niktmadry 01.01.15, 21:13 w myśl nowych przepisów teraz można nadać dziecku imię nie wskazujące płci? Jak to rozumieć? Jakie to imiona w Polsce (niekoniecznie polskie ale nadawane w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kai_30 Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:17 Przepisu nie czytałam, ale imiona niewskazujące płci to np. wszystkie niekończące się na a dla dziewczynki np. Robin Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:19 Podobno "Nikola" jest takim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:27 Na swiecie Nikola to Mikołaj. A nas to imie zarówno męskie jak i zenskie. A np.Maria? Cos sie zmieni jesli chodzi o imie dla faceta? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:23 Na przykład Mercedes. Pięknie hiszpańskie imię żeńskie, które niestety kojarzy się ludziom z samochodem najczęściej. Mało kto wie, że samochód został tak nazwany na cześć córki konstruktora w firmie Daimlera. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Co to znaczy, że 02.01.15, 15:33 akurat to, moim zdaniem, wiele osób wie choćby z telenowel Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:25 Napiszę pokrótce: Jan Maria Rokita Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:28 Jak również: Bronisław Maria Komorowski. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:35 A znasz kogoś innego prócz Zenona Przesmyckiego z imieniem Miriam? Pytam, bo pod wpływem tego wątku sprawdziłam go i w wikipedii piszą, że to pseudonim był. Tak, wiem że Maria to Miriam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:48 Oczywiscie, ze pseudonim, przeciez napisalam to zartobliwie . Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:51 Nie pisałam do ciebie, tylko looli. Drzewko. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:57 Ja znam pana, który na drugie ma Miriam, ponoć to norma w jego rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 22:03 Czyli jednak się potwierdza. jdylag75 napisała: > Ja znam pana, który na drugie ma Miriam, ponoć to norma w jego rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Co to znaczy, że 01.01.15, 21:36 Bo np. Miriam Przesmycki byl facetem . Akurat to ewidentnie imie jednoznacznie wskazujace na plec zenska. Ale Robin, Andrea juz niekoniecznie. W Niemczech w takich przypadkach wymagagja, aby drugie imie wskazywalo jednoznacznie plec. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Co to znaczy, że 02.01.15, 09:37 Miałam ucznia płci męskiej z tym imieniem, jak najbardziej Polaka, więc czemu tu zrobili wyjątek? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Co to znaczy, że 02.01.15, 09:42 Luca,to imie zenskie i meskie.Dziewczynki o tym imieniu spotkalam 2razy,chlopca w mnostwo.W Niemczech mimo to to imie jest uznawane za meskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika masz świetny nick-doskonale cię cechuje:) 02.01.15, 09:46 niktmadry napisał(a): > w myśl nowych przepisów teraz można nadać dziecku imię nie wskazujące płci? Jak > to rozumieć? Jakie to imiona w Polsce (niekoniecznie polskie ale nadawane w Po > lsce). Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Co to znaczy, że 02.01.15, 12:18 Bonawentura, Barnaba, Jarema, Nikita to imiona jednoznacznie męskie. Co do Rut nie mam pewności, ale do tej pory spotykałam wyłącznie jako imię żeńskie z pisownią Ruth. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Co to znaczy, że 02.01.15, 15:56 > Bonawentura, Barnaba, Jarema, Nikita to imiona jednoznacznie męskie Oj chyba bohaterka tego filmu by się nie zgodziła en.wikipedia.org/wiki/Nikita_%28film%29 Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Co to znaczy, że 02.01.15, 17:35 Tak, wiem, że jest taki film, co nie zmienia faktu, że Nikita to imię wyłącznie męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Co to znaczy, że 02.01.15, 16:08 to jakaś bzdura jest, bo u nas nazwiska w dużej mierze są fleksyjne i co mi po imieniu niewskazującym płci jak już nazwisko samo tę płeć wskaże? (oczywiście wiem, że nie wszystkie się odmieniają, ale tak z 80% pewnie tak?) Odpowiedz Link Zgłoś