ichi51e 21.11.14, 18:10 regularnie? W sensie robic codziennie obiad? Prosze o rade bo jestem w desperacji. Otwieram lodowke zeby cos ugotowac i konczy sie ze zjadam jablko ser kawalek szynki i ochota mi przechodzi. Na 2 osoby powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
run_away83 Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 18:26 W moim przypadku do regularnego gotowania konieczne jest zaplanowanie jadłospisu i zrobienie zakupów z wyprzedzeniem. Jakbym miała improwizować, albo jeszcze lecieć do sklepu po coś na obiad, to żywiłabym się oliwkami, kazano sami i cheddarem Aktualnie robię tak, że w czwartek/piątek planuję posiłki na cały tydzień (t.j. na pięć dni, bo w weekendy zwykle jemy poza domem) i zamawiam zakupy - jedne z dostawą na poniedziałek rano, a drugie na środę/czwartek rano (żeby przez cały tydzień mieć w lodówce świeże mięso/rybę). W tym tygodniu jedliśmy: risotto ze szpinakiem (poniedziałek), kurczaka tandoori z warzywami podanego we wrapach (wtorek), tagiatelle molto bene (w środę), grillowanego łososia z ziemniakami puree i suszonymi zielonym groszkiem (czwartek) i kokosowe curry z krewetkami (właśnie się gotuje). Jadłospis na przyszły tydzień też już mam zaplanowany, zakupy zamówione. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 18:30 Wrrr... groszek był oczywiście duszony a nie suszony. Mój słownik oszalał po ostatniej aktualizacji i nie mogę z nim dojść do ładu Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 19:27 Jak robisz groszek? Klasycznie na maśle czy robisz jakieś kombinejszyn? Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 21:04 Zazwyczaj klasycznie, czasem jak mam fantazje i chce mi się wyciągnąć blender, to robię mashed peas. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 18:28 Planujesz i robisz stosowne zakupy. Najlepiej tez gotować na dwa dni. Dzisiaj zrobiłam zupe jarzynową, zostanie tez na jutro, dodatkowo mam zamrożone gołąbki z kiedyś tam, bo tez zrobiłam więcej. W niedzielę rosół i polędwiczki. Polędwiczki pewnie zejda wszystkie, ale w poniedziałek na rosole zrobię pomidorówkę i usmażę kilka naleśników. I tak to właśnie działa, wykorzystuję to co zostało, lub robię więcej dnia poprzedniego. We wtorek robię coś od podstaw, ale jeszcze nie mam pomysłu, z pewnością coś mięsnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 18:29 hehe a po co? jesli do tej pory ani wy, ani dziecko nie umarliscie z głodu i niedożywienia to daj sobie spokoj. nie masz do tego smykałki i trudno, niech tak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 19:20 Gotuj łatwe, szybkie, i niepracochłonne obiady. Polecam makaron z jakiś prostym sosem, albo tak zwane "chińczyki". Używaj dobrych jakościowo produktów, to szybciej odkryjesz, że warto. Nie daj się skusić na półprodukty, jakbym miała ugotować makaron i zjeść go z sosem ze słoika to tez bym wolala zjeść jabłko. Zapisz się do jednej z licznych fejsbukowych grup gotujących, to zawsze świetna inspiracja. Tylko musisz dobrze wcelowac, jak się naoglądasz wystylizowanych zdjęć blogerów to ci się odniechce wszystkiego. Kupuj do żarcia wino, niekoniecznie trzeba wytrąbić całą butelkę, ale jeden kieliszek dodaje posiłkowi przyjemności. Gotuj wymiennie z drugą osobą, a najlepiej wprowadźcie zasadę, ze jedno brudzi a drugie zmywa to dodaje naprawdę dużo motywacji stronie gotującej. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 19:44 Najpierw ocena, co kto lubi i co je. Potem zakupy, planowanie. U mnie mniej wiecej raz jest mieso białe typu drób ( w postaci kotletów ), raz ryba ( pieczona, duszona , smażona ), raz mieso czerwone ( w postaci gulaszy albo sosu bolognese), raz jaki fast food typu frytki dla dzieci ,raz naleśniki + coś tam jeszcze, czasem jak obiadu jest duzo to zostaje na drugi dzien, czasem w wekendy robimy cos bardziej pracochłonnego typu jakies zapiekane miesa, pizze, tortille itp. W domu w zapasie mam zawsze kasze ,ryze, makarony, mrozonki typu szpinak, trio warzywne, mieso kupuje na bieżąco i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 20:15 1. podzielić się gotowaniem - ja np. gotuje obecnie pn-sr, bo mam wtedy mniej pracy lub w ogóle jestem w domu, końcówka tygodnia jest męża, w weekend szalejemy kulinarnie, jemy w knajpie lub u kogos. 2. zastanowić się co lubicie jesc i zawsze mieć w domu zapas podstawowych skladnikow - kasz, makaronow, puszek z pomidorami czy z mlekiem kokosowym, miesa, ryb, warzyw. 3. przemyslec obiad dzień wcześniej i rozmrozić/zamarynować mieso. Zamarynowane dobrze nie wymaga już specjalnych zabiegow 4. przyswoić sobie kilka prostych i mało czasochłonnych dan. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 20:29 Rozumiem, że nie gotowanie jako takie sprawia ci trudność tylko ta regularność. Hm, nic tak nie motywuje jak regularny głodny konsument spragniony ciepłego/zdrowego/domowego obiadu. Wyjadacz lodówkowy i przeszukiwacz szafkowy mnie by też nie motywował. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 20:35 Ja gotuję non - stop bo mam żartego syna plus lubię Syn gotuje lepiej ode mnei , jak ma czas to go wykorzystuję Córka odwiedza nas dwa razy do roku i wtedy przekazuję jej pałeczkę. Mam sporo przpisów na necie i na papierze, gotuję genetralnie co drugi dzień trzy dania w ilosciach przemysłowych. Planuję na 2- 3 dni z wyprzedzeniem i zawsze mam w domu jakiś zapas typu mrożonki , tofu , spaghetti , curry , ghee i tonę przypraw. Najważniejsze to mieć plan prznajmniej na dziś i jutro Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 20:45 Przedwczoraj zrobiłam spontanicznie dynię butelkowa z kaszą jęczmienną. Kaszę miałam w domu , dynię nabyłam w sklepie na roguj Wczoraj zrobiłam OGROMNY gar dal z soczewicą , batatami i dynią , ku mojemu zdziwieniu wystarczyło na dwa dni. W zamrażarce mam pyzy i kopytka , w Oslo istnieje znakomity sklep z polskimi produktami. Z reguły mam w domu spaghetti i jak syn i ja jesteśmy zaganiani z powodu uni i pracy to kupujemy gotowe pesto lub robimy szybki sos . W domu zawsze jest jakaś cebula , czosnek , pelati , poza tym mamy fajne sklepy blisko. Ja pracuję często na telefon , nie znam dnai ani godzinyPP , syn jest niepozbieranym Aspie , jesteśmy wege i lubimy zjeść zdrowo i domowo ale jakoś funkcjonujemy .... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 21:38 napiszę jak ja to robię - wchodzę ok. 16.30 do sklepu, ogarniam wzrokiem półki/szuflady/itp i <brzdęk-pomysłowy Dobromir> mam pomysł na obiad. Musi być do zrobienia w ciągu godziny. Rodzina mięsożerna więc "makaron z szybkim sosem" odpada w przedbiegach. Wyjątkiem są potrawy, które są tym lepsze im dłużej się duszą (gulasz) robię na max 2 dni albo wymagają marynowania. Ale to zadanie na weekend Funkcjonuję tak od dobrych 25 lat i działa Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Jak nauczyc sie gotowac 21.11.14, 22:48 ja też planuje i robie odpowiednie zakupy raz w tygodniu, w sobote. Kupuje wszystko, poza pieczywem. Natomiast dodatkowa sprawa to w niedzielę (w sobote już mi się nie chce) przeygotowuję wszystko, co sie da, na tygodniowe obiady. Czyli, mięso odpowiednio dzielę, schab na kotlety, drób na porcje, mielę mięso na mielone (jesli nie kupilam gotowego) itd. Wrzucam w marynatę to, co ma sie marynować, reszte do zamrażalnika. Potem, w tygodniu, korzystam z tej pracy. Kotlety juz tylko panieruję, mięso z marynaty od razu gotowe do pieczenia, mielone doprawiam. Wystarczy zrobic surówke i ugotować ziemniaki, ryż. tez robie obiad na 2 dni ale ja generalnie nie lubie gotować więc staram sie jak najbardziej usprawnic i ułatwic sobie prace tam Prwdopodobnie gdybym była sama to gotowałabym raz w tygodniu, góra. Odpowiedz Link Zgłoś