Dodaj do ulubionych

piekarnik z pyrolizą

27.12.14, 13:46
Była zmywarka, teraz piekarnik. Dużo czytałam i stwierdziłam, że muszę mieć tę funkcję. Mam dość brudnego piekarnika, nie do doszorowania choćbym nie wiem, czym próbowała. Wczoraj po raz pierwszy włączyłam i... oczom nie wierzę. Idealnie czysty, jak nowy, przed pierwszym użyciem. Są 3 poziomy, czyściłam 2. Rano nie mogłam się napatrzeć. Podsumowując: pyroliza działa, naprawdę warto.
Obserwuj wątek
    • bei Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 14:31
      Ja na wszelki wypadek nie doprowadzam ro zabrudzenia- co mogę piekę pod pokrywami, w rękawach foliowych, blachy, w folii w papierach do pieczenia, w naczyniach.
      Pod naczynia lub na dna komor kladę folię Al.
      Poprzedni piekarnik mial czyszczenie katalityczne i przez 14lat uzytkowania ani razu nie bylo potrzebne. Czasami dla kosmetyki i dezynfekcji wkladalam naczynie z wodą z zanurzona polowką cytryny, nastawialam na 10 min wysoką t a później wycieralam do sucha.- sposob sprawdza się z czyszczeniem kuchenki mikrofalowej.
      Teraz z nowym to samo.
      A czyszczenie pyrolityczne fajna rzecz, nie uzywa się detergentow, podobnie jak przy katalizie. Koszt prądu kilka zlotych, co przy uzywaniu raz na kilka tygodni to niewygorowana cena.
      Zastanawiam się tylko, czy masz daleko piekarnik od lodowki, lodowki nie lubią wysokch temperatur...
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 14:42
        Niby też uważam, ale wystarczy, że wypłynie tłuszcz ze spodu sernika i dół do skrobania. Lodówka w innej części kuchni, z ciekawości sprawdzałam meble, ale nie były ciepłe. Jedynie rączka i góra drzwiczek były gorące, ale nie jakoś tragicznie. Jak na około 500 st. C to naprawdę bardzo przyzwoicie. To jest opcja na mroźne zimy - w kuchni było tak ciepło, że w reszcie mieszkania było mi zimno.
        • mruwa9 Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 14:47
          wlasnie. Czasem z tortownicy wycieknie troche tluszczu, jakis ser z pizzy splynie. Nie trzeba byc flejtuchem, zeby musiec stanac przed wyzwaniem szorowania piekarnika i problemem z doczyszczeniem.
          Mam piekarnik z pyroliza, ale ta funkcja zre duzo pradu, wiec jej uzycie ograniczam do niezbednego minimum, raz, dwa razy w roku. Poniewaz oryginalna zarowka piekarnika sie spalila i bylam zmuszona wymienic ja na nowa, a nie da sie kupic zarowki , ktora wytrzymuje temperatury wyzsze, niz 350 stopni,musze pamietac o wykreceniu zarowki przed wlaczeniem pyrolizy.
          • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 14:58
            Raz na pół roku czy rok mam w planach, w zależności od stopnia czarności wink Z tym, że nie zdzieram w trakcie. Aby doczyścić poprzedni piekarnik kupowałam jakieś śmierdzące chemie, szorowałam, skrobałam, a i tak na niewiele się to zdawało. Piekę głównie ciasta i pizzę, nie kurczaki z różna, nie da się uniknąć spalonego tłuszczu, Mam koleżanki pracujące w FMCG chemia gospodarcza i najczęściej moje koleżanki pytają o coś, co doczyści piekarnik...
    • b.bujak Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 19:35
      muszę!
      po polsku proces ten nazywa się PIROLIZA

jakiś niekumaty tłumacz palnie głupotę a potem to idzie w świat i ludzie powtarzają...
      i potem muszę z tym żyć, jak z oknami PCV; wapnem podawanym jako lekarstwo i innymi takimi bzdurkami
      • ichi51e Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 20:18
        Ufff... A juz zastanawialam sie jaki to ma zeiazek z ziemniakami smile piroliza brzmi znacznie lepiej smile))
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 22:38
        A to przepraszam, wszędzie "y". Choć w instrukcji tłumaczą jako "samooczyszczanie", słowo na "p" znam z gazet i reklam. Poprawię się, obiecuję.
      • konsta-is-me Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 23:09
        To z czego sa okna?
        Tzn ja rozumiem.ze z plastiku.
        • b.bujak Re: piekarnik z pyrolizą 27.12.14, 23:16
          konsta-is-me napisała:

> To z czego sa okna?
          > Tzn ja rozumiem.ze z plastiku.

PL: polichlorek winylu (PCW)
          ENG: polyvinyl chloride (PVC)
      • biszkopty35 Re: piekarnik z pyrolizą 09.12.19, 05:56
        Ale czemu?
      • profes79 Re: piekarnik z pyrolizą 09.12.19, 10:59
        Pyroliza też jest poprawnie, przynajmniej tak podaje słownik języka polskiego. Po prostu przedrostki w obu przypadkach pochodzą od "piro" czy "pyro" czyli ogień - w tym drugim przypadku jest to po prostu przedrostek niespolszczony, wprost pochodzący z greckiego.
        • sowka.szara Re: piekarnik z pyrolizą 09.12.19, 12:12
          Który słownik? PWN ma tylko pirolizę, pyrolizy nie ma: sjp.pwn.pl
        • asfiksja Re: piekarnik z pyrolizą 12.12.19, 12:45
          >tak podaje słownik języka polskiego. Po prostu przedrostki w obu przypadkach pochodzą od "piro" czy "pyro"
          Jasssne, a miłośnik pieczenia ziemniaków w ognisku to pyromanwink
    • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 18:10
      Nie wiem jak, ja mam Siemens więc pewnie podobnie, skoro to jeden koncern.
      Po kilku latach podtrzymuję opinię - nie kupiłabym innego piekarnika.
    • irisq Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 20:32
      U mnie nastawienie pyrolizy skończyło się pęknięciem szybki. Wymieniełam, nastawiłam kolejną i znowu pęknięcie. Za każdym razem postępowałam zgodnie z instrukcją. Trzeci raz nie próbowałam(bardzo kosztowna wymiana szybki) Sprzęt Bosch.
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 22:29
        A nie mogłaś zareklamować piekarnika? Wygląda na jakaś wadę sprzętu.
        • thea19 Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 23:23
          pewnie był po gwarancji
    • asfiksja Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 20:36
      Błagam, ten przedrostek to PIRO, nie PYRO. Pyry to w Poznaniu.
    • taki-sobie-nick Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 22:41
      Skojarzyło mi się z pyrą, a pięciuset stopni to ja bym się bała.

Skoro stosuje się raz na rok, to chyba i tak piekarnik zasyfi się w przerwach?
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 23:13
        Nie ma się czego bać. Drzwi mają potrójną szybę. Przy pirolizie nagrzewają się, ale nie popatrzą. W moim piekarniku są 3 poziomy, ja akurat używam często, bo w ogóle nie szoruję dna.
        • taki-sobie-nick Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 23:15
          Ogólnie bym się bała. Takie temperatury to mogą panować w przemyśle, ale nie u człowieka w chałupie.
          • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 23:22
            Nawet nie wiem, ile razy używałam, zwykle maksymalny poziom. Nawet żarówka działa dalej.
    • makurokurosek Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 22:59
      Ja mam chyba coś od nowości zepsutego, bo jak włączam piekarnik na pirolizę to w kuchni nie idzie wyrobić bo w oczy strasznie szczypie. Piekarnik kupiony rok temu.
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 23:14
        Reklamuj. To jest świetna funkcja i aż żal, że nie możesz używać.
    • pierwszykot Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 23:32
      Cacuszkosmile
    • tarkatarka Re: piekarnik z pyrolizą 08.12.19, 23:36
      Fajna funkcja, szkoda tylko, że trzeba ruszty demontować. W starym piekarniku nie dało się wyczyścić niektórych plam, trzeba by je było chyba szlifierką zeszlifować, a tutaj zostaje tylko troszkę pyłku zwęglonego na dnie i czyściutki piekarnik.
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 09.12.19, 12:06
        Trzeba, ale to forma zabezpieczenia.
    • tomato.soup Re: piekarnik z pyrolizą 09.12.19, 01:32
      Dymi to bardzo w trakcie? Bo mam w swoim ale boję się użyć, bo mam też czujki dymu które włączają się od byle czego
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 09.12.19, 12:07
        Nie, jedynie nagrzewa pomieszczenie.
    • jakawosz Re: piekarnik z pyrolizą 12.12.19, 11:53
      A jak Waszym zdaniem pyroliza sprawdza się w marce Bosch? Mają dobrze rozwiniętą tą technologię? Tutaj jest on bardzo zachwalany kafeteria.pl/27260,jak-wyczyscic-piekarnik-a-moze-wybrac-piekarnik-ktory-czysci-sie-sam
      • kropkaa Re: piekarnik z pyrolizą 12.12.19, 12:20
        Przestań spamować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka