solange123 10.09.14, 22:26 jesteście w rzeczywistości i zarzućcie używanie słów, których znaczenia nie rozumiecie (np. bynajmniej/przynajmniej). Oszczędzicie tym samym wstydu sobie i swym bliskim. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazeta_mi_placi Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 09:22 Bynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 09:27 To, że ktoś ma mgr albo nawet dr przed nazwiskiem nie znaczy, że nie ma problemów z językiem ojczystym. Mój dr nauk humanistycznych ustawicznie myli "spolegliwy" i "uległy", a także "familiaryzm" i "familizm". Naprawdę MAŁO jest ludzi, którzy dobrze piszą po polsku. Możesz więc co najwyższej apelować o większą dbałość językową, ale nie dyskutować o wykształceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 14:14 Akurat mam wrażenie, ze słowo "spolegliwy" już zmieniło znaczenie. Język jest żywy, więc nie wszystko, co było błędem 20 lat temu jest błędem nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 14:29 Masz rację 15 lat oduczałam go na darmo, i znów wyszło na jego Może z "bynajmniej" też tak będzie? A może i nie... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 09:49 Ja bynajmniej nie należę do osób z wyższym wykształceniem, ale używam tego wyrazu w wypowiedziach, nie po to by podnieść ich wartość swojej wypowiedzi, lub też udowodniać komuś że jestem mądrzejsza niż jestem, a dlatego że traktuję to słowo jak każde inne, którego używam w języku pisanym i mówionym. To samo tyczy się słowa "tudzież". Nie wiem co Cię tak drażni. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 09:50 by udowodnić miało być oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 10:12 > Nie wiem co Cię tak drażni. Autorke drazni zapewne stosowanie tego slowa niezgodnie z jego znaczeniem, czyli w wiekszosci przypadkow jako zamiennik slowa: przynajmniej. W calosci ja rozumiem i popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
spalona_gora Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 10:40 Ale co to ma wspólnego z wykształceniem? Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Spalona_gora 11.09.14, 11:02 tego nie wiem, ja jestem po LO Mysle ze autorka pije do watku Kkalipso o szczesliwej bynajmniej rodzinie Angeliny i Brada Moze Kkalipso gdzies chwalila sie wyksztalceniem? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:51 Ale jak mozna bynajmniej z przynajmniej zamienic? Podaj przyklad bo nie ogarniam? Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:32 alez dlaczego ja? Ja uzywam prawidlowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewakot0 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:24 A ja jestem filologiem (pewnie będzie, że się chwalę ) i niektóre błędy językowe uważam za urocze, np. właśnie bynajmniej/przynajmniej. Ale są też takie, przez które bym rozstrzelała. I nie ma przeważnie znaczenia wykształcenie mówiącego Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:36 Zauważyłaś, że ludzie pracujący z językiem są bardziej wyrozumiali dla błędów niż "przeciętny użytkownik"? Odpowiedz Link Zgłoś
ewakot0 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:03 może dlatego, że jak się sprawdzi byki w 30 klasówkach, to obcych ludzi już się hobbistycznie poprawiać nie chce. Albo ma się świadomość, że język wciąż ewoluuje, i to, co teraz jest niepoprawne, może w przyszłości być formą prawidłową. Obecnie głównie za sprawą internetu utrwalają się błędy, np. użycie słowa "epicki". I dobrze! Dzięki temu język żyje i dopasowuje się do potrzeb użytkowników Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:32 Ja zauważyłam - to pewnie wynika z braku kompleksów Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 12.09.14, 11:33 Bo ludzie pracujący z językiem i wiedzący co nieco o regułach nim rządzących, mają świadomość, że błąd jest pojęciem względnym - to, co było uznawane za błędne 100 lat temu - dziś jest normą, a dzisiejsze błędy będą uznawane za poprawne formy za 50 lat. I wiedzą też, że język jest żywym organizmem, bezustannie ewoluującym i dopasowującym się do potrzeb użytkowników. Ludzie bez tej wiedzy zakładają zaś, że język to prawda objawiona, a kto ją zna, jest lepszy od innych i ma święte prawo i obowiązek ich poprawiać, łajać i wyśmiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:35 > Autorke drazni zapewne stosowanie tego slowa niezgodnie z jego znaczeniem Ale czemu się przyp... do wykształcenia? Nie każdy kończył studia filologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 15:58 echtom napisala: >>Nie każdy kończył studia filologiczne.<< no jasne, przeca napisalam, ze jestem po liceum Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 09:54 Czyms trzeba przeca zablysnac. Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinazdaleka Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 10:04 Ja też bynajmniej interesuję się literaturą Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 10:25 Wklejalam to kiedys puerwsze zdanie z bajki o Harunie elRashidzie Kopalinskiego. Jak by nie czytac wychodzilo ze stolica kalifa byl Bagdad. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 10:35 Nie wiem do czego pijesz ale i tak wydaje mi się że Cię ponosi. Raz że nie rozumiem dlaczego zakładasz że ktoś kłamie pisząc o swoim wykształceniu a dwa błędy językowe każdemu mogą się zdarzyć. I teraz jako osoba wykształcona muszę Cię oświecić: Nie każdy posiada wykształcenie humanistyczne, jest tu sporo umysłów ścisłych, którym poloniści mogą buty czyścić (nie, nie mnie). Zdarza się też że pewne zwroty są używane w sposób może i niewłaściwy ale tak akurat się przyjęło w danym regionie, weszło w gwarę i bywa przenoszone z języka potocznego "na salony". Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:05 Ale nie to nieszczęsne "bynajmniej". To typowy błąd wynikający z całkowitego braku oczytania. Jak widzę coś takiego, to wyobrażam sobie kogoś na poziomie intelektualnym Ferdka Kiepskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:24 Nie czytałam tamtego wątku. Jednak jeśli ma się uwagę do jeden wypowiedzi nie pisze się apelu do wszystkich. Tu padło ze ematki udają wykształcone. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 15:24 >Raz że nie rozumiem dlaczego zakładasz że ktoś kłamie pisząc o swoim wykształceniu a dwa błędy językowe >każdemu mogą się zdarzyć. Ale trzy to już przesada Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:06 Nie no aż się zalogowałam, specjalnie dla ciebie. Jako że nie czuję się winna a twoje oskarżenia o popełnionym błędzie zaczynają być drażniące pragnę cię poinformować, że użyte słowo bynajmniej w tym kontekście jest jak najbardziej poprawne. Znaczenie słów przynajmniej/bynajmniej znam. Od lat toczą się walki na różnych forach o tym, jak i kiedy słynne BYNAJMNIEJ powinno być użyte. Ja z pełną świadomością użyłam tak jak uważałam za poprawne. Sprawdziłam w kilku korektorach -błędu nie wykrywa. Wstydzić to się powinno za wtykania nosa w nieswoje sprawy-próbując upokorzyć innych czy też np. wytykać wykształcenie itd. o którym zresztą nie masz zielonego pojęcia (dla ciebie mogę być panią z warzywniaka nic ci do tego) nie masz prawa wmawiać mi ukrywania czy to udawania, bo nigdy ani nie ukrywałam, ani nie udawałam. Jak masz czas to poszukaj. Kiedyś pisałam. Więcej nie zamierzam. Zresztą nie piszę tu po to, żeby zyskać status specjalistki w wąskiej dziedzinie, gdybym była to wątpię, żebym traciła cenny czas na internetowych forach. Ciśnie się na usta dużo to wykształconych bezrobotnych skoro takimi pierdołami się zajmują jak wytykanie błędów. Mnie ledwo starcza czasu na napisanie czegokolwiek więc może przestanę, bo skoro błędy robię to wstyd rodzinie przynoszę-no i gdzie takie kwiatki na forum emama gdzie niby można być po prostu sobą MATKĄ KOBIETĄ ŻONĄ ot poplotkować wygadać się wyżalić się personalne wycieczki sobie odpuść. Już żałuję że odpisałam i co napisałam i starty czasu również - powinnam zrobić to o czym była mowa ostatnio WYKASOWAĆ ale wisi mi to przeczytaj sobie i sprawdz błędy ... Synonimy do słowa bynajmniej: ajuści, akurat, ale, ale gdzie tam, ale skąd, ależ skąd, ani, ani trochę, broń Boże, co ty, co znowu, dobre sobie, dobrze by było, gdzie tam, gdzież tam, jeszcze czego, myślałby kto, najmniej, nić, nie, niestety, niestety nie, nigdy w życiu, pod żadnym pozorem, przykro mi, przykro mi ale, skąd, skądże, skądże znowu, uchowaj Boże, w ogóle, w żadnym razie, w żadnym wypadku, wcale, wcale nie, za nic w świecie, za żadne skarby, zupełnie Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:19 "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Bynajmniej poprawnie?" Napisałaś coś takiego. Ni przypiął ni przyłatał. Teraz napisałaś epopeję w której twierdzisz, że sprawdzałas w internetowych korektorach i na forach więc uważasz , że napisałaś to poprawnie. Sorry. Już lepiej nic nie mów. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:20 No to sprawdźmy, co autor miał na myśli: "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Ajuści poprawnie?" "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Gdzie tam poprawnie?" "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Niestety poprawnie?" "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Uchowaj Boże poprawnie?" "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Za nic w świecie poprawnie?" Jak widzisz wszystko brzmi debilnie "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Przynajmniej poprawnie?" Czaisz różnicę? "Słowo bynajmniej stosuje się do wzmocnienia zaprzeczenia lub jako samo zaprzeczenie. A słowo przynajmniej jest używane do oznaczenia w zdaniu najkrótszego, minimalnego zakresu czynności, jaki jest do zaakceptowania dla mówiącego. W tym wpisie nie chodzi bynajmniej o to, by skomplikować sprawę. Dobrze będzie zapamiętać przynajmniej podstawowe zastosowanie słów bynajmniej i przynajmniej ". Cytat stąd Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:46 O, o ile z ortografią nigdy nie miałam problemu, to gdy zmieniły się zasady dotyczące użycia (partykuły?) "nie" z imiesłowami biernymi (chyba dobrze kojarzę...) to od tej pory wszystko mi się pomerdało i często muszę się zatrzymać, żeby napisać poprawnie dany wyraz. Z bynajmniej, przynajmniej nie mam problemów, ale jak czytam tego typu rozważania to w sumie dochodzę do wniosku, że faktycznie w niektórych zdaniach użycie np. bynajmniej brzmi tak poprawnie jak np. w "dobrym tonie" jest odginanie piątego paluszka trzymając filiżankę. BTW, logika wypowiedzi cosmetic.wipes jest dla mnie czymś fascynującym. Jak to jest być aż tak precyzyjnie logicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 12.09.14, 11:43 E, to proste akurat: "nie" piszemy łącznie z imiesłowami przymiotnikowymi (bez względu na to czy są czynne - nieczytająca czy bierne -nieczytana), tymi, które kończa się na -cy, -ny, -ty. Dzięki temu nie trzeba się zastanawiac czy to przymiotnik, czy imiesłów, a jesli tak to jaki - czasownikowy czy przymiotnikowy. Jak się kończy na -ny, -na -ne itd. to "nie" piszemy z nim łącznie i już Rozdzielnie piszemy z imiesł. przysłówkowymi: -ąc, -łszy - wszy Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:56 No nic pogonią mnie z roboty dziecko będzie głodne A czy ty czaisz różnicę, że odpowiadam na poprzednie zdanie ..... czyli wszystko się zgadza. cosmetic.wipes napisała: > "Słowo bynajmniej stosuje się do wzmocnienia zaprzeczenia lub jako samo zaprzec > zenie. A słowo przynajmniej jest używane do oznaczenia w zdaniu najkrótszego, m > inimalnego zakresu czynności, jaki jest do zaakceptowania dla mówiącego. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:17 > A czy ty czaisz różnicę, że odpowiadam na poprzednie zdanie ..... czyli wszystk > o się zgadza. Odpowiada się na pytanie, nie na zdanie Jednak zmusiłam swoją wyobraźnię to tęgiego wysiłku i ogarnęłam przekaz twojej wypowiedzi. Tak czy s.ak, nie odpowiada się pytaniem na pytanie. Nie wiem czy zauważyłaś, że po "Bynajmniej poprawnie" wstawiłaś znak zapytania? Taki jeden głupi, malutki znaczek, a jednak drastycznie zmienia sens całości. "Bynajmniej poprawnie" w tym kontekście nie staje się odpowiedzią na pytanie "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to (w założeniu DOBRZE) funkcjonowało?" ale jego ciągiem dalszym, w znaczeniu: "albo chociaż (w założeniu TYLKO) poprawnie?". W przedstawionej przez ciebie interpretacji należało to ująć tak: "Nazbierali dzieci z każdej strony świata- czy to możliwe, żeby to funkcjonowało? Bynajmniej." W znajomości języka nie chodzi wyłącznie o rozumienie poszczególnych słów, ale także o związki między nimi i wyczucie niuansów. Jak widzisz znaki interpunkcyjne też nie są tylko ozdobnikami. Nie idę dziś do kina. Nie, idę dziś do kina. Przecinek, a patrz ile robi zamieszania Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:27 Twoja wypowiedź aż boli. Może nie każdy jest polonistą? Toć to w sumie bzdury, chociaż Twoje wypowiedzi porządkują forumowy język (i nie tylko), ale czy warto rozjeżdżać walcem za niewinne słówko? Bynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:40 > Może nie każdy jest polonistą? Jestem inżynierem. Skończyłam polibudę. Ale dobra, zmykam już z tego wątasa Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:10 Ale ja bardzo lubię czytać Twoje wypowiedzi, inteligentne, konkretne, bez zbędnych ozdobników. Szczerze powiedziawszy przypominasz mi mojego męża On też jest taki logiczny i z dystansem, co bardzo w nim cenię. Ale kkalipso nie zrobiła nic strasznego, walnęła się i tyle, sama wielokrotnie popełniam błędy w przecinkach, po fakcie widzę, że stawiam ich za dużo. Zdarzy mi się źle odmienić w piśmie słowo, co o tyle jest dziwne, że w mowie nie mam z tym problemu. Pośpiech czy dotykowy ekran? Później sobie myślę, o sobie, kretynka. I gdyby ktoś to wypomniał to jednak poczułabym się źle. Stąd moja reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:35 > Ale kkalipso nie zrobiła nic strasznego, walnęła się i tyle, sama wielokrotnie > popełniam błędy w przecinkach, po fakcie widzę, że stawiam ich za dużo. Zdarzy > mi się źle odmienić w piśmie słowo, Oczywistym jest, że większość popełnia błędy. Ja też. Zwłaszcza, kiedy korzystam ze smartfona - tam literówki i przekręcone słowa lecą stadami ALE trwanie w uporze i brak umiejętności przyznania się do pomyłki to nieco grubszy kaliber. Poza tym, chyba nie byłam zbyt napastliwa? Starałam się jasno wytłumaczyć, a za ewentualne małe złośliwostki kkalipso przepraszam. > Ale ja bardzo lubię czytać Twoje wypowiedzi, inteligentne, konkretne, bez zbędn > ych ozdobników. Sękju za dobre słowo Ostatnio napisałam hemia. Zorientowałam się w ostatniej chwili. Ale by była jazda Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:57 Nie byłaś napastliwa, byłaś fascynująco logiczna, ale jak mój mąż tak ze mną gada, to czuję się nieswojo. Oczywiście, to bez sensu, bo uwielbiam jego jasne argumentowanie, ale czuję wtedy, że chyba mnie w danym momencie nie lubi i jest mi przykro. Nie wiem, pomyślałam, że kkalipso też mogło zrobić się przykro, tym bardziej, że to śmieszne bynajmniej jest często źle używane, a akurat na kkalipso się skupiło. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 14:05 > ale jak mój mąż tak ze mną ga > da, to czuję się nieswojo. Oczywiście, to bez sensu, bo uwielbiam jego jasne ar > gumentowanie, ale czuję wtedy, że chyba mnie w danym momencie nie lubi i jest m > i przykro. To tylko wrażenie, zamiar jest wyłącznie edukacyjny. Mojemu mężowi też jest nieswojo, jak się ze mną spiera. Mówi, że gadam jak android albo inny bot Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 14:37 Podobają mi się takie edukacyjne wstawki. Oczywiście można powiedzieć, że jak ktoś szuka wiedzy, to znajdzie ją na specjalnych portalach, a tu chce tylko pogadać. Jednak jestem przekonana, że takie wtrącenia uczulające na poprawną polszczyznę, lepiej utkwią w pamięci. Właśnie wczoraj dyskutowałam o tym z naszą pediatrą. Twierdziła, że 90 % pacjentów, w tym osoby wykształcone i jedna polonistka, błędnie odmieniają czasownik SSAĆ. Jest w naszym języku sporo trudnych słów i błędy są powielane niezależnie od wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 16:15 Zawsze mam problem z odmianą słowa "hrabia". Spróbuję: Hrabia Hrabiego Hrabiemu Hrabiego? (Pasowałoby hrabię hehe) O hrabim Hrabio (chyba) W sumie ten wyraz jest dziwaczny Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 15:03 O, mój się sam wychyla i twierdzi, że nie jest cyborgiem chociaż można byłoby się pokusić o takie określenie prowadząc z nim dyskusję; zabawne jest to, że też stawia argumenty wyżej niż uczucia Ale dzięki niemu czuję się w miarę bezpiecznie, potrafi jednym zdaniem wykazać absurdalność moich lęków. Zawsze się zastanawiałam co on ma w zamian i dochodzę do wniosku, że kręci go nieprzewidywalność. Ale to tak off topic Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:26 Nie za "niewinne słówko" tylko uporczywe trwanie w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:37 Ale to nadal niezawinione. Tak na to patrzę. Oczywiście, wiedza nie boli i dobrze, że jest możliwość skorygowania własnych błędów. Ale, litości, każdy popełnia błędy...Przynajmniej można wysnuć wniosek, że parę osób po tym wątku będzie uwrażliwione na stosowanie "bynajmniej" w wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:39 *Będzie uwrażliwiona Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:09 przyganiał kocioł garnkowi cosmetic.wipes napisała: > Jak widzisz znaki interpunkcyjne też nie są tylko ozdobnikami. Jak widzisz, znaki interpunkcyjne też nie są tylko ozdobnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:25 iwles napisała: > przyganiał kocioł garnkowi Oczywiście masz rację W przeciwieństwie do kkalipso jednak, nie będę się tłumaczyć, że moim zamiarem było opuszczenie tego przecinka Ot, przeoczenie. Nie pierwsze i nie ostanie zapewne Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 12.09.14, 09:50 iwles napisała: > przyganiał kocioł garnkowi > > > cosmetic.wipes napisała: > > > Jak widzisz znaki interpunkcyjne też nie są tylko ozdobnikami. > > Jak widzisz, znaki interpunkcyjne też nie są tylko ozdobnikami. Otóż nie przedabrzaj moja droga. Cosmetic.coś tam napisała dobrze, a Twoja propozycja powinna być zaopatrzona jeszcze w myślnik (Tak myślę ): "Jak widzisz, - znaki..." itd., Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 12.09.14, 10:20 mallard napisał: > Otóż nie przedabrzaj moja droga. Cosmetic.coś tam napisała dobrze, Otóż nie mój drogi, nie napisała dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:28 Widocznie źle sprawdziłaś w korektorach, bo zacytowane zdanie ewidentnie błędne. Lepiej się po prostu przyznać do pomyłki, niż dalej w nią brnąć. Tu masz krótko i treściwie wytłumaczone w jakim kontekście go używać: pl.wiktionary.org/wiki/bynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:38 > Sprawdziłam w kilku korektorach -błędu nie wykrywa Automatyczna korekta błędu nie wykryje, bo "bynajmniej" jest słowem w języku polskim funkcjonującym i napisanym prawidłowo. Tylko że Ty używasz go w błędnym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:38 > Sprawdziłam w kilku korektorach -błędu nie wykrywa. W czym?! Co to jest "korektor, w którym się sprawdza", na wszystkich bogów? To już nawet nie jest poziom Ferdka Kiepskiego, to już jest taka żenada, że skręca mnie w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:58 Kkalipso, popelnilas bład, nawet nie próbuj polemizowac- błąd ewidentny . A wiesz, czemu sie rzucono na ten bład? Bo twój post był po prostu jakis taki troche niefajny. Pisany z wyższością, zalatujący zawiścią itp., itd. Tylko i aż dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:08 Kto by tam śmiał o nich źle pisać ...Tak się zastanawiam ona i biała suknia i welon to jakbym biiiiippp w kościele przed ołtarzem zobaczyła ..... Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 12:10 Nie ta forma przekazu. Nie każdy potrafi, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:39 > jesteście w rzeczywistości i zarzućcie używanie słów, których znaczenia nie roz > umiecie (np. bynajmniej/przynajmniej). Apel nieco od czapy. Ludzie przeważnie nie wiedzą że nie znają znaczenia używanych słów i zapewne niczego nie chcą udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:47 A teraz to o co chodzi? Jak pisze to uzywam innych slow niz jak mowie. Np podczas pisania czesto używam 'iż' w mowie nigdy. A co 'bynajmniej' ma do wykształcenia? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 11:50 Bardzo dramatyczny post zalozycielski...czyzby cos mnie ominelo ? Odpowiedz Link Zgłoś
awidyna Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 12:09 "Porachuje" czy "już czas Panowie" ;p Odpowiedz Link Zgłoś
ewakot0 Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 13:10 "czarny bez" czy "wykastrowany Afroamerykanin"? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 13:42 Dziewczęta! Zaraz was skasują za niepoprawność polityczną Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 14:20 "Zarachuje" czy "Panowie, proszę poczekać?" Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 14:34 Zaczęłam rozkminiać i się splątałam. Przez was, drogie koleżanki Rachować - w czasie teraźniejszym 3 os. l.poj.* - rachuje. Przechować - *to samo - przechowuje. A mogło być przechuje? Czy jakiś filolog jest w stanie mi to rozjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 15:23 Rachować - w czasie teraźniejszym 3 os. l.poj.* - rachuje. Przechować - *to samo - przechowuje. A mogło być przechuje? suspicious Czy jakiś filolog jest w stanie mi to rozjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 16:54 Dziękować serdecznie. Rozjasnilo mi się nieco Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Któa forma jest poprawna? 11.09.14, 20:22 W rachować rdzeniem jest rach (rachunek, rachmistrz), w przechować - chow (schowek, przechowalnia, przechowywać). Stąd różnica w odmianie. Ucięto drugie "ow", bo żeby było tak idealnie, to powinno brzmieć rachowować Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:24 Czepiasz się. Jednej z warszawskich galerii handlowych w każdym kibelku wisi wygrawerowana tabliczka z prośbą o niewrzucanie art. higienicznych do toalety. Każda z błedem ortograficznym. Tabliczki wiszą se tak od lat i nikt na forum nie wyśmiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:29 Ale że źle napisane jest "niewrzucanie"? To rzeczownik, więc pisze się łącznie, czyli jest to pisownia poprawna Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:31 no właśnie na kazdej jest napisane cyt. "Prosimy o nie wrzucanie art. higienicznych bla bla bla" W każdej toalecie. Kierownictwo galerii jakoś nie czuje wstydu skoro tabliczki wiszą już parę lat Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:29 o a ten tytuł Cię nie razi? forum.gazeta.pl/forum/w,567,154077059,154077059,nie_zabrane_z_bankomatu_pieniadze.html Odpowiedz Link Zgłoś
1yna-taka Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:27 solange123 napisał(a): > jesteście w rzeczywistości i zarzućcie używanie słów, których znaczenia nie roz > umiecie (np. bynajmniej/przynajmniej). > > Oszczędzicie tym samym wstydu sobie i swym bliskim. ale o co chodzi 8) Odpowiedz Link Zgłoś
agga2008 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 13:34 A tuż obok wątek o dzieciach z Lidla forum.gazeta.pl/forum/w,567,154056796,154056796,Buty_dla_dzieci_z_Lidla.html Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 15:06 Kkalipso , z kazdym postem coraz bardziej sie pograzasz. Udowodnilas juz ze nie rozumiesz roznicy miedzy slowami "bynajmniej" a "przynajmniej", po czym prostacko i agresywnie atakowalas kazdego , kto ci to wytknal. Teraz udowodnilas, ze nie znasz roznicy miedzy ortografia, a znaczeniem slow. O interpunkcji tez nie masz pojecia (bynajmniej). Nawet nie rozumiesz do czego sluza korektory pisowni... Faktu , ze jestes najglupsza na tym forum, juz nie musisz, wszyscy zauwazyli Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 16:06 Bynajmniej nie uważam że , masz rację a przynajmniej to co piszesz jest grubą przesadą Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 16:58 DOBRA.... 100x juz było to przynajmniej/bynajmniej....jakieś inne przykłady naszego niedouczenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 17:54 Ty trollu przynosisz sobie wstyd swoją obecnością na tym forum, a jeszcze nie uciekłaś stąd ze wstydu Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 11.09.14, 22:56 yyy ja??? troll??? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 12.09.14, 10:14 Hmm, jak ktoś pomyli bynajmniej z przynajmniej to jeszcze ujdzie. Błąd w rozumieniu znaczenia. Ale dlaczego tak dużo forumek pisze nie z rzeczownikami, przymiotnikami, przysłówkami w stopniu równym osobno, to tego naprawdę nie rozumiem. W podstawówce są z tego dyktanda. Przykład: tysiąc razy widziałam na forum słowo "nie ładnie". Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 12.09.14, 11:39 mnie potwornie uwsteczniło gramatycznie i ortograficznie nagminne bywanie na forach.. kiedys byłam językowo niezła, książkowo oczytana - teraz pisuję jakimś slangiem do niczego nie podobnym i casem jak sama siebie przeczytam to rozpacz- bo oczytana jestem forumowo... Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Z wyksztalceniem ma to tyle wspólnego, że 12.09.14, 22:35 "mądrzej brzmiących" zwrotów w złym znaczeniu zwykle używają osoby niewykształcone/nieobyte po to, by przydać sobie wiarygodności, mądrości - jednym słowem: by lepiej wypaść. Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Przestańcie udawać lepiej wykształcone niż 12.09.14, 22:38 Uściślając: niewykształcone/nieobyte/nieoczytane. Odpowiedz Link Zgłoś