Dodaj do ulubionych

akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready...

21.01.15, 01:20
...ludzcy panowie jednak w tych naszych bankachsmile

wyborcza.biz/biznes/1,100896,17285851,Szczurek__Zamrozenia_kursu_franka_nie_bedzie.html#BoxBizImg
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 05:33
      Nawet nie chce mi sie wypowiadać.
      Powiem tylko jedno - nie wystarczy, nie w tym największy problem.
    • asia_i_p Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 07:54
      Oraz, co moim zdaniem najważniejsze, deklaracja że chwilowo nie będą się czepiać do rozbieżności między wartością kredytu a zabezpieczenia.
      Stwierdziliśmy wczoraj z mężem, że nas to w zasadzie urządza. Jeżeli uznają nam ujemny LIBOR, a frank się utrzyma poniżej 4,30, to płacimy 50-100 zł więcej niż przed skokiem. Pozostaje sobie obmyślić taktykę poniżej jakiego kursu opłaca się nadpłacać kapitał, bo chyba już nie ma co słuchać ekspertów w tej kwestii.
      • helufpi Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 11:18
        Czemu mam nieodparte wrażenie, że jesteś jedną z niewielu osób w tym wątku, które zrozumiały o co chodzi w zalinkowanym niusie?
    • morekac Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 08:35
      O,i to rozumiem. Nie może być tak, że całe ryzyko jest wyłącznie po stronie klienta, a bank zarabia na wszystkim, co się rusza.
      • kietka Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 08:49
        chyba nie rozumiecie słowa RYZYKO, w przypadku kredytu i relacji z bankiem.
        • woman_in_love no najwyraźniej ty nie rozumiesz :P 21.01.15, 10:40

• kozica111 Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 08:53
      Wg mnie przewalutowania się nie uniknie, jak nie teraz to za jakiś czas.Złotówka nie bedzie sie umacniać za cienkie Bolki jesteśmy by mieć na to wpływ, musiałby sie wydarzyć sytuacja kompletnie nie przewidziana by tak sie stało.Teraz będzie odwlekanie rozwiązania gdyż większość naszych ekspertów to byli, obecni lub przyszli pracownicy banków.
      • f.lamer Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 09:26
        > Wg mnie przewalutowania się nie uniknie,

przewalutowanie jest kiepskim rozwiązaniem, gdyż jednocześnie sankcjonuje stratę na kursie i nie pozwala dłużej korzystać z największej korzyści kredytów denominowanych w CHF - niskiego (ujemnego!) LIBORu

niestety, przy obecnej polityce gospodarczej i monetarnej, w długim okresie czasu przewalutowanie kredytów frankowych wydaje się rzeczywiście koniecznością.
        przewalutowanie na EURO, of kors.
      • chocolate_cake Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 09:28
        No niestety, jest jak jest. Też mam kredyt we frankach. Na 30% domu ale co to ma za znaczenie. Nie brakuje nam bo dużo pracujemy, ja mam praktycznie 2 etaty, więc spokojnie starcza ale nie ma mowy pracować mniej.
    • pade Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 09:12
      biznes.onet.pl/waluty/wiadomosci/referendum-w-szwajcarii-zakonczone-bez-obaw-o-kurs-franka/q6yyz?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=allonetsg_info_dsainfo

Może mi to ktoś wyjaśnić w odniesieniu do obecnej sytuacji?
      • butch_cassidy Pade 21.01.15, 09:20
        A jak u Ciebie? Te wczorajsze decyzje coś pomogły? Bo się zastanawiałam smile
        • pade Re: Pade 21.01.15, 09:28
          Nie, bo mamy w umowie zapis, że orpocentowanie zalezy od marży banku i decyzji zarządu, a nie Liborsad
          • chocolate_cake Re: Pade 21.01.15, 09:29
            Chyba musze sprawdzic jak jest u mnie.
          • butch_cassidy Re: Pade 21.01.15, 09:41
            sad
            Ale śledzisz wiadomości? Wiesz, że Twój bank nie zamierza tego teraz zmienić? Bo np. mBank po tym spotkaniu się nagiął...
            • pade Re: Pade 21.01.15, 09:45
              no własnie w mBanku mamy kredyt...
              • butch_cassidy Re: Pade 21.01.15, 10:00
                www.pb.pl/3986719,8607,mbank-wychodzi-naprzeciw-zadluzonym-we-frankach

I to nic nie daje? Bo już nawet trochę zazdrościłam...
                Nasz bank siedzi cicho jak mysz pod miotłą...
              • chocolate_cake Re: Pade 21.01.15, 10:09
                Pade a o ile ci wzrośnie rata?
                • pade Re: Pade 21.01.15, 10:24
                  250zł
                  Nie jestem w tragicznej sytuacji. Do 14 stycznia mieliśmy do spłaty 60 tys złotych. To była mniej więcej 1/5 wartości mieszkania. Teraz jest duzo więcej.
                  Damy radę, jak zwykle. Nie oczekuję niczego od nikogo. Tylko najbardziej bolą mnie te niesprawiedliwe, bezwzględne komentarze.
                  Kredyt na mieszkanie to nie jest pikuś. To jest brzemię, ogromne psychiczne obciążenie. Mnie się chyba przelało...
                  • chocolate_cake Re: Pade 21.01.15, 10:39
                    U mnie 300-400 zł
                    Do 14 stycznia było dużo, dużo więcej. Teraz to szkoda słów sad
                    Póki jest praca, damy radę
                    Ale tez jestem podłamana jak widze tą sumę do spłaty
                    Ale mam jeszcze wieeele lat do płacenia
                    • pade Re: Pade 21.01.15, 11:07
                      My mamy jeszcze 7 lat. Ale ja muszę wkrótce zmienic pracę i dlatego się obawiam, co będzie dalej.
        • kozica111 Re: Pade 21.01.15, 09:29
          Pade tu nie ma co wyjaśniać, ten ruch nie był przypadkowy i już przed referendum był zapewne plan A i B w zależności od wyniku.Światem steruje kilka osób i tyle.
          • pade Re: Pade 21.01.15, 09:32
            Ale czytałaś komentarze? Ci ludzie wiedzieli, że będzie taka sytuacja i kupili franki. Skąd wiedzieli?
            • kozica111 Re: Pade 21.01.15, 09:35
              Zbieg okoliczności, intuicja ? Pewna była tylko garstka.
              • pade Re: Pade 21.01.15, 09:40
                Pewnie tak.
                Ja Ciebie podziwiam za spokój i opanowanie w wątkachsmile
            • totorotot Re: Pade 21.01.15, 11:15
              Bo wcześniej pisano o referendum w Szwajcarii smile
      • kietka Re: akceptacja ujemnego LIBORu, zawężone spready. 21.01.15, 09:38
        sam zakaz wyprzedarzy złota chyba nie ma takiego znaczenia dla wartosci franka, jak, to,ze szwajcaria w wyniku referendum zobowiazała sie do dokupienia złota i utrzymania konkretnego poziomu pokrycia waluty w zlocie, takze mamy syt i zloto drozsze i waluta, ktora ma wyzsze pokrycie w złocie drozsza smile
        mysle, ze dlugofalowo wspolnota nie pozwoli na szybowanie franka i jednoczesne oslabiebie euro, tak wiec pogadaja, pospotykaja sie kurs wroci ponizej 4 zł. sa instrumenty ktore to umozliwoaja oczywiscie.
        szansa jest to, ze euro jedzie na tym samym wozku, co złotówka (+/-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka