gupik 02.09.04, 22:52 Niektóre zwalają mnie z nóg Np. że kobieta w ciąży nie powinna piec ciast, bo i tak nie wyrosną ))) Aha - i kisić ogórków, bo się zepsują, a nie ukiszą ))) GGhiehiehie.... Znacie jeszcze jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lideczka_27 Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 02.09.04, 23:02 1. Jeśli ciężarna ma zgagę, to znaczy, że dziecko ma długie włoski i to one są jej przyczyną 2. Nie powinna podawać dziecka do chrztu, bo może stracić własne (poronić, urodzić chore) i przynieść podobne nieszczęście chrześniakowi. 3. Jak jest brzuch szpiczasty, to będzie chłopak. Do tego jak jest ładna to też syn, a jak spuchnięta na twarzy, to córka, która zabiera urodę matce. )) Więcej głupot nie pamiętam, ale jakby co, to dopiszę pozdrówka lida Odpowiedz Link Zgłoś
josik11 Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 02.09.04, 23:04 - noszenie lancuszka - dziecko urodzi sie z owienieta pepowina - patrzenie przez wizjer - dziecko niewidome - nie wolno sie przestraszyc i dotknac w tym momencie swojego ciala bo dziecko bedzie mialo tam znamie - przez drabine nie mozna przechodzic bo chyba tez bedzie owiniete pepowina - nie wolno robic sobie zdjec bo sie dziecko przeswietli (!) - farbowanie wlosow 0 wody plodowe beda takiego koloru jak farba na glowie (dobre hihih) - po wyjsciu ze szpitala po porodzie nie wolno sie za siebie obejrzec bo grozi powrotem czyli kolejny porod (nie wiedzialam ze dzieci powstaja z ogldania sie za siebie) te ogorki i ciasto to sie odnosi do kobiet majacyhc okres a nie bedacych wciazy Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 02.09.04, 23:08 po wyjsciu ze szpitala po porodzie nie wolno sie za siebie obejrzec bo grozi > powrotem czyli kolejny porod (nie wiedzialam ze dzieci powstaja z ogldania sie > za siebie) tia... a jak sie CHCE zaciazyc szybko to trzeba grosik wrzucic do szpitalnego kibelka )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 02.09.04, 23:27 hi hi, niektóre są świetne... Ale wiecie co? zawsze wychodziły mi świetne ogórki kiszone a w tym sezonie - jestem w ciąży - 3 razy podchodziłam do kiszenia i były niejadalne, wszystkie wywaliłam może zbieg okoliczności Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gupik Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 23:48 josik11 napisała: > te ogorki i ciasto to sie odnosi do kobiet majacyhc okres a nie bedacych wciazy Taak? A ja słyszałam w odniesieniu do ciąży... Chyba ogólnie chodzi o stan kobiety, który może być niepokojący dla mężczyzn. W dawnych kulturach patriarchalnych już tak się utrwaliło, że jak coś niepokojące i własciwe tylko np. kobietom, to nieczyste i szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 02.09.04, 23:04 gupik napisała: > Niektóre zwalają mnie z nóg Np. że kobieta w ciąży nie powinna piec ciast, > bo i tak nie wyrosną ))) > Aha - i kisić ogórków, bo się zepsują, a nie ukiszą ))) GGhiehiehie.... > Znacie jeszcze jakieś? TAAK.... Ze nie powinna nosić łańcuszka na szyi bo dziecko się udusi pępowiną Ze nie może przyszywać guzika do bluzki, która ma na sobie, bo dziecku rozum zaszyje (???!!!!!!) Ze nie może trzymać dziecka do chrztu więcej narazie nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 02.09.04, 23:26 Spiczasty brzuch - chłopiec, okrągły - dziewczynka. Mamę "bierze" na kwaśno - urodzi się chłopiec, na słodko - dziewczynka Duży brzuch - duże dziecko, mały brzuch - małe dziecko. Nie patrz na brzydkie rzeczy, bo dzidziuś urodzi się brzydki. To czym mama zajmuje się w ciąży wpływa na zainteresowania dziecka. Nie noś łańcuszka na szyi, bo dziecko urodzi się owinięte pępowiną. Nie przekraczaj łańcuchów przyulicznych, bo dziecko owinie się pępowiną. Nie mierz obwodu pasa centymetrem, bo dzidziuś się opęta pępowiną. Kiedy się przestraszysz i dotkniesz się w jakieś miejsce swojego ciała - w tym samym miejscu ciałka twoje dziecko będzie miało "myszkę". Nie patrz na ogień, bo gdy w tym momencie się dotkniesz, dziecko będzie miało "plamkę ognistą" na ciałku. Nie patrz przez dziurkę od klucza, bo dziecko będzie miało zeza. Przyszłe mamy nie powinny podawać do chrztu innych dzieci. Grozi to podobno dzieciom, które są jeszcze w brzuszku u mamusi, zresztą dzieciom podawanym do chrztu również. Nie patrz na księżyc bo dziecko będzie łyse. Nie przechodź pod sznurem do bielizny bo dziecko owinie się pępowiną. Nie płacz w ciąży bo dziecko będzie płaczliwe. Jeśli masz w ciąży zgagę dziecko będzie miało długie włosy. Nie chodź na długie spacery bo będziesz miała żylaki. Nie patrz na rudych bo dziecko będzie rude. Nie kochaj się z mężem pod koniec ciąży bo urodzisz za wcześnie. Nie kołysz pustego wózka, bo dziecko będzie płaczliwe. Nie kupuj wózka przed porodem, bo zapowiada to kłopoty ze zdrowiem dziecka. Nie spoglądaj przez dziurkę od klucza ani inne małe otwory, bo dziecko urodzi się przedwcześnie. Przed porodem nie powinno kupować się żadnych rzeczy dla Maluszka, bo to wróży zły finał ciązy i porodu. Pobrane ze strony bajbus.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 07:21 > Mamę "bierze" na kwaśno - urodzi się chłopiec, na słodko - dziewczynka > Kurcze, u mnie było dokładnie tak! Przy córci pochłaniałam czekoladowe cukierki tonami a przy synku pisałam SMSy o treści "oddam pół królestwa i królewnę za żonę za OGÓRKI KISZONE", he he he Odpowiedz Link Zgłoś
gupik Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 23:49 umasumak napisała: > Ze nie może przyszywać guzika do bluzki, która ma na sobie, bo dziecku rozum > zaszyje (???!!!!!!) > BUUUUCHACHACHACHA!!!!! )))) Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 02.09.04, 23:30 Ja jeszcze słyszałam, że nie wolno zaglądać do butelki, nie wolno patrzeć przez wizjer bo dziecko będzie miało zeza. Ja przez wizjer patrzyłam i Ada zeza nie ma. Nie wolno też się złapac za jakąś część ciała bo będzie znamię. A ja w ciąży gotowałam ziemniaki, zachciało mi się je powąchac... poparzyłam sobie twarz, złapałam się za nią i... resztę ciąży przepłakałam bo mi mama powiedziała, że na pewno będzie znamię. Jeszcze nie wolno żadnych kabli ani sznurków przekraczać ani przechodzić pod nimi bo będą komplikacje. Oj, nasłuchałam ja się takich rzeczy od mojej mamy nasłuchałam... Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 00:04 A przypomniałam sobie jeszcze: nie patrz na nieboszczyka, bo dziecko będzie całe życie blade Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 02:49 ja nie jestem przesądna i większosć mnie śmieszy ale jak byłam w ciąży zagrożonej i leżącej, po prostu nie miałam tyle odwagi, żeby wybrać się do sklepu po wyprawkę naprawde miałabym uczucie 'wyzywania losu' No i mój śliczny, adrowy Bartuś leżał pierwszego popłudnia na dopiero co skleconym łóżeczku i materacyku przykrytym... pieluszką) Boże, jakie to były piękne chwile... Odpowiedz Link Zgłoś
gupik Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 23:52 umasumak napisała: > A przypomniałam sobie jeszcze: > nie patrz na nieboszczyka, bo dziecko będzie całe życie blade )) no zgroza norrrmalnie )) Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 02:54 Przesądów nie znam,ale jak ja chodziłam w ciąży to ciągle słyszałam - o,okrągły,kształtny brzuszek-będzie chłopczyk!A tymczasem moja Amelka 25IX skończy rok! Odpowiedz Link Zgłoś
xerius Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 04:15 Lancuszka nie nosilam dziecko urodzilo sie owiniete pepowina i to trzykrotnie. W drugim miesiacu ciazy bylam swiadkiem wypadku napewno sie za cos lapalam, oczywiscie bez zadnego nastepstwa. W koncowce ciazy upazylam sie wrzacym czajnikiem w brzuch, dziecko nie ma zadnego znamienia. A co do ciast, a zwlaszcza tortow nie udaja mi sie podczas okresu. Sprawdzalam conajmniej 8 razy, najgorzej jest jak wypada w czyjes urodziny , wtedy piecze maz, a ja "dyryguje". Podczas ciazy tego nie bylo. Moja tesciowa jak byla w ciazy z moim mezem zostala porazona pradem. I on ma dosc duze znamie dokladnie tam gdzie ona sie zlapala, ale jakos mi sie nie chce wierzyc w to ze akurat taka byla tego przyczyna. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 11:24 Ja osobiście nie wierzę w te wszystkie przesądy. Zawsze nosiłam łańcuszek z medalikiem i niby teraz mam go zdjąć bo jak nie to dziecko mi się owinie pępowiną? Bzdura. Będę też chrzestną no przecież nie odmówię kuzynowi tylko dlatego, że naczytałam się głupich przesądów. A chcę być i koniec. Włosy też podcinam bo muszę i niby dziecku odcinam rozum? Hihi. A i oglądam straszne rzeczy i wcale moje dzidzi nie musi być jakimś zbrodniarzem Odpowiedz Link Zgłoś
magda1711 No i jaki z tego wniosek? :))) 03.09.04, 11:35 Żeby siedzieć w domu , najlepiej się nie ruszać z miejsca, a jedzonko musi podawać mąż , bo czego się ciężarna nie dotknie to się zepsuje... Ha ha! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 11:56 Ja jeszcze słyszałam, że w ciąży nie wolno podnosić rąk do góry, bo grozi to poronieniem (dowiedziałam się gdy w czwartym miesiącu wieszałam wyprane przed Wilkanocą firanki). Odpowiedz Link Zgłoś
adaska1 Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 04.09.04, 00:00 Ha! A wiecie ,że płeć dziecka zależna jest od tego czy w Wigilię Bożego Narodzenia do domu przyjadzie pierwszy chłop czy kobitka?W związku z tym moja mama pragnąca wnuczki jak żywo obudziła nas o 6.30.i...nic z tego .Chłopak się urodził.Hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
max_ania Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 04.09.04, 21:31 mama_szefusia napisała: > Ja jeszcze słyszałam, że w ciąży nie wolno podnosić rąk do góry, bo grozi to > poronieniem (dowiedziałam się gdy w czwartym miesiącu wieszałam wyprane przed > Wilkanocą firanki). Nie tyle poronieniem, co przedwczesnym porodem. Dlatego w zaawansowanej ciąży nie powinno się myć okien, wieszać firan, wieszać prania itd. Lekarz mi to doradził, bym urodziła w terminie (mogłam już przyspieszyć poród) i po umyciu dwóch okien i powieszeniu firan oraz innych drobniejszych porządkach dostałam bóle i wylądowałam na porodówce pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
lapandora Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 03.09.04, 23:58 Matko Boska!!!! Ja wszystkie grzechy popełniłam!!! łapałam sę, łancuszki nosiłam, podcinałam, obcinałam przyszywałam... urody nie straciłam, 6 kg tylko przytyłam... pod drabina łaziłam... i co tam jeszcze? aaaaa. słiczną, zdrową córcię urodziłam!! Odpowiedz Link Zgłoś
mradford Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 05.09.04, 10:57 no i oczywiscie nie patrzec na kota bo dziecko bedzie mialo szpiczaste uszy!) a co do kochania sie z mezem pod koniec ciazy to akurat prawda,bo sperma pomaga rozpuszczac blony plodowe-zaleca sie to ciazom"przenoszonym",po terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna-83 Re: PRZESĄDY NT. CIĄŻY :) 05.09.04, 12:21 Taaak a nam właśnie szwgierka odmówiłam bycia chrzestną bo jest w ciąży!!! A raczej nie odmówiła tylko mężowi kazała powiedzieć żebyśmy jej nie prosili bo : "dziecku się nie odmawia!"(to kolejny przesąd! Więc pomimo że do chrzcin były dwa tygodnie musieliśmy szukac kogoś innego! A już od dawna nastawieni bylismy że chrzesną będzie ona! Chrestnym miał byc mój brat... ale w wyniku zaistniałej sytuacji chrzestna jest żona mojego brata a chrzestnym brat męża, który niespecjalnie tego chciał Odpowiedz Link Zgłoś