wyznawczyniiwielkiegoczerwia 11.01.15, 22:32 Czytałyście koran? Hadisy? Jak się Wam jako kobietom podoba sharia law? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broceliande Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 07:32 Czytałam kiedyś, mało pamiętam. Jednorazowo, jak Biblię. W Biblii też nieciekawie o kobietach. Odpowiedz Link Zgłoś
kamykwskarpecie Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 08:07 Po co ta angielska nowomowa? W Polsce i po polsku piszemy szariat albo prawo szariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:27 A ty się naucz podpisywać pod odpowiednim postem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 08:53 Co to znaczy zwolenniczka islamu? Ludzie, na dekiel wam już pada. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 09:04 Zaczynam już dostawac nerwowej wysypki widząc jakiekolwiek słowa na "m", bądź "i". Pomyśleć, ze od drugiej wojny minęło zaledwie 70 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 09:19 nie "zwolenniczki" tylko "tolerancyjne obserwatorki" wiekszosc z liberalnych ematek, to osoby uwikłane rodzinnie/towarzysko z mniejszoscia muzulmanska, z tego samego powodu (imigracja) znajdujacy sie na marginesie spoleczenstwa. co tez maja mowic, skoro, to ich swiat? pwoem tylko, ze rodowity Belg raczej nie brata sie zby mocno ani z muzułmanami, ani z Polakami jedni i drudzy, to dla nich barbarzynscy najezcy Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 09:22 Po prostu nie mają wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 09:25 Nie jestem nijak uwikłana No chyba, ze czegoś nie wiem. A wie kietka, czy triss. To jak? Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 09:37 zapomniałam jeszcze o jednej grupie "kanapowe obserwatorki" wybacz. nie neguje, ze wsrod muzułmanow sa normalni ludzie, ale to, coe sie dzieje na zachodzie europy normalne nie jest, duzo w tym agresji i religijnego radykalizmu i te jednostki nijak nie powstrzymaja religijnej fali przemocy. zyj i daj zyc innym, to jest moja dewiza i nikomu nie musze sie tlumaczyc ze swoich decyzji. bylam, zobaczylam i ucieklam spowrotem do Polski. uwierzcie mi, nie chce cie takiej europy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 09:41 Paradne. Jak nie uwikłana to kanapowa Co jeszcze? > bylam, zobaczylam i ucieklam spowrotem do Polski. uwierzcie mi, n > ie chce cie takiej europy. Jesteś moją bohaterką i specjalistką w temacie wobec tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 10:12 oczywiscie, ze spektrum jest wieksze, od osob uwikłanych, do niepoczytalnych, pozwol, ze skupie sie raczej na wiekszosci mozesz sie smiac i udawac madrzejsza niz jestes, na prawde nie robi mi twoj liberalizm, mam tez nadzieje, ze obejmuje on tez jednostki myslace inaczej niz ty ja przedstawiam fakty, a ty emocje i wydajemisie pozwol, ze nie bede dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:04 > ja przedstawiam fakty, a ty emocje i wydajemisie pozwol, ze nie bede dyskuto > wac. to mnie zawsze najbardziej bawi, im bardziej oderwane od rzeczywistosci poglady tym wieksze przekonanie ze sa to fakty. tak samo jak osoby z glebokim wewnetrznym przekonaniem ze sa mile tylko otoczenie tego nie chce zauwazyc. glupie otoczenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:12 ciesze sie,ze poprawilam ci humor Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:49 Stara śpiewka. Zawsze jest: wasze emocje przeciw moim faktom. To naprawdę jest tylko i wyłącznie nieobiektywne postrzeganie tego co się pisze. Twój nick bardzo dobrze kojarzę z innych dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:56 I w pełni w temacie zgadzam się z forumkom, która pisze, ze tak naprawdę nie pozwalamy się zasymilować. Zwłaszcza teraz. Faktem jest i chyba też powodem do radości, że w Polsce jest mało obcokrajowców i niewielu chce się w kraju nad Wisłą osiedlać. Tutaj dorównujemy w Europie już chyba tylko Rumunii. W temacie nie zamierzam się już wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:16 Z forumką oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:56 kietka napisała: > ja przedstawiam fakty, a ty emocje i wydajemisie pozwol, ze nie bede dyskuto > wac. Buahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 13:48 A pomiedzy "uwiklaniem" lub zyciem w slumsach ( bo to zdaje sie sugerujesz) a zobaczeniem Araba wylacznie na obrazku to juz nie ma innych opcji? Troche obrazasz rozmowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 13:55 Jest - szwajcarska. Szwajcaria, nauczona smutnym doświadczeniem sąsiadów, prowadzi bardzo konsekwentną politykę imigracyjną wobec wyznawców islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:11 Chodzilo mi o opcje indywidualna forumek nie mam w rodzinie muzulmanina, mieszkam w Polsce i muzulmanow znam. Nie Tatarow. Jednych lubie, innych mniej a inni prezentuja cechy, ktore tu przypisujecie wszystkim. Co nie zmienia faktu, ze polityke imigracyjna Francji czy Szwecji uwazam za kretynska i promujaca roszczeniowych leni, ktorzy ani mysla o podjeciu pracy czy jakimkolwiek poszanowaniu miejscowych zwyczajow. Nie mowiac o asymilacji. Zjezdzaja zeby wykorzystac na maksa socjal i uwazaja, ze im sie to nalezy. Ale jezeli tworzy sie system nastawiony na sciaganie i tworzenie patologii to tak tez sie dzieje. Ale mowienie "wszyscy muzulmanie" do niczego dobrego nie prowadzi i brzmi jak brzmi. Nie mowiac juz o obrzydliwym okresleniu ciapaci. Jezeli wstydem jest cos dla wyksztalconej laski i duzego miasta to takie okreslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:28 iskierka, czyli codzienne zycie w europie zachodniej znasz jedynie z telewizji,....przepraszam, ale nie wiesz, o czym mowisz. tak wszystkie walczycie tutaj o prawa czlowieka, o wolnosc, o swobode wyboru, co to za zbiorowa hipokryzja? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:39 Ale o co Ci konkretnie chodzi? Co mialabym zyjac na stale w tych krajach ujrzec i powiedz KTO w takim razie moze sie wypowiedziec? - ma muzulmanina w rodzinie - zle - mieszka w Europie Zachodniej - zle - mieszka w Polsce i zna muzulmanow - zle - jak wyzej i nie zna - zle - mieszka w muzulmanskim kraju - to dopiero kanal Czyli z kim ewentualnie mozesz podyskutowac? A Ze kilka zachodnich krajow na wlasne zyczenie zafundowalo sobie kanal? Prawda. Czy w zwiazku z tym kazdy muzulmanin jest potencjalnym terrorysta? Nie jest. Przypisywanie negatywnych cech calym narodom czy wyznawcom religii nigdy nie konczy sie dobrze i jest zwyczajnie durne. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:44 I nie czuje sie hipokrytka. Prawa czlowieka cenna rzecz pod warunkiem, ze sa dla wszystkich. zapewniam, ze w starciu z fundamentalista z piekarni stanelabym jak lwica za Twym prawem do pokazywania kolan Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:54 jasne, zwłaszcza, ze piekarnia znajdowala sie w takiej dzielnicy, gdzie nikt nie kiwnalby palcem w mojej obronie. takas odwazna, to jedz do Brukseli/Paryza itp. i idz na spacer w dzielnicy opanowanej przez muzułmanow powiedzmy po 20 i jak, ktos sie zaczepi walcz, jak lwica obawiam sie, ze nie wiem o czym mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:29 I ty piszesz o faktach, a nie o swoim widzimisię? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:50 Rany koguta! Noz przeciez oczywiste, ze bym go nie pobila. Niezaleznie od dzielnicy. Chodzi mi o fakt, ze nie jestem zwolennikiem praw czlowieka dzialajacych jednokierunkowo, wszystko jedno jaki kierunek to jest. I za fakt, ze sa takie dzielnice, gdzie mozna kogos zgnoic i strach sie wychylic odpowiada panstwo, ktore tych wartosci powinno strzec. I jest to wielka porazka takiego panstwa. A ze tez zazlosliwie - a cozes Ty, BIALA KOBIETA w takiej dziczy robila? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:15 I kietka, odpowiadasz tylko na wygodne fragmenty postow, sprowadzajac do absurdu i wypaczajac dyskusje. A co o prawach czlowieka? A co na temat kogo uznasz za partnera do dyskusji? Bo moze przeoczylam jakas kategorie? Np - wszystko jedno gdzie mieszka byle mial takie same poglady jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:33 ot, spacer po Brukseli, w bialy dzien, jezeli juz chcesz wiedziec. za partnera do rozmow uznam osobe, ktora nie wyznaje religii/zasad sprzecznych z prawami czlowieka. bardzo proste i nie wazne, gdzie mieszka, jak sie ubiera, co jada i jakie szkoly konczyl. po drugie przytoczylam bardzo lajtowy przyklad, mam jeszcze kilka smaczków, np. rzucanie sie do bicia (zajecia jezykowe) do bialych kobiet ( w tym mnie), ktore smialy odezwac sie przed w/w delikwentem. prowadzaca nie wiedziala, jak prowadzic zajecia, zeby gnoja nie prowokowac, cały czas komentował, gwizdał, cmokał, albo wyzywał i wylatywał z łapami w towarzystwie kolegów oczywiscie. co jeszcze, z bardziej lajtowych, ooo przerywanie w/w zajec o zmroku na godzine, bo muzułmanie musza sie najesc-ramadan, a nie muzułmanie, musieli czekac ta godzine, chociaz w domu czesto czekały małe dzieci do wykarmienia piesia (np ja). wieeeesz, takie tam z muzułmaninami na zachodzie europy... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:43 A ja ci nie wierzę. Do agresora wzywa się policję, bardzo szybko reagują. I nie jest to kwestia wyznania, ale psychiki. A ten ramadan to już zupełnie wyssałaś z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:50 fakt, nikt mnie nie pobil (tego by brakowalo)ale zbyt bliskie doskakiwanie i machanie łapami, czy walenie łapa w stół z zacisnieta piescia, to juz dla mnie przemoc, moze dla ciebie to cdziennosc i sie przyzwyczailas, to i nic sie nie stalo, rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 17:51 >> po drugie przytoczylam bardzo lajtowy przyklad, mam jeszcze kilka smaczków, Mnie najbardziej zasmucilo w zeszlym roku to, ze moja firma przygotowala kartki swiateczne dla klientow I one wszystkie byly "Happy Holidays", tak jakby cos takiego jak Christmas przestalo istniec, zostalo wymazane z kalendarza I ze swiadomosci. Nikt nie odwazyl sie slowem skomentowac. U mojego faceta w firmie, z kolei, ludzie sie wkurzyli I napisali co mysla o czyms takim I kartki Merry Christmas sie jakos po interwencji pojawily. Wkurza mnie to strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Odrażające 12.01.15, 17:58 Odrażająca praktyka. Tego właśnie wolałabym w Polsce uniknąć. Nie jestem wierząca, wręcz przeciwnie, ale nie życzę sobie żeby jakis wyznawca Allaha narzucał mi poprawne politycznie nazwy świąt i domagał się likwidacji jasełek w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 18:55 Ok, odpadam jest takie przyslowie - dziad o kaszy, baba o fiolkach Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 18:44 Cóż, ja przez 2 miesiące w nocy (22-00, czasem później) regularnie pokonywałam pieszo trasę wiodącą przez te niby najstraszniejsze dzielnice z koleżanką. Włos z głowy mi nie spadł, nikt nas nie zaczepiał, a gdyby zaczepił - znaleźliby się obrońcy. Kiedyś nawet para obcych muzułmanów zapytana w tej paskudnej dzielnicy, jak dojechać późnym wieczorem do podmiejskiej miejscowości zaproponowała nam podwiezienie własnym samochodem. Rozmawiało się przyjemnie przez całą drogę, żadnej rekompensaty nie chcieli, wręcz przeciwnie - dorzucili nam parę biletów na metro, bo im się już nie przydają. Zaczepki zdarzały się w dzień, w turystycznych miejscach, na widowni ulicznych pokazów itd. ale w nocy bardzo rzadko - kiedyś się zdarzyło, ale to akurat biali studenciacy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:28 A Polska to gdzie leży? Nie w Europie przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:25 widze, ze rozmowcy rozumieja tak, jak chca rozumiec, takie wasze prawo slumsy? czy wg ciebie wykluczenie spoleczne zawsze wiaze sie z biedą? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:32 Faktycznie za szybko przeczytalam i skojarzylo mi sie z licznymi docinkami do imigrantek w jakich to dzielnicach mieszkaja. Chodzilo Ci o to, ze imigranci czuja sie wyobcowani i dlatego lepiej rozumieja innych "obcych"? Na pewno taki mechanizm jest ale nie wydaje mi sie zeby w ramach migracji po Europie ktos czul sie mocno wyobcowany. Moze na poczatku, ale jednak nie sa jakies drastyczne roznice kulturowe, zeby u wypowiadajacy sie tu imigrantek graly role. Wszyscy moi wyjechani znajomi bardzo sie wtopili w nowy kraj i nic nie wskazuje by czuli sie wyobcowani. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 10:40 Nie podoba mi się szariat i uważam, że sytuacja kobiet np. w Arabii Saudyjskiej jest skandaliczna. Tylko że to nie przekłada się w żaden sposób na zwykłego Europejczyka, który jest muzułmaninem, ale stosuje się do wykładni islamu równie swobodnie, co większość polskich katolików do wykładni KK, albo nie praktykuje w ogóle. Nie widzę powodu, by odgradzać się od ludzi wychowanych w Europie, czytających europejską prasę, myślących po europejsku i żyjących po europejsku tylko dlatego, że są muzułmanami. Uważam nawet, że to okrutne i przede wszystkim - niebezpieczne w ostatecznym rozrachunku. Nie akceptując tych ludzi, podcinając im skrzydła i osądzając z góry zachowujemy się właśnie tak, jak panowie-władcy z Arabii wobec kobiet. Ale też kręcimy bat na własne d.py. Zamiast zachęcać do asymilacji i przyjmowania europejskiego sposobu życia - zniechęcamy. Bo taki zasymilowany najbardziej traci - nie jest mile widziany w zachodnim społeczeństwie, nie jest mile widziany we wschodnim. A skoro młodzi muzułmanie nie mają wyjścia innego niż zamknąć się w swojej dzielnicy, wiadomo, jak będą sobie to tłumaczyć. Nikt nie chciałby dojść do wniosku - to wspaniałe społeczeństwo mnie odrzuciło. O wiele milszy jest wniosek - to zgniłe i ohydne społeczeństwo mnie odrzuciło, bo jestem za dobry. I koło się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
kosc_ksiezyca Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 10:48 Dwóch zamachowców, urodzonych i wychowanych we Francji, pokazało w zeszłym tygodniu, jak "myślą i żyją po europejsku". Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:03 No chyba o tym właśnie pisałam? Fundując tym ludziom sufit ze szkła pancernego nad głową do takich sytuacji doprowadzamy. Odrzuceni przez społeczeństwo umacniają swoje kontr-wspólnoty. Ci, którzy myślą i żyją po europejsku są osądzani gorzej niż inni rówieśnicy już na starcie - po co więc się asymilować? Jaka z tego korzyść? Do zachodniego społeczeństwa nie dołączysz, a odetniesz się od muzułmańskiego - nie chcą cię nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:58 odrzucani ??? ze co ? jak niby sa odrzucani we francji ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:33 Jeśli znasz francuski, to poczytaj sobie rozterki muzułmanów. Myślisz, że miło żyje się w społeczeństwie, w którym kandydat na prezydenta kusi elektorat obietnicą deportacji wielu muzułmanów? W którym ponad 20 procent głosów zdobywa Front Narodowy jawnie anty-islamski? Muzułmanie słyszą też o demonstracjach anty-muzułmańskich w innych miejscach Europy, nie są zbyt chętnie zatrudniani na niektóre stanowiska ze względu na pochodzenie? 72% Francuzów deklaruje sympatię do muzułmanów, ale jest jeszcze reszta - która często bardzo chciałaby utrudnić muzułmanom życie w swoim kraju. Sama źle się czułam, kiedy jawnie antykobieca partia - KNP zdobyła SIEDEM procent głosów. Źle się czuję, kiedy słyszę w tv debaty - czy kobiety są głupsze od mężczyzn? czy płacenie im mniej za pracę jest uzasadnione? Przykro mi wtedy, że już na starcie muszę coś innym udowodnić, żeby spojrzeli na mnie jak na człowieka. I chociaż 93% społeczeństwa Korwina nie popiera, to te 7% i tak mnie uwiera. WIęc nawet jeśli zdecydowana większość francuskiego społeczeństwa jest dobrze nastawiona, te 20 procent bolą muzułmanów. Oczywiście we Francji nie jest źle, to problem tożsamościowego zagubienia drugiego pokolenia emigrantów jest dobrze zbadany. Nie czują się w pełni zaakceptowani w kraju, w którym żyją, więc desperacko szukają wspólnoty gdzie indziej. A jak odrzuca się muzułmanów - widać choćby tutaj, gdzie triss uważa, że związanie się z muzułmanem to obciach i powinno to być oczywiste dla każdej białej kobiety. Każda ich relacja zaczyna się od udowadniania, kim przypadkiem nie są. Np. teraz we Francji rozgorzała debata, bo któraś gazeta wezwała muzułmanów do odżegnywania się od ataków terrorystycznych w Paryżu (co zresztą ma miejsce w akcji: "je suis musulman, je suis Charlie"). Powstała w prasie polemika: no bo z jakiej racji oni akurat stale muszą udowadniać, odżegnywać się i manifestować. Czy od katolików ktoś wymagał odżegnania się od zbrodni Breivika? Od Polaków odżegnywania się od działań Red Watch czy jak tam to się nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:38 Ghrtth - podstawowe pytanie - czy naprawdę uważasz, że muzułmanie nielubiani są tak 'bez powodu'? PS. Brevik nie zabijał w imieniu katolickiego Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:17 araceli napisała: > PS. Brevik nie zabijał w imieniu katolickiego Boga. Terroryści też nie zabiją w imieniu Allaha. Zabijają w imieniu tragicznej pomyłki. Już pisałam, że najwyższy francuski immam negował publicznie jakoby ci zamachowcy przypodobali się swoim czynem Allahowi. Nie bardzo rozumiem, dlaczego wierzysz słowom chorego psychopaty strzelającego do ludzi bardziej niż słowom muzułmańskiego autorytetu. Brevik też tłumaczył się dobrem i obroną całego norweskiego społeczeństwa. Czy punkt widzenia Brevika wydaje cię się logiczny? Dlaczego więc przyjmujesz, że terroryści kierują się prawdziwą nauką islamu? Gdyby tak było, to każdy muzułmanin tłukłby by wszystkich i wszędzie, a tego jakoś nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:22 bardziej niż słowom muzułmańskiego autorytetu. problem polega chyba na tym, że równowaznych mu autorytetów jest wielu, a każdy mówi coś innego.... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:35 joa66 napisała: > problem polega chyba na tym, że równowaznych mu autorytetów jest wielu, a każdy > mówi coś innego.... Racja, bo islam ma to do siebie, że istnieje masa odłamów, nie ma czegoś takiego jak wspólność zdania oraz nie ma kogoś takiego jak papież. I nie można się tego domagać, bo islam to nie chrześcijaństwo. Wiążące dla muzułmanów żyjących w krajach Europy mogą być więc słowa przywódców religijnych tam żyjących, a te są wyważone. Nie mamy wielkiego wpływu na to, co głosi z ambony jakiś tam samozwańczy immam w jednym z krajów arabskich, siłą nikogo do przyjęcia naszych standardów nie zmusimy. I niestety, tacy ludzie będę zagrożeniem dla naszej kultury, bo przyciągają nie tylko europejskich muzułmanów, ale także konwertujących z innych religii, młodych, zagubionych we współczesnym świecie, sfrustrowanych ludzi. Przyczyną tego nie jest jednak islam sam w sobie, a uwarunkowania społeczne i geopolityczne. Muzułmanie czują się niezrozumiani i niesprawiedliwie traktowani, mają rację, jak spojrzeć na sprawę Palestyny, Afganistanu, Iraku, czy Syrii. To rodzi naturalną frustrację i agresję. Nikt nie lubi widzieć się ciągle w roli ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:42 Racja, bo islam ma to do siebie, że istnieje masa odłamów ba, nawet w ramach tego samego odłamu mogą chyba mówic cos innego Dlatego absolutnie nie dziwi mnie problem, dezorientacja po obu stronach "barykady". Z tym, że uważam, że teraz ruch jest po stronie zainteresowanych (muzułmanów). "My" zrobiliśmy już bardzo dużo, a na pewno o wiele, wiele więcej niż "oni" Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:40 przeczytalas koran ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:44 rhaenyra napisała: > przeczytalas koran ? A ty przeczytałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 17:44 snakelilith napisała: > Terroryści też nie zabiją w imieniu Allaha. Kpisz czy o drogę pytasz? Zabijają w imieniu swojego Boga z tym imieniem na ustach. Mam serdecznie dość tłumaczenia 'bo to są akurat Ci co źle zinterpretowali Koran'. Nie są. To są po prostu muzułmanie. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:02 araceli napisała: > Kpisz czy o drogę pytasz? Zabijają w imieniu swojego Boga z tym imieniem na ust > ach. > > Mam serdecznie dość tłumaczenia 'bo to są akurat Ci co źle zinterpretowali Kora > n'. Nie są. To są po prostu muzułmanie. Kropka. Nie. To są terroryści i jako terroryści są traktowani przez prawo. Nikt przy zdrowych zmysłach przed sądem (gdyby ujęto ich żywcem) nie będzie wyrzucał im "niepoprawną" religię. I choćbyś się zes..ła, to nie wyrżniesz wszystkich muzułmanów, ani tych w Europie, ani tych w krajach tzw. arabskich. Nie możesz zabronić im wyznania i nie zamnkniesz przed nimi wszystkich granic. I nawet jakbyś na granicach testy na aryjskie DNA robiła, to nie zlikwidujesz islamu, bo myśli są wolne i muzułmanem może stać się blondyn z niebieskimi oczami urodzony w Pcimiu Dolnym. To nie islam jest problemem, a religijni fanatycy i terroryści, a ich motywy rzadko są naprawdę religijne. To chorzy ludzie. Na tej planecie jest około 1,57 miliardów muzułmanów, a ty uparłaś się, że ta grupka morderców z Paryża reprezentuje całą religię. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:16 snakelilith napisała: > To nie islam jest problemem, a religijni fanatycy i terroryści, a ich > motywy rzadko są naprawdę religijne. Nie - to właśnie Islam jest problemem. Czego politycznie poprawne jemateczki nie potrafią ogarnąć. Islam to nie jest religia jak każda inna. Chcesz żyć w kalifacie - burka na łeb i jazda. Chętnie przyjmują. Ja islamskiego prawa i obyczaju w Europie nie chcę. Abstrahując już od ekstremum czyli terroryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:30 araceli napisała: > Chcesz żyć w kalifacie - burka na łeb i jazda. Chętnie przyjmują. Ja islamskieg > o prawa i obyczaju w Europie nie chcę. Abstrahując już od ekstremum czyli terro > ryzmu. Wysil się na lepszy argument, bo ten mnie nie rusza. Ale rozumiem twoją bezsilność, bo wobec tej religii nie masz najmniejszych szans i będziesz się pewnie do końca życia złościć. Jedyną możliwością zapobiegania ataków terrorystycznych takich jak w Paryżu jest dialog z muzułmanami, by kontroli fanatyzmu dokonywali już we własnych szeregach. Innej drogi nie ma, choćbyś pękła. A co do stylu życia, to mnie obowiązuje prawo europejskie, podobnie jak wszystkich muzułmanów w Europie. Europejskie prawo gwarantuje też wolność wyznania i nie mogę nikomu zabronić islamu praktykowanego w granicach tego europejskiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:33 snakelilith napisała: > Wysil się na lepszy argument, bo ten mnie nie rusza. Ale rozumiem twoją bezsiln > ość, bo wobec tej religii nie masz najmniejszych szans i będziesz się pewnie do > końca życia złościć. Czyli jednak - nie mam szans - przemoc, zło, terroryzm mnie czekają. Tak - przeraża mnie, że mogę dożyć czasów, że będę w burce chodzić i być przedmiotem na łasce pana. Ciebie widać nie - ślepa jesteś to nie wiesz co to oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:59 araceli napisała: > Czyli jednak - nie mam szans - przemoc, zło, terroryzm mnie czekają. Tak - prze > raża mnie, że mogę dożyć czasów, że będę w burce chodzić i być przedmiotem na ł > asce pana. Ciebie widać nie - ślepa jesteś to nie wiesz co to oznacza. > A podałaś jakieś konstruktywne rozwiązanie, czy potrafisz się tylko pultać i tupać nóżkami, bo ci się te nowe, brzydkie dzieci w piaskownicy nie podobają? Jak chcesz niby zwalczać islam? A w burce, to ty już dawno chodzisz. W mentalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:02 Rozwiązanie - każdy powinien jechać tam, gdzie mu się podoba. Jak się muzułmanom nie podoba w Europie - mają do wyboru całkiem spory katalog krajów muzułmańskich. Ja też bym z Polski wyjechała gdyby mi się nie podobało. Mamy XXI wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:15 A podałaś jakieś konstruktywne rozwiązanie, czy potrafisz się tylko pultać i tu > pać nóżkami, bo ci się te nowe, brzydkie dzieci w piaskownicy nie podobają? Jak > chcesz niby zwalczać islam? A w burce, to ty już dawno chodzisz. W mentalnej. Może na początek należałoby od obrony własnych tradycji? Np. żeby można bylo wysyłać kartki Merry Christmas w święta bez strachu o oskarżenia o nietolerancje...? Co ty na to? I nieuginanie sie ppd presja ustanawiania kolejnych przywilejów dla biednych muzułmanów. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:06 Ok, to są muzułmanie, którzy biorą Koran dosłownie. Ale jest też cała masa takich, którzy w ogóle do niego nie zaglądają, wcinają wieprzowinę, piją alkohol i żyją po europejsku a Koran uważają za bzdet. W czym są gorsi od niepraktykującego katolika? Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:09 a ktos mowi ze sa gorsi ? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 17:55 >>> Gdyby tak było, to każdy muzułmanin tłukłby by wszystkich i wszędzie, a tego jakoś nie robi. Moze zwyczajnie widza, ze ich zasady religijne sa glupie I nie wyrywaja sie do zabijania niewiernych bo wola normalnie zyc? Czyli zyja zyciem niepraktykujacych muzulmanow, de facto. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 19:04 No i właśnie im należy się normalne życie - niepraktykującym albo rozumującym po swojemu, wyciągającym ze swojej religii to, co zgadza się z pokojowym światopoglądem. A takich interpretacji jest bardzo dużo. W końcu katolicy też są na bakier z oficjalnymi zasadami, już nie mówiąc o ich ewolucji od czasu powstania biblii. Ostatnio poszperałam po francuskich forach muzułmańskich i większość członków właśnie te pozytywne aspekty podkreśla. Ludzie piszą z różnymi problemami - np. o problemach w związku, problemach z wiarą, o zakochaniach, związkach z ateistami, żydami, chrześcijanami. Dostają ludzkie rady. Np. żeby nie patrzyli na religię wybranka, bo biblia i koran to tylko książki napisane przez ludzi, a i tak miłość jest najważniejsza. Albo żeby cieszyli się światem i nie dali się przytłoczyć ciągłymi restrykcjami religii. Normalne forum, tyle że okraszone jakimiś błogosławieństwami Allaha i całą religijną otoczką. To nie ematka, są różnice: religijność, liczenie się bardzo z opinią rodziny itp. ale lektura mniej osłupiająca niż wielodzietni.org Uważam, że w biblii i KKK są też całkiem niezłe kwiatki, na które współcześni chrześcijanie nie zwracają uwagi. Żyją po swojemu, ale w coś tam wierzą, przejdą się czasem do kościoła, krzyż na ścianie zawieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:21 d.o.s.i.a napisała: > Moze zwyczajnie widza, ze ich zasady religijne sa glupie I nie wyrywaja sie do > zabijania niewiernych bo wola normalnie zyc? Czyli zyja zyciem niepraktykujacyc > h muzulmanow, de facto. Islam ma bogatą tradycję i w historii był niejednokrotnie religią tolerancji i mieszania różnych wpływów kulturowych. I to już w czasach, kiedy u nas palono na stosach w imię jednego słusznego Boga. Tylko ignorantki bez wykształcenia łączą islam z dziczą. W islamie nie ma też nakazu zabijania niewiernych. Jesteście nie tylko żałosne, ale po proste głupie i niedouczone. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:24 >W islamie nie ma też nakazu zabijania niewiernych. >Jesteście nie tylko żałosne, ale po proste głupie i niedouczone. Mąż islamista? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:27 snakelilith napisała: > czą islam z dziczą. W islamie nie ma też nakazu zabijania niewiernych. 2:191 I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili - Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. - I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! - Taka jest odpłata niewiernym! Nie rób z siebie idiotki wytykając komuś 'niedouczenie'. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:46 Tak mówi Pan, Bóg Izraela: "Każdy z was niech przypasze miecz do boku. Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego przyjaciela, kto swego krewnego">>. 28 Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów” Wj 32,27-28 - Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu. – Księga Liczb 31: 17-18 - Kiedy będziecie potrzebowali niewolników i niewolnic, to będziecie ich kupowali od narodów, które są naokoło was. Także będziecie kupowali dzieci przychodniów osiadłych wśród was, przychodniów i potomków ich, urodzonych w waszym kraju. Ci będą waszą własnością. Zostawicie ich w dziedzictwie waszym synom, aby ich posiadali na własność, na zawsze. Będziecie ich uważać za niewolników. Ale z braćmi Izraelitami nie będziecie się obchodzili srogo. – Księga Kapłańska 25: 44-46 - Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny, ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta, i powiedzą starszym miasta: „Oto nasz syn jest nieposłuszny i krnąbrny, nie słucha naszego upomnienia, oddaje się rozpuście i pijaństwu”. Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze. – Księga Powtórzonego Prawa 21: 18-21 Pan powiedział do Mojżesza: … powiesz Izraelitom: … Ktokolwiek bluźni imieniu Pana, będzie ukarany śmiercią. Cała społeczność ukamienuje go. Zarówno tubylec, jak i przybysz będzie ukarany śmiercią za bluźnierstwo przeciwko Imieniu (… bo Ja jestem Pan, Bóg wasz! (Kpł 24:13-22) To tylko niektóre z cytatów Bilbli, książki na której bazuje religia chrześcijańska. Podobno większość Polaków to chrześcijanie? Nie boisz się, że ktoś weźmie te słowa dosłownie? A takich wpisów znajdziesz pełno. Wystarczy poczytać Stary Testament. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide_fields Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 09:46 Dlaczego cytujesz prawa żydowskie, nie obowiązujące chrześcijan? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 00:09 "Ignorantki bez wykształcenia" dobrze wiedzą, czym był islam kiedyś. Zauważają jednakowoż, że OBECNIE w świecie islamu panują tendencje dalekie od tolerancji i dążenia dialogu. Piękne karty historii mam w.głębokim powazaniu, jeśli mnie przypadło żyć w bardziej obskurnym rozdziale księgi Poza tym mam wrażenie, że.jednak.w.Koranie jest zapis o zabijaniu niewiernych. Ale teraz ani kłócić, ani.szukać mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 18:02 snakelilith napisała: > Dlaczego więc przyjmujesz, > że terroryści kierują się prawdziwą nauką islamu? Gdyby tak było, > to każdy muzułmanin tłukłby by wszystkich i wszędzie, a tego jakoś nie robi. Swoją drogą - zastanawiam się dlaczego tak ciężko to zrozumieć. Koran nie nakazuje 'tłuczenia wszystkich i wszędzie' - Koran tłuczenie DOPUSZCZA. Od człowieka zależy, czy dane mu prawo wykorzysta czy nie. I na tym obrończynie Islamu się opierają - że ludzie są różni. A ja wciąż powtarzam: Jest FUNDAMENTALNA różnica między: 1. Prawo i religia pozwala tłuc a dobry pan nie tłucze 2. Prawo i religia zabrania tłuc a znajdzie się zły pan, który tłucze. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:13 > Koran nie nakazuje 'tłuczenia wszystkich i wszędzie' - Koran tłuczenie DOPUSZCZ > A. alez w wielu przypadkach wlasnie nakazuje zabijac, a nie tylko dopuszcza Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:20 > alez w wielu przypadkach wlasnie nakazuje zabijac, a nie tylko dopuszcza Owszem. Odniosłam się do 'zawsze i wszędzie'. Ale racja tyko w niektórych przypadkach masz nakaz w innych możesz być litościwy Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:14 araceli napisała: > Koran nie nakazuje 'tłuczenia wszystkich i wszędzie' - Koran tłuczenie DOPUSZCZ > A. Od człowieka zależy, czy dane mu prawo wykorzysta czy nie. I na tym obrończy > nie Islamu się opierają - że ludzie są różni. A ja wciąż powtarzam: W islamie nie ma jednego ogólnego przyzwolenia na zabijanie, bo interpretacja koranu zależy w dużym stopniu od konkretnego kraju, czy odłamu tej religii. Dokładnie jest u nas. Nasze "cywilizowane" społeczeństwa też dopuszczają tłuczenie ludzi w imię obowiązującego w danym kraju prawa. W wielu krajach prawo jest surowsze i istnieje jeszcze kara śmierci, no i ciągle wysyłamy wojska na przeróżne wojny. A w muzułmańskiej Turcji spontaniczne mordy na niewiernych też nie są dozwolone i ludzie jakoś nie skarżą się, że nie mogą przypodobać się Allahowi. Więc nie islam sam w sobie jest tu problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:18 snakelilith napisała: > W islamie nie ma jednego ogólnego przyzwolenia na zabijanie, Jest dosłowne przyzwolenie na przemoc. Na zabijanie, na bicie żony. Więc wybacz - nie będę przyklaskiwać religii, w której od interpretacji dobrego pana zależy, czy mnie zabije, Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:34 I specjalnie dla Ciebie Snakelilith - PRZEDSMAK: www.youtube.com/watch?v=psZBaJU_Cvo TEGO CHCESZ? Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:39 taka pokojowa demonstracja milosci blizniego Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:43 No bo przecież z muzułmanami trzeba PROWADZIĆ DIALOG! My z nimi bo oni z nami już nie muszą - oni się mogą domagać. My musimy być tolerancyjni - oni już nie muszą. Taka to 'polityczna poprawność' Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:52 Nie oglądam linkowanych filmików. Nie wiem więc czego twoim zdaniem chcę. Ja chcę żyć w pokoju i spokoju, ale nie jestem idiotką, by wierzyć, że represje przeciwko wszystkim wyznawcom islamu jak leci, pozwolą na jakieś sensowne rozwiązanie. Nie wiem gdzie ty uczyłaś się rozwiązywania konfliktów, ale w przypadku miliardów muzułmanów danie pierwszemu z brzegu w mordę raczej nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:54 snakelilith napisała: > Nie oglądam linkowanych filmików. Czyli 'zamykam się na rzeczywistość i będę brnąć bezmyślnie w swoje wyobrażenia'. Nie ma sensu dyskutować z Twoimi wyobrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:18 araceli napisała: > Czyli 'zamykam się na rzeczywistość i będę brnąć bezmyślnie w swoje wyobrażenia > '. Jeżeli masz mi coś do przekazania, to możesz to opisać, albo przynajmniej napisać, co chcesz mi pokazać. Nie klikam tu żadnych linków, ja nie wiem do czego prowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:28 Prowadza do filmiku z demonstracji proislamskiej w centrum Leeds, w której to przemili islamiści wykrzykują "British police go to hell", a na transparentach maja "sharia in UK". W dodatku autorka tego filmu zostaje obrazana przez kobiety które uczestniczą w demonstracji, wielce przyjaźnie do niej nastawiony pan tłumaczy jej ze będzie sie smażyć w piekle bo nie jest muzulmanka i wszyscy nie-muzułmanie tez będą sie smażyć. W dodatku informuje ja ze jego nie obowiazuja prawa UK, bo nie są to prawa sharia. To tak w telegraficznym skrócie. Niestety slowo pisane nie oddaje emocji z jakimi sie to ogląda. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:38 d.o.s.i.a napisała: > Prowadza do filmiku z demonstracji proislamskiej w centrum Leeds, w której to p > rzemili islamiści wykrzykują "British police go to hell", a na transparentach m > aja "sharia in UK". No sorry, ale to jest wolność słowa podobna do karykatur satyrycznego czasopisma we Francji. Wolność dla jednych, a dla drugich już nie? Mówić, to oni sobie mogą co chcą, to ich prawo, a o prawach obowiązujących w danych kraju decydują wybrani w demokratycznych wyborach politycy. Przestępcy będę odpowiadać przed sądem dopiero jak popełnią przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:44 wolność słowa podobna do karykatur satyrycznego czasopisma we Francji. nawoływania do przemocy i łamania prawa porównujesz do satyry????? I to jest ta sama kategoria wg Ciebie? wow.... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:47 Ciekawa jestem czy zdajesz sobie sprawę, że -paradoksalnie - takim tekstem masz swój wkład w nastroje antyislamskie.... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:58 joa66 napisała: > wolność słowa podobna do karykatur satyrycznego czasopisma we Francji. > nawoływania do przemocy i łamania prawa porównujesz do satyry????? > I to jest ta sama kategoria wg Ciebie? To jest właśnie przykład wyprania mózgu przez polityczną poprawność. Zaraz się dowiemy, że terroryzm to forma ekspresji poglądów Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:59 joa66 napisała: > nawoływania do przemocy i łamania prawa porównujesz do satyry????? I to jest ta > sama kategoria wg Ciebie? No niestety. Jeżeli jesteś jednak zdania, że ktoś nawołuje do przemocy i tym łamie lokalne prawo, to możesz to zgłosić odpowiednim władzom. Tylko nie zdziw się, gdy powiedzą ci, że nie mają żadnych podstaw do interwencji. Prawo to nie zabawa w moralność i poczucie osobistej sprawiedliwości. Przecież sama nie chcesz, by koś dyktował ci, co masz myśleć i jaki mieć światopogląd. Musisz akceptować, że ktoś może mieć inne zdanie o społecznym porządku w twoim kraju. Koło ciebie może mieszkać faszysta, katolicki moher i facet przekonany o niższości kobiet. Domagać się mogą różnych rzeczy, to nie znaczy jednak, że wszystko dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:03 snakelilith napisała: > Prawo to nie zabawa > w moralność i poczucie osobistej sprawiedliwości. Ty naprawdę na łeb upadłaś. Ani pojęcia o Islamie ani o prawie, przynajmniej polskim. Nawoływanie do nienawiści jest prawnie zakazane . Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:14 araceli napisała: > Ty naprawdę na łeb upadłaś. Ani pojęcia o Islamie ani o prawie, przynajmniej po > lskim. Nawoływanie do nienawiści jest prawnie zakazane . > Już pisałam. Zgłoś to odpowiednim władzom obywatelko. Ale ty tylko drzeć się potrafisz. I pamiętaj, jacy obywatele, taka władza i takie przestrzeganie prawa. Strach pomyśleć, co by się stało, gdyby w Polsce odsetek emigrantów był ta wysoki jak na Zachodzie. Raj dla terrorystów i hulaj dusza, kraj w którym można robić wszystko i jeszcze się chwalić kreatywnością naciągania litery prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:22 >> Już pisałam. Zgłoś to odpowiednim władzom obywatelko. Czy ty nie rozumiesz ze ludzie sa zastraszeni i boja sie takie rzeczy zgłaszać? Wiesz dlaczego policja nie scigala w UK gangu muzulmanow od ponad dekady gwalcacych brytyjskie nastolatki? Bo sie bali oskarżenia o rasizm! Panno madralinska. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:38 d.o.s.i.a napisała: > Czy ty nie rozumiesz ze ludzie sa zastraszeni i boja sie takie rzeczy zgłaszać? > Wiesz dlaczego policja nie scigala w UK gangu muzulmanow od ponad dekady gwalc > acych brytyjskie nastolatki? Bo sie bali oskarżenia o rasizm! Panno madralinska Nie rozśmieszaj mnie, sama żyję od lat na emigracji i raz zdarzyło mi się nawet zadzwonić na policję, gdy w knajpie frekwentowanej przez muzułmanów doszło do bójki. Dwa duże samochody policyjne łącznie z psami były w trzy minuty na miejscu. Te bajki o politycznej poprawności, to wyssane są z palca. Rzeczywistość wygląda całkiem inaczej. A już we Francji, to policja w ogóle się z emigrantami nie patyczkuje. A zastraszeni mogą być ludzie także przez neofaszystów, czy ruską mafię, to sprawa przestępczości, a nie religii. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:43 Porównujesz bójkę do demonstracji radykalow islamskich? OMG!!! Ręce mi opadają. Jestes slepa i glucha, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:45 > cu. Te bajki o politycznej poprawności, to wyssane są z palca. I bajeczkę o kartkach świątecznych w mojej i mojego faceta firmie tez wyssalam z palca? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 02:29 d.o.s.i.a napisała: > > cu. Te bajki o politycznej poprawności, to wyssane są z palca. > > I bajeczkę o kartkach świątecznych w mojej i mojego faceta firmie tez wyssalam > z palca? > > Tak. Tak samo jak tego faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 09:48 > Tak. Tak samo jak tego faceta. Widzisz Rosa i jak tu z Toba gadać? Kompletny beton. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 02:28 dośka, całkiem spory odsetek ludzie pisze głupoty, ale ty naprawdę przechodzisz samą siebie. Ze strachu? Już głupszego powodu nie zdołałaś wymyślić? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:05 Czyli to jest ta sama kategoria? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:10 snakelilith napisała: > Musisz akceptować, > że ktoś może mieć inne zdanie o społecznym porządku w twoim kraju Swoją drogą - to olejny przykład wyprania mózgu przez polityczną poprawność: 1. Polak nielubiący muzułmanów - zły, wstrętny rasista 2. Muzułmanin nienawidzący europejczyków - człowiek, który korzysta z wolności słowa jako europejskiej wartości, musisz go akceptować! Masakra yntelektualna Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:21 araceli napisała: > 1. Polak nielubiący muzułmanów - zły, wstrętny rasista > 2. Muzułmanin nienawidzący europejczyków - człowiek, który korzysta z wolności > słowa jako europejskiej wartości, musisz go akceptować! Nawet w manipulacji jesteś beznadziejna. Z jednej strony ach jak deilkatne emocje "nielubiący", a z drugiej z grubej rury "nienawidzący"? A skąd ta pewność, że muzułmanie wszyscy jak jeden mąż cię nienawidzą? Pytałaś każdego tych 1,57 miliardów? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:23 naprawdę teksty takie jak Twoje przyczyniają się do wzrostu nastrojów antyislamskich. Nie wiem czy taki jest Twój cel... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 02:32 Wzrost nastrojów antyislamskich czy jakichkolwiek anty zależą tylko i wyłącznie od ludzi, którzy je propagują posługując się manipulacją i kłamstwem. Zupełnie jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 08:28 rosa, nie jesteś partnerem do merytorycznej dyskusji, pogódź się z tym Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 12:51 A ty jesteś manipulantką i kłamczuchą. Pogódź się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 12:54 OJj, rosa -przepraszam, że wyciągam Ci Twoje własne wpisy, które zaprzeczają same sobie , ale nie mogę się powstrzymać eot Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:32 snakelilith napisała: > A skąd ta pewność, że muzułmanie wszyscy jak jeden mąż cię nienawidzą? > Pytałaś każdego tych 1,57 miliardów? Od paru dni na forum politycznie poprawne jemateczki skandują 'Polacy to rasiści'. I jakoś nie pytały wszystkich 38 milionów Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:44 araceli napisała: > Od paru dni na forum politycznie poprawne jemateczki skandują 'Polacy to rasiśc > i'. I jakoś nie pytały wszystkich 38 milionów Acha, mnie nie wolno uogólniać z konkretnych wpisów na forum na 38 milionów, a ty z uogólniasz na 1,57 miliardów, mając o dyspozycji tylko kilka filmików i małą grupę bandytów z kałasznikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:48 mnie nie wolno uogólniać z konkretnych wpisów na forum na 38 milionów, ale to Ty wysuwasz argument, stały i koronny, że nie można generalizować. Można więc czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:53 snakelilith napisała: > Acha, mnie nie wolno uogólniać z konkretnych wpisów na forum na 38 milionów, > a ty z uogólniasz na 1,57 miliardów, mając o dyspozycji tylko kilka filmików i ma > łą grupę bandytów z kałasznikiem? W całej tej dyskusji, udowadniasz, że nie można wrzucać muzułmanów do jednego worka jednocześnie robisz to z Polakami. Dlaczego? I bardzo proszę nie zawężać problemu muzułmanów w Europie do terroryzmu bo to problem o wiele szerszy i obawiam się, że pozostałe kwestie (np. nieakceptowanie norm europejskich) są dużo gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:05 araceli napisała: > W całej tej dyskusji, udowadniasz, że nie można wrzucać muzułmanów do jednego w > orka jednocześnie robisz to z Polakami. Dlaczego? > Jestem zdolna do skorygowania swojego błędu. Przepraszam resztę Polaków za nieopatrzną generalizację. Twój ruch rasistko. > I bardzo proszę nie zawężać problemu muzułmanów w Europie do terroryzmu bo to p > roblem o wiele szerszy i obawiam się, że pozostałe kwestie (np. nieakceptowanie > norm europejskich) są dużo gorsze. Normą europejską jest też nie wtrącanie się w prywatne sprawy ludzi, dopóki nie łamie się prawa. Więc ja problemu tu zupełnie nie widzę. Bardzo wielu ludzi różnych wyznań nie akceptuje społecznych norm, nie popełnia jednak przestępstwa, bo nie chce problemów z prawem i się dopasowuje. Większość muzułmanów żyjących w Europie to dopasowani obywatele. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:06 Snake - obejrzyj dzisiejszy dokument Panoramy na bbc. Jesli to ci nie otworzy oczu to ja już sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:09 Ona nic nie obejrzy - woli opierać się na swoich wyobrażeniach o 'religii pokoju'. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:08 A wyzywaj mnie ile chcesz. Widać nic więcej nie potrafisz Urocze jest twierdzenie 'dopóki nie łamie się prawa' w obliczu tak ogromnego łamania prawa przez muzułmanów w Europie i ich domagania się (również niezgodnymi z prawem sposobami) dostosowania tego prawa do ich zwyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:28 araceli napisała: > Urocze jest twierdzenie 'dopóki nie łamie się prawa' w obliczu tak ogromnego ła > mania prawa przez muzułmanów w Europie Tak ogromnego? Masz jakieś statystyki, że to łamanie prawa ma związek z religią? Czy nie jest raczej tak, że łamanie prawa związane jest najczęściej z najniższymi warstwami społecznymi? Mieszkasz w jakim getcie, czy jak? Potrafię zrozumieć, w moim mieście też jest taka dzielnica, gdzie nawet policjanci wolą chodzić grupami. Opanowana przez ruską mafię. Z muzułmanami nie ma tam najmniejszych problemów, bo ci są już tu dłużej i mają pracę oraz normalne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:17 > No niestety. Jeżeli jesteś jednak zdania, że ktoś nawołuje do przemocy i tym ła > mie lokalne prawo, to możesz to zgłosić odpowiednim władzo Aha, czyli demonstracja pt. śmierć brytyjskim policjantom i niemuzulmanie do piekla to wolność słowa i absolutnie żaden rasism i generalizacja (nawet nie wiem czego), ale demonstracja anty-mizulmanska to rasism w najczystszej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:56 No sorry, ale to jest wolność słowa podobna do karykatur satyrycznego czasopism > a we Francji. Czyli na tej zasadzie można zorganizować sobie demonstracje Pt. Żydzi do gazu, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:55 a kto mowi o represjach ? wystarczy wymagac tego czego wymaga sie od kazdego innego europejczyka przestrzegania prawa szanowania praw czlowieka itd Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:09 rhaenyra napisała: > a kto mowi o represjach ? > wystarczy wymagac tego czego wymaga sie od kazdego innego europejczyka > przestrzegania prawa szanowania praw czlowieka itd > A nie wymaga się? Dywanik tym terrorystom może wysłano, czy może ścigano ich przez cały Paryż ciężko uzbrojonymi oddziałami? I jak niby zatrzymać terrorystów przed zamachem i zmusić do uszanowania prawa? Policja Myśli, czy co niby proponujesz? Comiesięczne meldowanie się wszystkich muzułmanów na komisariacie i obligatoryjny test wariografem? Przeszukiwanie mieszkań bez cienia podejrzenia o przestępstwo? A może islam ma być z założenia przestępstwem? No to zabrońmy wszelkiej religii, ciekawe kto pierwszy z tego będzie chciał uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:21 > ujesz? Comiesięczne meldowanie się wszystkich muzułmanów na komisariacie i obli > gatoryjny test wariografem? Wystarczyłoby zaczipowac podejrzanych o terroryzm, zabronić im korzystania z Internetu i spotykania sie z innymi zaczipowanymi. Plus obowiązek pracy i meldowania sie na posterunkach co tydzień. Plus zakaz wstępu do kraju przy jakimkolwiek podejrzeniu ze podróżowali w celach terrorystycznych. Ogólnie zakaz propagowania shariah, zakaz mowy nienawiści (British police go to hell). Itp. itd. Demonstracji faszystowskiej jakos nie można zorganizować. Dzis w bbc program Pt. Are islam values compatible with English values. Zapowiada sie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:32 Wystarczyłoby zaczipowac podejrzanych o terroryzm, zabronić im korzystania z Internetu i spotykania sie z innymi zaczipowanymi. Plus obowiązek pracy i meldowania sie na posterunkach co tydzień. Plus zakaz wstępu do kraju przy jakimkolwiek podejrzeniu ze podróżowali w celach terrorystycznych. Ha, ha, ha, ha, zaczipowanie podejrzanych. Dziecko, Orwella sobie poczytaj. Byłabyś pierwsza idąca na barykady, gdyby okazało się, że przypadkowo jesteś na liście podejrzanych. Nie wierzysz? Już tylko wpisami tu na forum dorobiłaś się zainteresowania robotów przeszukujących net według interesujących haseł. Kiedyś ktoś o twojej fascynacji islamem sobie przypomni, a że coś się pokręci? No cóż, zdarza się. Nie ma takiej możliwości, by zabronić komuś podróżowania, czy wyznawania czegokolwiek bez konkretnego złamania prawa. To jest zasada społeczeństwa, o które podobno walczysz. I jak ty sobie to zmuszanie do pracy wyobrażasz? Gdzie? W obozach?Ty nie tylko rasistka, ale także faszystka jesteś. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:55 >>>, ha, ha, ha, zaczipowanie podejrzanych. Obecnie podobne rozwiązania sttosowane są wobec pedofilów i podobnych, wiec nie rozumiem dlaczego wciagasz tu do dyskusji jakies wolności osobiste itp. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:20 Turcja akurat od czasów Ataturka była państwem swieckim, a duchowni byli krótko trzymani. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:40 Nie tylko Francja, nie tylko Europa.. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:03 ghrtth napisała: > Czy od katolików ktoś wymagał odżegnania się od zbrodni Breivika? Od Polaków od > żegnywania się od działań Red Watch czy jak tam to się nazywa? Po co od razu Breivik. Który katolik wychodzi w Polsce ze sztandarem na ulicę, gdy złapią kolejnego katolickiego duchownego pedofila? Też wszyscy krzyczą, że to nie prawdziwy reprezentant naszej religii, bo my szanujemy przykazania Jezusa? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:08 Ogolnie calkowicie sie z Toba zgadzam ale z drugiej strony - trudno sie dziwic i dziwie sie tym muzulmanom co sie dziwia, ze w czasach czestych zamachow pod egida islamu, osoba ewidentnie sie z nim kojarzaca ( ubrania, obrzedy) budzi niepokoj, przynajmniej w jakims procencie spoleczenstwa. I fanatyk i normalny twierdzi przeciez, ze to on jest prawdziwym muzulmaninem. I wiekszosc tych atakow jest jednak skierowana w nasz krag kulturowy. Kobieta szczelnie zakutana burka nie powinna czuc sie dorknieta, jesli napotka pare wyleknionych spojrzen w centrum handlowym. Byc moze jakis wyrazniejszy protest z tych srodowisk dalby im wieksze prawo do oburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:17 mylisz skutek z przyczyna Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:21 Udało ci się kiedyś napisać zdanie złożone? Ze znakami przestankowymi? A tak. Wiem. Za dużo oczekuję.. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 09:35 Pozwól, że cię zacytuję: "A coś na temat?" Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 09:50 cosmetic.wipes napisała: > Pozwól, że cię zacytuję: > "A coś na temat?" > Jakie na temat? Toż to klasyczne nocne obrzygiwanie postów by Rosia Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 12:54 Araceli, ty tylko kopiować potrafisz? Za inteligenta nie uchodzisz w ogóle, ale żeby być aż tak prymitywnym? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:02 Rosia wypowiadająca się o cudzej inteligencji - dowcip tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 12:52 Uważaj, bo się udławisz z tej nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:50 Rośka, idź pilnie do psychiatry, jeśli w słowach "Pozwól, że cię zacytuję: "A coś na temat?"" widzisz nienawiść. Manię prześladowczą i urojenia się leczy Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 14:06 A wiesz, że twoje również? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:22 Nieufnosc jest skutkiem zamachow, nasilona przynajmniej, a nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:31 nie tobie odpowiadalam tylko forumce uwazajaca ze muzulmanie sa biedni przesladowani we francji wiec dlatego atakuja Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 19:13 Uprościłaś, ale i tak donikąd nie zmierza ta dyskusja, więc nie ma sensu tłumaczyć. Nie uważam, że są prześladowani i biedni. Uważam, że mają problem z zaistnieniem w społeczeństwie. Tak, jak lata temu kobiety - owszem, mogły robić kariery, kształcić się i odkrywać, ale najpierw musiały porządnie udowodnić, że nie są jak inne kobiety - jak wiadomo z góry: głupkowate, bierne i histeryczne. Teraz w tej sytuacji są muzułmanie. Świat nie jest zupełnie na nich zamknięty, ale asymilacja i osiągnięcie sukcesu jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 19:22 ghrtth napisała: > Nie uważam, że są prześladowani i biedni. Uważam, że mają problem z zaistnienie > m w społeczeństwie. I naiwnie zwalasz te problemy na europejczyków nieakceptyjących muzułamnów 'bo tak'. Nie dostrzegasz, że to muzułmanie mają problem z akceptacją europejskich norm? Odniesiesz się do tego: www.youtube.com/watch?v=psZBaJU_Cvo Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:50 I naiwnie zwalasz te problemy na europejczyków nieakceptyjących muzułamnów 'bo > tak'. Nie dostrzegasz, że to muzułmanie mają problem z akceptacją europejskich > norm? O rany, widzę, że lubisz czytać między wierszami. Nigdzie nie napisałam, że Europejczycy nie lubią muzułmanów "bo tak". Nie lubią ich, bo wielu z nich to nieprzyjemni ludzie o zatrważających poglądach, zdarzają się terroryści, agresorzy, nieszanujące kobiet obleśnawe cwaniaczki, roszczeniowcy, chuligani palący auta i urządzający głupie przemarsze. Ale jest też cała reszta, która identyfikuje się po swojemu z tą religią, a nie ma żadnego wpływu na to, że jakiś inny muzułmanin robi głupoty. I nie w porządku jest, by tej grupie rzucać kłody pod nogi. Ale jeśli chodzi o to, co tu jest przyczyną, a co skutkiem, pora cofnąć się do naszych kolonialnych przodków - wybawicieli ciemnych ludów. Czyżby nie wparowali komuś na ziemię? Czyżby nie narzucali siłą swojej kultury? Religii? Czyżby nie patrzyli z wyższością i obrzydzeniem na tubylcze zwyczaje? Teraz Europa płaci za to wysoką cenę, chociaż wina współczesnych Europejczyków w tym żadna. Podobnie jak zwykli muzułmanie nie ponoszą winy za to, że jakiś kretyn wysadził się w powietrze. Ale zabawę w "kto zaczął" zostawmy przedszkolakom. Problem jest teraz i rozwiązaniem może być tylko zapewnienie muzułmanom miejsca w społeczeństwie. Tym, którzy chcą je zająć. Nie wolno pokazać teraz fucka tym, którzy się zasymilowali i uwierzyli w zachodnie wartości, tylko dlatego, że mają na imię Ali. Ludzie, nic nie wynieśliście z historii dwudziestego wieku? > Odniesiesz się do tego: > www.youtube.com/watch?v=psZBaJU_Cvo A Ty odniesiesz się do tego: (dowolny link z 11 listopada w Warszawie)? Co to ma o czymkolwiek powiedzieć? Że bywają głupie demonstracje? No bywają, cieszę się z Twojego odkrycia. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o demonstracjach, poszukaj filmików i zdjęć z niedzielnej demonstacji w Paryżu, na której ludzie wszystkich religii deklarowali jedność i "bycie Charliem". Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:53 zły link. chodziło o ten - http://www.20min.ch/diashow/117306/117306-oIF4lhBjJCXcbzdwJkaPpg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:00 ghrtth napisała: > Co to ma o czymkolwiek powiedzieć? Że bywają głupie demonstracje? Ale to nie jest kwestia 'głupich demonstracji' tylko tego, czego domagają się muzułmanie w Europie. To nie jest odosobniony przypadek - im jest ich więcej tym więcej chcą wydrzeć. Oni NIE CHCĄ się integrować przyjmując europejskie wartości tylko chcą narzucić swoje. Oni nie chcą a nie źli europejczycy nie chcą ich akceptować. Problem jest bardzo poważny - polityczna poprawność się wyczerpuje nawet politykom: '- Prowadzona od 30 lat polityka wielokulturowości nie sprawdziła się, szczególnie w przypadku muzułmanów - stwierdził Cameron w jednej z głośno komentowanych wypowiedzi z 2011 r. - Zakładano, że ludzie o różnym zapleczu religijnym, kulturowym czy etnicznym będą żyli obok siebie zgodnie i w pokoju. Nie widzę jednak spodziewanych rezultatów. Zwłaszcza w przypadku liczącej 2,4 mln ludzi społeczności brytyjskich muzułmanów (...) Brytyjczycy muszą bronić swojej tożsamości - ocenił. ' wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Muzulmanska-spolecznosc-w-Birmingham-pozbadzcie-sie-bialych-dzieci-ze-szkoly,wid,16993625,wiadomosc.html?ticaid=114265 Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 02:51 Nie dość, że nieaktualna sprawa, to jeszcze kolejny dowód na to, że za działania jednostek obciąża się całą społeczność: CytatPochodzący z Pakistanu ojciec jednego z uczniów, jak relacjonuje dyrektorka, zażądał tego w imieniu społeczności muzułmańskiej. Jednemu tatuśkowi odwaliło, tak jak całkiem niedawno i lokalnie jednej mamusi, gdy zażądała od kierownika charity shopu, że ma zwolnić muzułmankę (Polkę zresztą), bo ona nie lubi kobiet w chustach. I jeszcze jedno bardzo ważne zdanie z tegoż: Cytat- Musimy powiedzieć jasno, że ekstremizm islamski i islam to nie to samo - mówił odnosząc się do słów Camerona Faisal Hanjra z Muzułmańskiej Rady Wielkiej Brytanii. Słowa warte przemyślenia, choć wiem, że u niektórych myślenie nie jest mocną stroną.. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:12 Masakryczny ten film. Człowiek się czuje bezsilny. Ale milosniczki islamu wraz będą cie przekonywać ze cos takiego nie ma miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:13 Miłośniczki Islamu 'nie oglądają filmików'. Żyją własnymi wyobrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:23 araceli napisała: > Miłośniczki Islamu 'nie oglądają filmików'. Żyją własnymi wyobrażeniami. > Ja nie jestem "miłośniczką islamu". Islam jako religia mi zwisa. Mam tylko coś przeciwko rasizmowi. Nie chcę by ktokolwiek wrzucał mnie do wora z jakąkolwiek zbiorową definicją i na tej podstawie podciągał do zbiorowej odpowiedzialności, dlatego nie robię tego też z muzułmanami. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:28 Masz 'coś przeciwko' rasizmowi ale rasizm w wykonaniu muzułmanów w Europie jest ok? Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:47 araceli napisała: > Masz 'coś przeciwko' rasizmowi ale rasizm w wykonaniu muzułmanów w Europie jest > ok? Ciekawe > A kto mówi, że popieram rasizm praktykowany przez muzułmanów? Nie jestem tylko zdania, że za przewinienia fanatyków odpowiada każdy muzułmanin i nie jestem zdania, że represje i mowa nienawiści ze strony Europy rozwiążą sprawę terroryzmu. Przecież ci fanatycy tylko na to czekają, by mieć pretekst do kolejnego zamachu. Ale co ciebie to obchodzi, w tej Wiecznie Umęczonej przez Wroga masz o wiele większą szansę zginąć na przejściu dla pieszych niż podczas terrorystycznego zamachu i pewnie o tym wiesz, inaczej nie darłabyś tak gęby. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:59 snakelilith napisała: > A kto mówi, że popieram rasizm praktykowany przez muzułmanów? No - przecież nawoływanie do nienawiści przez muzułmanów nazwałaś 'wolnością słowa' Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:08 araceli napisała: > No - przecież nawoływanie do nienawiści przez muzułmanów nazwałaś 'wolnością sł > owa' A jak nazwiesz pogardę pokazywaną muzułmanom na tym forum? Odpłacaniem pięknym za nadobne? Uważasz, że zachowanie małej grupy ludzi zwalnia cię z zasady domniemania niewinności u każdego człowieka i przede wszystkich u tych niepodejrzanych o jakiekolwiek przestępstwo? Ty ferujesz jednak gotowe wyroki - islam jest winny, że mała grupa fanatyków nie radzi sobie z życiem. Nawołujesz tym do nienawiści wobec ducha winnych ludzi, którzy mieli pecha urodzić się w takiej religii, a nie innej i nikogo nie chcą mordować. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:19 > za nadobne? Uważasz, że zachowanie małej grupy ludzi zwalnia cię z zasady domni > emania niewinności u każdego człowieka i przede wszystkich u tych niepodejrzan > ych o jakiekolwiek przestępstwo? Co zrobil pewien brytyjski policjant, żeby im wszystkim życzyć śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:27 d.o.s.i.a napisała: > Co zrobil pewien brytyjski policjant, żeby im wszystkim życzyć śmierci? Piszesz o jakiejś konkretnej sytuacji z konkretną liczbą konkretnych osób, które należy odpowiednio, czyli według obowiązującego prawa potraktować, czy chodzi o jakiś powszechny manifest przeciwko brytyjskiej policji, który podpisał każdy muzułmanin? Ne bardzo wiem, o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:41 dy muzułmanin? Ne bardzo wiem, o czym piszesz. To obejrzyj film albo wróć do opisu demonstracji w Leads. I odpowiedz na pytanie dlaczego muzułmanie mogą generalizować i nienawidzić WSZYSTKICH policjantów i WSZYSTKICH niemuzulmanow i to radośnie glosic a ty to nazywasz wolnością słowa. A my nie możemy sie zastanawiać i dyskutować o islamskich RADYKALISTACH bez posadzenia o generalizacje i rasism? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:49 MILIARD (wszyscy) muzulmanie ludzi nienawidzi WSZYSTKICH policjanow i ciebie tez Dosiu?Hmmmmm No zmartwie cie, muzulmanie nie wiedza o twoim istnieniu Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:51 > MILIARD (wszyscy) muzulmanie ludzi nienawidzi WSZYSTKICH policjanow i ciebie te > z Dosiu?Hmmmmm No zmartwie cie, muzulmanie nie wiedza o twoim istnieniu Ale ja mowie o tych którzy byli na demonstracji. Oni nie maja problemu z generalizowaniem a ty to nazywasz wolnością słowa. Ja nie generalizuje a mimo to nazywasz mnie rasistką. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:57 czy jednak nie miliard muzulmanow - widze pewne swiatelko w tunelu, jeszcze kilka dni i bedziesz twierdzic ze nie jestes islamofobem Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:02 71tosia napisała: > czy jednak nie miliard muzulmanow - widze pewne swiatelko w tunelu, jeszcze > kilka dni i bedziesz twierdzic ze nie jestes islamofobem Dla Ciebie światełka nie ma Choćby nie wiem jakie były fakty - Ty i tak przy swojej wizji 'religii pokoju' zostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:16 ty 'wiesz tyle ile powinnas' (dobrze cytuje?) o islamie wiec pisz, pisz, pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:20 d.o.s.i.a napisała: > Ale ja mowie o tych którzy byli na demonstracji. Nie wiem, nie oglądałam filmu, nie byłam tam też osobiście. Nie wykluczam, że popełniono tam przestępstwo, ale po to mamy prawo i ograny dbające o to, by prawa przestrzegano. Nie bardzo wiem, czego oczekujesz. Mamy strzelać do tych ludzi, by zmienili zdanie? Najpierw do facetów, a potem do kobiet z dziećmi, czy jak? I w jaki sposób zachowanie tych ludzi mamy przenieść na resztę muzułmanów żyjących w Europie? Wszystkich pociągnąć do odpowiedzialności? Zabronić tym ludziom każdą formę wolnego wypowiadania własnych myśli? A może robić osobiste przeszukiwania z naskoku, czy nie kryją gdzieś w majtkach niepożądane transparenty i wydania koranu? Nie da się, to nie są europejskie normy. Ukarać i szykanować można kogoś dopiero za przestępstwo, Tom Cruise i Precrime, to science fiction. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:24 snakelilith napisała: > Nie wiem, nie oglądałam filmu, nie byłam tam też osobiście. 'Nie wiem, nie widziałam, nie byłam, filmu nie obejrzę' ale się wypowiem Zaraz obok Tosi 'nie znam Islamu ale parę muzułmańskich rodzin i tam przemocy nie ma' - Kryjąc się w fortecy sztywnej konsekwencji, schronić się możemy przed zakusami rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:43 Tak nie uwazam sie za eksperta, chociaz pracowalam w kraju muzulmanskim i mam kilku muzulmanskich przyjaciol. Ale co tam moje doswiadczenie przy kims kto islam zna z Pana Wlodyjowskiego. Rasizm i przemoc nie podoba mi sie w kazdym wydaniu, nawet w twoim Araceli. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:46 Moja przemoc Błahahahahahahaha Ty naprawdę jesteś oślepiona swoją boską polityczną poprawnością Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:53 Czyli uważasz ze zjawisko Pt. Non-violent radicalism, będące przedsionkiem do ideologii dżihadu, wśród muzulmanow w krajach zachodu nie istnieje? I nawet Theresa May sie myli w tej sprawie? I jest rasistką? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 02:57 71tosia napisała: > MILIARD (wszyscy) muzulmanie ludzi nienawidzi WSZYSTKICH policjanow i ciebie te > z Dosiu?Hmmmmm No zmartwie cie, muzulmanie nie wiedza o twoim istnieniu Mało tego, jej istnienie mają głęboko w.. poważaniu Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 02:56 d.o.s.i.a napisała: > dy muzułmanin? Ne bardzo wiem, o czym piszesz. > > To obejrzyj film albo wróć do opisu demonstracji w Leads. I odpowiedz na pytani > e dlaczego muzułmanie mogą generalizować i nienawidzić WSZYSTKICH policjantów i > WSZYSTKICH niemuzulmanow i to radośnie glosic a ty to nazywasz wolnością słowa > . A my nie możemy sie zastanawiać i dyskutować o islamskich RADYKALISTACH bez p > osadzenia o generalizacje i rasism? > > Że gdzie? Dżizas - kolejny dowód podajesz na tacy, jak bardzo nie masz pojęcia o czym piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 06:22 Ale Ty nie rozumiesz, że zwykły muzułmanin ma z tym filmikiem tyle wspólnego, co ty z filmikiem z warszawskiego 11 listopada? Że osądzanie muzułmanów na podstawie tego filmiku jest jak osądzanie Polaków (Ciebie!) na podstawie filmiku z Marszu Niepodległości - gdzie płoną samochody dziennikarzy, powiewają symbole nazistowskie i nacjonalistyczne itd. Żadna grupa nie jest jednolita. Część grupy jest nie do zaakceptowania, ale część jest do zaakceptowania w społeczeństwie. I tej części trzeba dać możliwość życia w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 06:27 Nie rozumie, nie zrozumie i nawet nie próbuj tłumaczyć. Z betonem nie wygrasz. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 09:57 ghrtth napisała: > Ale Ty nie rozumiesz, że zwykły muzułmanin ma z tym filmikiem tyle > wspólnego, co ty z filmikiem z warszawskiego 11 listopada? Jeszcze raz - jesteś muzułmanką, że dajesz sobie prawo do mówienia w imieniu? Rosia kiedyś linkowała materiał o polskiej muzułmance na dowód, jacy to cudowni ludzie i tam też kwiatki były, że hej. Ona się uważała za 'normalną' więc ten tego - ich normalność to dla mnie kosmos. > Żadna grupa nie jest jednolita. Część grupy jest nie do zaakceptowania No toż ja od początku twierdzę - dla mnie prawo i kultura muzułmańska jest nie do zaakceptowania w baaaaaardzo dużej części, w większości. Nawet ta wersja light. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 11:58 a jak czesc kultury muzulmanskiej jest dla ciebie do zaakceptowania, bo skoro 'duza czesc' nie, to jednak jakas mala czesc tak? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:04 71tosia napisała: > a jak czesc kultury muzulmanskiej jest dla ciebie do zaakceptowania, bo skoro ' > duza czesc' nie, to jednak jakas mala czesc tak? Pisałam już wielokrotnie - podrzędny (w tym prawny) status kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:39 hmmm ale ja pytam co jest dla ciebie do zaakceptowania w kulturze muzulmanskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:41 Hmmm... pytasz i nie potrafisz przeczytać odpowiedzi Albo zaraz się dowiemy, że w Islamie kobieta nie ma podrzędnego statusu bo Twój znajomy Ahmed dobrze traktuje żonę Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:54 pytam jeszcze raz co JEST do zaakceptowania w kulturze muzulmanskiej a ty odpowiadasz: 'Pisałam już wielokrotnie - podrzędny (w tym prawny) status kobiet' Az trudno uwierzyc ze naprawde ci odpowiada podrzedny stus prawny kobiet, no ale masz do takich przekonan prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 14:07 Nie licz na odpowiedź. Za to obrażenie ciebie masz jak w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 14:08 rosapulchra-0 napisała: > Nie licz na odpowiedź. Za to obrażenie ciebie masz jak w banku. Rosia - obrzygawszy wszystkich teraz będzie też Tosię obrażać? WOW Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 10:55 ghrtth napisała: > Nie podoba mi się szariat i uważam, że sytuacja kobiet np. w Arabii Saudyjskiej > jest skandaliczna. Tylko że to nie przekłada się w żaden sposób na zwykłego Eu > ropejczyka, który jest muzułmaninem, ale stosuje się do wykładni islamu równie > swobodnie, co większość polskich katolików do wykładni KK, albo nie praktykuje > w ogóle. Popełniasz duży błąd, zresztą ten sam co wszyscy, porównując zachowania jednostek wobec chrześcijaństwa do zachowań jednostek wobec islamu. Tak nie wolno! Druga rzecz, proszę sobie nie wycierać twarzy Arabią Saudyjską. Cały świat islamski jest zorganizowany mniej więcej tak samo: ------------------------------------------------ W znacznej większości krajów muzułmańskich (z wyjątkiem Turcji, Tunezji i krajów postkomunistycznych, takich jak Albania) prawo karne i cywilne w różnym stopniu inspiruje się szariatem. W niektórych krajach, np. w Sudanie i Afganistanie, szariat stosowany jest bezpośrednio. ----------------------------------------------- > Nie widzę powodu, by odgradzać się od ludzi wychowanych w Europie, czy > tających europejską prasę, myślących po europejsku i żyjących po europejsku tyl > ko dlatego, że są muzułmanami. Muzułmanin myślący po europejsku. Buhahhahaha. Padłem! Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:39 >Popełniasz duży błąd, zresztą ten sam co wszyscy, porównując zachowania jednostek wobec >chrześcijaństwa do zachowań jednostek wobec islamu. Tak nie wolno! Porównuję stopień praktykowania islamu przez wielu europejskich muzułmanów do stopnia praktykowania katolicyzmu przez wielu polskich katolików. W czym tkwi błąd? >Druga rzecz, proszę sobie nie wycierać twarzy Arabią Saudyjską. Cały świat islamski jest zorganizowany >mniej więcej tak samo: Ale rozumiesz, co znaczy skrót: "np."? A przy okazji także związek frazeologiczny "wycierać sobie czymś gębę"? Bo nie wydaje mi się, by był tu uzasadniony. >Muzułmanin myślący po europejsku. Buhahhahaha. Padłem! No popatrz, a jednak sporo takich indywiduów kręci się po świecie, a nawet Polsce (patrz: tatarzy). Poczytaj też sobie muzułmańskich dziennikarzy liberalnego nurtu w językach, które znasz. A jeśli następnym razem zamiast pisać kolejne posty chciałbyś rzeczywiście się dokształcić, rusz w internet - pełno jest blogów, stron, forów europejskiej młodzieży po angielsku, francusku, niemiecku. Tam też jakoś nie widać powszechnego zamiłowania do djihadu. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 10:46 Mnie zastanawia tylko jedno - dlaczego liberalnie traktujący Biblie katolik / tzw wierzący niepraktykujący/ jest tutaj i nie tylko tutaj określany jako "niekatolik" bo niekonsekwentny, a liberalny muzułmanin to "dobry muzułmanin" w odróżnieniu od fanatyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:15 tak, jak pisałam wyzej, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 14:22 Mieszasz. Katolicy tez moga byc, powiedzny tradycyjni, bardziej lub mniej aktywnie praktykujacy, niepraktykujacy ale sami okreslajacy sie jako katolicy, czy tez fanatycy w rodzaju pewnego profesora a liczony jako katolik jest z kolei kazdy ochrzczony, kto nie dokonal aktu apostazji. Wg mnie tak samo muzulmanin fanatyk jak i katolik fanatyk nie jest "dobrym". Muzulmaninem ani katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:20 Sa turaj jakies zwolenniczki islamu? W poprzednim długim wątku na podobny temat raczej znaczna większość wypowiadających sie nie akceptue zasad tej religii ani nie chciałaby zeby ich potomkowie mieli cos z nią wspólnego, chyba ze cos mi umknęło ... Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:22 Aga, tak kieys czytałam fragmenty, ogonie to kobiety maja tam mocno przerąbane. Odpowiedz Link Zgłoś
louisse Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:32 Czytałyście koran? Hadisy? Jak się Wam jako kobietom podoba sharia law? A warto przeczytac. Poczawszy od hstorii zycia zalozyciela, Niejaki Pan Mahomet, oblakany pedofil, ktory napsal koran, poniewaz objawil mu sie archaniol Gabriel(!), Manipulowany przez o wiele lat starszą wdowę Chadzidżę, opętany seksualnie wlasciciel 30 zon, w tym 9 latki Aishy (którą poslubil jako 60 latek). Początkowo zafascynowany jakąś chrzescijanską sektą, pozniej obrazil się na nią ( na początku muzulmanie modlili się nie w stronę Mekki, ale Jerozolimy,) No i coz ten Archaniol Gabriel objawil Mahometowi w Koranie? kilka cytatow z koranu: 2 sura Koranu , werset 191: "I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili. I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! " Sura 4, werset 89 : "Oni (chrześcijanie i żydzi) by chcieli, abyście byli niewiernymi, tak jak oni są niewiernymi, abyście więc byli równi. Przeto nie bierzcie sobie opiekunów spośród nich, dopóki oni nie wywędrują razem na drodze Boga. A jeśli się odwrócą, to chwytajcie i zabijajcie ich, gdziekolwiek ich znajdziecie! I nie bierzcie sobie spośród nich ani opiekuna, ani pomocnika! i tak dalej, nie chce się przytaczac reszty. A poniewaz kazdy dobry muzulmanim plci meskiej za zabicie niewiernego dostaje sie do raju, w ktorym z miejsca otrzymuje 7 naloznic, to perspektywa chyba jest kusząca? oczywiscie dla muzulmanek po smierci raju nie ma taki los. Niech kazdy sympatyzuje z tym, z czym chce, ale przed tym warto moze zapoznac sie bardziej z tym, z czym się symaptyzuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:48 w cywilizowanej europie mamy wolnosc slowa i wyznania, niech sobie wierza nawet w gruszki na wierzbie...byleby religia nie nakazywała zabijać i poniżać, a wyznawcy nie wprowadzali tych zasad rowniez poza swoje kregi kulturowe. Odpowiedz Link Zgłoś
rossmary Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 11:56 problemem jest to ze wiekszosc osob nie rozumie slowa "dzihad", w samym Koranie istnieja 3 rozumienia tego terminu.Dzihad "miecza" to walka z niewiernymi- przeciwnikami wiary, ateistami i politeistami.Większość muzułmanów jest niechętna agresji i walce. Tak jak wszędzie, jedynie ułamki procent to radykałowie. Ciekawostka jest to ze chrzescijanin lub zyd porwany przez talibów moglby sie powolywac na Koran ze jest przetrzymywany niezgodnie z prawem Koranu bo zydzi i chrzescijanie maja status "ludzi chronionych" Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:09 nie mozna byc troche w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:37 Nie jestem zwolenniczką i nigdy nie będę- żadnej religii/tradycji/prawa religijnego i obyczajowego, w której - przykład pierwszy z brzegu - dojrzały facet może poślubić 9- letnie dziecko, domagać się spełnienia obowiazku małżeńskiego, a mając problem techniczny z wyegzekwowaniem tegoż, poszerzyć sobie drogę nożem. (Pakistan) Odpowiedz Link Zgłoś
louisse Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:40 doprawdy? a jak to się objawia w praktyce? ludzie chronieni? gorąco polecam książkę Josepha Fadelle "za wszelką cenę" nawrocony na chrzescijanstwo muzulmanin, ktory po 12 latach pragnienia chrztu uciakl z Iranu wraz z rodziną. Wielkorrotnie jego wlasna rodzona probowala go zabic, odsteptwo karane jest smiercią bez wyjątku, wyroki wykonywane są przez rodziny. Rodzina Fadelle byla normalną muzulmanską rodziną, jakich wiele, zadni tam dzihadysci www.piotrskarga.pl/relikwie-odkupienia,10032,10870,p.html. Fadelle fajnie pisze o znajomosci koranu - tej ksiegi nie wolno czytac ze zrozumieniem, nalezy uczyc sie jej na pamiec. Na poczatku drogi nawrocenia Fadelle zaczal zadawac pytania swoim imamom - zabroniono mu pytan. On twierdzi, ze j ezeli przeczytasz koran ze zrozumieniem, musisz się nawrocic. Historia tego czlowieka jest tylko jedną z bardzo wielu historii nawrocen, inni na ogol nie mają tyle szczescia i nie udaje im sie ujsc z zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
louisse Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:44 www.piotrskarga.pl/relikwie-odkupienia,10032,10870,p.html Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 13:19 www.youtube.com/watch?v=tIPPSI4G_N8 dla anglojęzycznych - spaliła Koran Odpowiedz Link Zgłoś
depompadur Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 13:33 rossmary napisała: "Większość muzułmanów jest niechętna agresji i walce. Tak jak wszędzie, jedynie ułamki procent to radykałowie." Hmm. A jak to przełożysz na ISIS? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 12:53 Wystarczy, że ty przeczytałaś Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:15 Czytałam i dlatego kobiety broniące Islamu stawiam na równi (a nawet niżej) z kobietami głosującymi na JKM - jako niepełnosprawne umysłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:32 Uderz w stół i... pojawi się Rosia Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Specjalnie dla Rosy 12.01.15, 18:02 "A neighbour of Hayat Boumeddiene and Amedy Coulibaly who had bumped into the couple many times has described them as "very nice"." No patrz Rosa - nie mieli na czole napisane "terrorysci". Tacy mili byli, zupelnie Rosa, jak Twoi mili sasiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Specjalnie dla Rosy 12.01.15, 19:52 Znasz moich sąsiadów osobiście? Nie, więc zamilcz i przestań się więcej ośmieszać i żenować inne osoby na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Specjalnie dla Rosy 13.01.15, 06:24 W polskich wiadomościach nie słyszałaś o "takich spokojnych i miłych ludziach", którzy po zamknięciu drzwi okazywali się potworami? To jednak w żaden sposób nie znaczy, że i Twoi mili sąsiedzi tak naprawdę nie są mili. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Specjalnie dla Rosy 13.01.15, 09:52 ghrtth napisała: > W polskich wiadomościach nie słyszałaś o "takich spokojnych i miłych ludziach", > którzy po zamknięciu drzwi okazywali się potworami? To jednak w żaden sposób n > ie znaczy, że i Twoi mili sąsiedzi tak naprawdę nie są mili. Czyli jednak - ten miły muzułmanin zza rogu może okazać się potworem? Że zacytują koleżankę - światełko w tunelu Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Specjalnie dla Rosy 14.01.15, 08:25 Pewnie, że może. Tak jak każdy miły i spokojny człowiek, którego nie znamy zbyt dobrze. Ale większość miłych sąsiadów - jest miłymi sąsiadami i normalnymi ludźmi. Po prostu. Tragedie zdarzają się na tyle rzadko, że ludzie ufają sobie nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 15:59 Nie zauwazylam zeby ktokolwiek bronil tu islamu ale ja nie mieszkam w Europie Zachodniej, wiec co ja tam wiem Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 16:09 iskierka3 napisała: > Nie zauwazylam zeby ktokolwiek bronil tu islamu ale ja nie mieszkam w Europie Z > achodniej, wiec co ja tam wiem Nie w Europie Zachodniej, ale w Europie w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 17:00 A zresztą- jak ktoś może już napisał- sami muzułmanie ( a raczej ich przywódcy) naginają słowo Koranu- jak im wygodnie. Choćby dżihad - z definicji oznacza wszelkie starania podejmowane w imię szerzenia i umacniania islamu: zarówno poprzez walkę zbrojną, nawracanie niewiernych, pokojowe propagowanie islamu, jak i wewnętrzne zmagania wyznawcy. A fanatycy koncentrują się wyłącznie na znaczeniu tożsamym ze "świętą wojną"- czyli walką zbrojną z wrogami islamu. Nie słyszałam o propagowaniu np. zmagań duchowych w celu doskonalenia wewnętrznego- a w Koranie stoi to jak byk. Nie słyszałam także, aby któryś z mniej lub bardziej fanatycznych odłamów stosował się do Koranu w kwestii relacji z kobietą- mąż ma żonę szanować, radzić się jej i- jeśli ma więcej żon- musi traktować je jednakowo- pod wszystkimi względami. Sprawą honoru jest również zapewnienie żonie dobrobytu i bezpieczeństwa. Poza tym- Koran jest tylko jednym z kilku źródeł prawa. No a idżma- czyli co se uchwalą przywódcy/rada, tak mają - to już pole do wszelkiej maści wariactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 17:58 Ja wiem czy naginają...wybierają raczej co im wygodniej...a w ogóle takiej alternatywy nie powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 18:07 Nie tylko- w tematach, do którzy Koran się odnosi sprzecznie lub ich nie porusza, mają inne źródła interpretacji, łącznie z decyzją ichniejszej rady przywódców- czyli w praktyce- hulaj dusza! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 19:56 Naginają, wybierają - to nie ma najmniejszego znaczenia w nastawieniu matek Polek, wykształconych, oczytanych dziewuch z mentalnością obozowych kapo.. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 18:15 mirmunn napisała: > A zresztą- jak ktoś może już napisał- sami muzułmanie ( a raczej ich przywódcy) > naginają słowo Koranu- jak im wygodnie. Bez przesady - to nie naginanie, to interpretacja. Chrześcijaństwo ma tak samo - są dziesiątki (jak nie setki) odłamów. Tylko jakoś wartości nadrzędnych jak np. życia ludzkiego nikt nie kwestionuje. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Kolejna fajna historia 12.01.15, 18:15 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17244909,Egipt__3_lata_wiezienia_dla_domniemanego_ateisty_.html#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kolejna fajna historia 12.01.15, 18:17 No dobra, ale to u nich. Mnie średnio obchodzi co robią w swojej dziczy, byle nie importowali tych obyczajów do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kolejna fajna historia 12.01.15, 18:18 Mnie tylko chodzilo o to, czy zaraz przytruchta tu Rosa udowadniajac, ze zle interpretuja islam tylko "jednostki". Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Kolejna fajna historia 12.01.15, 18:20 Ale niech będzie nawet że jednostki, tylko niech cała reszta jednostkę zdusi. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kolejna fajna historia 12.01.15, 19:54 Nigdy czegoś takiego nie napisałam, więc jeszcze raz proszę cię, specjalistko od wszystkiego i do niczego, przestań mnie obrażać i wmawiać mi dziecko w brzuchu. To raz. Dwa, mieszasz dwie zupełnie różne sprawy i podniecasz się niezdrowo szukając zadymy. Twoja wola - ja odpadam, nie mam ochoty nurzać się w tym szambie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kolejna fajna historia 12.01.15, 21:02 Rosa, jakiś komentarz n temat artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:02 Czy ja dobrze widzę? Tyle sympatyczek islamu i tylko jedna przeczytała Koran? Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:05 Żadna nie przeczytała Koranu, włącznie z tobą. Możecie się chwalić, ale prawda jest taka, że nawet w rękach nie miałyście tej księgi. I dlatego jesteście takie śmiesznie żałosne i bawicie innych setnie - to do poziomu wc i jej klakierek. Odpowiedz Link Zgłoś
depompadur Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:46 Rozumiem, że prawo do dyskusji o islamie daje tylko pełne przeczytanie Koranu. Od dechy do dechy. To samo tyczy się chrześcijaństwa? Weeeź Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 14:11 To nie według mnie, tylko wc, która swoją wiedzę czerpie zdecydowanie nie z Koranu. Nie znam osoby, włącznie ze sobą, która by się chwaliła przeczytaniem Biblii lub Koranu ot tak. To nie są księgi do czytania. A panienki, które się chwalą, że przeczytały, po prostu kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 20:19 ja tylko za siebie moge mowic koran przeczytalam i dlatego obronczynia nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:03 Biblii też nie przeczytałam, a gdyby ktoś chciał oceniać chrześcijan na podstawie Terlikowskiego i twierdził, że to obciach z każdym chrześcijaninem się wiązać - stanęłabym w ich obronie. Nie wszyscy muzułmanie czytają koran. Wielu czytało i się z nim nie zgadza, tak jak i katolicy z Biblią i jej bzdurami. Przytaczałam już wpis muzułmanina z francuskiego forum muzułmanów w odpowiedzi na rozterki forumowiczki, czy wyjść za ateistę mimo sprzeciwu rodziców, że koran i biblia to tylko książki napisane przez ludzi, najważniejsza jest miłość i szczęście w życiu. Tak jak i chrześcijanie, muzułmanie wiedzą, że koran to spisane przez ludzi bzdety i mają do tego DUŻY dystans. Niestety nie wszyscy. Ale ci, którzy mają - powinni być traktowani normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:53 "muzułmanin", ktory nie zgadza sie z i nie zyje zgodnie z koranem, muzulmaninem nie jest, tylko czlowiekiem pochodzenia arabskiego, powtarzam nie o kolorze skory tutaj rozmawiamy, a o przekonanaich i religii. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:01 Jeśli uważa się za muzułmanina to dlaczego niby ma nim nie być? Ma swoją interpretację Koranu i swój punkt widzenia, do tego ceni sobie muzułmańskie tradycje. Ale nie wszystko mu pasuje, więc żyje po swojemu, znajdując tez trochę miejsca dla obrzędów religijnych i pewnych religijnych wartości. Podobnie katolicy, którzy chrzczą dzieci, biorą komunie, bierzmowania, śluby, obchodzą Boże narodzenie i Wielkanoc, ale np. są za aborcją, antykoncepcją, nie mają nic przeciwko homoseksualistom a czekanie z seksem do ślubu to dla nich pomyłka. Mimo to są katolikami, tyle że z luźnym podejściem do KKK. A już takich rzeczywiście przestrzegających Biblii, a więc pierdół często podobnych do tych w Koranie, praktycznie w ogóle nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:04 ghrtth napisała: > Jeśli uważa się za muzułmanina to dlaczego niby ma nim nie być? A jak się będę uważała za brytyjską królową to nią będę? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 06:28 Zmartwię Cię - są pewne przynależności, które zależą od Twojej deklaracji i pewne - które nie zależą od deklaracji Przynależność do wyznania zależy od deklaracji i spełnienia formalnych wymogów (np. chrzest). Choćbyś była seryjnym zabójcą, możesz pozostać katolikiem. W więzieniach sporo takich. Analogicznie z muzułmanami - nie muszą być idealni, żeby wierzyć w proroka i nazywać Boga Allahem. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:17 na prawde, nie mozna byc troche w ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 22:31 tak z ciekawosci, placisz dziesiecine, uprawiasz seks tylko w celach prokreacyjnych ? Pewnie jak wielu nie. Czy przez to czujesz sie'troche katolikiem' czy 'katolikiem'? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 06:45 Uwielbiam, jak ktoś przyczepi się do jakiegoś wyświechtanego hasełka jak do prawdy objawionej i gotów cały Świat tym wytłumaczyć. Jeśli nikt nie wytłumaczył Ci tego wcześniej, biorę się do roboty: są sytuacje czarno-białe (jestem w ciąży/nie jestem, kupiłam dzisiaj bułkę/nie kupiłam) oraz w odcieniach szarości (np. jestem miła/trochę miła/czasem miła/niezbyt miła/niemiła/nie dla wszystkich miła itd.). Cieszę się, że mogłam pomóc Nie można być trochę w ciąży, ale można być nieidealnym katolikiem. Pokaż mi księdza, który powie owieczce, która zbłądziła: nie jesteś katolikiem! Musiałby chyba zostać ekskomunikowany? Według przeciętnego muzułmanina i europejskiego imama to, co dzieje się w Syrii jest jawnym zaprzeczeniem Koranu (konkretnych fragmentów). Czyli islamiści żyją niezgodnie z Koranem i interpretują go źle (wg europejskich i nie tylko imamów) - więc nie są muzułmanami wg Ciebie To po co ta dyskusja? przyjmij więc, że muzułmanizm jest bardzo zróżnicowany, ma bardzo wiele odłamów i interpretacji które różnią się o wiele bardziej niż odłamy w chrześcijaństwie. Często są ze sobą sprzeczne. Dlatego to, co robi jeden, dla drugiego jest zaprzeczeniem muzułmaństwa i w życiu by się pod tym nie podpisał. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 08:27 rozumiem, ze nieidealny muzulmanin, to dobry muzulmanin Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 14.01.15, 08:27 Z naszego, europejskiego punktu widzenia - tak. Z punktu widzenia islamistów - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 09:49 ghrtth napisała: > Według przeciętnego muzułmanina i europejskiego imama to, co dzieje się w Syrii > jest jawnym zaprzeczeniem Koranu Jesteś 'przeciętną' muzułmanką, że dajesz sobie prawo do wypowiadania się w imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 14.01.15, 08:35 Przeciętny europejski muzułmanin, co jest gdzie indziej, tego nie wiem. Nie, nie jestem muzułmanką ani nie mam w rodzinie nikogo takiego, co pewnie w myślach wszystkie mi tu zarzucacie . Ale miałam okazję doświadczyć jak to wygląda w środowisku studencko-młododoroślanym w Paryżu i zauważyłam, że różnice kulturowe są mniejsze, niż ematka sobie wyobraża. III pokolenie emigrantów to całkowicie europejscy Europejczycy. II albo się zasymiluje i jest europejskie, albo się radykalizuje i mamy wycieczki do Syrii - tutaj jest różnie. Liczebność na niedzielnej demonstracji w Paryżu potwierdza, że przeciętni muzułmanie są zdecydowanie przeciw. Jeśli znasz francuski - poczytaj prasę. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 10:29 Dobry sąsiad mojej babci, czlowiek uczynny i niekonfliktowy, ukrainiec, rodziny znajce sie od kilku pokolen. W czasie czystek banderowców zastrzelił brata babci, strzalem w plecy, a rodzinę kuzyna z dziecmi (uchowala sie tylko 6cio latka) zarąbał siekierą. Tyle wiemy o sobie, ile doswiadczymy. Mam nadzieje, ze ci wszyscy niedoskonali muzulmanie nagle nie okaza sie nad podziw gorliwi czego wam zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 11:52 Ty postapilabys jak ten sasiad? Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 12:13 rozumiem, ze pytasz mnie, czy w imie wlasnych przekonań wymordowałabym sasiadów, tylko dlatego, ze sa innej narodowosci/wiary? nie do konca rozumiem po co zadajesz takie pytania i uwierz mi tragedia ludzka, to nie powod do pajacowania, chociaz intelektu starcza tylko na tyle, powstrzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:36 a coz z twoim intelktem skoro oskarzasz o sklonnosc do mordowania sasiadow pozostalych uczestnikow tej dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:18 jak sadzisz ile w Polsce specjalistow od prawa koranicznego? Kilkudziesieciu? Czytajac wypowiedzi na forum mam jednak wrazenie ze zasady szalriatu znaja w Polsce wszyscy, a do bycia wybitnym ekspertkem wystarczy wiedziec ze 'Azja Tuhajbejowicz chcial porwac Basienke'. Jezeli masz jakies konkretne pytania dotyczace szariatu to mysle ze mozesz sie skontaktowac z kims z Katedry Arabistyki UW- to najwiekszy osrodek studiow islamistycznych w Polsce, szefowa jest kobieta (o zgrozo?) prof. Katarzyna Pachniak. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:26 Gee... ale takie szczegóły są zbędne. Wystarczy wiedza, że różnice w mentalności są gigantyczne i niekorzystne dla kobiety z Europy (rdzennej Europejski, a nie importowanej). Mój osobisty ojciec w latach 90-tych z ramienia ONZ spędził rok w muzułmańskim kraju, wtedy trwał tam konflikt zbrojny. Jego obserwacje tylko potwierdzają moją opinię, że należy trzymać się od islamistów możliwie najdalej. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 21:31 > Gee... ale takie szczegóły są zbędne. - no to wiele wyjasnia. W koncu czy w Srebnicy zabito muzulmanow czy moze oni zabiajli szczegoly sa zbedne - byli zamieszani w zabijanie. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:38 N'a litosc boska (nomen omen) podobno jestes, wedlug coponiektorych forumek, kobieta wyksztalcona, wiec w tym swoim belkocie rasistowskiej nienawisci, badz laskawa DOUCZYC SIE, i nie mieszac pojec i dotrzec w swojej ciasnocie umyslowej do roznicy miedzy ISLAMISTA à MUZULMANINEM. À juz argument o tatusiu wyjezdzajacym do egiptu w ramach onzetowskiej rocznej wymiany bloku komunistycznego i "obserwujacego" zycie autochtonow sponad sety i schabowego, jest takiej samej miary jak twoje tanie 5dniowe wycieczki autokarowe wzdluz i w szerz Margrebu. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 12.01.15, 23:41 Nie doczytalam, lata 90, pewnie zaliczyl Bosnie, znaczy jeszcze lepszy specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
depompadur Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 08:04 Ekhmm. W latach 90. walki toczyły się nie tylko w Bośni i Kosowie, gdzie bałkański islam nijak ma się do tego arabskiego. Przypominam tylko mimochodem, że konflikty zbrojne jakie miały wówczas miejsce, a dotyczyły krajów islamskich to: I wojna w Zatoce Perskiej, wojna domowa w Algerii oraz wojna domowa w Jemenie. Pracownicy polskich firm pracowali we wszystkich tych krajach. Także tego... Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 09:49 Tez nie doczytalas ? Podobno w ramach onz. Ale to nie ma najmniejszego znaczenia gdzie. Niestety, w swojej mlodosci, przyszlo mi przebywac wsrod ludzi wyjezdzajacych z kontyngentu onz towskiego, w ramach misji niebieskich kaskow (lekarze) i poziom towarzystwa byl po prostu zenujacy, arywisci traktujacy swoj wyjazd jak expaci dla ubogich. Dorwac troche kasy, à o ludnosci cywilnej wyrazali sie per : pierd.... beduiny, echhhhh.... Odpowiedz Link Zgłoś
depompadur Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 11:10 ONZ wysyła nie tylko żołnierzy. Gdbyby był żołnierzem, to faktycznie pasuje tylko Bośnia. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 11:25 Nie tylko w Europie miały miejsce konflikty zbrojne i wojny domowe i nie tylko do Bośni ONZ powoływało misje obserwacyjne wojskowe, stabilizacyjne, nadzorujące rozejmy etc. Skądinąd, zadziwiający europocentryzm jak na fanki muslimów. Specjalistki z bożej łaski od problematyki międzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 11:46 specjalistko frazeologii na poziomie gimnazjum, doczytalas jaka jest roznica miedzy islamista a muzulmaninem ? i wisi mi gdzie szanowny papa stacjonowal, bo wiem JAK stacjonowaly polskie kontyngenty w tych czasach i KTO w tym uczestniczyl (nad bigosem i flaszencja, ocierajac pot z czola i klnac pod nosem na dzikusow) jak juz dojdziesz roznicy to moze ci cos w czerepie zaswieci (oj naiwnam ja, naiwna) Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:06 Oczywiście - polskie kontyngenty są be - muslimi są cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:12 YYy... a ja wspominałam o kontyngencie? Udział w misji ONZ nie oznacza z automatu udziału w kontyngencie z danego kraju. I nie, nie Synaj czy Liban. To byłoby zbyt proste. Specjalistki od muslimów mogłyby się postarać i sprawdzić ile jest krajów, niekoniecznie arabskich, w których wybuchały na dużą skalę i wybuchają konflikty z islamem w tle, a struktury międzynarodowe starają się towarzystwo okiełznać. Btw, określenia islamista używam z premedytacją wymiennie. Odpowiedz Link Zgłoś
depompadur Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:37 Jako, ze to ja pisałam o możliwych krajach w których mógł przebywać Twój ojciec poczułam się wywołana do tablicy. Nie jestem specjalistką od muslimów. Po prostu tyle miałam z nimi do czynienia, że odechciewa mi się dalszych kontaktów. Może po prostu w złą grupę statystyczna trafiłam PS. Kraje afrykańskie pominęłam z premedytacją Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:37 piszesz (okiezlanie?) o Srebnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
depompadur Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 12:34 Poprawiam się: do wojsk pasuje jeszcze Liban i półwysep Synaj Natomiast obserwatorzy ONZ byli i są obecni w wielu krajach muzułmańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 03:01 twój ojciec nie jest autorytetem dla ludzi, a tym bardziej dla ciebie, więc takżętego.. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 10:17 Zdefiniuj "zwolenniczkę islamu". Czy nie nazywanie muzułmanina ciapatym zalicza już do tego kręgu, czy może posiadanie w kręgu znajomych wyznających islam? A Ty czytałaś Koran, jego wykładnię wg różnych szkół, znasz Sunnę i wiesz, że w każdych odłamach są inne hadisy (jak je porównać to często zupełnie ze sobą sprzeczne), bo interpretowane i tworzone były nie przez jednego autora i że do dziś nie ma jednej prawowiernej Sunny? Nawet w Polsce muzułmanie się różnicują i odcinają się jedni od drugich. Dla mnie jako jednostki istotny jest rozdział instytucji religijnych od instytucji państwa. Cenię sobie wolność przekonania i wszelkie formy narzucania mi światopoglądu w kwestii wiary odbieram jako agresję. Obojętnie czy robi to katolik, żyd, muzułmanin czy wyznawca latającego spodka. Zatem nie podoba mi się ani szariat, ani prawo kanoniczne. Zresztą co mi ma się podobać? Nie przestrzegam i nie chcę by ktokolwiek mnie zmuszał bym przestrzegała. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 10:56 wiara w to, ze mam prawo kogokolwiek, zabic, pobic, ponizyc, bez wzgledu jak sie nazywa i jakim jest odłamem, to nie wolnosc wyznania, a kryminał. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:06 Ta dyskusja przy takim pojmowaniu tematu nie ma sensu, wiadomo ze w każdej społeczności sa ludzie mądrzy i mniej mądrzy, dobrzy i źli- będziemy sie licytować kto kogo zna? Problemem jest to że interpretacja wiary muzułmańskiej wzmacnia postawy negatywne, niebezpieczne i to jest nie ok.Cały czas po zdarzeniach w Paryżu brakuje mi jawnego, silnego sprzeciwu społeczności muzułmańskiej, ta sprawę powinni załatwić muzułmanie miedzy sobą, ale o co zakład że nie załatwia? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:32 Jak mają załatwić? Jak katolicy by to załatwili miedzy sobą? Sprzeciwy były i są. Nawet tutaj muzułmanie skupieni wokół meczetu wyrazili swój sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 14.01.15, 08:43 Jeśli znasz francuski, to poczytaj francuską prasę, a przekonasz się, dlaczego nie ma ze strony muzułmanów jakiegoś jednego przesłania potępiającego zamach. Ponieważ Francuzi okazali się bardzo zjednoczonym społeczeństwem i szybko rozbrzmiał głos, żeby muzułmanie NIE WYGŁASZALI ODCIĘCIA SIĘ od tych ataków, ponieważ dla wszystkich jest oczywiste, że są przeciw. Na podobnej zasadzie, jak od kobiet nie wymaga się odcięcia się publicznego od zbrodni dzieciobójstwa albo od żydów - zbrodni żydów. Natomiast wspólne, wielowyznaniowe demonstracje miały miejsce i jasno wskazywały na to, że muzułmanie są przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Pytanie do zwolenniczek islamu 13.01.15, 13:54 Mi nie musisz mówić co jest kryminałem, a co nie. Idź uświadamiaj ekstremistów, tudzież zwolenników szariatu, oraz wszystkich którzy łamią prawa człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś