Dodaj do ulubionych

Wigilia kolejność potraw u Was

12.12.14, 14:50
Jaka jest kolejność potraw w zależności od regionu? U mnie zaczynało się od barszczu, śledzie były cały czas na stole. Myślę, że bardziej by mi pasowało, żeby zacząć od śledzia, potem barszcz, a potem chyba hurtowo reszta i każdy bierze co chce. Jak jest u Was? I czy trzymacie się tradycji czy robicie jakieś zmiany w menu wigilijnym i kolejności podawania dań?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 14:56
      śledzie, ryby w galarecie, barszcz/grzybowa, jakieś ciepłe danie (typu kapusta a nie "porcja obiadowa"), na koniec słodkości + kisiel z żurawin
    • nanuk24 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 14:56
      U mnie nie ma kolejnosci. Stawia sie wszystko na stol i kazdy wybiera sobie co chce i ile chce.
    • sfornarina Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 14:57
      Zaczynamy od kaczki, popijamy piwem. Czasem jednak zmieniamy kolejnosc i najpierw pijemy piwo (juz podczas pieczenia kaczki), a dopiero potem jemy kaczke (z kolejnym piwem).
      smile
      • mid.week Re: Wigilia kolejność potraw u Was 13.12.14, 00:42
        Jakby jeszcze zastąpić kaczkę indykiem byłoby to scenariusz na moje ulubione święto big_grin
    • triismegistos Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:05
      Najpierw barszcz, potem cała reszta, potem ciasta.
    • mdro Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:11
      Przystawki (śledź, ryba w galarecie, sałatka i co tam w danym roku jest)
      Zupa (barszcz z uszkami)
      Danie główne (ryba smażona, surówki, ziemniaki, ew. także pierogi z kapustą i grzybami)
      Kompot (nie z suszu wink)
      Ciasta, kawa, herbata (na ogół po przerwie na kolędy i prezenty)
      • andaba Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:18
        śledzie
        zupy
        ziemniaki z rybą i kapustą
        ciasta
    • drinkit Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:20
      Barszcz z uszkami, a potem cała reszta, tzn jednocześnie na stole jest ryba na ciepło, ziemniaki, kapusta, pierogi/łazanki, potem ryby na zimno (w galarecie, po grecku, sledzie) z chałką, na końcu kutia i tort. Od początku do końca sa napoje (kompot i alkohole), do tortu kawa.
    • aqua48 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:30
      U mnie zaczyna się od klusek z makiem, potem jest barszcz z uszkami, karp po żydowsku, karp smażony i w galarecie, kulebiak z sosem grzybowym i pierogi z kapustą. Do ryby chałka i białe wino chrzan i sałatka warzywna, a czasem surówka z czerwonej kapusty. Na deser bywa jeszcze kutia. Kompotu z suszu nikt nie lubi prócz mnie, więc przestałam go robić.
    • tol8 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:41
      Wszystko jest na stole. Zaczynamy od grzybowej.Barszcz jest jako deser na końcu, razem z ciastami.
    • jolunia01 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:48
      W moim rodzinnym domu:
      opłatek - tradycyjnie z miodem
      śledzie
      szczupak w śmietanie
      ryba w galarecie
      barszcz czerwony czysty albo zupa grzybowa czysta - z uszkami, wymiennie co któryś rok zupa migdałowa
      ryba smażona
      pierogi z kapustą
      kapusta z fasolką perłową
      gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
      kompot z suszu
      kutia
      ciasta i ciasteczka (w tym obowiązkowo pierniczki z migdałami)
      kawa/herbata
      • wielkafuria Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:25
        a to jest menu na dwudniowe wesele?
        w zyciu nie byłabym w stani8e zjesc wiecej niz zupe i II danie na raz. Wiadomo ze kolacja wigilijna nie trwa pol godziny, ale na litosc boską ile tego zostaje...

ja planuję zupę, II wybajerowane jednak danie (bede robiła eksperyment) plus na koniec ciacho.

jak ktos bedzie głodny w co watpię to zjemy kolację o normalnej kolacyjnej porze wink
        • jolunia01 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 13.12.14, 08:26
          wielkafuria napisała:

> a to jest menu na dwudniowe wesele? ...

W moich rodzinnych stronach wesele, nawet jednodniowe, planowane jest z większą ilością dań.
          Różnica między wieczerzą wigilijną w moim rodzinnym domu, a tym, co ty masz zamiar urządzić polega na tym, że u ciebie to będzie obiad z bajeranckim, eksperymentalnym drugim daniem, a ja piszę o rodzinnym spotkaniu trwającym od mniej więcej 16-17 do niemal północy (potem pasterka), na którym nikt się nie obżera, tylko kosztuje podanych potraw. Nie ma obowiązku zjadania wielkich porcji śledzi, całego szczupaka, całego karpia, michy barszczu z 20 uszkami, 15 pierogów, michy kapusty... itd. Normalny człowiek zjada KAWAŁECZEK śledzia, kawałeczek innej ryby, kilka łyżek barszczu czy innej zupy, 3-4 uszka, 1-2 pierogi, łyżkę (nie wazową) kapusty, dwa pierniczki.... na kilka godzin to nie jest wiele. W międzyczasie się rozmawia, śpiewa kolędy, rozdaje i rozpakowuje prezenty....
        • dzikalogika Re: Wigilia kolejność potraw u Was 13.12.14, 08:33
          Taka jest tradycja. Czemu się jej czepiasz?
    • kocianna Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 15:52
      Przy 6-osobowej rodzinie i 6-osobowym stole mieszczą się na nim talerze, świeca i to, co akurat jemy, więc nie da się postawić wszystkiego na stole sad Najpierw jest zupa, potem pierogi, a potem przystawki big_grin. Potem przerwa na prezenty, kompot z suszu w kompotierkach i ciasta i herbata.
      W tym roku postanowiłam machnąć ręką na biały obrus i zrobić barszczyk czerwony - będzie czysty z pasztecikiem, więc może dla odmiany postawię przystawki na początek, powinny się zmieścić, bo one muszą być (tradycja!) ale prawie nikt ich nie je albo nakłada sobie symbolicznie - to będą bardzo malutkie miseczki przystawek.
      • oteczka Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 16:18
        wszystko stoi na stole oprócz barszczu i karpia ,podajemy barszcz z uszkami ,potem ciepłego karpia i potem każdy je co chce w jakiej chce kolejnosci
    • mynia_pynia Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 16:48
      Wigilia:
      1. modlitwa
      2. opłatek
      3. barszcz z uszkami lub fasolą
      4. pierogi z kapusta i grzybami
      5. kapusta z grochem
      6. kto co chce czyli: pieczony karp i inne ryby, jakaś sałatka, np z pieczarek, jajek, pietruszki
      7. ciasto
      8 kompot z suszu
      i wsio.
      Ja konsumuje: barszcz, trochę kapusty i karpia, zapijam kompocikiem i padam z przejedzeniawink

• solaris31 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 16:55
      u mnie zawsze pierwszy barszcz, potem pierogi, a potem to już jak leci wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:12
      na początku barszcz, na koncu ciasta, pośrodku jak kto chce.
    • aandzia43 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:13
      Opłatek i życzenia
      Barszcz z uszkami
      Ryby na gorąco (średnio dwa rodzaje) i śledzie (dwa, trzy rodzaje) wjeżdżają na stół i już tam zostają
      Bigos postny z grzybami
      Ciasta
      Cały czas na stole stoi dzbanek z kompotem z suszu i drugi z wodą mineralną oraz chleb
      Kawa, herbata, ziolka, raphaholin na życzenie wink
      • najma78 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:19
        aandzia43 napisała:

> Ryby na gorąco (średnio dwa rodzaje) i śledzie (dwa, trzy rodzaje)

Wiele osob wymienia sledzie, ryby smazone, w galarecie itp a ja mam pytanie czy sledzie to nie ryby?
        • solaris31 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:21
          może dlatego, że śledzia raczej sie nie smaży ani nie robi w galarecie? wink
          • najma78 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:24
            solaris31 napisała:

> może dlatego, że śledzia raczej sie nie smaży ani nie robi w galarecie? wink
            Ale to ryby sa, nie ma znaczenia jak przyrzadzone.
            • solaris31 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:26
              to prawda, może ktoś w ten sposób podkreśla sposób przyrządzenia albo uzywa skrótu myślowego wink

u mnie akurat śledzi się w ogóle nie podaje na wigilii, tylko karpie.
          • aandzia43 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 18:18
            Dokładnie smile Śledzie w tradycyjnej polskiej kuchni funkcjonują jako przystawka na zimno*. Pozostałe ryby natomiast się smaży i piecze. Więc jak ktoś w okolicznościach okołowigilijnych rzuci hasło "śledź i ryba", to wiadomo o co chodzi. Mnie natomiast rozwala od.stu lat, też niepoprawny i też dobrze spełniający rolę komunikacyjną, podział na.mięso i ryby tongue_out
            * Smażony śledź jest bardzo smaczny smile
    • mamameg Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:15
      1 modlitwa i łamanie się opłatkiem
      2 zupa rybna z domowym makaronem
      3 smażone ziemniaki i kapusta z grzybami
      4 smażony karp(wszyscy kochamy karpia, więc już nikt nie próbuje wprowadzać czegokolwiek innego np. śledzi, karpia schodzą ilości hurtowe)
      5 makiełki
      6 ciasto(zwykle godzinę po kolacji wigilijnego, w międzyczasie są rozdawane prezenty)
      A, kompot z suszonych owoców jest od początku na stole. Nie ma żadnych odstępstw, zawsze jest tak samo(i bardzo dobrze!). Uwielbiam Wigilię.
      • mama-123 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 22:25
        Ciekawa jestem czy jestes z Wielkopolski. U nas dokladnie ten sam zestaw. Nawet sie zastanawiam czy nie jestesmy rodzina.
    • jagoda2 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:25
      W pierwszej kolejności barszcz z uszkami, następnie smażona ryba do wyboru: karp, łosoś, pstrąg, czasami jakaś inna ryba, którą akurat bez problemu (czyt. bez kolejki) można było dostać, równocześnie w filiżankach jest również zupa grzybowa, czasami łazanki z kapustą - tyle na ciepło. Na stole stoi również wszystko to, co na zimno, czyli w zasadzie tylko różne rodzaje ryb na kilka sposobów (głównie śledzie) i wędzony pstrąg oraz ew. jakaś sałatka, chleb, masło. Do picia obowiązkowo kompot z suszu. Następnie jest przerwa min. godzinna, w tym czasie prezenty i zmiana dekoracji na stole, po czym wchodzi ciasto - obowiązkowo makowiec (zawijany i z kruszonką) i (rzadko) piernik, kawa dla dorosłych, a dla dzieci i młodzieży herbata.
    • beata985 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 17:35
      zaczynamy opłatkiem,
      potrawy lądują wszystkie na stole, jemy w kolejności-zupa, ryba ziemniaki pakusta, desery-ciasta, ciasteczka, moczka, wino.....
    • eliszka25 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 18:27
      kolejnosc zawsze taka sama i ja to lubie. zaczynamy od oplatka. potem jest barszcz z uszkami i jest to jedyne danie, ktore kazdy dostaje jako osobista porcje. po barszczu na stol wjezdzaja dania cieple, czyli ryby na cieplo, swiateczny, postny bigos, pierogi z kapusta i grzybami i kazdy bierze ile chce, a jesli nie chce, to nie bierze. potem dania cieple zastepuja zimne, czyli obowiazkowo sledzie w oleju, inne ryby w occie, salatki, kluski z makiem i znow samoobsluga. na koncu sa kruche ciasteczka, piernik i makowiec oraz kawa/herbata. chleb i kompot z suszu sa na stole caly czas.

acha, oczywiscie robimy tez przerwy, nikt nie musi jesc non stop. jedna przerwa jest dluzsza na rozpakowywanie prezentow, spiewanie koled itd. siedzimy przy stole az bedzie czas isc na pasterke, wiec nikt nikogo z jedzeniem nie pogania.
    • solejrolia Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 18:29
      u nas nie ma ścisłej kolejności, jedynie co to zaczynamy od zupy grzybowej. a wszystkie pozostałe potrawy stoją na stole, i po zupie można się częstować czy to pierogami, czy rybą, czy co tam przygotowane jest.
    • tomelanka Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 18:38
      Wszystko ląduje na stole oprócz słodkości. Barszcz pijemy w kubkach, mama kaŻdemu nalewa na początku, resztę kazdy bierze wg uznania. Przerwa na prezenty, potem kawa i ciasto
      • czarna_kita Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 19:00
        Wszystko jest ma stole ale zaczynamy od zupy grzybowej. Potem jak leci kto co sobie wezmie. Po kolacji prezenty, kolędy i ciasto.
        • aandzia43 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:08
          A wlasnie, u nas prezenty w przerwie w mniej więcej połowie kolacji. Dobry moment na rozprowstowanie kości i poluzowanie pasków od spodni wink
    • landora Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:15
      Barszczyk z uszkami najpierw, potem już jednocześnie karp, pierogi, kapusta z grzybami i wszystkie dania na zimno (śledzie, sałatki).
      Potem herbata i prezenty. Potem kolejna herbata (albo raczej liczne herbaty) i słodkie. I na koniec pasterka.
    • joaaa83 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:21
      Grzybowa, pierogi, karp, a potem reszta na zimno.
      • puellae_2007 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:32
        U nas tradycyjnie i zawsze tak samo: modlitwa, opłatek potem zupy - Barszcz z uszkami i żurek z grzybami potem pierogi ruskie i z kapusta potem krokiety i łazanki z kapusta i grzybami na koniec karp smażony plus inna ryba na stole cały czas są dwie sałatki sledziowe potem nadchodzi czas na przerwę są prezenty kawa ciasta pierniczki tradycyjnie makowka i sałatka owocowa to już stoi na stole do końca kompot na stole cały czas u mnie wszyscy oprócz męża uwielbiają smile koledujemy najpierw w gronie rodzinnym a koło 21 schodzą się sąsiedzi i hulaj dusza smile
        • mama_duzych_dzieci Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:47
          Bardzo mi sie podoba Twoja kolacja wigilijna.
          • puellae_2007 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:56
            • puellae_2007 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 21:01
              A mogę spytać dlaczego? smile chyba nie odbiega niczym od innych wigilii? Ja lubię ten wieczór najbardziej w roku mimo iż nie przepadam za gotowaniem itp. Przez te kilka dni cieszy mnie to smile atmosfera jest chyba fajna bo wszyscy lubią do nas przychodzićsmile
    • redheadfreaq Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 20:24
      Najpierw zimne przekąski - ryby, w tym śledź, jakieś sałatki, marynaty, potem barszcz z uszkami, następnie przerwa na trawienie i prezenty wink a potem danie głównie (pierogi z reguły, ale bywały odstępstwa, np. bigos, łazanki), zaś na koniec ciasta i kompot z suszu, o ile nie zapomnieliśmy przynieść go z balkonu (nasza mała, niezamierzona rodzinna tradycja).
      • najma78 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 22:16
        24.12 zaczynamy swietowac ale nie mamy polskiej tradycyjnej wigili, podobnie jak u sfornarina pieczen w piekarniku, popijamy wino/piwo. Do tego pieczywo, swieza bagietka, lekka salatka, plus sery, plus owoce, oliwki itp. Do tego oczywiscie rozpalamy w kominku, jakis film o swietach w tv, choinka, dzieci, kot i pies... bardzo przyjemny wieczor. Nie zapraszamy nikogo na ten dzien ani do nikogo nie chodzimy, lubimy go spedzic we wlasnym gronie. Dzieci zostawiaja wieczorem ciastko, marchewke i kubek mleka dla Santy a prezenty sa rano.
    • joxanna1 Re: Wigilia kolejność potraw u Was 12.12.14, 22:27
      Zawsze mnie to dziwi, ale zaczynamy barszczem, a potem na stole znajduje się wszystko pomieszane - zimne sałatki, śledzie, tarty i gorące pierogi, paszteciki, smażone ryby. Wszystko przemieszane. Ale to jest fajne, każdy je co chce. Lubię to. Potem wszystko dalej stoi na stole, ale do jedzenia wjeżdżają ciasta i kutia. Jakby ktoś miał fantazję, to po tej kutii może pieroga przekąsić, albo nawet śledzia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka