Dodaj do ulubionych

SONDA - jak jecie placki ziemniaczane

09.01.15, 14:54
Akurat dziś jadłam i jest to kolejna prosta, popularna potrawa, którą w Polsce jada się w różnych wariantach. Znam takich, co bez cukru nie tkną placków, dla mnie brzmi to mniej więcej tak, jakbym truskawki polewała sosem pieczarkowym. Jadam na słono, ze śmietaną. A na zimno bez niczego wink opcja na wypasie, czyli z sosem grzybowym też się zdarza.

Ponieważ ilość odpowiedzi w sondzie jest ograniczona, nie ma więc opcji "zjem każde" lub "zależy od nastroju". Wybierzcie najbardziej lubianą wersję smile

Obserwuj wątek
    • andaba Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 14:58
      Mogę jeść same, mogę ze śmietaną, najbardziej lubię z gulaszem lub sosem czosnkowym.

Z cukrem to jest emetyk.
      Dzieci jedzą z cukrem, wychodzę wtedy z kuchni smile
      • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 14:59
        Ja w ogóle nie mogę uwierzyć, że ktoś to może lubić, patrzę na jedzących z niedowierzaniem smile
      • rhaenyra Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:07
        >Dzieci jedzą z cukrem, wychodzę wtedy z kuchni
        ja bym na twoim miejscu nie tolerowala dewiacji w swoim domu i bachory wygonila na dwor tongue_out
    • kochamruskieileniwe Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 14:58
      nie ma opcji z cukrem i śmietaną suspicious
      • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:00
        Podchodzi pod "z cukrem", taka sama dewiacja smile
        • sko.wrona Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 16:30
          Jaka dewiacja? suspicious
          To jest wersja "po kaszubsku" wink
    • tomelanka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 14:58
      Albo placki ziemniaczane małe z wtarta cebula, śmietana i cukier albo duże z sosem:pierś/wieprzowina w kostkę, cebula, pieczarki, ogórki konserwowe, sos meksykański Łowicz wink
      • nisar Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:00
        Omateńko, z cebulą, śmietaną i cukrem?
        • kochamruskieileniwe Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:03
          no pewnie!!!!!!!
          ja jestem dewiantką i jem chałkę z majonezem. oraz placek drożdzowy z masłem i szynką. także ser żółty z dżemem.
          Mam sie już zastrzelić suspicious?
          • tomelanka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:05
            big_grin wiedzialam! Można popkorn?wink moje szwagierki slodza kapusniak smile
            • nisar Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:16
              Chałka z szynką i ćwikłą jadam także, leciutko słodzę każdą kwaśną zupę, ale zestawienie cukru z cebulą kładzie mnie na łopatki smile
              • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:21
                Dołączam się, kiedyś namiętnie jadałam słodkie bułki z masłem i szynką. Przepyszne!
                • aamarzena Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 18:54
                  O tak, też uwielbiam. U nas w domu do wigilii nie podaje się chleba tylko właśnie słodką drożdżową bułkę.
                  Mąż wychodzi z knajpy jak na nartach zamawiam piwo z sokiem i pączka smile To mój narciarski zestaw obowiązkowy.
              • guderianka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:22
                cebula podgotowana, podsmażona jest..słodka przecież wink
              • tomelanka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:22
                Jak to a syrop z cukru i cebuli smile
                • tomelanka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:24
                  I wy smiecie sapac big_grin fuuj. A te co zupy slodza to już w ogole tragedia. Lepsza cebula i cukier niż skwarki i cukier. O matuchno
                  • guderianka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:41
                    Kwaśne ( zupy, potrawy np. bigos) powinno się słodzić ( np.miodem)
              • kochamruskieileniwe Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 16:39
                a syrop z cebuli?
            • raczek47 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 11.01.15, 13:02
              jak najbardziej dosypuję cukru do kapuśniaku,do bigosu i do pomidorowej również-w trakcie gotowania oczywiście.
              A ziemniaczane-albo z cukrem i śmietaną,albo z gulaszem na ostro.
          • mirmunn Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 10.01.15, 08:01
            Och, Pójdź w me ramiona, siostro!!! Myślałam, że jestem jedyną taka dewiantką!!!
            1) placki (małe i pieczone na złoto) z cukrem - bez śmietany
            2) chałka a majonezem/musztardą
            3) chałka drożdżowa słodka/placek drożdżowy z masłem i szynką

i tadam:
            4) ) chałka drożdżowa słodka z KIEŁBASOM SWOJSKOM !!!
            5) i uwaga- szczyt dewiacji: punkty 3 i 4 popełniam tylko W BOŻE NARODZENIE I WIELKANOC (seio- tylko wtedy mam na to ochotę) smile
            My- dewianci mamy swoje zasadysmile

• mirmunn Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 10.01.15, 08:03
              To było do uskie ileniwe, ale mi się drzewko rozjechałosmile ale zauważam więcej sióstrsmile
            • kochamruskieileniwe Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 11.01.15, 08:22
              punkt 3 (czwartego nie próbowałam) najlepiej smakuje właśnie w te święta!
              No ma się te zasady smile
          • mag1_k Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 10.01.15, 08:17
            do placka drożdżowego z masłem i szynką musi być obowiązkowo chrzan wink big_grin
        • yen26 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 19:48
          Takie uwielbiam!!!!
    • kozica111 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:00
      Ostatnio na wyjeździe widziałam z bryndza i z bekonem smile
    • guderianka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:02
      Nie mam co zaznaczyć .
      Zawsze lubiłam i robiłam z solą, cebulką, natką pietruszki i pieprzem
      Ale z czasem moi mnie przekabacili bo jedzą ze śmietaną u cukrem-więc robię mniej pikantne, zaczynam od takich suchych i kończę na słodko. Czasami robię sobie i Starszej do sosu mięsnego albo wkrajam cukinię
    • pulower8 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:05
      Z cukrem jem i co mi pani zrobisz
    • orbital_motion Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:06
      Ja tak jak Ty, ze śmietaną na słono. Z cukrem sobie nie wyobrażam - z cukrem to naleśniki jemsmile
    • kj-78 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:08
      U nas bylo tak, ze zawartosc samych plackow byla inna w zaleznosci od tego, kto z czym jadl. Wiec najpierw mama smazyla czesc dla tych, co z cukrem chcieli, a potem dodawala cebuli i soli i smazyla reszte dla tych, co na ostro. Ja jem tylko posypane z sola, i z cebulka w srodku, wiec w Twojej ankiecie to podchodzi pod "bez niczego", jak sie domyslam... Zadnych sosow, maja byc chrupiace!
      • orbital_motion Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:10
        A właśnie! Cienkie i chrupiące muszą być, a nie takie grube, niedosmażone, z których po chwili robi się ziemniaczana paćka... fuj. Tak więc moja opcja - chrupiące i ze śmietanąsmile
        • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:23
          Ostatnio w domu robię tylko tarte na wiórki, nie na paćkę, wtedy są zawsze chrupiące!
          • orbital_motion Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 17:55
            Slyszalam, ze mozna zrobic wlasnie w ten sposob placki bez maki - ziemniaki powinny byc starte, odcisniete z wody, wtedy sie lepia bez maki i sa podobno bardzo chrupiace! Zrobilas mi smakasmile
    • iwoniaw Brakuje mi punktu 09.01.15, 15:11
      "jem placki ziemniaczane we wszelkich możliwych opcjach".
      Wersja z cukrem i śmietaną to moja wersja z dzieciństwa wink Mąż reaguje na to mniej więcej jak ty i wydziwia na sam widok big_grin
    • default Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:11
      Zjem każde, w takiej kolejności lubienia:
      1) Na słono z kefirem albo zsiadłym mlekiem. Śmietana za tłusta.
      2) Same, bez niczego.
      3) Z cukrem.
      4) z sosem jakimś mięsnym czy grzybowym - w ostateczności smile
      Ale lubię też placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków (masa jak na kopytka, smażę cienko rozsmarowane na patelni, na rumiano i chrupiąco). I te smakują dobrze z sosem pomidorowym.
    • oqoq74 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:14
      Brakuje mi opcji - różnie, zależnie od nastrojusmile
      Jako dziecko często z cukrem albo powidłami śliwkowymi. Teraz często z jogurtem greckim lub śmietaną, zdarza się z gulaszem, czasem w wersji z wędzonym łososiem i śmietaną.
      • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:16
        Już pisałam, że nie zmieściły - jest tylko 5 możliwych odpowiedzi.
        • oqoq74 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:30
          Dlatego nie zaznaczam nicsmile
          • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:34
            Musisz jakieś lubić BARDZIEJ smile
            • oqoq74 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:38
              Nieee. smile
    • olinka20 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:15
      Jak dziecięciem byłam to musowo posypane cukrem.
      Teraz z jogurtem naturalnym ( wiec zaznaczyłam- z innym sosem na słono ).
    • kaamilka Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:16
      jeszcze pyszne są z keczupem smile
      a do ciasta zawsze dodaję łuskany słonecznik
    • thea19 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:18
      u mnie w domu rodzinnym jadalo sie (mama nadal jada) z cukrem i smietana. nie dodaje cebuli. ja takie tez lubie ale jem same bo to jednak zbyt obciazajace. lubie tez placek po wegiersku. placki same z cebula mi nie smakuja.
      • aqua48 placki ziemniaczane z wędzonym łososiem 09.01.15, 15:20
        i z kleksem kwaśnej śmietany oraz łodyżką koperku.
    • killa_bunnies Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:20
      Buu, nie ma mojej wersji. Jak byłam mała, to jadłam plindze z cukrem, wiadomka. ale potem podpatrzyłam, jak mój ojciec je z solą, no i zgapiłam od niego. Jem tylko posolone, nie trawię żadnych sosów, śmietan.
      • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:22
        Jak to nie ma? "Bez niczego".
        • killa_bunnies Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:24
          Bez niczego, to bez niczego, nie zjadłabym takich tongue_out no ale dobra, powiedzmy, że ta wersja najbliższa z tych dostępnyhc w sondzie.
    • tol8 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:24
      Zaznaczyłam z cukrem.
      I zaraz męża pogonię, żeby tarł ziemniaki na kolacjętongue_out

Jemy polane jogurtem naturalnym i posłodzone. Lub w wersji z gulaszem angielskim.
      • olinka20 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:26
        Polecam przystawke do maszynki do mielenia mięsa. Wszystkie warzywa nią ucieram.
    • slonko1335 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:24
      Najczęściej na słono ze śmietaną ale zdarza się też z cebulką i boczkiem...o rany całe wieki nie jadłam placków ziemniaczanych....
    • maggi9 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:28
      Z cukrem jadłam jak byłam mała, nie wiedziałam, że można inaczej dopóki nie zobaczyłam, że można jeść "na ostro". Od tamtego czasu placków z cukrem właściwie nie jadam. Wolę z gulaszem, śmietaną i łososiem i moje ostatnie odkrycie - z wędzonym serkiem w typie oscypka. Love!
      • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:37
        O właśnie, zamawiamy takie czasem w barze - z łososiem, kaparami, kleksem śmietany i koperkiem. BOSKIE
    • demonii.larua Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:31
      Ponieważ nie ma moich opcji to napiszę, ze śmietaną na słodko, z ćwikłą z chrzanem, z sosami wszelkimi i mięsem, bez niczego 😊
      • demonii.larua Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:37
        A z cukrem też oraz z majonezem 😁
    • morgen_stern Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:37
      Najwięcej jak na razie z cukrem... jesteście zboczone.
      • demonii.larua Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:41
        Bycie zboczoną jest bardzo przyjemne 😁
        • zottarella Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 16:51
          Tylko i wyłącznie z CUKREM, pyszota tongue_out
    • nanuk24 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:38
      Bedac dzieckiem jadlam z cukrem. Teraz robie tylko z gulaszem lub sosem grzybowym + surowka z kiszonej kapusty koniecznie. Innej wersji nie robie, aczkolwiek, kiedy mam okazje zjesc u kogos innego, zjem kazda wersje.
    • dorala Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 15:50
    • kocianna Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 16:04
      Najbardziej lubię z gulaszem albo sosem grzybowym. Z kwaśną śmietaną - OK, ze śmietaną i cukrem - też OK.
      Chałka z żółtym serem - moje ulubione jedzenie. Tylko duuuużo kruszonki musi być.

A jadłyście kiszonego arbuza albo kiszone jabłka? Całkiem niezłe...
      • kochamruskieileniwe Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 16:41
        kiszone rzodkiewki sa bardzo ok.plus orzeszki ziemne z chili - doskonale połaczenie.
        Chinczycy kiszą niemal wszystko smile
    • bazylea1 Re: SONDA - jak jecie placki ziemniaczane 09.01.15, 16:06
      z kefirem, a jak nie ma to może być ze śmietaną. OCZYWIŚCIE na słono smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka