Dodaj do ulubionych

przeziębienie? choroba

30.09.14, 08:43
Chciałam zapytac zanim pódę do lekarza z dzieckiem.
Co może być objawem ciągłego sikania. Dziecko mówi że chce mu sie siku, nie może wytrzymac lekcji (45 min), ale tez dużo pije. Podejrzewam pęcherz. Dziecko stwierdziło że 2 tyg temu bolało go tam...a teraz nic nie boli tylko chce się siku co chwilę.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 08:55
      Problem z pęcherzem. Nie ma na co czekać. Chcesz aby doszło do nerek?
      • verdana Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 09:00
        Jak najszybciej analiza moczu, posiew i krew na cukier.
    • dziennik-niecodziennik Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 09:06
      Objawem czestego sikania jest czeste sikanie. A przyczyna moze byc cukrzyca. Trzeba zrobic badania.
    • majenkir Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 13:27
      Nie chce Cie straszyc, ale zrob cukier na cito!
      • klubgogo Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 17:49
        I mocz, ogólny i posiew - z wynikami do lekarza.
    • run_away83 Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 17:56
      Może być infekcja układu moczowego, ale podobnie mogą też wyglądać pierwsze objawy cukrzycy. Jak możesz, to zrób dziecku jak najszybciej badanie ogólne moczu i poziom cukru we krwi na czczo (w każdym laboratorium zrobisz za niewielka opłatą bez skierowania) i pójdź do lekarza już z wynikami (jak zrobisz badania rano to wyniki powinny być tego samego dnia po południu).

Mam nadzieję, że okaże się, że to nic poważnego.
      • majenkir Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 21:38
        Cukier nie musi byc na czczo
        • run_away83 Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 21:45
          > Cukier nie musi byc na czczo
          >

Jak to nie? Morfologia to wiem, że nie musi być na czczo, podobnie jak większość badan biohemicznych, serologicznych, etc; ale żeby cukier we krwi badać inaczej niż na czczo (lub na czczo i potem po spożyciu określonej ilości glukozy) to pierwsze słyszę...
          • run_away83 Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 21:46
            Oczywiście bioCHemicznych a nie biohemicznych wink takiej literówki dawno nie walnęłam big_grin
          • majenkir Re: 01.10.14, 01:55
            run_away83 napisała:
            >żeby cukier we krwi badać inaczej niż na czczo (lub na czczo i potem po spożyciu określonej ilości glukozy) to pierwsze słyszę...

Zawsze musi byc pierwszy raz wink.

Tak na zdrowy rozum - dziecko nie ma cukrzycy tylko na czczo.
            • minor.revisions Re: 01.10.14, 05:12
              > Tak na zdrowy rozum - dziecko nie ma cukrzycy tylko na czczo.

przecież badanie wykrywa poziom cukru, nie cukrzycę, a ten się zmienia w zależności ods tego, co się kiedy jadło, rzecz w tym, że on się inaczej zmienai u cukrzyka, a inaczej u zdrowego. Pół godziny po zjedzeniu nalleśnika z dżemem normallna osoba też będzie mieć wysoki cukier.
            • run_away83 Re: 01.10.14, 10:08
              Ale norma, z którą porównuje się wynik badania poziomu glukozy we krwi, jest normą wyznaczoną przez pomiar u zdrowych osób własnie na czczo. Kaźdy posiłek, w zależności ilośi spoźytych cukrów, jakoś wplywa na tę zawartość, więc nie ma normy zawartości cukru we krwi "po posiłku" jest norma wyznaczona na czczo, oraz nirma w której powinna się mieścić krzywa cukrowa (zmiany poziomu cukru we krwi w określonym czasie po spoźyciu określonej objętości roztworu glukozy o określonym stężeniu). Po posiłku nie można wykonać miarodajnego badania poziomu glukozy we krwi, bo bie wiadomo ile i jakich węglowodanów posilek zawierał i ile dokładnie czasu upłynęlo od posiłku do momentu pobrania krwi - niewiadomo więc w którym miejscu na wykresie krzywej cukrowej nanieśc taki pomiar, ergo - nie wiadomo czy miesci się on w polu oznaczającym normę, czy też nie.
              • majenkir Re: 01.10.14, 12:05

Jezeli dzieciak sika co 30 minut z powodu cukrzycy, to mowimy tu o naprawde wysokich poziomach I bezposrednim zagrozeniu zycia. Wy piszecie o diagnozowaniu cukrzycy typu 2, gdzie przy rozpoznaniu poziomy sa podwyzszone, nie wysokie. Roztworem glukozy mozna w takim przypadku tylko dobic.

Minor, zdrowa osoba po zjedzeniu nalesnika bedzie miala podwyzszony cukier (140 mg/dl?), dziecko z cukrzyca bedzie mialo cukier 800i wiecej. roznica jest oczywista.
    • aquella Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 19:28
      u mojego dziecka tak się objawia silny stres, a też robiłam badania, jeżdziłam do specjalistów a nawet brał leki
    • siasiunia1 Re: przeziębienie? choroba 30.09.14, 21:50
      U mojej też tak się objawiały emocje.
      Wyniki miała dobre a co chwila do łazienki. I nic prawie nie robiła.
      Jak ją wyciszylam to problem minął.
      Ale do takich wniosków doszlam po zbadaniu i wykluczeniu infekcji etc.

Trzymam kciuki że to chwilowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka