Dodaj do ulubionych

Samochód do pracy- polećcie proszę.

14.09.14, 14:00
Szukam dla siebie samochodu na dojazdy do pracy i dowożenie dzieci.
Auto męża służy wyjazdom wakacyjnym. Potrzebne więc minimum bezpieczeństwa, minimum luksusu oraz bagażnik na dwa plecaki , moją torbę i duże zakupy spożywcze. Nie mam szczególnych wymagań wizualnych, to że będzie pachnieć nowością- wystarczy.
Krótko mówiąc ma być funkcjonalny i nie zabić mnie finansowo.
Doradzicie?
Obserwuj wątek
    • 7dosia Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 14:41
      porsche panamera, jak przerobisz na gaz, będzie taniejsmile
    • mary_lu Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 14:43
      Skoro wozisz dzieci, to powinnaś mieć lepszy z tych samochodów na które Was stać, a mąż może poszukać dla siebie czegoś z "minimum bezpieczeństwa".
      • lauren6 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 14:46
        Dokładnie jak pisze przedmówczyni. "Wakacyjny" samochód dla Ciebie i dla dzieci, mężowi kupcie Fiata Panda na dojazdy do pracy.
        • mid.week Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 14:54
          Nie wiadomo czy ten model "wakacyjnego" auta męża jest wystarczająco bezpieczny! Proponuję czołg, wyłożony w środku poduszkami i gąbką, z fotalami kubełkowymi, 12 punktowymi pasami bezpieczeństwa i najnowocześniejszymi fotelikami dziecięcymi z możliwością katapultowania. Męzowi auto zbędne, niech jezdzi mpk, pkp lub rowerem.
          • mary_lu Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 14:58
            W sumie masz rację, przecież najważniejsze, żeby samochód ładnie pachniał, a rady dotyczące bezpieczeństwa są śmieszne. Przecież i tak dziecko i osoba w wieku rozrodczym ma największe prawdopodobieństwo śmierci w wypadku komunikacyjnym, po co liczyć na to, że coś nas przed tym ustrzeże.
            • amsterdama Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:09
              jak pewnie zauważyłaś- zapach samochodu znalazł się w kategorii walorów estetycznych., tzn. został przedstawiony w opozycji do zalet wizualnych auta- nie w opozycji do bezpieczeństwa.
              Jeśli już o tym mowa, każdy nowy samochód będzie bezpieczniejsze o takiego samego-starszego.
              • amsterdama Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:13
                Choć rzeczywiście źle to ujęłam: minimum, które musi spełniać- bezpieczeństwo.
              • premeda Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 17.09.14, 08:19
                > Jeśli już o tym mowa, każdy nowy samochód będzie bezpieczniejsze o takiego same
                > go-starszego.
                Czy na pewno po przekrętach z DEKRĄ. Nie mamy dzieci więc auto tańsze w eksploatacji bierze ten co więcej jeździ. Jak będą dzieci toi auto większe i bardziej dostosowane dla rodziny weźmie ten co dzieci będzie woził. Te auto męża na wyjazdy wakacyjne mnie drażni.
        • ja204 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 18:02
          lauren6 napisała:

> Dokładnie jak pisze przedmówczyni. "Wakacyjny" samochód dla Ciebie i dla dzieci
          > , mężowi kupcie Fiata Panda na dojazdy do pracy.

o właśnie mamy też. Tanio i fajnie.
      • amsterdama Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:06
        Mąż- jeśli to tylko możliwe technicznie, zawozi dzieci do szkoły. Nie ma sensu zastanawiać się, kto ma mieć lepszy samochód.
        • mruwa9 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:22
          mozesz sie spodziewac 100 odpowiedzi ze 100 roznymi propozycjami, bo rynek bogaty a wybor marki to czesto kwestia gustu.
          Opcje sa rozne: ten, kto bierze samochod,, odwozi/odbiera dzieci, drugie jedzie na rowerze.
          Albo: jeden samochod wiekszy (obecny), drugi maly, do jazdy miejskiej, ten, kto wiezie dzieci, bierze duzy, ten, kto dzieci nie wozi danego dnia-bierze male auto.
          Ten, kto danego dnia bedzie wiecej jezdzil, bierze auto tansze w eksploatacji , itd itp.
          Wybor w przedziale autek miejskich jest ogromny. Kwestia gustu. Moze byc np. toyota yaris, dwa szkolne plecaki pomiesci, ale duze zakupy to juz niekoniecznie. Albo auris. Moze byc np. skoda fabia, chetnie kombi, nie bedzie problemu z ladownoscia. VW Polo (produkuja jeszcze?) czy Golf, blizniacze seaty, francuskie maluchy. Do wyboru, do koloru..
          Toyoty nie lubie, bo jest niewspolmierne droga w stosunku do tego, co oferuje,a w srodku niby sporo ma w wyposazeniu, ale jakosc wykonczenia bywa bardzo tandetna.
          Osobiscie lubie skode, za dobra relacje ceny do jakosci, aczkolwiek ostatnimi laty woda sodowa uderzyla im do glow i powariowali z cenami.
          • premeda Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 17.09.14, 08:25
            Ta Skoda tania, a cena nowego Rapida pierdzielnięta w kosmos. Renault Clio Grandtour niech sobie weźmie "duże", fajne i z normalną ceną. I przedłużona gwarancja za niewielkie pieniądze. I nowe renówki wcale się więcej od innych nie psują, z tego co się doczytałam.
    • rosapulchra-0 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:13
      Polecam corsę lub astrę. Corsa jest mała, ale bagażnik na twoje potrzeby będzie ok. Astra większa, bagażnik również.
      • amsterdama Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:17
        Dziękuję. Problem polega na tym,ze właśnie corsę miałam dotąd- jakoś źle mi się nią jeździ.
        Chciałabym poszukać czegoś innego. Może faktycznie astrą się przejadę na próbę.
        • rosapulchra-0 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 18:14
          Jeździłam astrą jedynką dobrych kilka lat. Naprawdę polecam.
    • leanne_paul_piper Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:19
      Ja jestem od lat fanką Nissana, bardzo przyzwoite samochody. Polecam kaszkę albo żukawink.
      • mruwa9 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 15:25
        juke jest koszmarnie brzydki....a kaszka zdumiewajaco ciasna w srodku, w stosunku do wymiarow zewnetrznych. I raczej nie jest to ekonomiczny samochod do jazdy miejskiej.
        A do autorki: przy wyborze uwzglednij awaryjnosc samochodow (to u mnie skresla opla przykladowo) i koszty eksploatacji,w tym koszty przegladow, latwosc dostepu do stacji obslugi itd itp.
        • solange123 A ile masz do wydania? 14.09.14, 16:28
          Bo to ważna informacja (rzucilam okiem na wątek, ale nie znalazlam tej informacji - chyba, ze się myle)
          • solejrolia Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 16:54
            O, to to!
            Czy chcesz kupić nowy samochód, czy uzywany?

Ja gustuję w Skodach, aktualnie jeżdżę już drugim modelem. Skodą Fabią jeździłam 5lat, i jak patrzę, to spełniłaby wszystkie twoje założenia.
            Skoda ma fajny system ratalny, jak kupowałam Fabię to (ze względu na nieregularne dochody) wziełam raty 60+40, a jak kupowałam samochód który aktualnie użytkuję to wziełam 5x20%. To, że sobie rozłozyłam w ten sposób raty, pozwoliło mi założyć gaz, co daje mi absolutnie ekonomiczne auto do pracy.

Jeździłam Toyota Yaris- z zewnątrz gabarytowo podobna do Fabii, ale wewnątrz dostawałam klaustrofobii, Auris wieksza, ale ja już do Toyoty się zraziłam, no i jakakolwiek naprawa- strasznie drogo wychodzi. Toyoty są drogie.
            • solange123 Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 17:00
              Wydaje mi się, ze autorka chce kupić nowy.Tak napisała w 1. poście.
            • krejzimama Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 17:03
              Ale ona szuka samochodu, a nie skody.
              • solange123 Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 17:07
                Skody to bardzo przyzwoite samochody. Inaczej twierdzi tylko gimbaza smile))
                • krejzimama Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 17:21
                  Ale jak jedziesz Skodą to doklejasz sobię wąsy i zakładasz kamizelke wedkarską?
                  • solange123 Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 17:23
                    Jeżdżę Citroenem.
                • neffi79 Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 17:53
                  ale Skoda to modelowy grzybowóz
                  • kamunyak Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 18:54
                    skoda to nie tylko skoda felicja. Mam kuzynke w poznańskim i wiem, że tam niemal wszyscy kochają się w skodach, kuzynka jeżdzi też jakimś trupem felicji. Kiedyś do mnie przyjechała, właściwie ledwo dojechała do Warszawy, i kiedy pojechałyśmy do salonu firmowego to tam obsługa na widok jej samochodu też nieco zdębiała.
                    Ale to nie znaczy, że wszystkie skody, i ich kierowcy, to właśnie taki standardt. Chciałabym tylko dodać, że Skodę przejął, już kilkanaście lat tmu, Volkswagen.
                    Sama jeżdziłam chwile Fabią, kiedy moj samochód był w naprawie. Bardzo przyzwoity samochód. Mąz jeździ Oktawią i to jest naprawdę bardzo dobry samochód, nie odbiegający sandardem od innych, faworyzowanych tu, marek. Przy okazji, mąż nie ma kamizelki wędkarskiej i nie jeżdzi na grzyby.
                    Tak, że pora troche odświeżyć, nieco przykurzone już, przekonania.
                    • kamunyak Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 19:01
                      *standard
                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: A ile masz do wydania? 15.09.14, 09:20
                      kamunyak napisała:

> Ale to nie znaczy, że wszystkie skody, i ich kierowcy, to właśnie taki standard
                      > t. Chciałabym tylko dodać, że Skodę przejął, już kilkanaście lat tmu, Volkswage
                      > n.

Niby tak, ale warto pamiętać, że marki w VAGu są spozycjonowane tak:

(1) Audi
                      (2) VW
                      (3) Seat
                      (4) Skoda

Ksiadz Anatol
                  • mruwa9 Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 19:50
                    jak bardzo malym trzeba byc, zeby wyglaszac takie opinie na temat zwyklego pojazdu.
                    Samochod jak wiele innych.
                    Ba, calkiem przyzwoity i wdzieczny w uzytkowaniu.
                    Skoda jest przykladowo popularna w krajach, w ktorych samochody traktowane sa uzytkowo, a nie jako przedluzenie penisa czy wlasnego rozbuchanego ego, i nie musza nikomu niczego udowadniac.
                  • moofka Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 20:10
                    co to znaczy grzybowóz?
                  • solejrolia Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 22:40
                    TRAFIŁAŚ W PUNKT! Ostatnio dzień w dzień jeżdżę na grzyby, uwielbiam! big_grin
                    Biorę psa,kalosze mam na wyposażeniu samochodu i chociaz na godzinkę, czy dwie do lasu, od tygodnia suszarka do grzybów non stop włączona.
                    Skoda idealnie nadaje się do moich wypraw
                    smile)))))
                • amsterdama Skoda. 14.09.14, 18:23
                  Skodę z pewnością wezmę pod uwagę. Uroda samochodu mnie nie interesuje. To tylko narzędzie pracy.
                  • black.joanna Re: Skoda. 15.09.14, 01:22
                    skoda citygo, jest nieduża, ale na takie potrzeby wystarczająca. Mało pali, łatwo nią zaparkować.
          • amsterdama Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 18:18
            Wydam tyle, ile będzie trzeba, ale czym mniej- tym lepiej smile
            • solange123 Re: A ile masz do wydania? 14.09.14, 22:56
              "Wydam tyle, ile będzie trzeba, ale czym mniej- tym lepiej"

w takim razie nie jestem w stanie pomóc. Mogę tylko rzec, żebyś nabyła auto, które ma doskonale wyniki w testach zderzeniowych - to raz. Dwa: nie kieruj się jedynie opiniami z auto świata i innych niemieckich wydawnictw - są stronnicze.
    • thea19 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 18:06
      jak ja kupowalam kolejne auto, to ogladalam na ulicach wszelakie kombiaki/suvy bo nie mialam koncepcji. pozniej wybralam kilka modeli i szukalam takiego, ktory ma duzo * NCAP, normalny pas na srodkowym siedzeniu, i bardzo duzo poduszek powietrznych. przy okazji ma duzo roznych gadzetow, ktore wykorzystuje na co dzien a niektorych wcale (tiptronic, tempomat). auto zmieniam z musu srednio co dwa lata i za kazdym razem kupuje inna marke.
    • neffi79 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 18:29
      czy to rodzinny czy nie pierwsze miejsce bezpieczenstwo! a tym bardziej gdy jeżdzisz z dziećmi
      to co napisałaś w pierwszym poście nazwałabym ignoracją
      ja wybrałabym auto większe (wyższe - np. suv), bo czuję się w takim bezpieczniej
      boję się jeździć małymi pojazdami, zwanymi 'autami dla kobiet'
      modeli ci nie wymienie, bo nie wiem ile chcesz wydać
    • pomidorpomidorowy Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 18:29
      mitsubishi lancer - swietna cena i jakosc...ile chcesz wydac na auto?
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 09:17
        pomidorpomidorowy napisała:

> mitsubishi lancer - swietna cena i jakosc...ile chcesz wydac na auto?

Tiaaaa... a siedzenia wygodne jak ławka dla rezerwowwych w trzecioligowym klubie piłkarskim na podkarpaciu....

Ksiadz Anatol
        • pomidorpomidorowy Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 21:10
          siedziales czy czytales?
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 09:56

> siedziales czy czytales?

Niestety siedziałem. Miałem to prawie przez tydzień.

Przez chwilę mi tak odwaliło, że chciałem to kupić. Do dziś nie wiem co to za zaćmienie mózgu mogło być....

Ksiadz Anatol
            • pomidorpomidorowy Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 17:05
              dla mnie ok...ale sa rozne punkty widzenia...na dojazdy do pracy wg mnie idealne auto, nie do zajechania, soldne, wg. mnie ladne i wygodne....
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 17.09.14, 08:25

> dla mnie ok...ale sa rozne punkty widzenia...na dojazdy do pracy wg mnie idealn
                > e auto, nie do zajechania, soldne, wg. mnie ladne i wygodne....

Ładne tak, wygodne nie... zresztą wszystkie japończyki są do dupy jeśli idzie o wygodę, trochę lepiej jedynie w Mazdzie....

Ksiadz Anatol
                • pomidorpomidorowy Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 18.09.14, 10:25
                  wiec moze ja jakas niewybredna jestem
    • elle.hivernale Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 14.09.14, 23:39
      Określ jakiś przedział cenowy, bo ciężko się odnieść. Bardziej Volvo V40, Toyota Auris, Fiat 500L czy nowa A klasa?
      • paliwodaj Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 00:32
        >Opcje sa rozne: ten, kto bierze samochod,, odwozi/odbiera dzieci, drugie jedzie na rowerze.
        > Albo: jeden samochod wiekszy (obecny), drugi maly, do jazdy miejskiej, ten, kto wiezie dzieci, bierze duzy, >ten, kto dzieci nie wozi danego dnia-bierze male auto.

zartujesz sobie prawda? Moj samochod to tak jak moje majtki, nie zamieniam na meza majtki bo na mnie nie pasuja I nie czuje sie dobrze w jego gaciach , chyba ze mnie naprawde sytuacja do tego brutalnie zmusi
        W moim samochodzie mam wszystkie potrzebne mi rzeczy, jest przystosowany dla mnie, pachnie tak jak ja lubie I sama go sobie wybralam.
        Pomysl dzielenia sie autem jest poroniony
        • dziennik-niecodziennik Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 10:15
          buhahahha
          my mamy jedno auto. to Twoim zdaniem ktore z nas nie ma gaci? big_grin
          bez jaj. auto to tylko przedmiot uzytkowy.
        • mruwa9 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 15:58
          Nie, nie zartuje.
          Roznica miedzy majtkami a samochodem jest , jak by nie patrzec, sporawa.
          Liczy sie rachunek ekonomiczny i dorazne zapotrzebowanie, a nie chorobliwe przywiazanie do MOJEGO samochodu, ktory jest MOJ I TYLKO MOJ.
          Akurat u nas dziala to wysmienicie, samochody wybieralismy razem, uwzgledniwszy potrzeby rodziny i sposob uzytkowania pojazdow, a nie swoje wlasne, napuchniete ego.
          Przy sniadaniu, co rano, ustalamy, ktore z nas bierze ktory samochod. Jesli ktores z nas jedzie w dalsza trase, to nie bedzie sie telepalo mala, miejska hybryda, tylko wezmie diesla do przegonienia. Jesli jedno z nas jest w domu, a drugie jedzie, wiedzac, ze bedzie glownie poruszac sie w obrebie miasta, nie wezmie duzej siedmioosobowki, tylko male jezdzidlo miejskie, ktore zuzywa niecale 4 litry/100km, a nie 6.5 l. I ktorym latwo wszedzie zaparkowac.
          Chyba logiczne.
          W koncu chodzi o wspolna kase, rodzinny budzet.

Mnie jest obojetne, jaki samochod prowadze. Duzy czy maly, z automatyczna skrzynia biegow czy z manualna, z wszystkimi radze sobie dobrze.
          To tylko samochod, a nie obiekt kultu.
      • pomidorpomidorowy Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 09:46
        jak cena bez znaczenia to polecam infiniti smile
        • 1borgia Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 10:05
          w duzym miescie maly, by latwo bylo zaparkowac a na dluzsze trasy duzy, by wygodnie sie prowadzilosmile
          mam nadzieje, ze pomoglemsmile

borgia
    • moofka Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 07:28
      Dziwne pytanie na forum dla mam smile
      Ostatecznie ekspertki samochodowe tu nie siedzą.
      Ematki jestnco najwyżej kierowca i ma doświadczenie w posiadaniu najwyżej kilku samochodów w życiu. Jak jej sie kiedy renoma zagotowałam na trasie, będzie sie zaklinacze ze nigdy w życiu i to najgorsze auta swiata wink czy to jest miarodajne?
      Samochód mozna kupić za 5 tys, 15, 50 i 500 i przy każdej kwocie inne bedą czynniki pod uwagę brane.
      • elle.hivernale Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 19:33
        > Dziwne pytanie na forum dla mam smile
        > Ostatecznie ekspertki samochodowe tu nie siedzą.
        > Ematki jestnco najwyżej kierowca i ma doświadczenie w posiadaniu najwyżej kilku
        > samochodów w życiu.

Chyba ty tongue_out
      • b.bujak Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 20:54
        moofka napisała:

> Dziwne pytanie na forum dla mam smile
        > Ostatecznie ekspertki samochodowe tu nie siedzą.

o, przepraszam! ładnych już parę lat w przemyśle samochodowym siedzę... jest pewna marka, często tu polecana, którą znam od podszewki ze szczegółami konstrukcyjnymi silnika smile
        sama jeżdżę Skodą - jak ktoś się potrafi oderwać od idiotycznych stereotypów to Skoda daje relatywnie korzystną ofertę jakości do ceny
        • leanne_paul_piper Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 21:04
          > moofka napisała:
          >
          > > Dziwne pytanie na forum dla mam smile
          > > Ostatecznie ekspertki samochodowe tu nie siedzą.
          >
          > o, przepraszam! ładnych już parę lat w przemyśle samochodowym siedzę...

Ja takoż. Dobrze, że się obruszyłaś, bo jak to tak można było nas od nieekspertek wyzywaćwink. Ja to nawet w serwisie robię.

>jest pewna marka, często tu polecana, którą znam od podszewki ze szczegółami konstrukc
          > yjnymi silnika smile

No u mnie może nie aż tak, ale większością samochodów mojej marki jeździłam. Ale i tak kocham japończyki (tylko nie mogę mówić tego w kontaktach zawodowychsmile).
          Mojej marki nie polecam nie dlatego, że nie jest dobra, tylko z bardziej oczywistych względów.
          • moofka Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 15:14
            big_grin
            dobrze sie dowiedziec, ze tu babki takie wszechstronne
            fakt - ja sie na motoryzacji nie znam
            moje jedyne kryterium to ladne i wygodne big_grin
            jak buty
    • 18lipcowa3 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 08:35
      Ty weź auto męża, skoro wozisz dzieci a niech sobie mąż popyla pie...tkiem.
    • joaaa83 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 08:44
      Kierowałam się podobnymi kryteriami i mam forda focusa (hatchback). Niedługo wchodzi nowy po lifcie.

A może opel Astra?
      • paliwodaj Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 23:30
        ja zachowuje odleglosc, albo zmieniam pas gdy w poblizu mam kierowce prowadzacego forda focusa, zazwyczaj to kiepskie samochody z kiepskimi kierowcami. Sorry, to moje wlasne statystyki
        • joaaa83 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 18.09.14, 10:07
          Dlaczego kiepski samochód? Jakoś może uzasadnij. A kiepski kierowca może siedzieć w każdym samochodzie. Z resztą Ty chyba też najlepszym kierowcą nie jesteś, skoro uciekasz przed konkretną marką pojazdu. O czymś takim jeszcze nie słyszałam.

• b.bujak Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 20:57
      amsterdama napisała:

> , to że będzie pachnieć nowością- wystarczy.

naprawdę lubisz zapach nowego samochodu czy w sensie przenośnym?
    • hahaja Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 21:00
      Polecam VW Up! niedawno zakupiłam na podobne potrzeby i bardzo sobie chwalęsmile Mąż ma duuuże auto- mi Up! wystarcza: ma dobre wyniki w testach bezpieczeństwa, mało pali jest bardzo zwrotny i relatywnie niedrogi. Bagażnik może nie olbrzymi ale ponoć największy w tej klasie i śmieszny bo ma "podwójne dno". Na zakupy powinien wystarczyć.
      • mruwa9 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 21:14
        w zyciu nie kupilabym takiego malego wypierdka. Moze jest uroczy i bardzo kbiecy, cokolwiek to znaczy, ale praktycznie w ogole nie ma bagaznika. Moze wystarczyc mieszkajacej w miescie singielce, ktora oprocz siebie wrzuci do srodka tylko torebke, ale nie nadaje sie do wozenia dwojki dzieci i jeszcze zakupow. Dwa plecaki moze sie mieszcza, ale juz worki na wf niekoniecznie. ...
        Mniej wiecej w tej samej cenie, co Up! miesci sie chociazby ponoc obciachowa skoda fabia. A przynajmniej jadac na zakupy nie trzeba sie zastanawiac, czy dzis kupic mleko, czy ziemniaki i czy wszystko zmiesci sie do bagaznika..
        • krejzimama Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 15.09.14, 21:16
          Fakt Skoda nadaje się do wożenia ziemniaków w bagażniku.
          I buraków w kabinie.
        • black.joanna Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 10:19
          mruwa ale chrzanisz, zarówno UP jak i skoda Citygo spokojnie wystarczą na dowożenie 2 dzieci, na ich plecaki, worki i zakupy. Nigdy nie widziałaś tych aut z bliska, a komentujesz.
          • mruwa9 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 10:34
            owszem, widzialam z bardzo bliska, siedzialam w nich, moze bardziej w celach turystyczno-krajoznawczych, niz z zamiarem kupna, ale wiem, ile mieszcza.
            Niedawno na parkingu obok mnie zaparkowal czlowiek takim maluchem. Probowal do srodka wlozyc paczke, zaden ogromny karton. Moze miescil drukarke do komputera, tak na oko. Gosc probowal, kombinowal, nie dal rady. Chcialam zaproponowac podwozke paczki.
            Za te sama cene mozna miec, jak to uwazacie, burakowoz, do ktorego bagaznika (i to hatchback, zaden kombi) miescilam dwie wiolonczele. I torby szkolne dzieci. No problem.
            • black.joanna Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 16:24
              Ale nikt tu nie zamierza wozić paczek, ani wiolonczeli.
              • mruwa9 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 22:32
                ale plecaki dzieci i DUZE zakupy spozywcze owszem.
                Dla mnie duze zakupy to np.zgrzewka (12 litrow) mleka, pieczywo, moze duza butla lub zgrzewka-dwie wody mineranej,mieso, inny nabial,5kg ziemniakow, kilka kg owocow roznego rodzaju, inne warzywa, duze objetosciowo i wagowo, zeby starczylo na tydzien dla wielodzietnej rodziny, ktora nie ma czasu na codzienne zakupy.
                To ma swoja objetosci i wage.
          • mruwa9 Up! 17.09.14, 22:04
            zainspirowana dyskusja specjalnie dzis pojechalam do salonu vw i przyjrzalam sie z bliska temu jezdzidle. Usiadlam na kazdym z siedzen. Gdy ustawilam siedzenie kierowcy w pozycji dla mnie wygodnej, odstep miedzy przednim siedzeniem a tylna kanapa wyniosl 15cm. Zmierzylam. Dziecko z tylu sie zmiesci, jesli odetnie sie mu nogi, a gdy na miejscu pasazera z przodu siedzi ow rzeczony pasazer, nie da sie otworzyc schowka, bo blokuja go kolana pasazera. Bagaznik ma wielkosc skrzynki na listy,a uwzgledniajac dlugosc maski z przodu, strefe zgniotu stanowia nogi kierowcy.
            Ani to wygodne, ani bezpieczne, bardzo mocno kompromisowe rozwiazanie dla kogos, kto ma dwojke dzieci i czasem kupuje cos wiecej, niz tylko waciki i maly kubeczek jogurtu naturalnego na lunch.
            • neffi79 Re: Up! 17.09.14, 22:12
              jaki model?
              • mruwa9 Re: Up! 18.09.14, 16:42
                VW Up! reklamowany tu jako genialny dla matki dwojki szkolnych dzieci, majacy sluzyc do wozenia owych dzieci, ich szkolnych tobolow i DUZYCH zakupow.
                Naprawde starannie sie mu wczoraj przyjrzalam, przymierzylam, posiedzialam, pootwieralam schowek (jest tylko jeden) i tylko z braku czasu nie wzielam na jazde probna.
                Ja po prostu nie rozumiem, dlaczego trzeba sie zmuszac do takich dzikich kompromisow, gdy za te sama cene (lub na tyle niewielka, ze po miesiacu nie bedzie sie o niej pamietac) mozna kupic normalny samochod o normalnych wymiarach, dla normalnych rozmiarowo ludzi, posiadajacych po 4 konczyny. I robiacych czasem wieksze zakupy.
                Up! to samochod dla bezdzietnego singla, mieszkajacego w zatloczonym, duzym miescie, w ktorym ciezko o miejsca parkingowe. Jednoosobowka. Wtedy taki maluch moze miec sens
    • slonko1335 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 10:35
      Jeżdżę fordem c-maxem. Co dla mnie istotne z tyłu są trzy osobne siedzenia a wiec bez problemu przewiozę z tyłu trójkę dzieci, ma duży bagażnik i nieźle wypada w testach bezpieczeństwa. Fajnie wysoko się w nim siedzi, nie znoszę już niskich aut.
      • slonko1335 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 10:36
        acha dzieci mam dwoje ale bardzo, bardzo często mam w aucie jakieś trzecie albo i czwarte do kompletu....
    • ola33333 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 22:57
      jesli chcesz kupic samochod nowy, ale nie za drogi a dobrze wyposazony jesli chodzi o bezpieczenstwo to polecam Hyundai i20, ewentualnie wiekszy i30.

• paliwodaj Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 16.09.14, 23:33
        >No u mnie może nie aż tak, ale większością samochodów mojej marki jeździłam. Ale i tak kocham >japończyki (tylko nie mogę mówić tego w kontaktach zawodowychsmile).

tez je kocham za jakosc jazdy, ale nie potrafie na nie patrzec ze skrzywieniem, szczegolnie gdy siedze w srodku. Sa po prostu paskudne I materialy z ktorych zbudowane jest wnetrze sa bardzo tandetne
    • nangaparbat3 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 17.09.14, 08:40
      Mialam kiedyś yariske kupiona jako trzylatkę, jeździlam nią przez 7 lat, z napraw tylko sonda lambda i dosłownie nic wiecej, cudo, miodzio, zwrotne, wygodne, parkowalne, przeslodkie, wciąż za nią tęsknię.
      • zuzanna56 Re: Samochód do pracy- polećcie proszę. 17.09.14, 09:30
        Daleko dojeżdżasz? Czy potrzebujesz foteliki i duży bagażnik? Jaki przedział cenowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka