Dodaj do ulubionych

polska mentalnosc

19.10.14, 09:27
Dlaczego polska mentalność jest tak bardzo zacofana? Czy dopiero musi wymrzeć pokolenie babek, ciotek aby coś się zmieniło?Czy to wogole "pomoze"? bo chyba ta mentalnosc dziedziczymy... Najlepiej widać to odnośnie wieku. Laska przed trzydziestką która nie ma męża to stara panna, nikt jej w życiu nie będzie chciał. Laska po trzydziestce szykuje się już na bujany fotel, z drutami pod pachą i kotem na kolanach, bo pyta czy jej wypada na wrotkach jeździć. Kompleks finansowy - trzeba sie pokazac...i koniecznioe udowodnic ze nie jest sie "dziadem" czy to jakas forma dowartosciowania sie za pokolenia dziadujace?mieszkałam pare dobrych lat za granica i powiem szczerze różnice w mentalności są powalające. Nikt nie analizuje kto ile ma lat i że nie wypada tego i tego. Ludzie żyją własnym życiem, ciesząc się nim. Ludzie u nas są mocno zakompleksieni, tym bardziej kiedy chodzi o opinie innych.
Obserwuj wątek
    • glicea3 Re: polska mentalnosc 19.10.14, 09:41
      To wylecz się z kompleksów i nie przejmuj.
      • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 19.10.14, 09:44
        ja sie nie przejmuje ale masa osób - tak
        • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 17:54
          A za granicą wszyscy inteligentni, bez kompleksów i szczęśliwi...Ta, bez przesady, ludzie są wszędzie tacy sami. Jedni się przejmują cudzymi opiniami a inni mają je w głębokim poważaniu.
          • kingusia1974 Re: polska mentalnosc 21.10.14, 09:33
            "Ta, bez przesa
            > dy, ludzie są wszędzie tacy sami. Jedni się przejmują cudzymi opiniami a inni m
            > ają je w głębokim poważaniu.'

A nie prawda, ludzie nie sa wszedzie tacy sami, a roznice w mentalnosci niestety widac. Zaprzeczanie tej oczywistosci to tez cecha mentalnosci Polaka.
    • sumire Re: polska mentalnosc 19.10.14, 09:55
      E, zmienia się.
      Z opiniami, jakoby niezamężna trzydziestolatka była starym odpadem, spotykam się tylko na tym forum, w rzeczywistości od dawna takich nie słyszałam.
    • mid.week Re: polska mentalnosc 19.10.14, 10:01
      Ludzie u nas są mocno zakompleksieni, tym bardziej ki
      > edy chodzi o opinie innych.

u nas tzn dokładnie gdzie? Bo ja szczerze mówiąc nie znam przedstawicieli takiego nurtu filozoficznego wink Może dlatego, że mieszkam w dużym mieście z dalego od wschodniej flanki?
    • aga.doris Re: polska mentalnosc 19.10.14, 10:14
      Kiepsko wykształcona (styl ortografia), za granicą mycie garów, ogląd Polski z perspektywy głębokiej wschodniej prowincji. Trafiłam?
      • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 19.10.14, 11:05
        niestety nie udalo ci sie....probuj dalej...
      • yuka12 Re: polska mentalnosc 21.10.14, 13:23
        Kolejny stereotyp?
    • zazou1980 Re: polska mentalnosc 19.10.14, 10:54
      Ja tam lubie polemizowac z takimi cieciami wink prowadze niepopularny styl zycia i mimo iz mieszkam w Warszawie, pracuje w miedzynarodowej korporacji, to slysze czasami dziwne komentarze ludzi w roznym wieku i pozycji spolecznej. Pochodza oni z roznych domow, warstw spolecznych i nie ogarniaja, ze da sie cos zrobic inaczej, a rownie dobrze.
      Edukacja w Polsce jest bardzo bardzo uboga i jednostronna, z reszta popatrz na komentarze powyzej, niektore emamusie w d... byly, g.... widzialy, a swoje 3 grosze zapodaja...
      • kk345 Re: polska mentalnosc 19.10.14, 18:42
        > Edukacja w Polsce jest bardzo bardzo uboga i jednostronna

Fakt:
        > z reszta
        big_grin
      • jolunia01 Re: polska mentalnosc 19.10.14, 18:42
        zazou1980 napisała:

> ... mieszkam w Warszawie, pracuje w miedzynarodowej korporacji, ....
        > Edukacja w Polsce jest bardzo bardzo uboga i jednostronna, z reszta popatrz na
        > komentarze ....

Nie mieszkam w Warszawie, nie pracuję w międzynarodowej korporacji, ZRESZTĄ nie chciałabym tego, ale w jednym z tobą się zgadzam - edukacja rzeczywiście ma coraz niższy poziom: dumne warszawianki pracujące w międzynarodowych korporacjach maturę to zdają na te minimalne 30% i piszą "z resztą" i inne potworki językowe - popatrz na komentarze, tam aż się roi od błędów.
        • zazou1980 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 09:39
          to tylko pokazuje jak bardzo masz ściśnięte dupsko joluniu01 wink
          • jolunia01 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 10:02
            Jaśnie pani zazou1980, nie ma jaśnie pani racji. To pokazuje tylko, że ani zamieszkanie w Warszawie, ani praca w międzynarodowej korporacji nie dają patentu na wykształcenie. A moja sempiterna nie ma tu nic do rzeczy.
            • zlotarybka_1 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 16:47
              eee.. jolunia, nie przezywaj tak tych bledow. W korporacjach czesto w ogole nie uzywa sie jezyka polskiego, stad analfabetyzm wtrony.
              Jestem tego przykladem - coraz czesciej musze sie zastanawiac nad ortografia (z ktora kiedys nie mialam najmniejszego problemu), obecnie pisanym jezykiem polskim posluguje sie tylko na ematce smile
              • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 17:58
                Wniosek - korporacja odmóżdża. Myślę, że to, gdzie pracujemy i tak nie powinno nas zwalniać z poprawnego posługiwania się ojczystym językiem.
          • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 17:57
            Dlaczego? Bo pokazała, że po pierwsze się chwalisz, a po drugie nie potrafisz posługiwać poprawną polszczyzną?
        • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 09:46
          czy kazdy watek musi byc sprowadzony do poprawek ortograficznych? jak brakuje argumentó to zawsze mozna wytknac blad ort, styl. lub w ostatecznosci interpunkcje smile
          • jolunia01 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 10:06
            Nie, drogi pomidorzepomidorowy., nie musi. Ja po prostu alergicznie reaguję na niedokształcone idiotki, których legitymacją do poczucia się lepszym jest zamieszkanie w Warszawie, praca w międzynarodowej korporacji i jeszcze kilka cech mających zrobić wrażenie na maluczkich. Wkurzają mnie wymądrzające się paniusie, którym nawet opanowanie ojczystego języka się nie powiodło.
            • zazou1980 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 10:28
              rozumiem, że jak trochę poobrażasz i pohejtujesz na forach to ci się ego podnosi? a o mój język się nie bój, jakoś daję radę wink

• jolunia01 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 11:24
                Dziecko drogie, ocena czyjeś niewiedzy, to jest stwierdzenie faktu, a nie obrażanie. A co do mojego ego - nie jest możliwe, żeby jeszcze się podniosło. I nie, nie boje się o twój język - ja się o niego martwię, tak samo jak o język wielu innych pań z forum. Zalew niechlujstwa i ignorancji jest tak wielki, że czasem zastanawiam się kto was uczył.
                • zlotarybka_1 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 16:49
                  jolunia01 napisała:

> Dziecko drogie, ocena czyjeś niewiedzy, to jest stwierdzenie faktu, a nie obraż
                  > anie. A co do mojego ego - nie jest możliwe, żeby jeszcze się podniosło. I nie,
                  > nie boje się o twój język

Twoj piszemy z duzej litery. Co za niechlujstwo i ignorancja!
                  • jolunia01 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 19:32
                    zlotarybka_1 napisała:

> Twoj piszemy z duzej litery. Co za niechlujstwo i ignorancja!

Jeśli już to "dużą/wielką". Wzruszył mnie twój samokrytycyzm. Małą literą, bo brak uzasadnienia dla wielkiej - można by ją zastosować ze względów uczuciowych, ale nie darzę cię takimi, które wielką literę by uzasadniły.
                    • zlotarybka_1 Re: polska mentalnosc 21.10.14, 09:02
                      poprawna pisownia nie ma zwiazku z uczuciami. Walnelas byka i koniec. Ale skoro juz pojechalas po innych forumkach za bledy - nigdy nie przyznasz, ze sama blad popelnilas. Troche pokory nie zaszkodzi.
                      • jolunia01 Re: polska mentalnosc 21.10.14, 12:37
                        zlotarybka_1 napisała:

> poprawna pisownia nie ma zwiazku z uczuciami. ...

Używamy wielkiej litery pisząc zaimki osobowe wtedy, kiedy chcemy okazać szacunek osobie do której korespondencję kierujemy. Nie żywię szacunku do nieuków. Nie używam w stosunku do nich wielkich liter w zaimkach. Finito.

> Walnelas byka i koniec. Ale skoro juz pojechalas po innych forumkach za bledy - nigdy nie
                        > przyznasz, ze sama blad popelnilas.

Kocham zwierzątka. Nie walnęłam byka. Jedyny mój błąd w całej tej sytuacji, to próba przekonania nieuka o tym, że jest nieukiem.

> Troche pokory nie zaszkodzi.

O, to, to. Święte słowa. Więcej pokory zamiast zasłaniania się różnymi dys..., pośpiechem, pisaniem z telefonu, posługiwaniem się na co dzień obcym językiem i chwaleniem kilkoma kupionymi kierunkami studiów.
                        • zlotarybka_1 Re: polska mentalnosc 21.10.14, 12:59
                          jolunia01 napisała:
                          Używamy wielkiej litery pisząc zaimki osobowe wtedy, kiedy chcemy okazać szacun
                          > ek osobie do której korespondencję kierujemy.

Noo... dokladnie tak jak myslalam. To jest tylko i wylacznie Twoja interpretacja i dobrze o tym wiesz.
                          Czas zakonczyc jalowa dyskusje. Milego dnia.
          • kk345 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 20:15
            pomidorpomidorowy napisała:

> czy kazdy watek musi byc sprowadzony do poprawek ortograficznych?
            Nie, nie każdy. Uwazam jednak, że osoba bolejąca z pogarda nad niskim poziomem wyksztalcenia wspolrodakow powinna poslugiwac sie w czasie tego ubolewania poprawna polszczyznabig_grin
      • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 17:56
        A na Zachodzie to sami geniusze.
    • demodee Re: polska mentalnosc 19.10.14, 11:02
      To jest ciekawa wypowiedź, proponuję przedstawić ją w punktach:

1. Wśród kobiet w przedziale wiekowym od 18 do 30 lat więcej jest zawieranych małzeństw niż w przedziale 30-120 lat.
      Czy masz na o jakieś dane? Pewnie je można znaleźć w jakichś źródłach GUSowskich albo innych. Przedstaw te źródła, podyskutujemy.

2. W niektórych środowiskach nie należy afiszować się z problemami finansowymi, przedstawiciele tych środowisk żyją na kredyt. Myślę, że masz rację, w końcu tak się kręci gospodarka, jakbyśmy wszyscy zaciskali pasa w dołku finansowym będąc, to PKB by nam spadło.
      • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 19.10.14, 11:15
        dane? po licho przedstawiac? z pewnoscia w tym przedziale wiekowym % zawieranych malzenst bedzie wyzszy niz 30 i wzwyz. chodzi o narodowy mentalny nurt filozoficzny jak to jedna z emam nazwala smile
        i takze nie chodzi o afiszowanie sie ze stanem posiadania a zjawisko ciaglego udowadniania ze "nie jestem dziadem".Przykladytakiego postepowania/myslenia mozna mnozyc.
        BTW nie mieszkam na scianie wschodniej, wsi czy w malym miasteczku...poprostu obserwuje ludzi (róznych ludzi)
        • najma78 Re: polska mentalnosc 19.10.14, 11:28
          pomidorpomidorowy napisała:

> BTW nie mieszkam na scianie wschodniej, wsi czy w malym miasteczku...poprostu o
          > bserwuje ludzi (róznych ludzi)

No jak, napewno mieszkasz w zapadlej wsi albo malym miasteczku, bo w duzych miastach to przeca inaczej jest, ludzke mysla inaczej, nowoczesnie. To tak jak z emigracja, no napewno wyemgrowales z wsi popegeerowskiej i zachlysnales wielkim swiatem a wystarczylo w korpo w Warszawie albo Wroclawiu sie zatrudnic i bys mial to samo smile
        • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:02
          Jednak dane to twarde argumenty. Ale jak danymi się nie posługujemy...to ja tak subiektywnie. Nie znam za dużo ludzi popisujących się statusem majątkowym, w moim otoczeniu nikt się nie przyczepia do "leciwych" samotnych trzydziestolatek. I co tu zrobić?
          • gazeta_mi_placi Re: polska mentalnosc 20.10.14, 19:28
            Wyemigrować big_grin
      • orbital_motion Re: polska mentalnosc 21.10.14, 13:56
        demodee napisała:

> To jest ciekawa wypowiedź, proponuję przedstawić ją w punktach:
        >
        > 1. Wśród kobiet w przedziale wiekowym od 18 do 30 lat więcej jest zawieranych m
        > ałzeństw niż w przedziale 30-120 lat.

Coś w tym jestsmile

Wśród małżeństw zawartych w 2013 r., panna młoda w 39% przypadków znajdowała się w przedziale wiekowym 25-29 lat. W 31% przypadków - 20-24 lata. 14% - 30-34 lata smile
    • volta2 Re: polska mentalnosc 19.10.14, 11:30
      nie wiem za jaką granicą mieszkałaś ale:
      tam za moją granicą panna to był nikt;
      mężatka to już jako tako
      teściowa - to był ktoś! dopiero uznany społecznie

kasą najlepiej jak się tapetowało mieszkanie i złociło samochód(widziałaś kiedyś merca ubranego w kryształki Swarovskiego? albo merca w tapicerce z luivitona? - ja widziałamsmile

nikt nie żył własnym życiem tylko życiem całej wioski albo bloku

więc może zajmij się sobą a nie mentalnością Polaków, bo masz obserwacje rodem z pcimia dolnego i wnioski niewiele lepsze.
      • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 19.10.14, 11:35
        a to opis czego ?Albania czy jakis inny rownie posr...mentalnie kraj...raczej odnosze sie do cywilizowanych narodów a nie tych co ledwo z drzewa zeszli a oznaka kultury jest bekanie po posilku
        • sumire Re: polska mentalnosc 19.10.14, 11:40
          Ooo, jaki piękny przykład polskiej mentalności wink
        • menodo Re: polska mentalnosc 19.10.14, 12:09
          raczej odnosze sie do cywilizowanych narodów a nie tych co ledwo z drzewa zeszli a oznaka kultury jest bekanie po posilku"

Masz na myśli Niemcy?
        • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:03
          To się nazywa tolerancja i otwartość na świat. Równie wielka jak tolerancja wobec krajan.
    • grrrrw polactwo czyli społeczeństwo postniewolnicze 19.10.14, 12:32
      Toksyczny wpływ wielu lat zaborów i kilkudziesięciu lat komunizmu.

Nie chcemy pamiętać, że kiedy jedni Polacy szli do powstania, do lasu, walczyć za ojczyznę, to inni podążali za nimi, żeby poległych powstańców obdzierać z butów. Tymczasem, naturalną koleją rzeczy, tych pierwszych było coraz mniej, aż w końcu wyginęli - a drudzy mnożyli się, kwitli, aż wreszcie przyniesiono im w darze ustrój będący spełnieniem ich marzeń, idealnie dostosowany do ich oczekiwań, i jeszcze dowartościowujący poczuciem dumy z własnej, chamskiej tężyzny i przekonaniem, że wszyscy, którzy nie pracują łopatą, żyją z łaski robotnika i chłopa. II tak oto socjalizm, narzucony knutem i naganem czekisty, stopił się z pańszczyźnianą mentalnością Polaka i stał jego drugą naturą.Stalismy sie polactwem
      • hipinka Re: polactwo czyli społeczeństwo postniewolnicze 19.10.14, 18:14
        taaaa, uwielbiam zwalanie wszystkiego na zabory i komunizm
        bo my tacy fajni, zaje.....ści, co by to u nas nie było gdyby nie te kataklizmy
        a nie przyszło Ci do głowy, że np. takie zabory to był właśnie skutek naszej narodowej mentalności a nie ich przyczyna?
        • nenia1 Re: polactwo czyli społeczeństwo postniewolnicze 19.10.14, 18:43
          To nie jest zwalanie tylko to jest historia, która kształtuje określone cechy społeczne, dlatego bliżej nam mentalnie do krajów byłego bloku wschodniego niż do Europy Zachodniej. To tak jakbyś twierdziła, że problemy Ruandy czy Boliwii wynikają z narodowej mentalności a kolonializm nie miał z tym nic wspólnego.
          • gazeta_mi_placi Re: polactwo czyli społeczeństwo postniewolnicze 20.10.14, 11:30
            10/10
      • woman_in_love niestety ci co szli do powstania, to 20.10.14, 17:50
        też już był odpad .

Prawdziwi Polacy to ci, co szli na Moskwę i ją zdobyli. Późniejsza banda pijaków, konserwatystów i 18-wiecznych katolików, którzy sprzedali Polskę podczas Targowicy (jak niektórzy biskupi skazani za to potem na śmierć) i ich potomkowie byli już zwykłą hołotą nie dorównującą przodkom.
      • elf1977 Re: polactwo czyli społeczeństwo postniewolnicze 20.10.14, 18:05
        A mentalność Niemców została ukształtowana przez przegrane wojny i faszyzm? Ludzie...toż to tylko opinia.
      • kolter Re: polactwo czyli społeczeństwo postniewolnicze 20.10.14, 19:53
        grrrrw napisała:

> Toksyczny wpływ wielu lat zaborów i kilkudziesięciu lat komunizmu.
        >
        > Nie chcemy pamiętać, że kiedy jedni Polacy szli do powstania, do lasu, walcz
        > yć za ojczyznę, to inni podążali za nimi, żeby poległych powstańców obdzierać z
        > butów. Tymczasem, naturalną koleją rzeczy, tych pierwszych było coraz mniej, a
        > ż w końcu wyginęli - a drudzy mnożyli się, kwitli, aż wreszcie przyniesiono im
        > w darze ustrój będący spełnieniem ich marzeń, idealnie dostosowany do ich oczek
        > iwań, i jeszcze dowartościowujący poczuciem dumy z własnej, chamskiej tężyzny i
        > przekonaniem, że wszyscy, którzy nie pracują łopatą, żyją z łaski robotnika i
        > chłopa. II tak oto socjalizm, narzucony knutem i naganem czekisty, stopił się z
        > pańszczyźnianą mentalnością Polaka i stał jego drugą naturą.Stalismy sie polactwem

No a teraz znowu pleban wam mówi jak żyć i co robić , nic wam do łbów nie weszło mimo tylu nauk , nadal trzymacie się sukienki
    • helufpi Re: polska mentalnosc 19.10.14, 13:21
      Rozczula mnie to przekonanie, że za granicą ludzie nie analizują cudzego wieku/stanu majątkowego/obciachowości imion nadanych dzieciom/pochodzenia społecznego/etnicznego itd. itp. Wiem, że to obrazoburcze dla ciebie - ale owszem, analizują, analizują. Jedynie może mniej się ochoczo niż nasze słowiańskie wylewne dusze dzielą się efektami tej analizy z outsiderami.
      • feleedia Re: polska mentalnosc 19.10.14, 18:53
        Dokładnie, w UK kasty społecznej nie przeskoczysz smile
      • run_away83 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 11:09
        Tu muszę się zgodzić, bardzo trafne spostrzeżenie. To mit, że w UK nikt nikogo nie ocenia po wyglądzie, ubraniu i stanie posiadania. Co prawda, oceniają bardzo kulturalnie i po cichu, nie komentują, nie podejmują tego typu tematów w rozmowach, ale umiejętność ubrania się stosownie do okoliczności, dobre maniery, wykształcenie i stan majątkowy to podstawowe kryteria w myśl których przeciętny Brytyjczyk dokonuje oceny nowo poznanej osoby i na podstawie których klasyfikuje jej przynależność klasową - która to w zasadzie decyduje o dalszych interakcjach, bo klasy społeczne sa tutaj tak hermetyczne, że interakcje na gruncie prywatnym i towarzyskim istnieją w zasadzie tylko w obrębie poszczególnych klas społecznych.
    • mynia_pynia Re: polska mentalnosc 19.10.14, 17:34
      A gdzie są ci nieżonaci mężczyźni po trzydziestce?
      Bo moja siostra, której nie w głowie była miłość na studiach, obecnie mając lat 32 ma spory problem żeby znaleźć wolnego stanem pana w wielu 30-40 lat.
      Oszem spotyka się towarzysko z facetami ale młodszymi bo równolatkowie którzy proponują jej spotkania mają zwykle żonę czy też partnerkę i co najmniej jedno dziecko.
      • kobieta_z_saturnem Re: polska mentalnosc 31.10.14, 15:16
        mynia_pynia napisała:

> A gdzie są ci nieżonaci mężczyźni po trzydziestce?
        > Bo moja siostra, której nie w głowie była miłość na studiach, obecnie mając lat
        > 32 ma spory problem żeby znaleźć wolnego stanem pana w wielu 30-40 lat.
        > Oszem spotyka się towarzysko z facetami ale młodszymi bo równolatkowie którzy p
        > roponują jej spotkania mają zwykle żonę czy też partnerkę i co najmniej jedno d
        > ziecko.

Z tym "co najmniej jedno dziecko" to przesada, gdyż mamy ujemy przyrost naturalny
        • orbital_motion Re: polska mentalnosc 03.11.14, 12:43
          No i jak dwoje ludzi ma jedno dziecko, to jest właśnie ujemny przyrost naturalnysmile
    • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 19.10.14, 20:27
      widzisz i tutaj jakies kompleksy wychodza btw nie, nie "gary"...
    • aga.doris Re: polska mentalnosc 19.10.14, 21:33
      Humanistycznie wysoko wykształcona?!?! wink
    • szalona-matematyczka Re: polska mentalnosc 19.10.14, 21:59
      Pomidorze, nie wiem w jakim kraju mieszkalas, ze tam bylo tak wspaniale, ze ludzie nie analizowali ile kto ma lat i ze czegods tam nie wypada. Podejrzewam, ze raczej nie opanowalas jezyka tego kraju na tyle dobrze, by zrozumiec co mowia tubylcy i by zorientowac sie w tej zagranicznej rzeczywistosci. A teraz donosze ci z NIEMIEC, ze sa tu takze ludzie (takze rdzenni Niemcy!), ktorzy bardzo dokladnie analizuja kto co robi w jakim wieku, ktorzy uwazaja ze w tym czy innym wieku czegos tam nie wypada, ktorzy sa zawistni itp.
      • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 08:12
        1. nie równaj wszystkich do swego poziomu wink
        2. tak, sa wszedzie ale "U nas" nagminnie , taki sport narodowy , przeciez to nie jakies novum wiec zastanawiam sie sie skad te zaprzeczenia?
        • zonaczolgisty Re: polska mentalnosc 20.10.14, 08:26
          Hihi, pomidorku masz racje w 100%, ale ematki Ci jej nie przyznaja zeby skisly, kto nie zyl w normalnym kraju to za taki zawsze bedzie uwazal Polske. Kiedys mnie te ich poglady oburzaly, dzis forum czytam jak mam ochote posikac ze smiechu.
          • sumire Re: polska mentalnosc 20.10.14, 08:31
            Na szczęście ciągle zjawia się ktoś, kto podejmuje się misji oświecania nieszczęsnych matek, informując o istnieniu szumnie zwanych normalnych krajów smile
          • rosapulchra-0 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 11:34
            Zonoczolgisty, zgadzam się z tobą i pomidorkiem wink
          • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:09
            Następna światowa. A jak żył w innym kraju i nie zauważył, to coś z nim jest nie tak?
        • aga.doris Re: polska mentalnosc 20.10.14, 08:31
          Zapewniam Cię, że jest też taka Polska gdzie kobieta 30+ letnia stanu wolnego nie jest starą panną, której nikt nie chciał, nie robi na drutach i nie ma dziwnych dylematów w kwestii wypada-nie wypada. Sąsiedzi zyją obok siebie latami nie zaglądając sobie do garnka, szafy i łóżka. Nikt się specjalnie na nic nie sadzi, a w niedzielę zamiast najlepszych "kościółkowych" ciuchów na pokaz przywdziewa dres , trampki i śmiga na rowerze do pobliskiego lasu. Zapewniam Cię, że jest też taka Polska - i to jest moja Polska. Kurcze, no mam farta, że żyję tam gdzie żyjęsmile
          • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 09:44
            pokazujesz skrajnosci, ale nie tylko one istnieja. OK masz swoje zdanie ktorego bedziesz bronila do upadlego, ja obserwuje cos innego.
            • aga.doris Re: polska mentalnosc 20.10.14, 09:51
              Dla mnie skrajnością jest twoja wizja Polski. Ponieważ obie skrajności są jak najbardziej prawdziwe należy unikać uogólnień typu "polska mentalność".
              • rosapulchra-0 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 11:16
                Raczej to jest wizja polskiej mentalności, a nie samej Polski.
            • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:10
              To jest skrajność? To normalność.
        • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:08
          Tak, łatwiej by się dyskutowali, gdyby się wszyscy zgodzili z Twoją opinią.
    • zona_mi Re: polska mentalnosc 20.10.14, 10:37
      Zmień środowisko, bo się wykończysz nerwowo.
      • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 11:02
        wiesz...niekoniecznie musze obracac sie w takim konkretnie srodowisku aby zauwazac to i owo....
        czy Ty przyjmujesz wszystko z dobrodziejstwem inwentarza i dalej niz czubek wlasnego nosa nie dosrzegasz pewnych zjawisk? smile zycie nie konczy sie na 9-17 w korpo, darmowym barszczyku z dystrybutora i trasy z-do domu po drodze sklep i fitness, w weekend galeria handlowa.
        • sumire Re: polska mentalnosc 20.10.14, 11:18
          Ale każdy sam sobie wybiera, gdzie mu się życie kończy. Naprawdę nie trzeba przebywać wśród ludzi, którzy uważają trzydziestolatki za stare zmarnowane baby i zaglądają innym w portfel, ani tym bardziej nie trzeba przejmować się ich opiniami. Zresztą znajomych zawsze można zmienić.
          Powtarzam, w realu od lat nie spotkałam nikogo wyznającego podobne poglądy, może poza moją wiekową i bardzo religijną ciotką, której życiową ambicją było możliwie szybkie wydanie córek za mąż.
        • zona_mi Re: polska mentalnosc 20.10.14, 12:15
          > czy Ty przyjmujesz wszystko z dobrodziejstwem inwentarza i dalej niz czubek wlasnego nosa nie dosrzegasz pewnych zjawisk?

Oczywiście, słynę z tego big_grin

> zycie nie konczy sie na 9-17 w korpo, darmowym barszczyku z dystrybutora i trasy z-do domu po drodze sklep i fitness, w weekend galeria handlowa.

Moje życie jest inne, a skoro podajesz tak skrajne przykłady, to, uważam, musi być coś na rzeczy - każdemu najbliżej do własnego ogródka.

Ograniczam do minimum kontakty z ludźmi, których zachowanie, poglądy, zwyczaje mi nie odpowiadają, otaczam się takimi, z którymi mi po drodze i nie narzekam "jakie te ludzie są".
          To zdrowsze dla psychiki, niż narzekanie, zamiast czynienia zmian.
          • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 12:25
            moze inaczej ...jesli widzisz dalej to i dostrzegasz...odroznij narzekanie od zauwazania...
            czy wiedza o kosmosie jest rownoznacza z podroza w kosmos?
            • zona_mi Re: polska mentalnosc 20.10.14, 16:31
              Dostrzegam wiele i gdyby jakiekolwiek moje działania - gdy mowa o tym, co w pierwszym poście - miały sens, to mogłabym coś robić, jednak ani myślę przejmować się czymś, na co zupełnie nie mam wpływu.
              • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 16:41
                czy stawianie pytan jest bezsensowne? mozna sie zastanowic , tez nad soba bo nikt nie jest bez skazy big_grin
                ja widze jak sie to zmienia z pokolenia na pokolenie....pokolenie dzisiejszych 20-latków rozni sie sposobem postrzegania innych i swiata diametralnie od pokolenia 30+
                • zona_mi Re: polska mentalnosc 20.10.14, 17:22
                  Twoje "stawianie pytań" w tym wątku jawi mi się jako narzekanie i marudzenie.
                  Tak to odbieram, choć jestem skłonna uznać, że, jak twierdzisz, Twoje intencje są inne.
                  Pytaj, a ematki odpowiadają - moją odpowiedź już znasz.
                  Jedyne, co mogę dodać, że nie ma sensu uogólniać - bo Ty widzisz tych Polaków, którzy mają niepodobającą CI się mentalność, a jak mam bliższy kontakt z innymi.
                  Jak ze szklanką do połowy pełną lub pustą.
                • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:16
                  O tak, ale może niekoniecznie na korzyść. Może ten punkt obserwacyjny trochę zależy od metryki i od doświadczenia?
        • menodo Re: polska mentalnosc 20.10.14, 13:13
          Sama reprezentujesz mentalność osób, które krytykujesz.
          Co cię obchodzi, gdzie kto pracuje, jak się odżywia i jaki lajfstajl prowadzi?
          Charakterystyczne dla prowincji, niekoniecznie polskiej.
          • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 13:23
            czytaj mendo miedzy wierszami tfu menodo big_grin
            • menodo Re: polska mentalnosc 20.10.14, 14:40
              czytaj mendo miedzy wierszami"

Ojojoj, ale się pan pomidor zagotował - uważaj, bo wykipisz.
              Między wierszami twoich postów jest przede wielkie szambo kompleksów - chyba nie myślisz, że będę w nim grzebać. Tfu. EOT wsiurze.
              • feleedia Re: polska mentalnosc 20.10.14, 14:46
                Wysocekwalifikowana humanistka na brytyjskim zmywaku big_grin

Kolejna granatem oderwana od pługa co wyskoczyła z rodzinnego powiatu w tzw. wielki świat emigranckiej dzielnicy big_grin

Tak czy owak ciężkiego mławskiego akcentu nie pozbędzie się do końca życia...
                • pomidorpomidorowy Re: polska mentalnosc 20.10.14, 15:43
                  big_grin rozumiem ze problem z podpieciem, drogie panie dlaczego wszystkich mierzycie swoja miara?
                  Horyzonty tak waskie ze siegaja tylko zmywaka w UK smile i rodzimej wsi...
                  Kolejna "przyjezdna" pracownica korporacji za 4K brutto, z kredytem na 30 lat i kompleksami dziedziczonymi z dziada pradziada. kolejna która w d...byla i gó....widziala smile a swiat postrzega przez pryzmat tygodniowych wczasów na Majorce lub Egipcie big_grinDD
                  Cóz doborowe towarzystwo wzajemnej adoracji zakompleksionych pan w wiekszosci z patologicznych rodzin...wiadomo skad te problemy ze soba big_grin agresja i pare innych.
                  • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:22
                    W Egipcie nie byłam, Majorka bardzo mi się podobałasmile Poleciałam po psa do hodowli...Ja się nie wstydzę przyznać do tego kim jestem i co robię. Nie piszę z pogardą o tych, którzy się wyrwali kosztem swojej ciężkiej pracy ze wsi czy małego miasta. Co Ci daje prawo, by tak z góry traktować innych, tych, którzy żyją inaczej niż Ty?
                • zona_mi feleedia 20.10.14, 17:36
                  Proszę usunąć tę sygnaturkę.
                • krejzimama Re: polska mentalnosc 20.10.14, 19:47
                  A Agniecha pozbyła się wyszkowskiego?
              • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:18
                Też myślę, że chodzi o "odkompleksianie" się cudzym kosztem. Łatwiej siebie zobaczyć jako światłą i ponad tłum wyrastającą, gdy dostrzega się przepaść dzielącą siebie od polaczków.
        • elf1977 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 18:13
          A kto tak żyje?
    • edelstein Re: polska mentalnosc 20.10.14, 16:27

• rosapulchra-0 Re: polska mentalnosc 20.10.14, 16:45
        Ale wiesz, że ty się zachowujesz na tym forum jak ci ludzie przez ciebie opisani?
        • edelstein Re: polska mentalnosc 20.10.14, 17:28
          Taa doprawdy,niby komu czego zazdroszcze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka