Dodaj do ulubionych

Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:)

03.01.15, 11:06
Dzięki za kilka rad na forum, dzień przed sylwestrem zakupiłam moje cudosmile.
Soczki są pyszne- świetnie zastępują słodkości.
Robię coraz odważniejsze kombinacje.
Jak na razie tylko jedna porażka- sok z brokuła- blehsad
Kupiłam tez książkę o sokach leczniczych z fajnymi przepisami.
Obserwuj wątek
    • glowka-sodowka Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 11:12
      jakiej firmy to cudo i za ile????
      • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 11:32
        Hurom- nietania, ale warta swojej ceny. Do tego rewelacyjnie prosta w obsłudze, składa się i rozkłada w pół minuty. Mycie- może pięć minut. W poprzedniej maszynie była stale zagwozdka- zaskoczy zaczep czy nie zaskoczy? i w związku z tym: odpali czy nie odpali? (może ze starości)
    • ichi51e Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 11:14
      Swieza marchew i jablko - najlepsze!
      • escollo Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 11:57
        A możesz podać jaki to model i firma? Też szukam ale przeraża mnie procedura mycia i tego, że wyciskanie jest czasochłonnesmile.
        • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:12
          Ok, tylko na wstępie- to nie jest sokowirówka, tylko wolnoobrotowa wyciskarka do soków- inna technologia, inna zasada działania, inna cena. Jest dużo informacji w necie, można zobaczyć filmiki prezentujące urządzenia i ich testy.
          Moja to Hurom HE HU-500- zależało mi na małej i łatwej w obsłudze (dlatego wybrałam pionową).
          Oboje z mężem jesteśmy zachwyceni i kochamy naszego "huromka". Mąż też obsługuje i myje z lubościąsmile
          Nawet koty się nie boją - pracuje cichutko. Przy sokowirówce była panika.
      • wielkafuria Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 12:50
        marchew i pomarancza smile
        nie czuc marchewkii a jest slodki smile
    • saszanasza Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:34
      Fajnasmile ale przestraszyłam się cenyuncertain
      • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:37
        To jest jedyny bolesny aspektcrying- ale jak się przetrawi, to wartosmile
        • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:40
          Wypróbowałam tez soki "lecznicze"- mąż się podziębił, to robiłam marchewkowo- pomarańczowy z imbirem i czosnkiem. Efekt super. Imbir było czuć, czosnek jakoś się "gubił" w tej marchewce- myślę, że dobry byłby też na przeziębienie dla dzieci, bo smaczny.
        • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:42
          My trawiliśmy tę cenę przez trzy dni przed zakupem, a "z tyłu głowy" miałam pomysł już z pół roku.
    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:43
      jaki model tego huroma? ilr soku masz z 1kg marchwii?
      • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:50
        Hm, takich ilości naraz nie robię i raczej mieszam owoce, ale z chyba 6 marchewek miałam 2 szklanki (po 200 ml).
    • chocolatemonster Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:44
      Ja uwielbiam kombinację: ogórek zielony,marchew, jabłko, kawałek imbiru i selera naciowego (malutko). Pycha!
      • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 03.01.15, 12:46
        O, chętnie wypróbujęsmile
    • wp44 Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 04.01.15, 22:26
      Miłe Panie, jeśli ktoś chciałby kupić wyciskarkę/wyciskacz głównie do soku z marchwii, a zwłaszcza tej firmy, o której tu jest mowa, to będą to pieniądze prawie że wyrzucone w błoto. Koszt dobrego HUROM-a, to ok. 2 k. Znacznie taniej jest pozyskiwać sok z marchwii w sokowirówce, nawet w bardzo tanim modelu.

Prawdziwe, wspaniałe zalety wyciskarki (i jej miażdżąca przewaga nad sokowirówką), zwłaszcza takiej, jak Hurom, ujawniają się przy wyciskaniu soku z liści, łodyg i innych części zielonych roślin. Ja posiadam sprzęt wspomnianego koreańskiego producenta i osobiście uważam, że nie ma nic lepszego (a próbowałem kilku rozwiązań). Ale ja używam go głównie do produkcji soków z trawy pszenicznej lub jęczmiennej oraz z liści mniszka lekarskiego (Taraxacum Officinale), zwanego mleczem, czyli tego popularnego chwastu. : )

Akurat soki z warzyw korzeniowych (marchew, seler, burak), może i są najsmaczniejsze, ale wcale nie najlepsze, a poza tym, korzeniowe mają dużo cukru. Najlepsze są soki zielone, lub z zielonych części roślin (czasem wychodzą białe, jak np. z selera naciowego, lub mleczne). Zawierają chlorofil, a o to przecież chodzi, nie?

: )
      • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 05.01.15, 17:23
        Znam koszt mojej wyciskarki, zapewniam cięsmile
        Poza tym: gdzie napisałam, że wyciskam tylko sok z marchewki? w moich planach jest wiele soków...smile
        • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 05.01.15, 17:30
          A poza tym- chodzi też o technikę pozyskiwania soków- przede wszystkim ich nienagrzewanie i brak kontaktu z metalem w fazie rozdrabniania. Po to, by zapobiec utlenianiu.
          • wp44 Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 05.01.15, 18:01
            Nie chodziło mi o to, że TY napisałaś, że używasz głównie do marchwii. Pisałem ogólnie, bo są takie wpisy, w których jest mowa o marchwii i jabłku. Tak więc wyraziłem opinię, że gdyby chodziło tylko o to, to inwestycja jest niemal całkowicie bez sensu. Nie bierz tego do siebie.

> A poza tym- chodzi też o technikę pozyskiwania soków- przede wszystkim ich
            > nienagrzewanie i brak kontaktu z metalem w fazie rozdrabniania.
            > Po to, by zapobiec utlenianiu.

Przypomnij mi Kochanie, z czego w Twoim Hurom-ie jest zrobione sitko, zarówno to "fine" o małych oczkach, jak i "coarse" - o dużych oczkach.
            • aquella Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 05.01.15, 20:25
              chcesz powiedzieć, że w wyciskarce za dwa koła jest utleniające metalowe sitko ???
              • wp44 Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 05.01.15, 22:54
                aquella:
                > chcesz powiedzieć, że w wyciskarce za dwa koła jest utleniające metalowe sitko???

Tego nie chcę powiedzieć. W wyciskarce za dwa koła jest sitko ze stali nierdzewnej w obudowie z ultemu (polieteroimid, PEI). Ale ja tam nie widziałem żadnego zbiorniczka z tlenem do utleniania.

Podobnie jest w każdej wyciskarce, a przyczyna jest bardzo prosta: tworzywo sztuczne nie wytrzyma naprężeń wywołanych siłami promieniowymi pochodzącymi od miażdżenia surowca przez tłoczysko. Tak jest i w huromach i w omegach i we wszystkich innych cudach.

Natomiast te wszystkie mity o utlenianiu przez sitko można włożyć między bajki. Znacznie większym problemem jest utlenianie w powietrzu atmosferycznym, które rozpoczyna się natychmiast po ekstrakcji soku. Dlatego najlepiej spożywać sok bezpośrednio po wyciśnięciu, ponieważ z każdą minutą sok traci pożądane właściwości.
              • dyzurny_troll_forum Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 05.01.15, 23:15
                aquella napisała:

> chcesz powiedzieć, że w wyciskarce za dwa koła jest utleniające metalowe sitko
                > ???

Ja myślę, że cena te wyciskarki jest z tej samej grupy co cudowne, lecznicze kołdry czy też cudowne, lecznicze garnki tudzież cudowne, lecznicze odkurzacze....

Przy okazji możecie mi opisać w skrócie ten bajer z utlenianiem metalowym sitkiem?
              • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 10:35
                Tak, ale sok ma z nim kontakt bardzo krótko. Chodzi tu przede wszystkim, że sok nie utlenia się poprzez - nagrzewanie (tak jak w wysokoobrotowej sokowirówce, gdzie tarcze rozdrabniające mają dużą prędkość) i miażdżenie produktów metalowymi częściami.
                Czyli proces ten jest zminimalizowany tak, jak to możliwe. Poza tym, sitko nie jest wykonane w całości z metalu.
                • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 10:42
                  A różnicę w smaku i jakości soku oraz jego ilości w porównaniu z sokowirówką- naprawdę zauważam.
                  Zresztą- każdy niech wyciska w czym chce i jak chcesmile to wolny krajsmile
                  • wp44 Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 11:01
                    mirmunn napisała:

> każdy niech wyciska w czym chce i jak chcesmile to wolny krajsmile

Jestem tego samego zdania. Na przykład starzy Francuzi wyciskają sok z winogron nogami. Prawdziwą kiszoną kapustę nasze babcie ubijały w beczkach w ten sam sposób.

Dodam jedynie, że wyciskarka nagrzewa się nie mniej, niż sokowirówka. Takie są prawa fizyki i ich nie zmienisz. Praca wykonana na surowcu, związana z rozdrabnianiem i przeciskaniem przez otwory sitka zamienia się na ciepło. Tego uczą już dzieci na fizyce w szkole podstawowej. a sok robi w tym układzie za chłodziwo. Nie spytałaś przypadkiem sprzedawcy, dlaczego pisze w instrukcji, że wyciskać można przez 30 min., a potem przerwa?

Tak więc jedna bujda, to utlenianie, druga to nagrzewanie. Do tego pierwszego sama doszłaś, do tego drugiego dojdziesz niebawem. No, tak to jest, jak źródłem informacji są dla nas ulotki marketingowe producentów.

Kiedy ja byłem dzieckiem, to mama ucierała mi jabłko na takiej szklanej tarce w kształcie ryby. No, ale tu się trzeba było orobić. A komu dzisiaj się che?
                    • dyzurny_troll_forum Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 11:46
                      wp44 napisała:

> Kiedy ja byłem dzieckiem, to mama ucierała mi jabłko na takiej szklanej tarce w
                      > kształcie ryby. No, ale tu się trzeba było orobić. A komu dzisiaj się che?

Twoja na szkle, moja na plastyku, w obu przypadkach jabłko czerniało, prawda? Ciekawe czemu?
                    • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 12:03
                      A skąd TY masz te wszystkie mądrości?
                      Może i fizyki cię uczyli, ale chemii to już nie bardzosmile- jeśli chodzi o ścisłość.
                      A ten pogardliwy ton... jakby szło o losy świata, a nie o szklankę soku...

Ale to nie mój problem- ja nie muszę niczego udowadniać obcym bytom forumowym.

Zresztą- powtórzę: > każdy niech wyciska w czym chce i jak chcesmile to wolny krajsmile
                • aquella Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 11:17
                  Poczytałam o sokowirówkach i wyciskarkach i rozumiem już różnicę w działaniu. Fajne to tym bardziej, że wyciskarki nie trzeba kupować za 2tys. są i za 350zł wink
                  • wp44 Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 07.01.15, 09:26
                    Naturalnie. To jak z samochodem. Są auta za 30k i są za 3 mln. Każdy może sobie wybrać sprzęt wg preferencji i możliwości. Pozdrawiam.
    • tryggia Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 04.01.15, 23:33
      A, gratuluje. smile Ja też swoją kocham. I brokuł też mnie pokonal wink
      • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 05.01.15, 17:27
        Noo, masakra. Akurat nie miałam gruszki - w przepisie była propozycja jej dodania, żeby "złagodzić charakterystyczny smak"- jak oględnie napisał producentsmile. Masakra była taka, że drugi raz do tematu brokuła nie podchodzęsmile. Ale wypiliśmy dzielnie ten kielich goryczy, błee...
    • usmiech144 Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 11:42
      Ja też się mogę pochwalić, od niedawna mamy huroma hh 2g. Kochamy go bardzo. Soki wychodzą pyszne. Ja z dzieckiem owocowe : z granatu, ananas i kwi, melon z jabłkiem i winogrono z jabłkiem. Natomiast m najwięcej pije warzywnych. Mmm ciągle siedzę i próbujemy nowe z książki z przepisami.
      • mirmunn Re: Chwalę się- kocham moją wyciskarkę:) 06.01.15, 12:06
        To pochwal się jeszcze innymi hitamismile.
        Ja na przykład pokochałam sok ze zwykłych buraczków- z sokowirówki był błe, ten jest pyszny. W ogóle- soki warzywne maja dużo lepszy smak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka