Dodaj do ulubionych

zapytam ematke,bo ta

26.10.14, 19:20
chyba i to bedzie wiedziałasmile

Mam ochotę pomalować meble w przedpokoju na białe.
Są to komody z Ikei malm bodajże.(brązowe)
No więc jak to ugryźć drogie ematki?

Może byc tez efekt postarzania meblasmile
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 19:35
      Najlepiej przejechać szlifierką, potem trochę drobnym papierem, kupić białą farbę do drewna i lakier , pomalować, po wyschnięciu przetrzeć papierem, polakierować
      spróbuj najpierw na małym kawałku
      • lafiorka2 Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 19:39
        no własnie tak szukam w necie i raz,że szlifowac,a raz że nie trzeba.
        Może to od fary zależy?

i nie wiem czy malowac pędzlem czy wałkiem?
        • guderianka Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 19:42
          jeśli chcesz bez papieru-to szlifuj "niedokładnie". Pic polega na tym, żeby powstała nierówna powierzchnia, bo wtedy farba pokryje ją w różny sposób, raz grubszą warstwą raz cieńszą. Potem możesz przetrzeć papierem jeśli uznasz, że za slabo rzuca się w oczy efekt "starego mebla"

Nie wiem co bardziej lubisz, ja robiłabym chyba pędzelkiem
        • velluto Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 20:50
          lafiorka2 napisała:

> no własnie tak szukam w necie i raz,że szlifowac,a raz że nie trzeba.
          > Może to od fary zależy?

Od farby moim zdaniem, bo pomalowałam kiedyś szafę z okleiny w pokoju dziecka - biała była, ale pożółkła i przy nowych meblach wyglądało to tragicznie, a kasy na nową nie miałam. Po malowaniu wyglądała jak nowa (przynajmniej z wierzchu). Nazwy farby nie pamiętam, było to prawie 20 lat temu
          >
          > i nie wiem czy malowac pędzlem czy wałkiem?
          Wałkiem! po pędzlu zostaną ci widoczne smugi. Chyba że tak ma byćtongue_out
          • minor.revisions Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 21:48
            pożółkła, bo nei dałaś podkładu i barwnik wylazł.
            • aankaa Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 21:56
              minor, czytaj ze zrozumieniem : szafa (niegdyś biała) pożółkła więc została pomalowana
    • aandzia43 Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 19:46
      Bez efektu postarzania, ale też fajnie, z zachowaniem obrazu słojów na drewnie, to polecam lakierobejcę.
    • grave_digger Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 20:42
      Jeśli struktura mebla nie jest gładka to szlifowanie niepotrzebne. Ewentualne zmatowienie gąbką ścierną. A potem malujesz farbą do drewna. Jeśli chcesz niechlujnie to pędzlem (tak pojechałam boazerię w przedpokoju). Wałkiem jest dokładniej (potraktowałam krzesła). A potem zabawa w ścieranie i malowanie szarych plam. Na końcu konserwacja lakierem - są maty, półmaty i błyszczące. Powodzenia.
      • annakate Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 21:16
        Rozmaite efekty postarzania to można uzyskać na meblach drewnianych, a malm jest pokryty laminatem, farba nie będzie się zachowywać jak na drewnie, tylko jak na plastiku. Chyba bym przeszlifowała i próbowała malować, ale na pewno lepszy efekt dałoby oklejenie okleiną meblową - równą barwę, pełne krycie.
        • grave_digger Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 21:22
          ahaaaaa, struktura taka śliska, tak?
          • annakate Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 21:26
            Tak; meble z ikei nie sa z drewna, to płyta wiórowa kryta tworzywem.
        • kosheen4 Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 22:19
          annakate napisała:

> Rozmaite efekty postarzania to można uzyskać na meblach drewnianych, a malm jes
          > t pokryty laminatem, farba nie będzie się zachowywać jak na drewnie, tylko jak
          > na plastiku.

wszystko zależy, jaka farba
          poniżej piszę o farbach kredowych, które zachowują się na wszystkim satysfakcjonująco
    • kosheen4 Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 22:17
      efekt postarzania uzyskasz łatwiej z pomocą farb Annie Sloan - poszukaj w guglach, fajne są. trochę kosztują, ale efekt jest. używa się ich razem z woskiem, szlifowanie niekonieczne.
    • mary_lu Re: zapytam ematke,bo ta 26.10.14, 22:34
      Jeżeli to zwykła oleina "papierowa" to nie szlifuj! Wstanie "włos" z tego papieru i będziesz mogła malować i 5 razy, a dalej będą wyłazić paprochy. Szlifujemy tylko meble drewniane/z okleiną drewnianą, a i to przy dzisiejszych farbach niekoniecznie.

Idź do sklepu z farbami i kup cały zestaw, jaki Ci polecą. Pewnie będzie to podkład i farba właściwa, a zamiast szlifowania i odtłuszczania każą jedynie przemyć mebel mokrą ścierką z płynem do naczyń. Malowałam tak meble fluggerem, beckersem, tikkurillą, kiedyś czymśtam marketowym, za każdym razem wyszło bardzo dobrze.
      • lafiorka2 Re: zapytam ematke,bo ta 27.10.14, 07:46
        no włąśnie tak sie przymierzam do tikkurilli bo czuję, że to dobre będzie.
        Ale tego "malma" to szlifowac czy nie?

Nie mam jak spróbowac,bo komoda stoi "odkryta".
        Ale jak się uda to i reszte trzepnę na biało tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka