Dodaj do ulubionych

polecicie jakiś fajny miejski plecak?

05.09.14, 17:10
Chcę kupić mężowi prezent i wymyśliłam, że kupię fajny plecak do noszenia na co dzień, bo stary już zaczyna wyglądać niewyjsciowo a i nie do konca mieści wszystko to, co małżonek próbuje w nim upchać.

Szukam i szukam, ale nic mi nie wpada w oko.

Plecak musi wygodnie i bez upychania pomiescić laptopa 13' wraz z okablowaniem i myszką, dwa tablety i worek elektronicznej drobnicy typu pendrivy, kable usb i inne takie (duża ilość kieszeni i przegródek mile widziana) Poza tym - średniej wielkości lunchbox i kubek termiczny z kawą; no i koniecznie musi być nieprzemakalny i mieć opcję przytroczenia kurtki wink Ahha - i jeszcze łatwo dostępną kieszeń na dużego smartfona z otworkiem do wyprowadzenia kabla od słuchawek.

Plecak dla faceta 30+, gadżeciarza, z zamiłowaniem do gier komputerowych, mangi i anime oraz kina s-f; będzie noszony do pracy (aczkolwiek dresscode w jego miejscu pracy to brak dresscodu - dżinsy i tiszert) więc może (ale nie musi) być lekko ekstrawagancki.

Ktoś podpowie coś fajnego?

I proszę mi nie pisać, że takie rzeczy to tylko w erze wink
Obserwuj wątek
    • bei Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 17:25
      www.madpax.com/blok/
      Albo googlaj z hama- takie od gimnazjum po studia
      • bei Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 17:27
        leatherpoint.pl/plecak-szkolny-tornister-all-out-black-special-hama.html
    • marcelina4 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 17:33
      z góry przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać, strasznie mnie denerwuje określenie miejski, którym teraz wszyscy sie posługują
      miejski rower, miejski plecak, miejska torba, miejski ubiór itp.
      a co to jest miejski np. strój? a jak jest miejski, to znaczy że jest tez jakiś wiejski, podmiejski, albo małomiasteczkowy?
      dla mnie to taki sztuczny lans, nie można mieć zwykłego plecaka, torby, czy ciuchów, które nosi się na co dzień i w każdej sytuacji? musi być zaraz miejski - wielkomiejski?
      wybacz, ulało mi się trochę
      • run_away83 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 17:40
        W tym przypadku określenie "miejski" uważam za w pełni uzasadnione - bo chodzi mi o plecak do użytku w mieście (noszenie laptopa i innych klamotów do biura). Plecak na weekendowe wycieczki na łono przyrody już mam.

Mieszkam na przedmieściach małej pipidówy wink
        • marcelina4 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 17:51
          ok, a ktoś mieszkający na wsi nie może nosić w plecaku laptopa i miliona klamotów do niego? czy to znaczy, że musi mieć specjalny wiejski ( no bo przecież w mieście nie mieszka ) plecak na laptopa?
          wiem o co Ci chodzi, o pojemny wygodny plecak, niemniej jednak ten cały wielkomiejski szyk strasznie mnie wkurza, może dlatego że pracuję z bardzo wielkomiejską osobą i mam przesyt jej miejskich nawyków i gadżetów smile
          wybacz, nie chciałam Ci dowalać, tak mnie wzięło tylko smile
          • run_away83 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 18:08
            Ale nawet jak ktoś mieszka na wsi i nosi w plecaku laptopa, to raczej nosi go do biura (a większość biur, przyznasz, miesci się w miastach), a nie do lasu wink

Plecak miejski to coś zupełnie innego niż plecak turystyczny, ma inną konstrukcję i do czego innego służy. Zaproponuj lepszą nazwę, która pozwoli na ich odróżnienie, to z chęcią sie nia posłużę.

Z rowerem zresztą to samo - rower miejski to rower służący do poruszania się po mieście, w wygodnej pozycji, po równej nawierzchni - w odróżnieniu od rowerów górskich i turystycznych pozwalających na jazdę w zróżnicowanym terenie, po różnej nawierzchni, czy szosowych dostosowanych do rozwijania dużych prędkości, czy bmx-ów dostosowanych do wykonywania tricków i akrobacji.

Z ciuchami to samo - ubiór "miejski" - to znaczy ubiór do pracy, biurowy, etc; w odróżnieniu od wizytowego, sportowego czy turystycznego.

Z samochodami - są auta miejskie (idealne jak ktoś w pojedynkę dojeżdża do biura i wozi torebkę i ewentualnie dwie siatki zakupów), terenówki (ktorymi nie ma po co sie pchac do centrum, chyba że ktoś lubi pół godziny szukać miejsca do zaparkowania) i suvy (królujące wśród wielodzietnych rodzin z podmiejskich osiedli).

Takie nazwy się przyjęły i w moim odczuciu ich używanie nie ma nic wspólnego z zadawaniem szyku. Wyluzuj wink
            • marcelina4 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 18:30
              może po prostu plecak? i tak doprecyzowałaś później do czego ma służyć, do noszenia laptopa
              i masz rację wyluzowywuję
              aha, dzięki za klarowny podział rzeczy na miejskie i nie miejskie
              • ichi51e Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 13:26
                Ja chcialam polecic deuter aletu chyba chodzi o plecak hipterski bardziej wiec nic mi nie przychodzi do glowy po za petunia pickle bottom Model rubicon ale to juz bardziej torba
              • saszanasza Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 18.06.16, 14:17
                marcelina4 napisała:

> może po prostu plecak? i tak doprecyzowałaś później do czego ma służyć, do nosz
                > enia laptopa
                > i masz rację wyluzowywuję
                > aha, dzięki za klarowny podział rzeczy na miejskie i nie miejskie

ale się czepiasz. po co dziewczyna ma pisać "plecak" a potem tłumaczyć w kilku zdaniach jakie ma mieć funkcje, skoro może użyć jednego określenia, które już naprowadza na określony typ plecaka.
                jak wybierasz buty w sklepie, to prosisz sprzedawczynię o buta, czy o kalosza, sandałka, szpilki czy obuwie sportowe?
          • naomi19 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 21:14
            na wsi plecak nie musi miec miejsca na kubek termiczny!
            • wilowka Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 13:49
              Ale powinien mieć chociaż miejsce na kankę na mleko od krowy! big_grin
            • lellapolella Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 21:49
              Hej, a to dlaczego? A jak wiejska baba idzie na pół dnia do lasu na kurki to ma zimne pić?
              • wilowka Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 22:30
                Racja! Zimne po kurkach to niedobre, gruźlica żołądka ani chybi chycić ją może.
          • taki-sobie-nick Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 21:45
            marcelina4 napisała:

> ok, a ktoś mieszkający na wsi nie może nosić w plecaku laptopa i miliona klamot
            > ów do niego? czy to znaczy, że musi mieć specjalny wiejski ( no bo przecież w m
            > ieście nie mieszka ) plecak na laptopa?\

a gdzie udaje z tym laptopem się? do miasta? no chyba że pracuje w świetlicy tejże wsi, to wtedy porusza się wewnątrz wsi

czyli wychodzi na to, że jest to plecak na gadżety ściśle związane z cywilizacją, do użytku w terenie zabudowanym

no dobra, załóżmy, że szukamy alternatywnej nazwy, plecak człowieka cywilizowanego? tongue_out

a jakie osoba ma miejskie nawyki? dawaj, może też mam, a nie wiem
            • taki-sobie-nick Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 21:45
              dodam, że jako pierwsze przyszło mi do głowy określenie "plecak terenowozabudowaniowy"
    • wagab_unda Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 20:18
      Mój nosi podobny zestaw, teraz ma plecak victorinox.
    • lu-na-ma Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 05.09.14, 21:44
      Wengery/Swissgeary polecam.
    • burina Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 06.09.14, 03:23
      Mój mąż ma tego typu:
      https://www.coteetciel.com/en-AU/media/catalog/product/cache/1/small_image/558x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/s/isar_rucksack_coral_obsidian_three-fourths_1_1.jpg

Świetny, stylowy i zdrowy dla kręgosłupa. Mieści klamoty a nawet jakieś drobne zakupy. No i naprawdę wygląda 'miejsko' a nie tylko plecakozadaniowo.

Tutaj więcej z tej firmy:
      Cote&Ciel
    • lauren6 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 13:36
      Mój ma 2 plecaki Samsonite: świetne jakościowo, mają dużo kieszeni i różnych fajnych rozwiązań.
      • wilowka Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 13:50
        Run i jaki w końcu kupiłaś? 2 lata mijają, pewnie mu już się gwarancja kończy, może potrzeba nowego ? wink
        • run_away83 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 14:04
          Kupiłam klasyczny plecak na laptopa, czarny, z pierdyliardem kieszeni i przegródek, nawet udało mi się znaleźć taki, który ma wszystkie potrzebne bajery i jeszcze parę dodatkowych, ale ni huhu nie pamiętam jakiej marki wink I nawet nie mam jak sprawdzić teraz, bo chłop pomaszerował z plecakiem do pracy wink Wieczorem mogę zerknąć.

Nowy niepotrzebny, tamten wciąż jest w idealnym stanie.
          • yuka12 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 21:55
            Odbiegajac od tematu: co u Ciebie? Malo Cie widac ostatnio na forum.
            • run_away83 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 22:35
              Czasu nie mam smile Zaangażowałam się w wolontariat (a właściwie dwa), szykuję się do przeprowadzki i próbuję się zdecydować co ze sobą zrobić jak najmłdsze pisklę pójdzie do przedszkola (już we wrześniu) smile
              • yuka12 Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 18.06.16, 13:53
                W takim razie powodzenia i jak najmniej problemow (zwlaszcza z pakowaniem i rozpakowywaniem).
    • mdro Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 14:05
      My mamy Samsonite, ale te pewnie za nudne są wink.
      • mdro Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 17.06.16, 14:06
        O kurde, dałam się nabrać na wątek wyciągnięty przez spamera big_grin.
    • saszanasza Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 18.06.16, 14:24
      Ja szukałabym wśród plecaków jacka wolfskina.
      www.jack-wolfskin.pl/rushcutter-pack/2004151-6000.html
      Moje dzieciaki mają plecaki tej firmy (syn szkolny a córka szkolno-wycieczkowy) i są naprawdę funkcjonalne. Poza tym zupełnie nie widać na nich oznak zużycia.
      • saszanasza Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 18.06.16, 14:26
        i ten jeszcze: www.jack-wolfskin.pl/jack.pot-de-luxe/2005231-6000.html
        • saszanasza Re: polecicie jakiś fajny miejski plecak? 18.06.16, 14:28
          saszanasza napisała:

> i ten jeszcze: www.jack-wolfskin.pl/jack.pot-de-luxe/2005231-6000.html
          >

o żesz cholera! stary wąteksad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka