18.02.15, 11:16
bez goraczki czy nawet stanu podgoraczkowego, sam kaszel suchy- co podajecie ?wystarczy stodal lub herbapect junior?
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: kaszel... 18.02.15, 11:16
      moze jakies inhalacje?
      • gaskama Re: kaszel... 18.02.15, 11:20
        A dziecko ile ma lat? Mój jest mistrzem kaszlu, suchego, mokrego, takiego przy którym aż wymiotuje, duszącego itd. Różne rzeczy działały. Inhalacje, starydy (ale te potrafią wysuszać śluzówkę), picie lnu, oliwa, syropy z kodeiną (często na receptę) bo najaktywniej hamują odruch kaszlu, inhalacje z dużą ilością soli ...
        A stodal ... cóż to nie jest czasem homeopatyczne gów..o? Nie zaszkodzi ale też raczej nie pomoże. chyba że pomyliłam nazwy.
        • pomidorpomidorowy Re: kaszel... 18.02.15, 11:24
          4,8
        • pomidorpomidorowy Re: kaszel... 18.02.15, 11:26
          od kilku mies pije i je zalane wrzatkiem siemie lniane, stodal- tak homeo smile ma przerosniete migdaly (usuwamy za rok) i wciaz lapie katary...teraz jest w trakcie brania proszkó z efedryna. te jego infekcje to zawsze katar i kaszel od 2 lat bez temp.
          • gaskama Re: kaszel... 18.02.15, 11:43
            Mój tak miał całymi latami. Mimo braku przerośniętych migdałów. Jest alergikiem, przypuszczamy, że po części kaszlem może reagować na stres. Dieta może wiele zdziałać. Próbowałaś tych wszystkich sztuczek z odstawianiem mleka? Sprawdzeniem dokładnie czy nie ma bardzo popularnej aktualnie alergii na salicylany? Dobrze na odglucenie organizmu działa imbir, kasza jaglana. Ja mojemu dałam kiedyś nawet kasę, by zjadł to gó..o, mam na myśli kaszę jaglaną. Czy nie ma robaków? Lamblii?
            Na katar dobrze działają sinupret (ładnie rozpuszcza, można go dość długo brać), pewnie masz już ustrojstwo do czyszczenia nosa (sinus rinse czy jak to się tam nazywa). Czasem musi po prostu z tego wyrosnąć.
            • pomidorpomidorowy Re: kaszel... 18.02.15, 11:52
              mamy mucofluid, wode morska, byl odrobaczany, kasze jaglana z jablkiem je dosc czesto, pije len, jako dziecko mial skaze bialkowo, robilam mu testy 2,5 roku temu i niby juz nie ma nietolerancji ale generalnie mleko pije raz na miesiac, czasami jakies monte ale tez sporadycznie. Za miesiac mamy wizyte u alergologa wiec pewnie zleci jakies testy bo te poprzednie w sumie mogly wyjsc niemiarodajne bo byl wtedy maly.Migdaly z pewnoscia nie pomagaja i mysle ze gdyby nie ten przerost + III migdal to nie lapal by jakichkolwiek infekcji, Od 2 lat podajemy mu betaglukan i od tego czasu infekcje sa bezgoraczkowe, bezobjawowe oprocz kataru i kaszlu
              • gaskama Re: kaszel... 18.02.15, 12:01
                No to poprawa jest. Trudno się z tym pogodzić, ale niektóre osobniki tak mają. Mój ma już prawie 13 lat i nadal choruje częściej od kolegów z klasy. Na szczęście jest o niebo lepiej, niż wtedy, gdy miał 3 czy 4 czy 5 lat. Ale porządnie chory był w styczniu (zapalenie oskrzeli) i dziś chyba znów go coś złapało. Obudził się z gilem. Byle tylko takie problemy były (piszę to tak, jakbym była nie wiem jak cool, a w pory z nerwów robię przy każdej chorobie).
              • lacitadelle Re: kaszel... 18.02.15, 12:13
                Teraz zaczyna się pylenie (olsza, leszczyna) - suchy kaszel bez innych objawów to może być właśnie uczulenie wziewne. Jeżeli podejrzewasz, że to możliwe, to postarałabym się przyspieszyć wizytę u alergologa, dobrego.
    • zuleyka.z.talgaru Re: kaszel... 18.02.15, 11:27
      inhalacje z soli fizjologicznej + olejek sosnowy lub eukaliptusowy. Oraz syrop z cebuli.
    • katriel Re: kaszel... 18.02.15, 12:28
      Nic nie podaję, czekam aż przejdzie.
      Co na ogół znaczy "do wiosny" sad Mieszkamy na osiedlu starych domków jednorodzinnych, takich z lat '80 ubiegłego wieku, niepodłączonym do elektrociepłowni. Połowa sąsiadów pali weglem wzbogaconym starymi kaloszami. Wszyscy kaszlemy przez cały sezon grzewczy.
    • run_away83 Re: kaszel... 18.02.15, 12:43
      Jeżeli kaszlowi towarzyszy katar, zwłaszcza taki spływający po gardle (częste przy zainfekowanych zatokach) to żeby złagodzić kaszel, trzeba się uporać z katarem: krople udrażniające nos w dawce stosownej dla dziecka w określonym wieku, sól morska w sprayu, nawilżacz powietrza, wietrzenie mieszkania i spacery, przykręcone kaloryfery, inhalacje (choćby z wody z solą). Na sam kaszel możesz podawać syrop glicerynowy, miód (jeśli dziecko nie jest uczulone). Ciepłe napoje zawierające cukier i tłuszcz - mleko z masłem i z miodem; miksturę z gorącej wody u 30%słodkiej śmietanki (proporcje 2:1, brzmi podejrzanie ale w smaku jest całkiem niezłe, coś jak rozwodniona bita śmietana). Jeżeli kaszel jest uporczywy, męczy, skutkuje nadwrężeniem mięśni, zakłóca sen, to mogą pomóc leki hamujące odruch kaszlowy, ale te które są dopuszczone do stosowania u dzieci są na receptę i muszą być przepisane przez lekarza (jest to np. syrop Supremin). Dorośli mogą stosować środki z kodeiną.

Przy suchym kaszlu nie stosuj leków wykrztuśnych, maści rozgrzewających typu wick vapo-rub i podobnych, pastylek do ssania i syropów zawierających mentol - to są środki na kaszel mokry, pobudzające odruch kaszlowy, przy suchym tylko zwiększa dolegliwości.
      • pomidorpomidorowy Re: kaszel... 18.02.15, 12:53
        nam zawsze pediatra zaleca sinecod...bez recepty
        • loqia Re: kaszel... 18.02.15, 12:57
          Na suchy duszący dobry jest zwykły prawoślazowy - przynajmniej u mnie się sprawdza
        • run_away83 Re: kaszel... 18.02.15, 13:01
          Supremin to chyba to samo (tzn. ta sama substancja czynna) i kupowałam to na receptę, ale może to zależy od wieku dziecka (bo ja miałam to dla malucha przepisane).
        • gaskama Re: kaszel... 18.02.15, 13:03
          Supremin i Sinecod to to samo i są bez recepty. Ale u nas przy uporczywym kaszlu nie działało. Nie [pamiętam, czy tak małym dzieciakom można podawać coś z codeiną. Ale to najlepiej działa.
          • run_away83 Re: kaszel... 18.02.15, 13:34
            Codeinę podaje się dzieciom w ostateczności bo organizm metabolizuje ją do morfiny, skutkiem ubocznym jest uzależnienie, na które dzieci są o wiele bardziej narażone niż dorośli.
    • rosapulchra-0 Re: kaszel... 18.02.15, 12:55
      Nawadniamy. Nic nie podajemy.
      • aguar Re: kaszel... 18.02.15, 13:08
        Tak najlepiej.
    • sitniczek Re: kaszel... 18.02.15, 16:37
      Poszłam z młodym w poniedziałek do kontroli. Zapalenie płuc, bez gorączki, niemal bezobjawowe. Poza lekkim ciągłym pochrząkiwaniem, czasem suchym odkaszlnięciem. Antybiotyk, syropek i L4 do odwołania... Czasem lepiej skontrolować. A tak generalnie mojemu syniowi pomaga herbapect wink
    • hema14 Re: kaszel... 18.02.15, 16:44
      U córki bym tak właśnie podawała, albo ostatnio Actitrin (dwa razy używałam), do tego Isla do ssania.
      U syna włączyłabym inhalacje (sól fizjolog. + Nebbud albo i Berodual).
    • jagodka_mare Re: kaszel... 30.01.16, 22:06
      Moj syn tez tak kaszlem choruje. Czasami z katarem. Nic nie pomaga przez jakieś 3 dni. Wypróbowane wszystkie inhalacje sterydowe, syropy na i bez recepty. Po prostu co by mu nie podać i jakiej ilości to nic nie da. Po 3 dniach przestaje kaslac co kilkanaście sekund. Po dwóch tygodniach mija i wraca za miesiąc z hakiem. I tak już latami. Wygadalam się, nie pomoglamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka