Dodaj do ulubionych

12 potraw?

13.12.14, 10:54
Podajecie na wigilii dokladnie 12 potraw? U mnie nawet w domu rodzinnym nigdy nie dobijalo sie do dwunastu, tylko liczylo jako potrawy - kompot z suszu, chleb, jakies grzybki w occie, no i 3 ciasta - i jakos wyszla suma 12. Ale to takie naciagane bylo. smile A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: 12 potraw? 13.12.14, 10:59
      tak samo big_grin
      • mamaoskarka18 Re: 12 potraw? 13.12.14, 11:02
        j.w wink
        --
        Przed wdaniem się ze mną w kłótnie skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż jedno słowo niewłaściwie sformułowane może zagrażać twojemu życiu lub zdrowiu.
    • beata985 Re: 12 potraw? 13.12.14, 11:04
      jak bede miała 10 to postawię sól i pieprz...tongue_out
    • beataj1 Re: 12 potraw? 13.12.14, 11:12
      Moja osobista matka przygotowuje wigilie i inne święta w wersji "dla pułku wojska"; w zeszłym roku policzyliśmy. Licząc wszystko czyli ogóreczki podane na 3 sposoby i grzybki na dwa itd było 35 rożnych potraw. A i tak matka chodziła i mamrotała co by tu jeszcze bo jakoś tak mało smile
    • anika772 Re: 12 potraw? 13.12.14, 11:13
      U nas się nigdy nie przykładało wagi do tego zwyczaju.
    • melancho_lia Re: 12 potraw? 13.12.14, 11:26
      W tym roku:
      1. Ryba w galarecie
      2. Śledź
      3. Ryba faszerowana
      4. Salatka warzywna
      5. Kompot z suszu
      6. Barszcz
      7. Pierogi
      8. Kapusta z grzybami
      9. Ryba smazona
      10. Ryba po grecku
      11. Makowiec
      12. Piernik

Nie wiem jeszcze czy teściowa nie naprodukuje wiecej.
    • menodo Re: 12 potraw? 13.12.14, 11:33
      Ja też trochę naciągam, ale staram się, aby było 12 smile
    • beverly1985 Re: 12 potraw? 13.12.14, 11:57
      Co roku robię mniej. Ostatnio były: sledzie w pierzynce, jakaś sałatka, barszcz z uszkami, ryba smazona +warzywa "po grecku" jak ktos chciał sobie dołozyć, pierogi dla dziecka. Nie bylo ciast. W tym roku mam cohotę na tradycyjną sałatke jerzynową, więc ją zrobie dodatkowo.
    • pajac_ynka Re: 12 potraw? 13.12.14, 12:08
      U mnie kilka potraw niepostnych, ponieważ partner nie przepada za rybami. Potraw troszkę więcej.
      Kolejność przypadkowa:
      1. Barszcz
      2-3. Do wyboru pierogi z mięsem/ krokiety z kapustą i z grzybami lub odwrotnie, nie zdecydowałam
      4-5. Bigos z mięsem i postny do wyboru
      6-8 śledzie w occie, w oleju i w jakimś sosie śmietanowym, koperkowym,musztardowym (jeszcze nie wiem)
      9. Ryba w occie (mojego taty, pewnie tylko dla mnie)
      10. Śledź z beczki (partner robi ale tylko dla siebie ja nie lubię)
      11-14 Sałatka z tuńczyka, sałatka jarzynowa, śledziowa, może z sera żółtego.
      15-16 Mięso pieczone
      Do tego jako dodatki jakieś grzybki, ogórki, ćwikła, chrzan, mam jakieś sosy majonezowe i co tam lodówka wyda

• pajac_ynka Re: 12 potraw? 13.12.14, 12:11
        Zapomniałam
        17. Ryba po grecku.
      • mynia_pynia Re: 12 potraw? 13.12.14, 21:46
        Yyyyyyy... ale mialo byc o wigili a nie o wypasnej kolacji.
        • aneta-skarpeta Re: 12 potraw? 14.12.14, 08:02
          no dla mnie też wigilia to tak specyficzna kolacja, że nie przepadam za nowościami akurat w ten dzień- w święta tak, w wigilie ma byc postnie i tradycyjnie
    • mruwa9 Re: 12 potraw? 13.12.14, 13:34
      nie.
      W ogole nie liczymy potraw. Jest tyle, ile jest. Raczej mniej, niz wiecj, bo zwykle spedzamy swieta sami i bez sensu jest najpierw sterczec w kuchni przez dwa dni, a potem nieprzytomnie obzerac ponad miare.
    • ruscello Re: 12 potraw? 13.12.14, 14:31
      Naciagamy smile Ale u nas nigdy nie bylo ciast na wigilii.
    • a.va Re: 12 potraw? 13.12.14, 15:16
      Mniej, bo spędzamy święta we trójkę. Przeważnie był karp smażony, śledź w śmietanie z cebulką, sałatka jarzynowa, ryba po grecku albo w galarecie, barszcz czerwony w kubkach do picia, pierogi, postny bigos, czasami jakieś bułeczki z grzybami lub sałatka śledziowa. Lubimy wigilijne potrawy, więc jedliśmy je przez całe święta. W tym roku będzie mniej, bo nam się robić nie chce. Ale jak doliczymy kompot, pieczywo, grzybki, chrzan itd., to 12 się uzbiera smile.
    • jola-kotka Re: 12 potraw? 13.12.14, 17:22
      Było i jest więcej niż 12 ale też wigilie na dużą ilość osób np. 40 było rok temu.
      • little_fish Re: 12 potraw? 13.12.14, 18:40
        1. barszcz
        2. uszka z grzybami
        3. sos grzybowy
        4. ziemniaki
        5. kapusta z grzybami
        6. kapusta z grochem/fasolą
        7. karp
        8. inna ryba na ciepło
        9. ryba na zimno/sałatka śledziowa
        10. makiełki
        11. kompot z suszu
        12. wino big_grin
    • dzikalogika Re: 12 potraw? 13.12.14, 20:24
      U nas zawsze było 12 nie licząc ciast, czasem za to licząc ziemniakiwink W tym roku trochę poczytałam i wychodzi mi, że wcale nie powinno być 12 potraw, tylko 11, 9 albo 7smile
    • eliszka25 Re: 12 potraw? 13.12.14, 21:13
      u nas w sumie zawsze bylo 12 albo i czasem wiecej, ale wieksze ilosci tylko takich potraw, ktore lubili wszyscy. mamy kilka potraw, jak np. kluski z makiem, bez ktorych sobie nie wyobrazamy wigilii, ale nie wszyscy je lubia, wiec pojawiaja sie w ilosciach tylko symbolicznych.

zwykle bylo:

1 - barszcz z uszkami
      2 - kapusta z grzybami, czyli postny bigos na oleju
      3 - pierogi z grzybami
      4 - pierogi z kapusta
      5 - jakas ryba smazona na cieplo
      6 - sledzie w oleju
      7 - rolmopsy sledziowe
      8 - ryby w occie
      9 - salatka jarzynowa
      10 - salatka sledziowa
      11 - kluski z makiem
      12 - kompot z suszu
      13 - kruche ciasteczka (u nas sa od zawsze jako osobna potrawa i nigdy ich zabraknac nie moze)
      14 - piernik i makowiec, jesli ciasta tez liczyc jako osobna potrawe.

czasem pojawiala sie jeszcze np. ryba po grecku czy jakas dodatkowa salatka, roznie. przy czym u nas w domu wigilie zawsze byly duze, nawet do 30 osob. w tym roku bedzie "skromnie", bo tylko na 11 osob. potrawy wigilijne robimy zwykle w malych ilosciach tak, zeby kazdy mogl posmakowac, ale zeby nie trzeba bylo obzerac sie przez nastepny tydzien, zeby to zjesc. tylko pierogi sa mile widziane w kazdych ilosciach, wiec robimy tyle, na ile weny starczy, a potem wedruja do zamrazarki i jak nas chec nachodzi, to odgrzewamy.
    • memphis90 Re: 12 potraw? 13.12.14, 21:40
      Nie dokładnie, ale minimum. Kompot i pierniczki też się liczą, jak brakuje. W tym roku planuję: 1.grzybową 2. barszcz z uszkami 3.kapustę z grzybami 4. pierogi z kapustą 5. pierogi z łososiem 6. pierogi z mięsem 7. roladki ze śliwkami 8. kluseczki kładzione 9.pasztet na zimno 10. ryby smażone/ steki rybne dla dzieci 12. sałatka z fasoli i ryby wędzonej 13. sernik 14. ciasto makowe 15. pierniczki
    • estelka1 Re: 12 potraw? 13.12.14, 22:04
      Próbuję zliczyć smile
      1. barszcz
      2. pierogi z kapustą i grzybami
      3, ryba po grecku
      4. "ryba sojowa" po grecku
      5. sałatka śledziowa
      6. sałatka jarzynowa
      7. śledzie w oleju
      8. śledzie z porami
      9. kompot z suszu
      10. piernik big_grin
      Tyle ja, nie wiem co siostra ze szwagrem planują
    • misiowamama-2 Re: 12 potraw? 13.12.14, 23:01
      Zawsze 12 smile
    • alpenne Re: 12 potraw? 14.12.14, 00:12
      1.barszcz z uszkami 2.ziemniaki 3.surówka z kapusty 4.ryba morszczuk w piwie 5.smażony karp 6.sos rybny 7.pierogi z kapustą i grzybami 8.pierogi ze szpinakiem ,fetą i wędzonym łososiem 9.pierogi z grochem 10.ryba po grecku 11.sałatka warzywna 12.marynowany łosoś 13.sałatka ze śledziem 14.kompot 15 .6 różnych ciast + kawa i herbata
    • misterni Re: 12 potraw? 14.12.14, 00:31
      Zwykle jest:

1. Barszcz z uszkami
      2. Bigos wigilijny
      3. Kapusta z grochem
      4. Karp smażony z surówką z czerwonej kapusty
      5. Karp pieczony z grzybami leśnymi, ćwikła, ziemniaki
      6. Śledź w śmietanie
      7. Śledź w oleju
      8. Kulki rybne w zalewie octowej
      9. Sałatka jarzynowa
      10. Ryba po grecku
      11. Łamańce z makiem
      12. Makowiec
      13. Sernik
      14. Pierniczki
      15. Piernik
      16. Keks
      17. Kompot z suszu

Ale zwykle jest mnóstwo osób, w tym roku będziemy prawdopodobnie w trójkę, więc zrezygnujemy na pewno z kilku pozycji.
    • unna Re: 12 potraw? 14.12.14, 07:01
      A w mojej rodzinie na kolacji wigilijnej, nigdy nie było pierogów, uszek, łazanek. Po raz pierwszy pierogi i uszka, no i kapustę z grochem, zjadłam u teściowej. Zadziwiające jest to, że tychże pierogów i uszek nie było u babci, zarówno od strony taty, jak i mamy, tak się dobrali - wigilijnie. Za to były solone śledzie smażone, faszerowane ikrą z bułką tartą i natką pietruszki, pulpety z dorsza z rodzynkami w galarecie, no i kapusta z suszonymi owocami. Nigdy nie było ciasta, na deser był kompot z suszu, a barszczyk zawsze był w filiżankach. Pozostałe dania były już takie, jak u wszystkich, smażone karpie, ryby w galarecie, ziemniaki faszerowane sałatką z grzybami marynowanymi, ech to były czasy, a teraz? Wigilia dla czterech osób,ale też bez pierogów, mama jak zwykle zrobi paszteciki z kruchego ciasta z grzybami.
      • chrupkowaczekolada Re: 12 potraw? 14.12.14, 08:50
        Niech policzę:
        -śledź w śmietanie
        -śledź po kaszubsku
        -śledź w oleju
        -sałatka jarzynowa
        -sałatka z tuńczyka
        -sałatka z krewetek
        -obowiązkowo jajka w majonezie (mąż uwielbia)
        -kapusta z grochem
        -pierogi z kapustą
        -uszka z grzybami
        -barszcz czerwony
        -zupa krem grzybowa z grzankami
        -kluski z makiem
        -makiełki
        -sernik z czekoladą
        - makowiec
        -piernik
        -tort czekoladowy
        -kompot ze śliwek
        No, trochę tego jest, nie liczę oczywiście ćwikły, chrzanu, sosu tatarskiego, borówek, żurawiny, grzybków w occie.
      • pajac_ynka Re: 12 potraw? 14.12.14, 10:13
        O właśnie ten śledź z beczki, to właśnie smażony. Wigilie spędzamy we dwoje. Niby wypas, ale prawda jest taka,że będę robiła ze trzy potrawy. Reszta wymiennie z tatą, siostrą i szwagrem.
    • bachtin Re: 12 potraw? 14.12.14, 10:33
      Dowiedziałam się o tym przesądzie, kiedy byłam w podstawówce. W domu nigdy nie było o tym mowy. Rzecz jasna sama nie wprowadzam, kto by to wszystko zjadł?
    • fadilla Re: 12 potraw? 14.12.14, 10:46
      Czy wy potraficie nie sprowadzać każdej dyskusji do absurdu, zaczyna się jakas chora licytacja, nie 12, ale aż 17 potraw. Jakby o to chodziło w wigilii. Głupia tradycja dwunastu potraw, symboliczne nawiązanie do liczby apostołów. Tylko co apostołowie maja wspolnego z noworodkiem Jezusem, wtedy jeszcze nie zgromadził ich wokół siebie. Może bardziej ta dwunastopotrawowa tradycja pasowałaby na Wielkanoc. A Wigilia do trójki, bo przybyli trzej królowie. I w ogóle jak można ilość osób porównywać do ilości potrawa? Ten zwyczaj i to odniesienie uważam za jeden z najgłupszych w naszej tradycji. Nie zastanawiałyście się nigdy nad tym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka