Dodaj do ulubionych

Niepodawanie ręki - buractwo?

07.11.14, 23:12
Co sądzicie? Nie cierpię tego, wchodzi taki do pokoju podaje wszystkim facetom rękę, a że nie wie co z kobietami zrobić, to udaje że ich nie widzi.
Ale dziś oniemiałam... byliśmy w sali konferencyjnej, czekaliśmy na Bardzo Ważnego Dyrektora, siedzieliśmy przy okrągłym stole, jak rycerze Króla Artura, pan BWD wszedł, wszyscy wstali to i ja, pan BWD podszedł do każdego faceta i podał rękę, natomiast kobiety ominął, dzielnie lawirując pomiędzy nimi jak alpejczyk pomiędzy słupkami zjazdowymi.
A wy wolicie, jak faceci podają wam rękę (skoro w firmie panuje taki zwyczaj) czy wolicie zwykłe "cześć"?
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:15
      to kobieta podaje reke mezczyznie.
      • iziula1 Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:18
        Jeśli jest niższa stanowiskiem to rękę pierwszy wyciąga mężczyzna.
      • stacie_o Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:19
        wiem. ale przełożony-przełożonemu. poza tym jak wchodzi taki Antek do pokoju i podaje wszystkim a mnie mija tak, że nawet nie mam szans wystawić tej ręki to trochę nie halo.
        • stacie_o Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:20
          tfu, przełożony - podwładnemu.
      • mamaemmy Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:20
        gdzie?kobieta podaje rękę męzczyznie >>??Chyba do pocałowania,czego juz sie nie praktykuje.
        Zauwazylam to samo co Ty u nas w firmie..
        Oraz przy kolegach mojego męża,ten co mnie ominie-uważam go za BURAKa jak Ty,ale jednak większosc rękę podaje mnie..są tez ci co w nią całują ,tak po 70 roku zycia-urocze winksmile
        • agnieszka77_11 Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:26
          mamaemmy napisała:

> gdzie?kobieta podaje rękę męzczyznie >>??Chyba do pocałowania,czego juz
          > sie nie praktykuje.

Nie do całowania. Do normalnego uścisku kobieta pierwsza wyciąga rękę.

savoir-vivre.wieszjak.polki.pl/co-dzien/85979,Uscisk-dloni.html
      • agnieszka77_11 Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:23
        niutaki napisała:

> to kobieta podaje reke mezczyznie.

Zgodnie z zasadami Savoir Vivre kobieta podaje rękę mężczyźnie, a nie na odwrót. Jednak jeżeli kobieta jest podwładną, a mężczyzna przełożonym to rękę podaje mężczyzna.
        • mamaemmy Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:25
          agnieszka77_11 napisała:

>
          > Zgodnie z zasadami Savoir Vivre kobieta podaje rękę mężczyźnie, a nie na odwrót
          > . Jednak jeżeli kobieta jest podwładną, a mężczyzna przełożonym to rękę podaje
          > mężczyzna.

czyli-wg tego to męzczyzna szef powinien mówic dzien dobry
          • agnieszka77_11 Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:32
            mamaemmy napisała:

> czyli-wg tego to męzczyzna szef powinien mówic dzien dobry

"Dzień dobry" mówi osoba, która wchodzi do osób będących w pomieszczeniu bez względu na rodzaj zajmowanego stanowiska.
    • piepe Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:17
      Częściej sie spotykam z tym, ze jakis facet, jeden z wielu w firmie, którego słabo rozpoznaje, przy powitaniu nagle podaje mi rekę, mimo ze własnie robię w kuchni kawę czy coś.
      Są jak słonie w składzie porcelany.
    • novanicka Na pociechę 07.11.14, 23:27
      Może i buractwo, ale pomyśl tylko co on w tych łapach trzymał dopiero co big_grin
      Ja bym tam poczuła wielką ulgę tongue_out

choroby-objawy-leczenie.pl/faceci-myja-rak/
      • agnieszka77_11 Re: Na pociechę 07.11.14, 23:28
        novanicka napisała:

> Może i buractwo, ale pomyśl tylko co on w tych łapach trzymał dopiero co big_grin

No właśnie, niektórzy faceci rąk nie myją po wyjściu z toalety. Lepiej się o to podanie dłoni nie upominać big_grin
        • aqua48 Re: Na pociechę 07.11.14, 23:31
          Kobieta podaje rękę mężczyźnie pierwsza, ale ten jeśli nie widzi takiego gestu z jej strony nie powinien omijać jak zapowietrzonej, tylko ukłonić się i przywitać bez podawania ręki. Niektórzy mężczyźni jeśli są wyżsi stanowiskiem potrafią trzymać swoją prawą dłoń w takiej gotowości, żeby zaznaczyć chęć powitania, ale aby to jednak kobieta wyciągnęła rękę ciut wcześniej.
          • piepe Re: Na pociechę 07.11.14, 23:42
            Chyba SV powinno dodać, ze kobieta na wyższym stanowisku/starsza. To wyższy "levelem" wyciąga rękę, nie powinno byc to zalezne od płci. Jednoczesnie, jesli jestem starsza od szefa, to czekam na jego rękę - nie ma to nic wspołnego z dzenderem.
            Jesli przypadkowy współpracownik podaje mi rękę w kuchni traktuję to jako urocze faux pas, jeśli szef nie podaje, mimo ze wszystkim podał, jako buractwo, ale zapominam o tym sekundę pózniej, tak samo jak zapominam o tym, ze nawet gdy robię sobie herbatę wszyscy życzą mi "smacznego". SV to tez umiejętność wybaczania i bycie na luzie. Wiesz, ale mówisz o tym tylko, gdy ktos pyta.
            • agnieszka77_11 Re: Na pociechę 07.11.14, 23:53
              piepe napisał(a):

> To wyższy "levelem" wyciąga rękę

W firmie tak. Prezes wyciąga do mnie rękę, a nie ja do niego. Gdy pracownicy są równi "stopniem" to łapkę wyciąga pani. Na normalnym spotkaniu towarzyskim kobieta wyciąga rękę pierwsza.
              • piepe Re: Na pociechę 08.11.14, 00:15
                Pani wyciaga łapkę tylko dlatego, ze faceci zwykli podawac sobie ręke przy powitaniu. A ona, jako kobieta im niby ułatwia i sie dostosowuje. NIE. Kobiety nigdy łapek do siebie nie wyciągły, częstsze policzki - przy duzej zażyłości. Nie widzę powodu, bym musiała zmieniac swoje obyczaje tylko dlatego, ze jestem np. w firmie, gdzie jest 90% facetów. Niech oni zmieniają. Co ciekawe, najczęściej to robią, ale zwykle przesadzają. Jestem zdania, ze w warunkach biznesowych na pewno nie robią tego umyślnie, olalabym.
    • stacie_o Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 07.11.14, 23:34
      Ale... pan BWD nie dość że nie podał ręki, to nawet nie powiedział dzień dobry, ani cześć Stasia, ani nic. Przy facecie był shake hand i co tam Mietek, jak leci?
      Z tym nie myciem rąk to dobre, zacznę się cieszyć że nie podają tongue_out
      • aqua48 Re: Niepodawanie ręki - buractwo? 08.11.14, 00:04
        stacie_o napisała:

> Ale... pan BWD nie dość że nie podał ręki, to nawet nie powiedział dzień dobry,
        > ani cześć Stasia, ani nic.

To buractwo..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka