Dodaj do ulubionych

Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okres?

29.10.14, 14:33
Wiem ze temat nie ja to forum ale moze ktos cos wie.
Mam kolezanke w pracy lat 25, ma bardzo nieregularne miesiączki, i twierdzi ze to wina stresu/leków/bólu zęba.
W sierniu była u lekarza badania :tarczyca hormony niby ok.
Niby cos babka powiedziała ze ma jakieś puste pecherzyki ,Nie słuchała dokładnie.
Dziewczyna ma jakieś 15 kg nadwagi.
Okres ma raz na 1-2-3-4 miesiące nie ma reguły .

I teraz ja uważam ze to nie jest normalnie i namawiam ja zeby poszła tu do lekarza.
Ona twierdzi ze tak ma i tyle. Nie interesowałoby mnie to gdyby nie to ,ze od 4 tygodni jest przed okresem i "bez kija nie podchodź" nie do mnie ale do innych.

Bardziej mi chodzi o to czy naprawde tabletka przeciebólowe moze zatrzymać okres. Czy tylko mi sie wydaje dziwaczne.
Czy to cos innego.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 14:45
      Też mi się to wydaje dziwaczne.
    • szalona-matematyczka 4-mamuska? 29.10.14, 14:48
      Tak naprawde to wszyscy wiemy, ze ta kolezanka nie istnieje, bo to TY masz ten problem, tylko nie chcesz sie do tego przyznac. Tak juz jest na tym forum. Odpowiadam ci ze:
      1. Jestes w ciazy: czyli zarezerwuj sobie nick "4-mamuska" wzglednie "super-plodna-mamuska"
      2. Tarczyca, tarczyca. Wiele ematek ci to napiisze: To nic, ze hormony wyszly w porzadku a lekarz to potwierdzil. To na pewno tarczyca, wiec zrob badanie hormonow i idz do lekarza (innego)
    • redheadfreaq Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 14:59
      Brzmi jak PCOS. O wpływie tabletek przeciwbólowych nie słyszałam, a już na pewno nie, żeby zatrzymywały okres na kilka miesięcy - wtedy wszystkie laski żarłyby je na potęgę. Schorzenie nie jest zasadniczo niebezpieczne dla życia, nie chce się leczyć - jej sprawa i jej ewentualne problemy z płodnością. Na humory... cóż, karmcie ją snickersami, kiedy zaczyna gwiazdorzyć tongue_out
    • heca7 Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 15:32
      O takich co na długo nie słyszałam. Ale jak kiedyś, kiedyś brałam Voltaren w tabletkach w czasie okresu to krwawienie praktycznie zanikało. Doszłam do wniosku, że to normalne nie jest i odstawiłam.
      • 3-mamuska Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 15:54
        Na humory... cóż, karmcie ją snickersami, kiedy zaczyna gwiazdorzyć

Dobre dobre zastosuje...

E ona niby twierdzi ze tydzien stresu, i okres tydzien pozniej.
        Ból zęba i znowu okres pozniej.
        I tak dostaje go od przypadku do przypadku. No i wydanie mi sie to niezbyt normalne, tulę ze dziwny lekarz ze nic nie mowi.
        Powiedziała jej ze moze muec problem z zajściem D cięże.

Takie cos mozna miec jak sie ma kat 16-20 ale przy 25 to chyba powinno byc juz uregulowane.

A tak ... Wyjaśniam ja mam mirene i nie mam okresu juz ze 4.5 roku.
        Dla niej to było dziwne hihi.
    • pederastwa Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 15:50
      Tabletki przeciwbólowe nie zatrzymują okresu. Przyczyną nieregularnych miesiączek może być PCOS. Duża nadwaga i obraz jajników z wieloma drobnymi pęcherzykami układają sie tu w pewną całość.
      Jeśli tak jest, to najlepiej gdyby przymowała antykoncepcję hormonalną do czasu starań się o dziecko. No i schudnięcie często pomaga.
    • kozica111 Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 15:58
      Tabletki na bazie ibuprofenu i kwasu salicylowego upośledzają owulację - w tym sensie wpływają.Nie zaleca sie ich brac osobom starajacym się.Niemniej zakładam że sporadyczne branie takich leków wielkiego wpływu by nie miało.U koleżanki może być to wypadkowa wielu czynników PCOS + tabletki + nadwaga.
      • kozica111 Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 15:59
        Tu więcej

www.jestemplodna.pl/leki-przeciwbolowe-moga-obnizac-plodnosc-2/
    • barbibarbi Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 17:02
      Rutinoscorbin może opóźnić okres, uszczelnia naczynia, okres się przesuwa.
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 20:00
        ??????????????
        a co ma uszczelnianie naczyn do okresu????????
    • ichi51e Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 17:31
      Stres moze zatrzymac okres. Mowie z doswiadczenia. Przeciwbolowe raczej nie - kiedys czytalam o krwotoku od aspiryny ale czy to prawda nie wiem.
      Cale zycie mialam okres nieregularnie - patrzac wstecz mozna bylo powiedziec co wypadlo - a to sesja a to wyjazd a to nerwy z praca... Tyle ze w przod sie przewidziec nie dalo...
      • ichi51e Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 17:33
        W coaze zaszlam od pierwszego strzalu...
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 19:58
        > czytalam o krwotoku od aspiryny ale czy to prawda nie wiem

teoretycznie tak.
    • lauren6 Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 17:35
      Te puste pęcherzyki, duża nadwaga i nieregularne miesiączki to PCOS. Od stresu miesiączka może się przesunąć, ale nie o 3 miesiące. Pani powinna się wybrać do dobrego ginekologa i przejść na terapię hormonalną, jeśli chce pozbyć się efektów ubocznych rozszalałych hormonów i mieć kiedyś własne dzieci.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy tabletki przeciwbólowe moga zatrzymać okr 29.10.14, 19:56
      nie mogą. niech koleżanka idzie do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka