Dodaj do ulubionych

Czy wasze dzieci

09.02.15, 09:55
dostaly biurko idac do pierwszej klasy?
W czarnej d... jestem.Kombinuje gdzie wcisnac biurko dla mlodego i obojetne jak nie ukladam mebli wychodzi graciarnia.Dodatkowym problemem sa skosy zaczynajace sie 79 cm nad podloga.Zadnego biurka tam nie wepchne,musze zrobic odstep.Na jedynej prostej scianie sa drzwi i to na srodku,wiec d.. blada.
Jak tak dalej pojdzie bedzie odrabial lekcje na kuchennym stole.Niby duzy pokoj,a nieustawny masakrycznie.
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 09:59
      dużo wcześniej, już w przedszkolu dziobał kredkami. Zamów mebel pod wymiar.
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:02
        Spoko prace plastyczne wykonywania w jadalni,a potem w kuchni jak przeprowadzilismy sie.
    • agni71 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:00
      nie masz wyjścia, musisz kupić nowy dom wink

Moje dzieci mają biurka, ale często odrabiają lekcje w salonie przy stole jadalnym, jeśli cie to pocieszy.

Zamiana pokoi nie wchodzi w grę? Może inny jest bardziej ustawny?
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:05
        Nowy dom,to jest totongue_out
    • zuleyka.z.talgaru Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:02
      Wcześniej dostał, przy okazji remontu i wymiany mebli u niego w pokoju.
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:08
        Remontu nie planujemy póki co,bo w sumie nie ma co remontowac.Dachu nie wywale,by skosow nie bylo.Teraz pod skosem stoi niskie lozko.Myslalam o lozku pod którym miesci sie wyciagane biurko,ale takie lozko jest kobylaste.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:11
          masz gdzieś rzut tego pokoju?
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:26
            pokazywarka.pl/5qvwjo/
            nabazgralam na szybko
            • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:32
              Duza szafa musi zostac.Nie mam gdzie jej umiescic.
            • baltycki Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:40
              Przytnij szafe skosnie dopasowujac do skosu, przesun i masz miejsce na biurkosmile
              Przytnij skosnie mala szafe dopasowujac do skosu, przestaw obok duzej i.. masz miejsce na biurkosmile
              Lozko cale pod skos i biurko miedzy szafe a lozko smile
              Wyrzuc mala szafe, obok duzej szafy zamow regal dopasowany do skosu i masz miejsce na biurko smile
              • baltycki Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:46
                I dlaczego biurko nie moze stac pod tym skosem obok duzej szafy?
                • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:04
                  Bo ten skos zaczyna sie 78cm nad podloga i stoi tam tv na skrzyni z zabawkami.
              • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:49
                Przytniecie szafy do skosy oznacza,ze w przypadku szafy duzej zostalo by jej niecale pol,male mniej niz pol.Skosy sa za nisko.Lozko jest cale pod skosem.miedzy szafa a lozkiem biurko nie wlezie.
            • annajustyna Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:47
              A gdzie skos i dokad siega?
              • annajustyna Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:34
                Juz widze...Tylko blat rozkladany, inaczej zawsze bedzie graciarnia. Urok skosow uncertain.
        • memphis90 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:14
          Możesz zrobić remont dachu i miejscu skosu zrobić "kukułkę" czy jak to się nazywa - w razie czego mnie poprawcie wink
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:26
            big_grin Dach byl dopiero co remontowany,juz widze Mine mojego jak mu powiem,ze ma rozwalic dachbig_grin Dla niego biurko moze stac nawet i na srodkutongue_out
          • mamajaneczki Re: Czy wasze dzieci 10.02.15, 09:23
            Jaskółkęsmile)))
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:05
      Skosow nie mam,ale chciałam,by pokój syna był funkcjonalny,wygodny i jednocześnie miał miejsce do zabawy,dlatego w momencie gdy poszedł do 1-sxej KL. wywalilam dziecięcy stolik i mebelki i zamowilam mu meble na wymiar. Moim zdaniem TP najlepsza opcja.
    • antyideal Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:08
      A jakze, dostal biurko, ale lekcje odrabia wszedzie tylko nie tam tongue_out
      podlogi nie wyłaczajac.
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:11
        No mlody uwielbia podloge,i czesto prace plastyczne wykonuje lezac na brzuchu.Meble ma z ikei,seria stuva.Szkoda byloby zmieniac.
        • nisar Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:15
          A może rozkładany blat? Miałam swego czasu tego typu stolik w kuchni - do jedzenia się rozkładało i istotnie ciężko było wtedy przejść smile ale po jedzeniu składaliśmy go płasko na ścianę i od razu mieliśmy dużą kuchnięsmile
        • zuleyka.z.talgaru Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:15
          Sprawdzałaś biurko micke z ikei? One nie są duże.
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:30
            Nie jest duze,ale za wysokie.Nie miesci sie pod skos.Za drzwiami zamiast szafy sie nie da,za malo miejsca.
        • fomica Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:59
          Masz w domu meble z ikei? Poważnie?
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:06
            Tak jest,skrzynie i szafke.Pisalam o tym z milion razy.
          • annajustyna Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:11
            Ja tez - caly dom.
        • memphis90 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:15
          Ale Stuva ma blaty służace za biurko. O ile dziecko nie jest jakieś super wysokie, to wystarczy.
    • 18lipcowa3 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:14
      tak, moje dziecko dostanie
      przewidujemy ogolny remont pokoju latem wlasnie
    • guderianka Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:15
      Nie dostawały w konkretnym momencie bo u nas biurko było zawsze. Najpierw Starsza odziedziczyła moje, potem po przeprowadzce miała swoje i swój pokój, a Młodsza od zawsze swoje i swój pokój. Najmłodszy nie ma , bo nie ma miejsca i jak chce coś porysować to robi to..wszędzie gdzie się da wink
      Dla mnie biurko ( miejsce do pracy) jest jednym z ważniejszym mebli
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:28
        Ty mój pokoj widzialas,wepchne cos tam jest masakra.
        • guderianka Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:32
          Ale biurko być musi
          Nie chodzi o odrabianie lekcji. Ale o nawyk-posiadanie swojego miejsca pracy, skupienia, koncentracji, gdzie można trzymać książki, zeszyty , kredki itd. Jestem w tej kwestii może staroświecka ale to sprzyja i chęci do nauki, i przyjemności z niej płynącej i skupieniu.
          Może takie rozkładane to dobry pomysł
          i do tego ewentualnie jakaś szafeczka/półki itp.

https://img.zszywka.pl/0/0300/w_5145/DIY-Zrob-to-sam/rozkladane-biurko.jpg
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:37
            Gude nie dobijaj mnie,wiem,ze musi.Tylko te skosy utrudniaja cala operacja jedyne wolne miejsce jest pod oknem,ale jak wstawia tam biurko to graciarnia sie zrobi,a satan musi miec miejsce do zabawy.
            • guderianka Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:38
              niekoniecznie
              możecie zrobić na wymiar zabudowę pod oknem
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/od/fh/i42d/mQLKVOaGSaMbQcYadB.jpg
              • guderianka Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:39
                można jeszcze rewolucyjnie
                wywalić drzwi i zrobić przesuwne/harmonijki i szafę narożną zamiast tej wielkie. wtedy będzie miejsce na biurko ( np. Mickey z ikea z dostawką)
                • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:09
                  Drzwi musza byc dzwiekoszczelne.Przy calej mojej milosci do pilki noznej,okrzyki wydawane przez syna w czasie ogladania meczu powoduja u mnie wywrot flakow na lewa strone.Podobnie jak okrzyki gdy ma kumpli.Zamkniete drzwi to oznaka ciszy i spokojutongue_out
    • gryzelda71 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:31
      Nie. Bo mi lay wczesniej.
    • mynia_pynia Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:31
      Właśnie urządzam mojemu synowi pokój (3,5 lat) i zastanawiam się czy nie przykręcić do ściany blatu niedużego który by był biurkiem. Widzę same plusy takiego rozwiązania, bo za 2 lata i tak będzie mu biurko potrzebne do malowania szlaczków i wtedy tylko przekręcę wyżej blat - Widziałam w ikei fajne rozwiązanie na prowadnicach, a kontenerek zawsze można dokupić.
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:34
        Trzeba miec jeszcze wolna sciane by je przykrecictongue_out
        • guderianka Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:37
          pod oknem lub blat/zabudowa pod oknem

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/od/fh/i42d/mQLKVOaGSaMbQcYadB.jpg
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:38
            Skosy zaczynaja sie 78cm nad podloga,wiec nie zabudujesz tej sciany ni huhu
            • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:40
              Tylko okno jest wyzej,skosy nizej.
              • kochamruskieileniwe Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:39
                sciana kolankowa wysokości 78 jak najbardziej sie da sabudowac. Tylko, trzeba robic na wymiar (zeby nie było - mieszkam na poddaszu i tak mam zabudowane ściany - dzieki czemu mam mnóstwo przestrzni, bo wszystko co sie da wpakowałam pod skosy smile .
                Okno -rozumiem, ze jest połaciowe? (na marginesie - umieszcznie pod oknem kaloryfere to nie kwestia starego budownictwa, tylko kwestia zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji )

Jakbys zabudowala przykosy =mozesz usunąć szafe ze siany z łózkiem. łozko przesunąć i masz mijsce na biurko.
                • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:49
                  Powiem ci szczerze nie chcialabym spac majac glowe za drzwiami.
                  • kochamruskieileniwe Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 12:09
                    całe drzwi wchodzą na łózko?
                    • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 12:26
                      Po otwarciu drzwi polowa lozka bedzie za nimi.Jakos malo komfortowe wydaje mi sie takie rozwiazanie.Juz rozwazala kupienie mniejsze szafy za drzwi i wstawienie miedzy nia a lozko biurka,ale jakos slabo to widze wygladowo.
                      • kochamruskieileniwe Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 12:50
                        to rozwaz opcje takiej szafy - by zabudowac scianę z drzwiami wejściowymi.Bedzie szerzej zabudowane wejscie do pokoju, ale zyskujesz jedną scianę (na której teraz stoi szafa - ta duza.
                        • kochamruskieileniwe Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 13:03
                          chodzi mi o tego typu rozwiązanie (w połowie strony):
                          forum.muratordom.pl/showthread.php?99896-POKOJE-DLA-DZIECI-zdj%C4%99cia-do%C5%82%C4%85czcie-jak-macie-)/page172
    • kalina_lin Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:33
      To chyba ty dosrywałaś innym forumkom na temat wychowywania dzieci w kurniku?
      • hermenegilda_zenia Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:51
        Tak, tak - i jak widać nie ma miejsca w 100-metrowym mieszkaniu, żeby przykręcić do ściany kawałek deski. Bida z nędzą panie, bida.
        • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:11
          Nie mam 100 metrowego mieszkania.Skad ci sie to wzielo?
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:10
        Ten pokoj nie jest maly,kette nieustawny,a to roznica.
    • makurokurosek Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:40
      Tak młoda dostała, odrabiała przy nim lekcje w pierwszej i drugiej klasie od dwóch lat odrabia lekcje albo w salonie albo w firmie. Tak więc w naszym przypadku biurko jest zbyteczne. Jeżeli nie masz miejsca to nie ma sensu zagracać pokoju, ważne aby dziecko miało jakąś półeczkę na książki z dala od łapek młodszego rodzeństwa.
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:41
        Syn jest jedynakiem,wiec nie trzeba nic chowac przed mlodszym rodzenstwem.
        • makurokurosek Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:49
          To tym bardziej odpuść sobie kupowanie biurka, tylko jak już to półkę na podręczniki.U nas młoda biega i ich szuka po całej chacie, ale może jak wy nauczycie od pierwszej klasy aby podręczniki odkładać na jedno miejsce będzie lepiej smile.
        • makurokurosek Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:50
          Biurko to bardziej taki symbol przejścia do kolejnego etapu, aniżeli mebel niezbędny uczniowi.
          • kamykwskarpecie Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:51
            Dokładnie, u mnie dzieci mają biurka, a i tak wolą odrabiać lekcje na stole kuchennym big_grin
    • mamma_2012 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:40
      Wyrzuc jedna szafę, zamiast niej wstaw biurko, a nad nim powies szafki czy półki, zeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń.
      Ewentualnie łóżko postaw pod oknem, jesli sie da.
      Uważam, ze nawet jesli dziecko rzadko z biurka korzysta, to powinno je miec i używac w miarę checi i potrzeb (choć rozumiem, ze nie zawsze jest taka możliwość). Twój syn ma swój pokój, więc możliwość jest.
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:45
        Pod oknem jest kaloryfer.Uwielbiam stare budownictwotongue_out nawet jak wywale szafe za drzwiami nie zmiesci sie tam biurko,zawsze ktos w nie walnie drzwiami.A szafe duza musze zostawic,bo mimo minimalizmu ciuchy gdzies trzeba trzymac.
        • mamma_2012 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:56
          Biurko mozna kupić male lub zrobic na wymiar. Jesli bedziesz robiła, popros, zeby miało kółka z hamulcami i było rozkladane (np. taka zwisajaca cześć), wtedy, mozna je wyciągnąć na środek pokoju (jesli jest tam miejsce) i np. pracować nad dużym plakatem czy wygodnie sie rozłożyć z książkami.
    • mw144 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:45
      Przy skosach od 79 cm sprawdziło się u nas biurko narożne. Bez biurek by nie dało rady, bo nie mam w domu stołu.
    • anetchen2306 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:45
      Ma biurko, w swoim pokoju.
      Korzysta glownie z niego wtedy, gdy kolezanki i koledzy ja odwiedzaja.
      Lekcje odrabia ZAWSZE w pokoju goscinnym, bo nam tak wszystkim najwygodniej, najprzyjemniej.
      Starszy syn robil podobnie, lekcje w swoim pokoju, przy swoim biurku zaczal odrabiac gdy poszedl do Gymnasium. Wczesniej nie mial takowej potrzeby.
      W goscinnym jest dobre swiatlo, cisza, spokoj.
      Wiec dopoki dzieciakom tak wygodniej i przyjemniej, to nie bede tego zmieniac.
    • fikus_na Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:50
      Moja w zerówce. Uważam, że powinnam była jej kupić biurko przed ostatnimi wakacjami, bo teraz jednak miewa więcej prac domowych. Nie sądziłam, że aż tyle tego będzie już w tym roku. Kupuję na dniach. W szkole według mnie to mus.
    • ichi51e Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:58
      Nie mialam biurka do 4 klasy - robilam lekcje w kuchni na ludzi wyszlam.
      • ichi51e Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:59
        Plus dla rodzica i dziecka jest taki ze w kuchni sie te lekcje robi efektywniej a nie siedzi sie przy biurku u siebie i cos tam dziubie.
    • lauren6 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 10:59
      Moje od dawna ma biurko do prac plastycznych.
    • baltycki Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:03
      > problemem sa skosy zaczynajace sie 79 cm nad podloga.
      > Zadnego biurka tam nie wepchne,musze zrobic odstep.
      Dlaczego musisz?
      Biurka nie sa tak wysokie.
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:18
        I dziecko bedzie stukac glowa w skos?
        • baltycki Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:30
          1. Jesli biurko pod oknem, dziecko siedzi oddalone na szerokosc blatu a tam juz jest wysoko.
          2. Jesli biurko zastapi skrzynie, to dziecko moze siedziec blizej szafy a tam juz jest wysoko.
          Plaski TV przykrec do malej szafysmile albo popstaw na szafiesmile
          Sorry, gdy malo miejsca na podlodze, to trzeba isc w gore chocby zamieniajac szafe z polkami na pawlacze.
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:37
            Ty nie widziales tego tv,nie zmiesci sie na szafie.Nawet maly tv by sie nie zmiescil.Ma metr szerokosci i dokladnie metr ma ta wneka.Nie chce mu tego tv zabierac,bo a)lubi mecze b)bedzie okupowac nasz z tv i beda leciec mecze,ja tego nie zniese w takich ilosciach.
            • annajustyna Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:38
              A nie jest czasem za duzy na maly pokoj?
              • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:44
                16m2 to nie jest maly pokoj.Z tym,ze sa skosy.Jesli dam mu inny pokoj to bedzie mial prawie ten sam metraz.
                • annajustyna Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:47
                  Jest maly, jesli to 16m2 po podlodze. Moja ma pokoj 10m2, bez skosow, zmiesci sie wszystko. Od poczatku planowalismy, gdzie bedzie biurko etc. Poza tym jest jeszcze moj pokoj z biurkiem + miejsce na biurko na galerii (ponad 20 m2, ze skosami jakies 28 m2). No i duzy stol w salonie tez jest, gdyby tam wolala sie uczyc.
                  • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:52
                    Bez skosow bedzie 10m2.Czyli jak u ciebie,tylko ustawnosc pokoju ze skosami jest inna. Mniejsze Pole manewru.
                • kamykwskarpecie Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:51
                  16 m2 ze skosami to bardzo niewiele
                  • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:55
                    No bardzi.Na podlodze rozsiada sie wygodnie nad planszowka swojka doroslych i trojka dzieci i jeszcze miejsca sporo.Moim zdaniem pokoj maly nie jest.
                  • kochamruskieileniwe Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 12:13
                    bez przesady. Mam pomieszczenie 18 m kwadratowych ze skosami (ściana kolankowa 70 cm) i jest to przestronne pomieszczenia - jakies 14 m kw z wysokoscią powyzej 10,9 m....plus reszta pod skosami. Jak rozsądnie zabudowac skosy - to robi sie duzo miejscasmile
                    • kochamruskieileniwe Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 12:13
                      miało byś 1,90m
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 13:08
                    To co mają powiedzieć dzieci, które mają swój pokój wielkośći 2,20x3m?
                    Lepiej ciasny ale własny smile
                    • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 13:26
                      III tam im zalezy,by mi dowalic,nie ma co sie specjalnie przejmowac.
                      • kalina_lin Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 14:35
                        ta co nikomu nie dowala...
    • loola_kr Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:10
      tak, dostały, ale i tak długo odrabiały lekcja w jadalni (syn często nadal odrabia, jest w 3 klasie).
      Jak masz skos to daj po prostu blat, w sumie te szufladki nie są potrzebne jak ma miejsce w innym miejscu na rzeczy szkolne.
    • slonko1335 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:16
      Tak ale uważam, że zwłaszca przy jendym dziecku to biurko wcale nie jest na początku niezbędne jak dziekco ma te lekcje gdzie zrobić. Moja starsza(ma zadawane codziennie a że konczy późno to nie ma jak odrobic już na swietlicy) i tak najczęściej ląduje na jadalnianym lub na stole w salonie, młodziak podobnie, młody ma jednak u siebie stolik na ktorym też czasami pracuje ale i tak najczęsciej lądują poza swoim pokojem.
      • slonko1335 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:17
        acha ale bardzo ważne ejst wygodne krzesło-naszym targamy dan-chaira na dłuższe posiedzenia do salonu.
    • valtho Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:22
      Dostały i nie korzystają. Odrabiają przy stole w kuchni, bo tak lubią. Starsza - 9 lat jeszcze czasem usiądzie przy biurku coś zrobić, młodszy 8 lat raczej nie.
    • memphis90 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:22
      Wywal telewizor- ma odrabiać lekcje, a nie gapić się na mecze wink Druga opcja- biurko pod skos, TV zawieś na wysięgniku, skrzynia z zabawkami.... gdzieśtam! Opcja 3- łózko na antresoli lub łózko na podwyższeniu z wysuwanym spod niego biurkiem przykładowe łózko. lub takie ,
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:31
        Ten tv jest wielki,ledwo co pasuje miedzy skos a szafetongue_out na moj pomysl by tv wywalic mezczyzni zamieszkujacy ze mna ,wyrazili protest.Jeden ,bo chce ogladac mecze,a drugi,ze on nie chce ogladac meczy.
        Myslalam o takim lozku ale znow mi skosy w parade wchodza i to mebel kobylasty.
    • ailia Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:32
      W podstawowce nie ma masakrycznych ilosci podrecznikow, do domu bedzie wracal tornister z kilkoma kartkami w folderze i jednymi czy dwoma cwiczeniami. Prace domowe w 1 i 2 kl zajmuja do 20 minut, jesli masz Ganztagschule, to mozesz nie zobaczyc ich na oczy, wszystko zrobi w szkole. U nas na pierwszym zebraniu mowili, zeby w pierwszych latach nie wysylac dziecka z pracami dom do swojego pokoju, zeby dziecko robilo je w jadalni czy kuchni - bo to okazja do pogadania o szkole i przepracowania emocji z danego dnia.

U nas tornister parkuje w zamykanej szafce w przedpokoju, po odrobieniu lekcji jest pakowana do szafki i znika. Tam tez jest torba z ksiazkami z biblioteki. Lekcje sie robia zazwyczaj w jadalni, choc biurko, a wlasciwie stolik kwadratowy w dziecinnym pokoju jest. Na stoliku jest kosz z przyborami, mozna sobie nosic po chalupie jak potrzeba. Szafka Stuva sluzy do przechowywania reszty szkolnych klamotow, niepotrzebnych w danej chwili.
    • kai_30 Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:35
      Tak, mój dostał biurko w tym roku (jest w zerówce). Normalne, duże, z krzesłem tripp trapp, żeby mu nogi nie dyndały. Biurko stoi pod oknem.

W poprzednim mieszkaniu też mieliśmy stosy, i właściwie jedyne miejsce na biurko było też pod oknem, tyle że dachowym, stało przy skośnej ścianie. U Ciebie na planie nie widzę innej możliwości, jak obok łóżka pod oknem. Nie może tak być, bo?
      • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:39
        Bo zagraca mi przestrzen,bo mlody z lozka oglada mecze w tv który stoi w wnece obok duzej szafy.
        • annajustyna Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:45
          No to moze niech przestanie je ogladac i zajmie sie nauka?
          • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:47
            Nauka czego?
            • annajustyna Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:53
              Tego, czego ucza w szkole wink. Od razu zrobi sie miejsce na biurko wink.
              • edelstein Re: Czy wasze dzieci 09.02.15, 11:57
                Ale on do szkoly nie chodzi to raz,dwa nie widze sensu tlamszenia jego pasji.Zycie to nie tylko nauka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka