viola_tricolor 25.10.14, 18:53 Czy ktoś jeszcze czyta książki? Jeśli tak, to jakie są Wasze ulubione? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: Książki. 25.10.14, 18:58 forum.gazeta.pl/forum/w,567,141849213,141849213,Wasza_ostatnio_ulubiona_ksiazka.html Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Książki. 25.10.14, 19:04 > Czy ktoś jeszcze czyta książki? A cóż to za dziwaczne pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Książki. 25.10.14, 19:10 Kto nie czyta ten donosi Ja lubię reportaże, najbardziej społeczne, a najbardziej uczestniczące. Powieściami z poczuciem humoru niepogardzę. Ostatnio zastanawiam się nad czytadłami typu Stephanie Plum, ktoś tu na forum zachwalał i nie wiem czy nie kupię sobie "od mikołaja". Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Książki. 25.10.14, 19:20 viola_tricolor napisał(a): > Czy ktoś jeszcze czyta książki? Jeśli tak, to jakie są Wasze ulubione? Papierowe, tylko niezbyt nowe, żeby farbą nie jechały. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Książki. 25.10.14, 19:26 Stare, klejone klejem kostnym. Zatykam nimi psią paszczę. Psinie bardzo smakuje ten klej. A tak poważnie, dlaczego "jeszcze"? Odpowiedz Link Zgłoś
rozaly Re: Książki. 25.10.14, 19:27 Podobno nikt nie czyta, tylko dzisiaj musieliśmy robić dwa podejścia żeby wejść na teren targów książki w Krakowie. Dzikie tłumy ludzi. Co mnie bardzo cieszy masy dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
novanicka Re: Książki. 25.10.14, 19:28 W dzieciństwie Chmielewska, Nienacki W szkole horrory W początkowym stadium dorosłości Grisham i Ludlum Teraz literatura faktu Odpowiedz Link Zgłoś
viola_tricolor Re: Książki. 25.10.14, 19:50 Dlatego " jeszcze", że w moim otoczeniu już prawie nikt nie czyta książek, tylko kolorowe czasopisma dla kobiet. Smutne to... Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Książki. 27.10.14, 11:49 cosmetic.wipes napisała: > Zmień otoczenie. Taaa, zarabiaj lepiej, przeprowadź się, schudnij i żyj wiecznie. Ktoś może nie czytać a być bardzo wartościowym partnerem do długich rozmów czy do dzielenia hobby. Też mi przykro że wielu przyjaciół (w tym własny mąż) nie czytają książek ale nie wymieniłabym ich na żadnego mola książkowego Wystarcza mi tych parę osób, z którymi mogę się książkami wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Książki. 27.10.14, 13:18 > Ktoś może nie czytać a być bardzo wartościowym partnerem do długich rozmów czy > do dzielenia hobby. Niewątpliwie masz rację i nie wiem, gdzie w moim (dość lakonicznym) poście wyczytałaś, że ludzie nieczytający są do doopy. Mogłabyś mi wskazać w którym miejscu tak twierdzę? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Książki. 27.10.14, 13:36 Nic takiego nie sugerowałam. Odniosłam się tylko do "zmień otoczenie" i dodałam własne, hm, przemyślenia Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Książki. 25.10.14, 20:58 Zmień otoczenie. Wszyscy w moim otoczeniu czytają książki, ostatnio wyszło mi, że najmniej dla przyjemności czyta mój własny chłop. Nadrabia tym, co musi przeczytać i napisać w ramach działalności naukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: Książki. 25.10.14, 21:07 To u nas tak samo - może naukowcy są zbyt zajęci odkrywaniem świata, żeby jeszcze zajmować się czytaniem o nim A ja lubię różne książki. Reportaże bardzo. Lubię książki filozoficzne i popularnonaukowe. Ale czytam też literaturę rozrywkową, nawet tę dla kobiet, byle nie w nadmiarze. Bo to się robi nudne - jak filmy sensacyjne, zawsze ten sam szkielet Z klasyki kiedyś kochałam Kafkę i Manna. Teraz jakoś mniej mnie ciągnie w tę stronę, choć mam jeszcze do przeczytania kilka książek Dostojewskiego i to bym chętnie nadrobiła. I moi znajomi też czytają... Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Książki. 25.10.14, 20:53 > W dzieciństwie Chmielewska, Nienacki > W szkole horrory > W początkowym stadium dorosłości Grisham i Ludlum > Teraz literatura faktu Rany, dokladnie takie same etapy przeszlam Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: Książki. 25.10.14, 21:13 Etapami miałam tak: Chmielewska też i Conan Doyle, Ludlum nieco później. W liceum i na początku studiów to już raczej Faulkner, Steinbeck, Huxley, Rilke, Seneka, I. Shaw, Kafka, Mann... ale też Remarqu W początkowym stadium dorosłości nie miałam czasu na czytanie, bo się wzięłam za zarabianie. A jak już to czytałam dużo o psychologii, tzn. podręczniki akademickie dla terapeutów i trenerów albo książki o szamanizmie, buddyzmie... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Książki. 25.10.14, 20:01 Aktualnie wyczytuję metodycznie kryminały, głównie skandynawskie. Od 6. roku życia przeczytałam mnóstwo różnych książek. Przy małych dzieciach przez 10 lat czytałam tylko gazety i kolorowe czasopisma. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Książki. 25.10.14, 20:03 I ja i wszyscy w moim otoczeniu czytają. A ulubiona... To strasznie trudne, wręcz niemożliwe, wybrać jeden tytuł czy chociażby jednego autora. Bo lubię biograficzne [zwłaszcza z okresu XX - lecia międzywojennego], ale na półce stoi też zbiór dreszczowców Poego, całkiem pokaźna kolekcja romansów, zbiory reportaży, sensacje, kryminały, książki historyczne, sporo poezji... Nie da się wybrać jednej ulubionej. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Książki. 25.10.14, 20:08 W moim otoczeniu czytają wszyscy i wszyscy piszą Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Książki. 25.10.14, 20:46 Ostatnio mam wrażenie, że więcej ludzi pisze niż czyta - gdzie my się, Verdano, obracamy? Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Książki. 25.10.14, 21:09 czytam.Kocham Cobena,Lee itp. Ale czytam różne,oprócz romansów Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Książki. 25.10.14, 21:22 Czytam, pozyczam z biblioteki albo kupuje na kindle. Tematyka rozna. Czytam przewaznie kilka czyli np do poludnia jedna, po poludniu inna, itp. Ostanio czytam 'A Brief History of Time', 'I am Pilgrim' i 'Great Expectations' . Lubie rozne ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Książki. 25.10.14, 21:16 ja od ciązy nie czytam w ciązy nie bylam w stanie się skoncentrować a teraz nie mam czasu się po tyłku podrapać czekam na sprzyjajace okoliczności jak dziecko pdrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Książki. 26.10.14, 19:23 Wakacje spędziłam czytelniczo Mój brat w podwrocławskiej wsi ma super wypasioną bibliotekę. Bardzo dużo książek o Wrocławiu , historycznych o III Rzeszy po polsku i niemeicku. Historia Wrocławia i Hitler oraz koledzy to pasja moja i brata Tym razem przeczytałam : ###Przymknięte oko Opaczności Jeremiego Przybory tomów trzy sztuki. Pasjonująca lektura. ###Historię SS i jakies wrocławskie wspomnienia w dużych ilościach. ###Nabyłam Sto lat samotności , wprawdzie znam na pamięć a Marquez to mój idol ale nie czytalam od kilku lat i nie miałam tej książki w swojej bibliotece. Poza tym dostalam od przyjaciółki Tyrmandowie. Romans amerykański. Za Tuszyńska nie przepadam , czytałam jej dzieła ale Tyrmand to dla mnie legenda i bardzo ciekawe było poznać jego amerykańskie losy. Poza tym córka sprawiła mi ogromna radość nabywając dla mnei dwie kultowe książki , po niemiecku : ####Escape to Life. Deutsche Kultur im Exil. ### Distinguished Visitors. Der amerikanische Traum. Autor Klaus Mann Rodzinę Mann mam w jednym paluszku plus historię emigracji niemeickiej po 1933 roku a te obie ksiazki to dla mnie kult i bardzo ukochane , czytalam je wiele lat temu i chętnie powrócę. Poza tym córka zrobiła mi wielka przyjemnośc obdarowując mnie tekstem w oryginale i jako bonus niemiecko - angielski słownik do jednego z naszych ukochanych Allenów Hananh and Her Sisters Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Książki. 27.10.14, 08:59 Czytam i moje otoczenie również. Mam w domu kilkaset książek Obecnie czytam ponure szwedzkie kryminały. Teraz saga Camilli Lackberg. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Książki. 27.10.14, 09:05 Zbyt długo wymieniać tytuły. Otoczenie też czytające, coraz więcej kupujemy do czytnika, bardzo wygodne , bo do torebki zmieści sie dziesiatki tomów. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Książki. 27.10.14, 11:53 Grube (dlugie), a jak opowiadania, to chociaz w wieszym zbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamameg Re: Książki. 27.10.14, 12:30 Czytam nałogowo, czytanie jest dla mnie przyjemnością, odpoczynkiem, odprężeniem. Czytam kilka książek na raz, w tej chwili "Trzech panów w łódce" J. K. Jerome, "Drzazgę" E. Nowak i jakiś skandynawski kryminał. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Książki. 27.10.14, 13:29 Nałogowo! Jest kilka kategorii: reportaże, polityka (wspomnienia i analizy), socjologio-ekonomio-cośtam (np. Sedlacek), psychologia. Dobre powieści (jedna z ostatnich to Eco "Cmentarz w Pradze, świetna, ale na to mam ciągle za mało czasu, bo jednak wybieram literaturę faktu. Chciaż ostatnio przeczytałam Musierowicz "McDusię". Ostatnio zapisałam się do biblioteki, bo ilość książek w domu mnie przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
nimwstaniedzien Re: Książki. 29.11.14, 21:56 a czytałyście Intymnie rozmowy nie tylko o miłości? Super napisana książka szczególnie się spodoba tym, którzy chcą się dowiedzieć więcej na temat seksu i intymności. Odpowiedz Link Zgłoś