klubgogo Re: potrawa Twojego życia 21.10.14, 21:06 Nie przeżyję bez śledzia - jędrnego, ale kruchego zarazem śledzia w cebulką. Na różne sposoby, albo w zalewie octowej, albo pod cebulką i suszonymi pomidorami w oliwie, albo z chili, cebulą i rozmarynem, pod pierzynką z marynowanych grzybków i kiszonego ogórka albo pod pierzynką z jajek, ogórka kiszonego, majonezu i tartego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: potrawa Twojego życia 21.10.14, 21:09 jajka w sosie koperkowym. jajka świeże od zdrowej kury , koperek świeży z ogródka, śmietana do sosu od krowy drugie to młode ziemniaczki polane masłem i posypane szczypiorkiem , i do tego świeżo zsiadłe mleko takie pół na pół ze śmietaną trzecie to pierogi leniwe z masłem i cukrem -podstawa smaku wszystkich tych dań to świeże naturalne produkty... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: potrawa Twojego życia 21.10.14, 21:10 No i krewetki. Czosnek na oliwie podsmażyć, wyjąć, rzucić krewetki, chili, podlać winem. Po paru minutach danie gotowe z chrupiacą bagietką - niebo w gębie. Krewetki i śledzie, bez nich nie przeżyję. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: potrawa Twojego życia 21.10.14, 21:18 Makaron z pomidorami. Pomidory sparzone, ja nie odpestkowuję, ale mozna,krojone, rzucone na oliwe z wczesniej posmazonym na złoto czosnkiem w plasterkach. Smazymy chwile, solimy, dodajemy oregano i pieprz, ewent. bazylię. Takie nic, a bywa wszystkim, czego trzeba, zwłaszca na kacu. Pamietajcie, że do ruskich cebula koniecznie smazona z solą cukrem, karmelizowana. Do farszu dużo pieprzu i soli i ta cebula słodkawa, która robi wieeeeelka różnice. Prowadziłąm pierogarnię, wiem, co mówie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: potrawa Twojego życia 21.10.14, 21:39 Nalesniki z bialym serem. Ser rozgniatany widelcem z zółtkiem , cukrem i wanilią. Skladane w chusteczke. Smazone delikatnie ma masle. Ulubiony smak z dziecinstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 01:02 Placki ziemniaczane mojej mamy i żurek jej roboty - reszta może nie istnieć Placki - Ziemniaki + cebula + śmietana + sól, pieprz + jajko Żur - Zagotować wodę, dosypać wegetę jak jest gotowe to mąkę zmieszać ze śmietaną i wlać do wody z wegetą, Sama zupa jest dobra ale mdła - smak nadają jej wrzucone do niej tłuczone ziemniaki z boczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 10:37 Bez, to nie jest taki typowy żur jak na święta generalnie chyba z żurem ma tylko wspólną nazwę ale jest bardzo smaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 01:14 Sledzie matjasy. Zdziwienie mojego życia, bo to jedyne. czego mi w Stanach brakuje. I płatki owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 02:17 Matjasy to te platy sledziowe w zalewie octowej? U nas sa w sloiczkach w Walmartach, w czesci z owocami morza.Te i w smietanie z cebulka. A dla mnie potrawa zycia sa kraby. Ot, ugotowane na parze cale albo nogi, niebo w gebie! A wyprawa do Crabshack, gdzie podaja cale wiaderko takich nog, na rozne sposoby to moje spelniane raz na jakis czas marzenie-najblizszy, niech to szlag, jest 2 godziny jazdy od nas Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 13:31 Dzięki! Muszę się wybrać do walmarta. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.limonka Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 01:16 Jajecznica ze szczypiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 08:32 Salatka rosyjska z Czile. Ziemniaki marchewke groszek ugotowac.Kroimy to w duza kostke albo byle jak byle dalo sie wymieszac.5 zabkow czosnku przeciskamy przez praske ( moze byc mniej) dodajemy do warzyw,wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy z majonezem.Dodajemy do warzyw.Odstawiamy do lodowki aby sie przegryzlo.Przed podaniem posypujemy w duzej ilosci kolendra lub pietruszka zielona w duzej ilosci. Salatka fasolowa z Czile. Ugotowane rozne rodzaje fasoli( moze byc gotowa mieszanka z puszki) , cebula pokrojona w piorka troche oliwy z oliwek i duzo soku z cytryny.Pietruszka lub kolendra do posypania. Pychota. Przerobiona salatka rosyjska z Czile. Ziemniaki, marchewka, groszek, jajka.Ugotowane kroimy byle jak, dodajemy fasole czerwona, troche czili papryczki i zalewamy to sosem majonezowo tunczykowym.Posypujemy pietruszka lub kolendra. Jak zrobie ktoras z powyzszych to jem puki sie nie skonczy, staram sie robic w mniejszych ilosciach, niestety nigdy mi sie to nie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 09:07 Knedle ze śliwkami. Ruskie. Serniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 09:17 Większość, które już zostały wymienione przywołują miłe kulinarne wspomnienia... Ale jest coś czego mi brakuje - bułek, takich jakie jadłam w szkole. Zwykłych, pszennych bułek. Takiego smaku nie mają obecnie żadne kupowane przeze mnie bułki. I dobrych młodych ziemniaków, te dzisiejsze mają inny smak, niestety, wg mnie gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 09:58 Ze smakami to jest podobno tak, że z wiekiem nasze kubki smakowe trochę się znieczulają. Dlatego wydaje nam się, że kiedyś wszystko miało inny smak. Moja ulubiona potrawa to placki ziemniaczane popijane mlekiem!!! I babka ziemniaczana pieczona w prodiżu, ale ... jej smak z dzieciństwa wydaje mi się inny niż teraz ... Jestem podlasianka. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 09:48 chyba jednak placek po węgiersku Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: potrawa Twojego życia 22.10.14, 10:13 jedną to tak trudno, ale kilka: Pyzy ze skwarkami, pomidorowa z makaronem, gulasz lub bitki wołowe z ciemnym sosem, tłuczonymi ziemniakami i mizerią, kluski leniwe polane maslem z tartą bułką, ruskie, buraczki zasmażane, krewetki w różnych postaciach, Odpowiedz Link Zgłoś