Dodaj do ulubionych

2klasa sp- spr semestralny

15.01.15, 21:31
Ma ktorasvz was dziecko w 2sp? Wychowawca robi sprawdzian semestralny czy nie? Zapowiada wczesniej? nasza w tym tyg zrobila z maty i z polaka, zero zapowiedzi, moj zalamany bo dostal zle oceny choc z czastkowych spr bdb, dziecko z zaburzeniami i takie wieksze partie materialu musi powtorzyc wczesniej, a ta nic, ni z gruchy ni z pietruchy wyskoczylas z calym materialem z 1polrocza, dzis na wywiadowce z nia nt rozmawialam, przyznala mi racje, nast mi powie, a u was jak jest?
Obserwuj wątek
    • monikaj21 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 21:35
      Sprawdzian był. Pani zapowiedziała wcześniej.
    • anika772 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 21:35
      Córka jest w III klasie i nigdy nie miała zapowiadanych sprawdzianów. Nie pamiętam, czy mieli jakieś semestralne, pewnie tak.
    • andaba Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 21:36
      Powiedz mi, co da zapowiedzenie sprawdzianu w II kl sp?

Będzie wkuwać po nocach dzielenie na sylaby?
      Czy odejmowanie do 20?

Te sprawdziany sa głównie dla nauczycieli, zeby zobaczyc, co jeszcze trzeba z dziećmi powtórzyc, a co dotarło.
      A że są oceny? Bo rodzice się chcą skichać, jak nie ma...
      • mid.week Re: 2klasa sp- spr semestralny 16.01.15, 08:48

> Te sprawdziany sa głównie dla nauczycieli, zeby zobaczyc, co jeszcze trzeba z d
        > ziećmi powtórzyc, a co dotarło.

Ach ja bym chciała, żeby tak było! W praktyce wygląda to tak,że pani na zebraniu informuje rodzica co ma przerobić z dzieckiem żeby zaliczyło poprawkę.
      • iwoniaw Otóż to 16.01.15, 11:37
        Cytatandaba napisała:

> Powiedz mi, co da zapowiedzenie sprawdzianu w II kl sp?
        >
        > Będzie wkuwać po nocach dzielenie na sylaby?
        > Czy odejmowanie do 20?
        >
        > Te sprawdziany sa głównie dla nauczycieli

Dokładnie.
        Mam dziecko w 2 klasie. Sprawdziany mają, najczęściej niezapowiadane właśnie, jeśli w jakiejś partii materiału ma niedociągnięcia większa część klasy, nauczycielka z nimi nad tym pracuje dłużej, jeśli jednostki - dostają zalecenia do pracy indywidualnej/dodatkowe ćwiczenia.
        Cóż takiego można "ogarniać z całego semestru" w drugiej klasie podstawówki, jeśli dziecko jest w miarę na bieżąco, tzn. chodzi na co dzień do szkoły, uczestniczy w lekcjach, odrabia zadania domowe?
    • heca7 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 21:38
      Zadaj to pytanie na forum Starsze dziecko wink Prawdopodobnie wątek osiągnie kilkadziesiąt wpisów na temat sposobów przygotowań 7-8 latka , który załamuje się w II klasie oceną ze sprawdzianu.
    • slonko1335 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 21:59
      moja będzie miała jutro albo po feriach, zapowiedziany w sensie że wiadomo, że będzie ale nie wiadomo kiedy...ale generalnie nie wiem jakby miala się do niego przygotowywać(pani specjalnie nie mówiła kiedy ani nie wpisała tego do wiadomości rodziców żeby nie katowali dzieci), dla mnie i dla niej będzie to informacja z jakim materiałem sobie radzi/nie radzi i co ewentualnie trzebaby powtórzyć bo wyleciało z pamięci. Czemu się przejmujecie ocenami w drugiej klasie?
      • buzka25 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 22:12
        Nie chodzi o oceny, zalamke jak dla mnie, mlody jest dzieckiem on, z zaburzeniami i dla niego porazka, choc nie wymagam 5,6, przeanalizowalam z nim te spr w domu zrobil bez problemu, Napewno bym go niekatowala po nocach powtorka materialu, ale zeby sobie przypomnial co nieco, chcialam wiedziec jak u was jest.
        • marychna31 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 22:22
          Buzka, a syn ma orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego? Jeśli ma, niech będzie tam taki zapis (poproś w PPP, wytłumacz dlaczego tak uważasz i na pewno to uwzględnią) i szkoła będzie musiała syna i ciebie wcześniej o sprawdzianie informować.
          • buzka25 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 22:41
            Wszystkie dok mamy, wychowawczyni o wszystkim wie, no zonk, niepowiedziala, choc powinna, dlatego dzis z nia rozmawialam, takich biezacych niezapowiada, te wieksze powinna mnie poinformowac, ale jak widac niepomyslala, zobaczymy co bedzie na koniec roku szkolnego
    • annitka30 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 23:03
      u nas wychowawczyni zapowiada sprawdziany. u nas sa co tydzięń w piątek. pani podaje zakres (np. rzeczowniki; o zimie; mnożenie do 50 itp. Mówię synowi co będzie i się pytam, czy coś chce powtórzyć. uważam, ze to dobre, że zapowiada.
      • swistakbezsreberek Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 23:11
        Nie z czasownikami piszemy osobno - to tak na wypadek pomocy synowi w polaku w przyszłości.
        • swistakbezsreberek Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 23:13
          To porada dla buzka25 , of course wink.
          • buzka25 Re: 2klasa sp- spr semestralny 15.01.15, 23:56
            Ok, zauwazylam , ale nie da rady juz poprawic postu ,
    • jakw Re: 2klasa sp- spr semestralny 16.01.15, 00:20
      Sprawdzianu semestralnego nie było, jakieś mniejsze zwykle są zapowiadane. Pani chyba złych ocen wogóle nie stawia, za to omawia z rodzicami.
    • ewa_mama_jasia Re: 2klasa sp- spr semestralny 16.01.15, 08:43
      A jak powie Tobie, to inni rodzice zaprotestują że oni nie wiedzieli. U syna pani nie zapowiadała nigdy, zapowiada w III klasie - na zasadzie żeby sobie powtórzyć mnożenie i dzielenie do 100, bo będzie pytać. Ale nie zapowiadała terminu. W sumie nie wiem, po co zapowiadać sprawdziany we pierwszych klasach. To jest coś, co dziecko musi znać na bieżąco. Chyba, ze Twojemu synowi sa potrzebne konkretne informacje - że będzie tego i tego dnia, że będzie mnożenie i dzielenie do 30, dodawanie i odejmowanie do 100.
    • mondovi Re: 2klasa sp- spr semestralny 16.01.15, 10:07
      U nas sprawdziany są wpisane w terminarz w librusie, wychowawczyni mówi też dzieciom z tygodniowym wyprzedzeniem, z tym że np. mój syn te informacje wpuszcza jednym uchem, a wypuszcza drugim. Dzień wcześniej mówię mu, że jest sprawdzian i podaję zakres, pytam, czy wszystko umie. Nie wyraził chęci powtarzania materiału do tej pory. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka