Dodaj do ulubionych

mop i odkurzacz, pomocy

03.11.14, 16:49
Po przeprowadzce do nowego domu 3/4 powierzchni to panele i drewniane schody. W skrócie NIE WYRABIAM żeby utrzymać to w czystości. Stąd poszukuje odkurzacza z taką dobrą, miękką wchołątą szczotką do paneli właśnie i mopa, żeby móc to myć. Podobnopanele i drewno wody nie lubią, ale przecież trzeba jakoś pozbywać się tego kurzu. Macie jakieś podpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 19:24
      dyson dc25: www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/2571843.htm
      i mop elektryczny, parowy: www.ceneo.pl/14712300

Polecam szczerze.
      • wispar1 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 19:52
        a ty przeczytałaś w ogóle temat? polecać mop parowy do paneli to już trzeba być...
        • rosapulchra-0 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 21:48
          Używam mopa parowego do paneli - masz jakiś problem? Kim trzeba być, żeby od razu obrażać?
      • miomamamia Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 19:59
        odkurzacz wygląda świetnie ale poza moimi możliwościami finansowymisad
        • tak_to_nowy_nick Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 20:19
          Nie polecam, strasznie plącze się pod nogami i ciągle spada się ze schodów.
          • rosapulchra-0 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 21:47
            Bzdura.
    • stara-a-naiwna Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 19:43
      ja mam 2 koty i psa
      syf widać szybko (po sprzątaniu)

odkurzam i potem na mokro (płaskim mopem z wiledy)
      jak nie mam extra czasu tylko odkurzam
      musi wystarczyć

a ze drewno nie lubi wody
      owszem surowe drewno nie lubi - a ty cokolwiek masz jest zaimpregnowane, polakierowane itd. a dwa przecież tej wody nie będziesz lać wiadrami ani ona nie będzie stać i udawać kałuży godzinami

ps. ja nie mam ale podobno są superowe takie "małe" pionowe odkurzacze

• miomamamia Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 19:58
        Ale że do paneli nie może być mop parowy, bo szczerze właśnie o czymś takim myślałam?
        • rosapulchra-0 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 21:49
          Może być, używam od dwóch lat, nic z panelami się nie dzieje. Szybciej się pościerają od zwykłego użytkowania, chodzenia po nich itp.
      • b-b1 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 20:00
        Mam zelmera solaris-z miękką szczotką problemu nie ma-jest w zestawie , a mniejszą można bezproblemowo dokupić, panele/parkiet raz na jakiś czas traktuję mopem parowym, bo pokrywam sidoluxem do konserwacji/nabłyszczania, na bieżąco myję viledą płaską, albo okrągłą(obrotową)-mniejszy wysiłek.
    • run_away83 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 20:16
      Jak masz schody do odkurzania to polecam odkurzacz akumulatorowy (nie trzeba się szarpać z plączącym się pod nogami kablem). Ja mam parter i dwa piętra, a schody są u mnie pokryte wykładziną. Mamy odkurzacz dyson www.purewell.co.uk/dyson-dc44-animal-hand-held-digital-slim-multi-floor-cleaner-p-1915.html?gclid=CMCgvfOQ38ECFasEwwodXxcAfQ . Bez problemu odkurza zarówno panele, jak wykładziny, dywany z długim włosem i tapicerki.

U teściów wielokrotnie odkurzałam schody odkurzaczem typu klocek na kółkach z rurą i kablem - koszmar!

Odkurzacz był pierwszym sprzętem jaki nabyłam po przeprowadzce z mieszkania do domu.

Co do mopa, to mam jakiegoś taniego, supermarketowego z frędzelkami z mikrofibry i jest ok. Myję podłogę Ajaxem do paneli.
    • eliszka25 Re: mop i odkurzacz, pomocy 03.11.14, 21:44
      odkurzacz mamy dyson, ale kupiony jakies 8 lat temu i juz nigdzie w necie nie znalazlam. w kazdym razie ogolnie dysony polecam. kiedy przeprowadzilam sie do 120-metrowego mieszkania, gdzie mam na podlogach tylko plytki i panele, tez nie nadazalam ze sprzataniem kurzu. rada - koniecznie plaski mop! zabierasz na raz 50 cm podlogi, wiec myje sie duzo, duzo szybciej. ja mam jakis zwykly, tani marketowy mop, ale jestem zadowolona. odkad oryginalna nakladke myjaca zamienilam na taka z mikrofibry, jestem mega zadowolona, bo tym sie naprawde super myje. chodzi mi o cos takiego: www.img.chh.pl/large_size/3c46b3a7f8c55077160eaf7631f3db71.jpg

podlogi myje normalnie, woda z plynem do paneli lub do drewna. wazne, zeby nie myc ta sama woda najpierw plytek, a potem paneli, bo kamien zmienia odczyn wody na kwasny i wtedy niszczysz sobie panele. moja tesciowa wynalazla skads sposob taki, ze panele myje woda z octem. twierdzi, ze pieknie sie wszystko domywa, ale panele sa w strasznym stanie, wystarczy, ze komus kapnie woda na podloge i od razu w tym miejscu pojawia sie wybrzuszenie. nie wiem, czy to faktycznie od mycia octem, czy po prostu taka byle jaka jakosc. w kazdym razie kiedy wybieralismy panele niedawno, to sprzedawca przestrzegal nas, zeby nie traktowac paneli kwasna woda.
    • marina2 Re: mop i odkurzacz, pomocy 04.11.14, 15:03
      Jeżeli przeprowadziłaś się do dopiero co wykończonego domu to możliwe jest ,że jeszcze pył po budowlany wciąż jakoś tam się unosi w powietrzu ,opada powoli .W dodatku zapewne od niedawna włączyłaś ogrzewanie- to też może wzniecać kurz.nie ryzykowałabym traktowania parowym mopem drewna czy paneli.na krótka metę nie zaszkodzi,ale po kilku latach moze okazać się,ze podłoga jest do wymiany.u nas w domu sprawdza się odkurzacz z filtrem wodnym/jeden z thomasów/.jest lżejszy od dysona ,dla mnie bardziej poręczny.no i mopy viledy.czasem myje kafle thomasem.dobrze zbiera wodę.
    • mama766 Re: mop i odkurzacz, pomocy 04.11.14, 15:14
      ja mam taki od ok 2 miesięcy www.google.pl/search?q=odkurzacz+electrolux+zb11er&client=firefox-a&hs=Dgg&rls=org.mozilla:pl:official&channel=nts&biw=1288&bih=716&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gd5YVMSbKomw7AbY8IH4Ag&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ
      plus do większych porządków wodny. Taki zestaw sprawdza się u mnie super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka