Dodaj do ulubionych

Rower stacjonarny

19.01.15, 16:45
Musze kupić do ćwiczeń rower stacjonarny. Ponieważ zupełnie się w tych rowerach nie orientuję proszę o pomoc - jaki kupić.
Nie może być bardzo drogi - do 700 zł.
Musi być wytrzymały - zamierzam na nim dużo jeździć dziennie.
Ważę 78 kg, musi być stabilny.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze i zakupie.
Będę kupować przez net.
Obserwuj wątek
    • stara-a-naiwna Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 16:57
      kup tani i używany
      i zobaczymy ile faktycznie pojeździsz = poćwiczysz

NIKT kogo bym znała (a kilka osób by się znalazło) kto taki rower miał na nim nie ćwiczył
      (a oczywiście kupował z zupełnie innym zamysłem)

• anika772 Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 17:30
        Kupiłam taki rower wieki temu, zwykły tani no-name w supermarkecie. Sprawuje się bardzo dobrze. Nie miałam żadnych kryteriów, więc niczego Ci nie umiem doradzić. Może poprosi o radę w jakimś Decathlonie?
        Używam rzadko, może raz na 7-10 dni, bo to nudne jest. Muszę mieć coś do pooglądania, żeby pokręcić.
        • asia-loi Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 17:38
          Muszę ćwiczyć i to dużo, to zalecenie lekarza - mam chore kolano.
          Mam miejsce na rower, będę "pedałować" i oglądać tv.
          • lafiorka2 Re: Rower stacjonarny 21.01.15, 09:16
            asia-loi napisała:

> Muszę ćwiczyć i to dużo, to zalecenie lekarza - mam chore kolano.
            > Mam miejsce na rower, będę "pedałować" i oglądać tv.

yhm...
      • lafiorka2 Re: Rower stacjonarny 21.01.15, 09:15
        stara-a-naiwna napisała:

> kup tani i używany
        > i zobaczymy ile faktycznie pojeździsz = poćwiczysz
        >
        > NIKT kogo bym znała (a kilka osób by się znalazło) kto taki rower miał na nim n
        > ie ćwiczył
        > (a oczywiście kupował z zupełnie innym zamysłem)
        >

dokładnie
      • kwiat_w_kratke Re: Rower stacjonarny 21.01.15, 09:36
        >NIKT kogo bym znała (a kilka osób by się znalazło) kto taki rower miał na nim nie ćwiczył
        >cryinga oczywiście kupował z zupełnie innym zamysłem)

Zgadzam się całkowicie. Znam kilku takich posiadaczy - nikt nie jeździ.O ile jazda na zwykłym rowerze jest czystą przyjemnością, "jazda" na rowerze stacjonarnym jest koszmarem.
        A tak z ciekawości - przepraszam, wiem, że to nie temat wątku - dlaczego nie chcesz jeździć na zwykłym rowerze?
        • cauliflowerpl Re: Rower stacjonarny 21.01.15, 13:22
          Serio nie znacienikogo, kto by regularnie jezdzil? I w dodatku wyciagacie z tego wniosek, ze autorka tez jezdzic nie bedzie? Hmmm...

Ja znam, oprocz siebie i chlopa, 5 osob. To te, z ktorymi omowilam temat bo wiem, ze na normalnym rowerze tez jezdza.
          Mimo, ze zima u nas lagodniejsza i krotsza.
          • lafiorka2 Re: Rower stacjonarny 21.01.15, 13:35
            cauliflowerpl napisała:

> Serio nie znacienikogo, kto by regularnie jezdzil? I w dodatku wyciagacie z teg
            > o wniosek, ze autorka tez jezdzic nie bedzie? Hmmm...
            >
            > Ja znam, oprocz siebie i chlopa, 5 osob. To te, z ktorymi omowilam temat bo wie
            > m, ze na normalnym rowerze tez jezdza.
            > Mimo, ze zima u nas lagodniejsza i krotsza.
            >

znam dwie? trzy osoby jeżdżące...ale czy systematycznie?
            Ja akurat uważam,że lepsza frajda jest z jeżdżenia normalnym rowerem.Teraz przez tę zimę,to chyba wyjdzie mi cały rok jeżdżenia.
            • stara-a-naiwna Re: Rower stacjonarny 22.01.15, 09:15
              więc właśnie ja nie znam nikogo kto by jeździł
              i nie mówię złośliwie, tylko realnie

warto kupić tani używany i jesli się okaże, ze ktoś faktycznie ma takie samozaparcie, jest systematyczny i korzysta = super, niech po kilku miesiącach kupi wypasiony = lepszy
              ale - tak jak w przypadku całej rzeszy innych którzy też mieli wielkie plany - może się okazać, że u kogoś ta aktywność fizyczna sie nie sprawdza.
              lepiej wydać mniej kasy, żeby się przekonać i ewentualnie zamienić sprzęt.
          • anika772 Re: Rower stacjonarny 23.01.15, 06:53
            Ja jeżdżę, w zimnych porach roku, oglądając film. Czytać podczas jazdy nie umiem. Latem faktycznie, stacjonarny zbiera kurz.
            Nie dołujcie autorki, ma zalecenie lekarskie i widać, że jest zmotywowana.
        • asia-loi Re: Rower stacjonarny 22.01.15, 20:28
          kwiat_w_kratke napisała:

A tak z ciekawości - przepraszam, wiem, że to nie temat wątku - dlaczego nie chcesz jeździć na zwykłym rowerze?

Zwykły rower dopiero sobie kupię jak się zrobi ciepło. Zimą i tak bym nie jeździła, ponieważ wychodzę z domu jak jest ciemno i wracam do domu jak też jest już ciemno. Jeżdżenie do pracy na rowerze odpada z takich powodów: nie mam gdzie trzymać roweru w pracy, odpada jak pada, jest zimno. Do pracy jadę tramwajem 15 minut.
    • cauliflowerpl Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 17:57
      Przy dzisiejszym dostepie do netu, można poczytać sporo opinii.

Ja polecam ten:
      www.amazon.es/Ultrasport-331100000022-Ultrafit-Bicicleta-est%C3%A1tica/dp/B003FSTA0U/ref=cm_cr_pr_pb_t

Mam ja, ma dwóch kolegów z pracy. Wszyscy użytkujemy do oporu, mój chłop (ponad 80 kg) też. Cichy, siodełko bardzo wygodne, jedyne, co piszą, to to, że osobom poniżej 160 cm wzrostu już ciężko dostać do pedałów (można wtedy przyciąć siedzenie), podobnie osoby o wzroście 190 cm nie mogą wyciągnąć porządnie nóg.
      Ma stopni obciążenia. Wyświetlacz z minutnikiem, prędkościomierzem, liczbą przejechanych km (podczas jednej sesji i suma), spalone kalorie, ma czujnik pulsu - wiadomo, to wszystko jest trochę teoretyczne, ja używam głównie minutnika.
      Waży 18 kg, ale jest bardzo stabilny.
      Używam prawie codziennie, po 40 minut, oglądając w tym czasie seriale i filmy na raty big_grin Podejrzewam, że się trochę uzależniłam.

Ma na hiszpańskim amazonie bardzo dobre opinie, do których i ja się przyłączam.
      • cauliflowerpl Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 18:03
        Kurcze, tylko nie wiem, czy w Polsce znajdziesz, ale jest na niemieckim amazonie

www.amazon.de/Ultrasport-Heimtrainer-Handpuls-Sensoren-schwarz-331100000022/dp/B003FSTA0U/ref=sr_1_1?s=sports&ie=UTF8&qid=1421686914&sr=1-1&keywords=heimtrainer+fahrrad

bardzo milą ma cenę.

Mój do Hiszpanii przysłali z UK, a za wysyłkę zapłaciłam raptem 21 Euro.
      • cauliflowerpl Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 18:07
        * ma 8 stopni obciążenia.

Na niemieckim amazonie prawie 300 osób dało mu 5 gwiazdek na pięć, następne 150 osób - 4 gwiazdki.
    • lauren6 Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 18:45
      > Na co zwrócić uwagę przy wyborze i zakupie.

Wybierz ten, na którym będzie wygodniej suszyć ręczniki.
    • rulsanka Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 18:55
      A może lepiej orbitrek? Dla kolana te same ruchy, ale przy okazji ćwiczysz całe ciało. Miałam rowerek i się go pozbyłam, orbitrek lubię i zdarza mi się ćwiczyć regularnie. Jedyną zaletą rowerka w porównaniu z orbitrekiem jest to, że da się na nim czytać. Na orbitreku tylko muzyka/tv.
      Wiem, że są takie orbitreki, w których można zamontować siodełko.
      I jeszcze jedno, zarówno orbitrek jak i rowerek muszą być magnetyczne.
    • zarin Re: Rower stacjonarny 19.01.15, 19:25
      Nie wiem jaki model, ale obczaj rowery o takim rodzaju siedzenia:
      www.kettler4you.pl/wp-content/uploads/2014/02/Kettler_rower_GolfR_poziomy.jpg

Super stabilne, nie telepie się, wygodnie czytać w trakcie i d*pa nie boli.
    • aguar Re: Rower stacjonarny 21.01.15, 08:52
      Podepnę się pod temat. Od zawsze mam problem ze znalezieniem odpowiedniego roweru. Mam chore kolana i 186 cm wzrostu, zalecenie, aby siodełko było jak najwyżej (pełen wyprost) - zresztą tylko w przypadku takiej opcji jestem w stanie jeździć bez bólu. Dlaczego nie robią rowerków o większym zakresie regulacji siodełka???
      • rulsanka Re: Rower stacjonarny 22.01.15, 08:33
        Tak jak napisałam wyżej, polecam orbitrek. Jest dobry dla kolan i dużo mniej nudny. No i ćwiczysz inne partie ciała przy okazji.
        • mid.week Re: Rower stacjonarny 23.01.15, 11:27
          w podanej kwocie nie kupi dobrego orbiterka. Te tanie mają za lekkie koła zamachowe, podczas obrotów występują mikroszarpnięcia - to rozwali jej kolana do końca.
          • rulsanka Re: Rower stacjonarny 23.01.15, 13:51
            To prawda, orbitreki są droższe, ale dużo lepsze. Miałam rowerek i nie dało się do tego przyzwyczaić, takie to było nudne. Na zwykłym rowerze lubię jeździć ale stacjonarny to koszmar.
    • kannama Re: Rower stacjonarny 22.01.15, 20:54
      Mój mąż jeździ już 1,5 roku. Obejrzał w tym czasie z 300 filmów (głównie na cda). Mamy w tej chwili Hertza, cichy, stabilny, ale niestety po 8 miesiącach już coś tam w środku tłucze. Nie polecam raczej smile
      • cauliflowerpl Re: Rower stacjonarny 23.01.15, 07:08
        Niezły jest smile Ja muszę filmy na pół dzielić, bo więcej, niż godzinę, nie dam rady w moim tempie.
    • evee1 Re: Rower stacjonarny 23.01.15, 06:49
      Ja mialam, jezdzilam, cos sie nawet zdarzylo popsuc. Ale niestety na rowerze dretwieja mi rece (mam zespol ciesni nadgarstka), wiec rowe stacjonarny sprzedalam i teraz wymiennie jezdze na rowerze na zewnatrz, chodze na dym i plywam. A i tak jestem gruba wink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka