pudelka: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80100029/

w srodku sa male przegrodki w nich klocki sa pogrupowane glownie wg wielkosci i przeznaczenia, czyli np. daszki, kolka itp.

do nieco wiekszych klockow mamy to: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10245337/ i to: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50245335/

oraz cos w tym rodzaju, ale plastikowe i wszystkie szufladki na jedna szerokosc, tez swietnie sie sprawdza, zwlaszcza do wiekszych, plaskich klockow jak podlogi czy dlugie pojedyncze klocki
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00237917/
      musze jeszcze dokupic tych komodek lekmann, bo w nich sie najwiecej miesci.
    • ga-ti Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 09:40
      Wielkie płytkie pudło na kółkach wsuwane pod łóżko, do tego masa pudełek przeróżnych, np. po butach, w których przechowuje jakieś specjalne, wyselekcjonowane elementy, części wyjątkowych zestawów itp.
      My się zarzekamy, że już nigdy więcej żadnych lego, ale i tak ulegamy albo nie mamy za bardzo nic do gadania, bo młody za własne pieniądze kupuje. No maniak po prostu, ale lepsze to niż całymi dniami komp.
    • usmiech144 Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 09:58
      Oooo temat u mnie wałkowany od ponad 4 lat. Syn ma cały pokój w lego. U niego też ok 80% to klocki. Przy wymianie mebli dostosowaliśmy je też pod tym kątem. Mamy wielką szafkę na ułożone zestawy, część jest segregowana na pudełka według serii. Luźne klocki w osobnych wielkich pudłach. Najwięcej problemu to ludki i bronie. Te też ma posegregowane według serii. Przydatne są pojemniki na śrubki. Z tym że syn ma już grubo ponad 100 różnych zestawów.
    • aankaa Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 10:11
      taniej może wyjść kupienie w sklepowisku budowlanym czegoś w tym stylu (są przeróżne wielkości) www.castorama.pl/zestaw-szufladek-warsztatowych-patrol.html
      • kochamruskieileniwe Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 10:19
        ooo. no właśnie.
        smile
        a niedawno takie coś kupowałam na szpeje narzędziowe...
        • dziennik-niecodziennik Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 12:05
          my tez w czyms takim. a na drobniejsze pierdółki mamy to. bardzo praktyczne.
    • gaskama Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 10:47
      U nas mam z tym poważny problem. Syn ma już 12 lat. Jest wielkim fanem lego, jego tata też. Lego były i są kupowane w hurtowych ilościach przy wszystkich okazjach (urodziny, imieniny, dzień dziecka, święta itd.). Mamy wiele pudeł z IKEA, mamy wiele kartonów, mamy wiele szuflad. Niestety jest to jakiś problem. Instrukcje zostawiliśmy tylko do najważniejszych zestawów a i tak zajmuję dwa wielkie pudła. Kilka olbrzymich statków kosmicznych (STAR WARS) rozstawionych po całym mieszkaniu, kilka po upadkach nie do odtworzenia. Przy takich ilościach niestety jest już za późno na jakąś systematykę. Zresztą nie miałaby ona sensu, bo do syna nadal przychodzą kumple na zabawę klockami i wtedy po wysypaniu tylko 1/50 z pudeł jest tego wielka kupa na środku pokoju. Trochę odjechaliśmy.
    • igajos Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 10:56
      Na zakupach był kiedyś taki wątek.
      Może takie rozwiązanie? forum.gazeta.pl/forum/w,583,141424738,141748972,foty.html
      • czarna_kita Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 11:18
        My mamy plastikowe pudła na "pierdoły" (wszystkie małe części np światełka), ludziki i większe części. Wystarczy.
    • daga_j Re: Lego - przechowywanie 29.08.14, 13:20
      Rozumiem Twój problem. U mnie jest tak, że udało mi się kupić fajną skrzynkę jakby na narzędzia, bo jest cała wolna przestrzeń i na wierzchu wkładana taka szufladka z przegródkami - w tych przegródkach mamy właśnie posegregowana te "światełka", inne drobne elementy jak kierownice, płaskie gładkie drobne itd. lepiej już nie będę mówiła, że każdy kształt ma u mnie nazwę wink Niestety w tej wolnej przestrzeni nie mieszczą się wszystkie "duże"/zwykłe elementy i mam w kartonowym pudełku od farmy zabudowania, których jakoś dzieci nie ruszają ostatnio. I na biurku córka ma swoje zestawy Lego Friends, które dotychczas mieściły się jej w pudełku po proszku do prania, ale ma nowy większy i chcemy jej kupić większe pudełko o konkretnych wymiarach (by się wsuwało pod łóżko) i szukamy właśnie, bo ona mówi, że tych zestawów często nie rozwala i chce przechowywać w całości, i nie mieszać z innymi klockami.
      Podobają mi się specjalne pudła firmy Lego na klocki ale są drogie i na razie nie kupujemy ich. W każdym razie oddzielanie tych drobnych bardzo pomaga budować i potem rozwalać też!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka