Dodaj do ulubionych

klasowe kółko dekoratorskie

13.10.14, 13:40
Aktualnie nie mam większych problemów...
Mam córkę 5 klasie, mają od września nową wychowawczynie. Na początku roku były wybory do samorządu klasowego i do czegoś co zwie się kółkiem dekoratorskim. Do tego kółka zgłosiły się chętne 4 dziewczynki. Podkreślam, że były chętne, zgłosiły się dobrowolnie, nikt ich za uszy nie ciągnął. Pani poleciła zrobić w klasie dekorację , tzw. gazetkę, o tematyce jesiennej. Dziewczyny umówiły się na konkretny dzień, aby zostać po lekcjach, miały przynieść materiały do owej gazetki.
Przyniosła tylko moja córka - jakieś liście, strony z gazet z kolorowymi drzewami itp.
W zeszłym tygodniu ponownie się umówiły, gazetka miała być poświęcona dniu nauczyciela. Córka wyszukała w gazetach u babci kilka stron z nauczycielkami z dziećmi, zaniosła.
Sytuacja się powtórzyła - żadna z pozostałych dziewczyn nie przyniosła NIC. Gazetka znów została przygotowana wyłącznie z tego , co przyniosła moja córka.
Co w takiej syt. robi ematka? Rozmawia na zebraniu z matkami pozostałych dziewczyn? Nie reaguje?
Dodam, że za dodatkową aktywność pani podwyższa ocenę z zachowania, tylko czy te dziewczyny zasłużyły?
Obserwuj wątek
    • eve-lynn Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 13:42
      Prosi córkę aby porozmawiała z koleżankami i czeka co z tego wyniknie?
      • stara.mostowiakowa Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 13:46
        Córka rozmawiała już po pierwszym razie kiedy nic nie przyniosły, ale skoro za drugim razem też nie przyniosły to znaczy, że niespecjalnie się przejęły.
        • mx3_sp nie tak jak Ty 13.10.14, 14:19
          naprawdę uważasz, że powinnaś interweniować bo tylko Twoja córka nosi suche liście by przyczepić je na tablicy, która ważna jest tylko dla Twojej córki?
          • agni71 Re: nie tak jak Ty 13.10.14, 15:41
            Dla innych nieważna, za to plusy chętnie przyjmą ... za nic...
      • bei Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 13:46
        Materiały to nie wszystko, ale bez przesady, też powinny coś przynieść.
        5 klasa, zpstawiłabym to córce, niech porozmawia z koleżankami.
        • stara.mostowiakowa Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 13:49
          materiały to nie wszystko???????????
          to ciekawe, samymi chęciami, bez żadnych materiałów raczej tej gazetki nie zrobią
          • eve-lynn Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 13:54
            Owszem, materiały to nie wszystko. Jakby mi pod nos dano WSZYSTKIE materiały potrzebne do zbudowania samochodu to jak myślisz, jak dalego bym zaszła z tym projektem?

A poza tym, niech córka zaproponuje listę: gazetka o świętach? ok. ja przynoszę materiały o choince, Kasia materiały o śniegu a Marysia wierszyk "na temat" - jak będą miały jasno określone to może dadzą radę.
            • agni71 Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 15:40
              ale z niczego to juz na 100% nic nie zbudujesz, prawda?

V klasa to juz na tyle duże dziecko, że może chyba zgłosić samo opiekunowi kółka, że koleżanki się obijają?
              • eve-lynn Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 15:44
                Dlatego jedni dają materiały a inni umiejętności big_grin

PS. jeśli chodzi o auto to ja akurat niczego bym nie dała tongue_out
                • agni71 Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 15:47
                  nigdzie nie jest powiedziane, że dziecko, które materiały przynosi, nie ma zdolności

ta szeroko roześmiana gęba naprawdę w tym kontekście wygląda obrzydliwie
    • mid.week Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 13:47
      Nic, nie obchodzą mnie cudze dzieci i ich oceny.
    • mamma_2012 Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 13:51
      W tym wieku, sprawy tej rangi, dzieci powinny załatwiać miedzy sobą.
      To jest sprawa Twojej córki i jej koleżanek, nie sprawa dla mam do omawiania na zebraniu.
      To co mozesz zrobic to porozmawiać z corka o tym jakie ma pomysły, zeby rozwiązać ten problem.
      • iwoniaw Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 15:59
        Dokładnie tak - to jest sprawa do rozwiązania przez samą córkę (jeśli oczywiście przeszkadza jej, że koleżanki nie przynoszą materiałów, a dostają plusy za współtworzenie gazetki). Pomysł, że w kwestii tej rangi miałaby interweniować matka (i to jeszcze wciągając w to tamtych rodziców) wydaje mi się po prostu kuriozalny.
    • zurekgirl Re: klasowe kółko dekoratorskie 13.10.14, 16:02
      Powiedzialabym dziecku, ze ma powiedziec kolezankom, ze nastepnym razem one przynosza rzeczy, a ona je naklei na tablice. Ja nie przyniosa, to ja tez nie i plusow nie dostanie nikt. Osobiscie z nikim bym nie rozmawiala. Gazetka szkolna to sprawa za niskiej wagi, zebym poswiecila jej wiecej niz dwa zdania dobrej rady dla corki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka