31.12.14, 09:46
www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-30636326
Wypadek, najprawdopodobnie nie zastrzelil jej celowo, ale zabil matke i kto wie pewnie kiedys o tym sie dowie. Koszmar, pytanie czy warto upierac sie ze posiadanie broni ma wiecej korzysci niz stwarza problemow?
Obserwuj wątek
    • priszczilla Re: Wypadek 31.12.14, 11:03
      Nie warto. Nie wiem czy zdecydowałabym się na posiadanie broni palnej nawet gdyby wszyscy dookoła mieli. W Stanach tego typu wypadki z bronią to codzienność.
    • princess_yo_yo Re: Wypadek 31.12.14, 11:14
      racjonalnie, nie warto. ale to w jaki sposob 'right to bear arms' jest rozgrywane w usa to jest zupelnie inna rzeczywistosc. nie tak dawno mieli dyskusje o tym ze jeden z szefow medical council jest prywatnie za ograniczeniem dostepu do broni i odpowiednie lobby jeczalo ze w zwiazku z tym jest nieobiektywny.
    • baltycki Re: Wypadek 31.12.14, 11:35
      Po przejrzeniu monitoringu i przepytaniu swiadkow, policja doszla do wniosku, ze byl to wypadek, bez "najprawdopodobnie".
      • najma78 Re: Wypadek 31.12.14, 11:59
        baltycki napisał:

> Po przejrzeniu monitoringu i przepytaniu swiadkow, policja doszla do wniosku, z
        > e byl to wypadek, bez "najprawdopodobnie".

Tiaaa, jesli spojrzec na znaczenie slowa 'wypadek' to mozna tak to nazwac ale naprawde to bylo zaniedbanie ze strony matki, osoby dproslej ktora miala pod opieka maloletnie dziecko i dopuscila do sytuacji w ktorej bron znalazla sie w reku dziecka. W supermarkecie mogl zginac kazdy, 2-latek dla zabawy mogl wycelowac i nacisnac. Naladowana bron latwo dostepna dla dziecka rowna sie wypadek. Mozna i tak.
        • bi_scotti Re: Wypadek 31.12.14, 16:36
          Sasiedzi maja problem i szczerze mowiac, ja nie widze rozwiazania, bo jest to kwestia tego, o czym Princess wspomina wyzej "the f...ing right to bear arms" (sorry!) - tak dlugo jak tradycja/obyczajowosc/styl zycia beda sie wspierac/opierac na tym prawie (tym poczuciu, ze kazdy ma prawo!), w polaczeniu z niebotyczna zamoznoscia lobby producentow broni, nothing will change ... Wciaz beda sie zdarzaly takie historie, bo jesli w zasiegu reki jest jakies narzedzie, to predzej czy pozniej ktos po to narzedzie siegnie i go uzyje. No i wielokrotnie tym "kims" moze byc dziecko, osoba o zlych intencjach, osoba nierozumiejaca tego co robi etc. etc. etc. Life. Amerykanie dokonywali juz wielu soul-searching po kolejnych dramatach/tragediach tego typu (np. ojciec myslal, ze strzela do zlodzieja chowajacego sie w szafie i zabil wlasne dziecko albo uczen przyniosl do szkoly pistolet podwedzony bratu i zastrzelil kolezanke, lista jest dluga) no i jest jak bylo. Ja bym sie nie spodziewala, ze bedzie lepiej - pamietacie dyskusje i obietnice politykow po tragedii w Sandy Hook? No i co? No i jest jak bylo uncertain
          • nanuk24 Re: Wypadek 31.12.14, 17:31
            No i co? No i jest jak by
            > lo uncertain

Nie jest jak bylo, jest jeszcze gorzej. Do stycznia 2014 roku Illinois bylo jedynym stanem z restrykcyjnym prawem do posiadania broni, np. nie mozna jej bylo nosic w miejscach publicznych i co? Illinois zostalo sadownie zmuszone do zmiany prawa. Teraz juz w Illinois kazdy idiota moze miec bron w kieszeni.
        • baltycki Re: Wypadek 31.12.14, 17:49
          "najprawdopodobnie nie zastrzelil jej celowo"
          I piszesz to po przeczytaniu?
          Zrozumialas, co czytalas?
          Celowo?
          Najprawdopodobnie?
          • najma78 Re: Wypadek 01.01.15, 12:31
            baltycki napisał:

> "najprawdopodobnie nie zastrzelil jej celowo"
            > I piszesz to po przeczytaniu?
            > Zrozumialas, co czytalas?
            > Celowo?
            > Najprawdopodobnie?

baltycki wyluzuj skoro nie kumasz.
    • fomica Re: Wypadek 31.12.14, 16:43
      Owszem, koszmar, ale chyba większy byłby gdyby zginęła postronna, przypadkowa osoba. Bo matka wiedziała że trzyma w torebce broń, mogła ją zabezpieczyć, wyjąć, nie zostawiać, więc jest to wina jej beztroski i zaniedbania. A gdyby tak zginął ktos inny, niewinny? Ktoś by za to w ogóle odpowiedział??
      Co do posiadania broni - to jest nadal tylko narzędzie w ręku, od ręki zalezy co się wydarzy. Nie da się ochronić obywateli przed nimi samymi.
      • antyideal Re: Wypadek 31.12.14, 17:39
        Dziecko moglo samo sobie zrobic krzywde.
      • z_lasu Re: Wypadek 31.12.14, 17:59
        > Owszem, koszmar, ale chyba większy byłby gdyby zginęła postronna, przypadkowa osoba.

Też od razu o tym pomyślałam.

> Nie da się ochronić obywateli przed nimi samymi.

Ale warto chronić obywateli przed innymi obywatelami. Np. takimi, którzy nie widzą problemu w daniu dwulatkowi do ręki torebki z nabitą bronią.
    • nangaparbat3 Re: Wypadek 31.12.14, 17:00
      na wszelki wypadek przypomnę
      gazeta_mi_placi napisał:

> Ja jestem osobą empatyczną i tolerancyjną, ale w pewnych granicach, gdyby wszyscy ludzie byli jak ja w realu świat byłby piękniejszy.
    • nangaparbat3 Re: Wypadek 31.12.14, 17:54
      Teraz słyszę, że tam bylo jeszcze troje rodzeństwa malucha. Jakos najbardziej mi się serce kurczy jak myślę o nich - wciąż małych, ale już rozumiejących, co sie dzieje.
    • froshka66 Re: Wypadek 01.01.15, 12:17
      wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Tragiczny-final-zabawy-sylwestrowej-23-latek-nie-zyje,wid,17147022,wiadomosc.html
      No to wypada zabronić posiadania noży w Polsce
      • nangaparbat3 Re: Wypadek 01.01.15, 12:34
        > No to wypada zabronić posiadania noży w Polsce

Zdecydowanie. Pistolet byłby jeszcze skuteczniejszy.
        • najma78 Re: Wypadek 01.01.15, 12:41
          nangaparbat3 napisała:

> > No to wypada zabronić posiadania noży w Polsce
          >
          > Zdecydowanie. Pistolet byłby jeszcze skuteczniejszy.

Hehe u mnie nie wolno nosic przy sobie nozy.
          • nangaparbat3 Re: Wypadek 01.01.15, 13:30
            A gdzie to jest?
            Swego czasu bylam w Szkocji, trafiłam na wiejska zabawę, wydawala się nad wszelki podziw spokojna, uporzadkowana jakaś. W pewnym momencie na antresoli sali, w ktorej tańczylismy, jacys mlodzi meżczyźni podźgali sie nozami.
            • najma78 Re: Wypadek 01.01.15, 13:45
              nangaparbat3 napisała:

> A gdzie to jest?
              > Swego czasu bylam w Szkocji, trafiłam na wiejska zabawę, wydawala się nad wszel
              > ki podziw spokojna, uporzadkowana jakaś. W pewnym momencie na antresoli sali, w
              > ktorej tańczylismy, jacys mlodzi meżczyźni podźgali sie nozami.

W Anglii.
            • priszczilla Re: Wypadek 01.01.15, 13:54
              Raczej nie zdarza się natomiast, żeby ktoś zabił kogoś nożem przypadkiem, szczególnie dwulatek. Broń palna jest po prostu bardzo niebezpieczna nawet jeśli nikt nie ma złych zamiarów. Mnóstwo osób ginie od broni palnej przypadkiem. Umożliwia też znacznie większą siłę rażenia niż nóż. Zabójca nie musi się nawet zbliżyć do ofiary, może strzelać seriami na duże odległości.
              • nangaparbat3 Re: Wypadek 01.01.15, 14:12
                Jasne. I zdecydowanie do kogoś strzelić niż dźgnąc.
    • beataj1 Re: Wypadek 01.01.15, 12:23
      to pokazuje cały absurd ameryki i ich podejścia do broni...
      https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/04/18/article-2311302-195F92AD000005DC-823_634x410.jpg
      • ailia Re: Wypadek 01.01.15, 12:30
        Zakazali jajek niespodzianek? Niech zgadne - bo zawiera male czesci
        • beataj1 Re: Wypadek 01.01.15, 12:39
          o własnie to jest niesamowite. Bo jak wiadomo karabiny zbudowane są z samych dużych części i W OGÓLE nie stanowią zagrożenia....
          • wioskowy_glupek Re: Wypadek 01.01.15, 13:32
            Żal dziecka które przez debilizm dorosłych przygłupów ma zniszczone życie
            • kremka2014 Re: Wypadek 01.01.15, 14:12
              Współczuję dziecku żyć z takim obciążeniem, biedne dzieciaczki. Kosmos. Lepiej dla tego dziecka gdyby zabili kogoś innego....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka